964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#164 Megmondom őszintén, még nem vagyok azon a szinten, hogy pontosan elemezni tudjam a Dhammapadát, de ez a részlet (számomra) könnyű. :)
A részlet jelentése kb annyi, hogy van egy emberünk, aki nem kéjsóvár. Ennek a szónak a jelentése ugyebár az, hogy az illető főként a testi vágyaktól szabadult meg. Viszont emberünk nem szabadult meg a szellemi váyaktól (mondjuk tudásvágynak), ami szintén ragaszkodáshoz, "rabsághoz" vezet, és így nem tud feloldódni a Nirvánában. Ezért mondjuk azt, hogy "bár szabad volt, mégis visszarohan a rabságba!".
Nem tudom, mennyire vagy otthon a buddhizmusban, de ugye a Buddha azt tanítja, hogy nem csak a testi, de a szellemi vágyaktól is el kell vonatkoztatnunk ahhoz, hogy igazán szabadok lehessünk, megvilágosodhassunk. Ez a részlet is leginkább ezt próbálja legírni, bemutatni. :)
Remélem, segítettem... :) -
#163 Ugyan nem tartom magam még csak világi buddhistának sem, többek közt azért, mert elég magasra raktam a mércét ezzel kapcsolatban, mégis tisztelem azokat, akik képesek Buddha tanítását követni.
A topic célja nem is a prédikálás, csak egy kötetlen beszélgetés, témája lehet akár az elmélete, megvalósítás, vagy bármi, ami hozzá kapcsolódik.
Engem az a része érdekel, amit itt nyugaton filozófiának hívunk, de pl. egy Lankavatara szutra más szempontok alapján sem az utolsó. :-) -
#162 amíg nem tartod be az alapvető szabályozó elveket, melyeket maga buddha mutatott meg saját példájával (erőszakmentesség, vegetárius életmód, szenvedélyek, alkohol, cigi, nők alól való mentesség, erkölcsi tisztaság...) addig sztem teljesen felesleges prédikálni a buddha dharmáról, de még magáról a yúga dharmáról is. a lexikális tudás és a megvalósítás közt hatalmas a szakadék. -
#161 minigirl:
Minap olvasgattam a Dhammapadát, és találtam egy érdekesebb részt:
Van, akiből hiányzik a kéjsóvárság, mégis a vágyak
vonzásába kerül; s ő, a vágyaktól megszabadult,
rohan a vágyak sűrűjébe. Nézzétek ezt az embert,
aki bár szabad volt, mégis visszarohan a rabságba!
Mit jelent ez? -
#160 ennyire nem vagyok tisztában vele... ebből is tisztán látszik, h nem vagyok az... -
Solt #159 (másrészről a zsidóság csak anyai ágon örökölhető)
Nem egészen! :) Apai ágon is örökölhető, de izraeli állampolgár csak akkor lehetsz, ha Anyai ágon vagy zsidó... -
#158 kezdd velem, otthon találkozunk!!! -
#157 !!!
de ha jobban belegondolok, apám az--->seggfej zsidó, mindent sajnál tőlem, de ettől akár lehet skót is... (másrészről a zsidóság csak anyai ágon örökölhető)
anyám és bátyám megrögzött ateista
részemről továbbra is buddhista vagyok, teljesen magamtól... -
#156 szóval eredetileg zsidók vagytok? -
Solt #155 ennyit tudok "hozzá tenni"! -
vankibúvó #154 Ezzel az érzelemmentes dologgal az igazi cél nem az hogy egy biorobotot csinálj magadból önszántadból. Szerintem inkább az, hogy ne tudjanak kizökkenteni az egyensúlyodból. Hogy megtanulj uralkodni az érzéseiden.
Nagyon könnyű csapdába esni. Ezt nagyon ki is lehet használni az ember ellen.
Elmesélem mi volt a hiba abban, hogy felmentem pestre tüntetni az ősszel. Akkor még nem bírtam uralkodni az érzéseimen.
Tehát: ott voltunk, magyarok, szemben a ??magyar?? rendőrökkel, fegyvertelenül, de elszántan. És ők nyomták a könnygázt, és kár azt hinni hogy nem fejmagasságban. És hogy nem emberre célozva.
És jöttek a lovasrendőrök. És jött a vízágyú is. És mindez 2006-ban az Európai Uniós országban, a demokratikus Magyarországon.
És az emberek csak néztek kifelé a fejükből, meg bambultak a tévére, hogy mi van. Na, nem ez az amire céloznak, hogy csillapítsd az érzéseidet.
És azt, hogy mi ott voltunk, hogy mi jobbat akartunk az egész országnak, hogy szerettük volna, ha fecáék eltakarodnak, és ennek hangot mertünk adni.
És ezt felhasználták arra, hogy a lakosság birkarészét megfélemlítsék.
Hogy azt higyjék, hogy azok akiktől félni kell nem a rendőrök és nem a reformok, hanem a fasiszta huligánokból összeverődött csőcselék.
No és nekem ott, a rendőrsorfallal szemben támadt egy érzésem, hogy mindannyian bábok vagyunk. Még mi is, akik olyan nemesnek nevezett eszmékért álltunk ki, mint a hazaszeretet például. Vagy a jogállamiság például. Olyan erős volt ez a báb-érzés, hogy egy könnycsepp kicsordult a szemeből. Talán fotó is készült rólam, mert közvetlenül a sorfallal szemben álltam, és nem volt eltakarva az arcom sem.
És rájöttem, hogy elég ha egyszerúen csak saját magamban csinálok forradalmat. Mert másra nem erőltetheted rá a jogait, vagy az igényt a jóra, a jólétre... Hiába tudod te, hogy másnak is az lenne jó, mert ő még nem tudja és a tudatlanságát kihasználják ellene, általad.
Azt gondolom, ez sikerült, nem kicsit, hanem nagyon...
Egy év alatt szinte kicseréltek. Új utak és lehetőségek nyíltak meg előttem.
Egyszerűen meg kell próbálni mindenkinek kivonni magát ebből a képmutató világrendszerből.
Azt gondolom, talán ez egyre többeknek sikerül. Emiatt valójában még hálásak is lehetnénk fecáéknak. -
#153 kis kiegészítés: Nem véletlen, hogy a buddhista felosztásban hat érzék van megjelölve. -
#152 Miért kéne kiírtani az érzéseket? Az érzések ugyanúgy alávetettek a függő keletkezésnek. -
vankibúvó #151 Tehát akkor azt szeretném mondani még mielőtt belekötsz, hogy a nagy büdös semmintől, tehát a köznapi zombi-élettől eltérően nekem sikerült olyan dolgot elérnem, amit a buddhisták célul tűznek ki, még ha nem is végcélként, de az út jó amin járok és ez az ami miatt nem érdekel amit mondasz, én csak megpróbálom felnyitni a szemed, de nem engeded.:) -
vankibúvó #150 Én azt hittem a buddhisták törekednek a megvilágosodásra.
Sajnos a te fényedet még elhomályosítja a dogmatizmus. Majd ha le tudod rázni magadról a sok felesleges dolgot, akkor megérted mit akartam mondani.
Amikor már nem szó szerint veszed az útmutatásokat. -
bcrics #149 mi a f@szomról beszélsz??????Hogy Írts ki magadból minden érzést????
Ezt mondták azoknak is akik a WTC-be csapódott rep.gépet eltérítették!!!
Az ilyeneket koncolnám...
-
#148 Buddhizmus szempontjából teljesen közömbös bármelyik, és bármilyen tapasztalatod.
leonforce leírta, miért. -
#147 hogy is van ilyenkor? kacu? :-) -
vankibúvó #146 Tehát azt mondtam még jóminőségű-sport-fék-márkanév-ihletésű nevemmel, hogy átéltem azt hogy minden egy,tehát az isteni egységet, hogy én istenben vagyok, és isten énbennem. És én tudom hogy ezzel ti is így vagytok, csak ti még nem tudjátok, és amikor ez a révület megesett, arra gondoltam, hogy ezt látnia és éreznie kell mindenkinek.
És úgy döntöttem, hogy ahogy tudok, segítek majd mindenkinek rájönni, hogy nem létezhet isten nélkül, és nem az ősszakállű öregapóra gondolok, hanem az egyetlen létező teremtő jóistenre aki nélkül senki és semmi nem lett és nem is lesz sosem.
És ekkor jött közbe fecáék gyűlöletkeltő és lélektipró politikai manővere, ami őszintén megmondom, engem is kibillentett az egyensúlyomból, akkora feszültséget keltett benem, hogy még most is néha érzek utó-hullámzásokat, amikor a kuruc.info-t olvasom.
És az még az érdekes, hogy le lehet élni egy életet úgy is hogy csak a felületet karcolod, és úgy is hogy a dolgok mélyén próbálsz meg hatni, alkotni és gyarapítani. -
#145 Mind látunk ezt-azt, érzünk érzéseket, átélünk dolgokat, amik számunkra nem közönbösek.
Buddha szerint éppen az ezekhez való ragaszkodást kell megszűntetni. -
#144 "Mi minden áll lángban szerzetesek?"
MAHÁVAGGA I.21. -
#143 "...minden misztikus allapot szellemi eredetu,szellemteremtett,tehat keletkezese szempontjabol feltetelekhez kotott.Ezert a vegigazsaghoz,a nirvana-hoz nem vezethet...." :...ezt nem en mondtam..hanem Ő.... -
#142 Te hogy mondanád, amit ő akart ezzel mondani? :)
vallástalan? -
#141 Haat ha buddhista vagy neked is ateistanak kell lenned vagy a 2 fogalom(buddhista,ateista)nem teljesen vilagos elotted...
Ez nem kritika volt csak megjegyzes... :-) -
#140 Hát, magyar torrenten nem találom, mininovan fent van gondolom angolul, de magyar felirat nincs hozzá. :S
Ha találok valamit magyarral kapcsolatban, akkor közlöm. -
#139 Éppen azon vagyok, hogy valahonnan megszerezzem a filmet. Ha valaki tud infot, honnan tudnám leszedni, kérem ne tartsa vissza. :-)
Ameddig láttam, szerintem tök jól meg volt csinálva a "Buddha élete" vonal, szimpi volt, ahogy Sziddhartha herceg barátja kommentálta neki a betegséget, öregséget, és halált.
A fiú szülei meg milyen lazán kezelték először, hogy a szerzetesek a gyerekükben fedezték föl a lámájukat. :-) -
#138 Nekem is nagyon tetszett a film. Meglehet belőle érteni sok mindent, és a többi szereplő is jó sztem. Ennek a filmnek csak annyi a lényege, hogy valamennyire megismerjük a buddhista vallást, az ottani életstílust. Szerintem érdemes végig megnézni! :-) -
#137 Amennyit láttam a filmből, pozitívan csalódtam. Ahhoz képest, hogy minigirl azt mondta, hogy a Kenus Révész az egyetlen jó dolog a filmben. :-) -
#136 hát azt nem tom...de fekve ébredtem:D -
#135 Én a filmet még suliba láttam, etika órákon (2 részletbe) néztük meg. Hihetetlen élvezhető volt, tv jó magason, oldalról sütött a nap, hang meg épp h hallatszott ^^ De azért jó volt (ott is volt aki elaludt rajta :D) -
#134 Ülve?
Nagyon tudom utálni a 20 perc műsor utáni 20 perces reklámblokkokat egy másfél órás filmben.. -
#133 én is nekiültem,de bealuttam:D -
#132 De jót aludtam rajta. Most ébredtem a tv előtt ruhában.. -
#131 Azt írták, nem valami jó, de azért meglesem, köszi az infót. -
#130 Ha érdekel valakit, lesz a tv2-n a Kis buddha. Ma fél egykor:) -
BREMBO #129 Számodra az teljesen mindegy, honnan veszem. :) Neked nem jelent semmit.
Mikor elgondolkodsz, hogy mi minden kellett ahhoz, hogy elgondolkodhass, rájössz ! -
#128 Zenesek erre találták ki az "Öld meg Buddhát", és a botütést. :-)
Théraváda szerzetesek békésebben: "És? Csináld tovább a dolgod.." -
#127 Az a baj, hogy bármi történik, nem lehet biztosan tudni, hogy végülis köze van-e valami számunkra "természetfeletti erőnek". BREMBO, honnan veszed, hogy az a fény amit átéltél, éreztél, nem csak az agyadnak egy reakciója. Szintén agykontrollra tudok hivatkozni, az agy például alfa szinten képes felidézni/előidézni érzéseket, képeket, akár hangokat is. -
#126 Én most is azt érzem, hát nem nagyszerű?
"Akiknek a csapongó tudat nem csapong, még az üresség gondolatára sem, átkeltek a létezés szörnyű óceánján, amit a klésák rémei zavarnak fel." -
BREMBO #125 Nem tudom hihető e de én láttam a fényt. Én éreztem, átéltem az egységet. Tudom, hogy minden egy. És ez a nem mindegy. :)