Buddha dharma
← ElőzőOldal 20 / 20
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
gondolom ezt többéves tapasztalat és többszáz elolvasot könyv alapján állítod... attól, hogy valamit nemértesz még nem jelenti azt, hogy értelmetlen... több millió agymosott buddhistával szemben valószínüleg te vagy a felvilágosult...
www.smart-bus.hu
kb ezt vártam...
www.smart-bus.hu
Ugyanannyi alapja van, mint például az angyaloknak, vagy démonoknak. 😊
Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.
kifejtenéd, hogy mire alapozod a véleményed?
www.smart-bus.hu
onnantól kezdve, hogy semmi alapja sincs az egésznek, nincs mirõl beszélni.
igen agymosottnak kell lenni ahhoz, hogy ezt a hablatyolást elhiggye.
igen agymosottnak kell lenni ahhoz, hogy ezt a hablatyolást elhiggye.
Én vagyok Rezső, Aki nagyon menő. -.-
ti is szedtek adót?
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
most en vagyok naiv vagy ennek tenyleg van ertelme :|
Early lurk, mutaharrass majd swarm push, dropp és guák GG !
Részletek Fehér Judit dolgozatából:
Lét vagy nemlét: mindkettõ véglet.
Tiszta vagy nemtiszta: szintén végletek.
Ezért a bölcs mindkét végletet elkerülve
Még középen sem foglal helyet.
Felhagyni elõször az érdemtelennel,
Felhagyni aztán az énnel,
Felhagyni végül minden vélelemmel:
Bölcs az, ki tudja ezt.
Lét vagy nemlét: mindkettõ véglet.
Tiszta vagy nemtiszta: szintén végletek.
Ezért a bölcs mindkét végletet elkerülve
Még középen sem foglal helyet.
Felhagyni elõször az érdemtelennel,
Felhagyni aztán az énnel,
Felhagyni végül minden vélelemmel:
Bölcs az, ki tudja ezt.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Köszi, elolvastam, bár elég rég nem tudnak lekötni az ezoterikusabb hangvételû írások.
Amit szerintem elsõ nekifutásra érdemes elolvasni a témában:
Buddha beszédei
Dhammapada
A középút filozófiája (Fehér Judit)
Nagarjunától, amihez csak hozzá lehet jutni.
Lankávatára szutra / Szív szutra + jogacara filozófia
Gyémánt szutra
Ajahn Sumedho írások
Pátimókkha
Amit szerintem elsõ nekifutásra érdemes elolvasni a témában:
Buddha beszédei
Dhammapada
A középút filozófiája (Fehér Judit)
Nagarjunától, amihez csak hozzá lehet jutni.
Lankávatára szutra / Szív szutra + jogacara filozófia
Gyémánt szutra
Ajahn Sumedho írások
Pátimókkha
A buddhizmus célja, hogy megvilágosodjon az elméd.
Ehhez tudok egy jó kis anyagot, olvasd el, ha érdekel:
A megvilágosodás hatásai
Ehhez tudok egy jó kis anyagot, olvasd el, ha érdekel:
A megvilágosodás hatásai
Már régóta tervezgettem, hogy nyitok egy ilyen témájú topicot, hátha érdekel valakit, és tudunk róla eszmecserét folytatni.
A buddhizmus témája a szenvedés és boldogság.
Engem elsõsorban a vallás/filozófia/életfilozófia/tanítás sokszínûsége fogott meg, és emberközpontúsága, ami számomra abban nyilvánul meg, hogy mondanivalója szempontjából közömbösnek tartja, hogy a tapasztalat tudati, vagy pedig anyagi természetû.
Például a tudat együtt szerepel a látás, hallás, ízlés, tapintás, szaglás listában.
Elsõre kicsit fura, de belegondolva ahogy például ahogy a szem észleli a látványt, úgy a tudatban a gondolat jelenik meg.
Ami közös ezekben a tapasztalatokban, hogy függõen keletkeznek ezért nincsen önálló létezésük, állandótlanok, és nem kielégítõek. Ez jelenti az ürességet. A szenvedés abban áll, hogy ezeket a dolgokat állandónak, örömtelinek véljük, és ragaszkodunk hozzájuk, vagy pedig elutasítjuk õket. A ragaszkodás megszûnése a nirvana.
Az ehhez vezetõ középút elveti mind az önsanyargatást, mind az élvezetekben való elmerülést, továbbá a nihilista nézeteket, valamint az állandó szubsztanciához való ragaszkodást, mint pl. a lélek.
Kezdésnek talán ennyi, ha valakinek van kedve, szóljon hozzá.
A buddhizmus témája a szenvedés és boldogság.
Engem elsõsorban a vallás/filozófia/életfilozófia/tanítás sokszínûsége fogott meg, és emberközpontúsága, ami számomra abban nyilvánul meg, hogy mondanivalója szempontjából közömbösnek tartja, hogy a tapasztalat tudati, vagy pedig anyagi természetû.
Például a tudat együtt szerepel a látás, hallás, ízlés, tapintás, szaglás listában.
Elsõre kicsit fura, de belegondolva ahogy például ahogy a szem észleli a látványt, úgy a tudatban a gondolat jelenik meg.
Ami közös ezekben a tapasztalatokban, hogy függõen keletkeznek ezért nincsen önálló létezésük, állandótlanok, és nem kielégítõek. Ez jelenti az ürességet. A szenvedés abban áll, hogy ezeket a dolgokat állandónak, örömtelinek véljük, és ragaszkodunk hozzájuk, vagy pedig elutasítjuk õket. A ragaszkodás megszûnése a nirvana.
Az ehhez vezetõ középút elveti mind az önsanyargatást, mind az élvezetekben való elmerülést, továbbá a nihilista nézeteket, valamint az állandó szubsztanciához való ragaszkodást, mint pl. a lélek.
Kezdésnek talán ennyi, ha valakinek van kedve, szóljon hozzá.
← ElőzőOldal 20 / 20