964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#204 Ó, ez nagyszerű. xD -
#203 Egyébbként, ha már... A tanárúr lebeszélt a dolgozatötletemről... Ellenben kérte a linket. És ha Ő ide baszabadul, mind megvilágosodunk, mert amit ő nem tud a buddhizmusról, az nincs! -
#202 Semmi gond :) -
#201 Azt hiszem, tárgytalan, úgy néz ki nekem mindent kétszer kell elolvasnom, hogy fölfogjam. :)) Bocsi. -
#200 Hát az elég cinkes, hogy ezeket, amik itt elhangzottak nem mennek fejből, de még azt sem tudod, hol keresd őket, miközben egy ilyen iskolába jársz.
Ami ide idéztem, azt majdnem mind megtalálod ezekben az írásokban:
Buddha beszédei
Dhammapada
A középút filozófiája (Fehér Judit)
Nagarjunától, amihez csak hozzá lehet jutni.
Lankávatára szutra / Szív szutra + jogacara filozófia
Gyémánt szutra
Ajahn Sumedho írások
Pátimókkha
Ezekből a legtöbb elérhető neten, szóval inkább a mű címeire hivatkozz, mert egy fórumra hivatkozni egy dolgozatban enyhén szólva nem stílusos. -
#199 Az egy másik iskola, azt hiszem, az ELTE egyik kirendeltsége. Ez a TKBF linkje, nézd meg, ha érdekel. :) -
#198 Én a Kőrösi Csoma Sándor Buddhista Egyetemről tudok, az esetleg ugyanez, vagy másik iskola? Tudtok róla valamit? -
#197 No, mivel jók voltatok, kaptok egy ajándékot:
"Az irat azt mondja, „ Mikor belépsz a formátlan meditációba megtapasztalod hogy minden dolog közömbös és eléred a nyugalmat, mert nincs tárgy ami megzavarná.” Ez azt jelenti hogy minden érző lény alapvetően a megvilágosodottak birodalmában létezik, tehát már nincs hová belépni. Így van: Mikor egy ember összezavarodik, és nemtudja hogy merre van kelet és nyugat, aztán rájön hogy a kelet valójában nyugat, és nincs már kelet amerre menni kellene. Mert az érző lények dualisták, azt hiszik az illúzót el kell hagyni és az igazságba kell behatolni, de mikor megvilágosodnak, rájönnek hogy a valóságon kívül nincs másik valóság amibe be kéne lépniük. A jelentés itt ugyanaz, belépni belépés nélkül, tehát úgy hívják, belépés. Miért? A belépés, és nem belépés lényegében ugyanazok, ugyanaz a kozmosz. A „tanulmány az ébredő földről” azt mondja: „ ha az érző lények megértik a gondolat nélküliséget, ezt nevezik belépésnek az ilyenség kapuján.”"
Ebböl a műből van a szemelvény:
"Megmunkálni és megérteni a Huayen belső jelntését: A zavarodottség megszüntetése, és visszatérés a forráshoz (Buddha tudat)
Írta Fazang"
(nyersfordítás, tehát kéretik nem fikázni, még csiszolgatom) -
#196 Hát igen. Én a Kínai nyel melett döntöttem, és sokkal több Buddhizmust tanulok mint Mini... Ja és talán abban 1%-nyi emberben vagyok aki nem teljesen Tibet mániás.
Egyébbként igen. Jelenleg nagyából bölcsész diplomákat adunk ki. Hivatalosan "Buddhista Tanító" szerepel a diplomában egyébbként.
És hogy a cél mi? A legambíciózusabb cél, hogy bábáskodjunk a magyar Buddhizmus létrejöttében, ebben a kaotikus korban. -
#195 Diplomát, esetleg nyevvizsgát, attól függően, milyen szakirányos vagy. :) Én pl. a buddhista tanító szak mellett japán nyelvi és kultúrtörténeti szakirányos vagyok, tehát adott, mit szeretnék kezdeni. :)
De legszivesebben egy buddhista óvodát szeretnék nyitni/vezetni. :) -
#194 Mi a célja egy ilyen Buddhista Főiskolának? Mi az amit kapsz a végén? (Most túllépve magán az úton ami fontosabb mint a cél) -
#193 Hát, csak mi vagyunk. :)
Ha gondolod, egyszer keress meg és körbevezetlek. A www.tkb.hu oldalon elég sok infó van, bár tudom kicsit nehezen kereshető az oldal. Csak sajnos még nem sikerült a rendszergazdának időt keríteni hogy helyrerakja :)
Egyébbként másodévesvagyok, és eddig minden létező tesztem és dolgozatom megvan gépen. Igaz csak a sajátjaim, de ha érdekel, küldj egy mailt (aszem fentvan itt) és átküldök pár jobban sikerül anyagot.
Meg van iskola újságunk is, ami a suli könyvtárában is olvasható, abban is sok az érdekesség. -
#192 Igen, azt szívesen fogadnám. Egy ideje fontolgatom hogy elmegyek Buddhista Főiskolára. -
#191 Ami pedig a publikosságot illeti, hát ezek elméletben egyáltalán nem publikusak. De ha jó jegyet kapok, szívesen elküldöm mailban, ha érdekel :) -
#190 A TKBF-en tanulok. Kibontva a Tan Kapuja Buddhista Főiskola (igazából már egyetem) hallgatója vagyok, immáron második éve. Dharma tanító, és Kínai szakokon. Ezért kell ebből vizsgáznom. -
#189 Mennyire publikus egy ilyen dolgozat? Kíváncsi lennék rá. Hol tanulsz ahol ilyenből kell vizsgázni? -
#188 Szerintem semmi sem tiltja, hogy innen másolj amíg megjeleölöd hogy innen másoltad (hogy kitől az szerintem felesleges) -
#187 Felhívás!
Srácok, egy igazán Boddhiszatvikus tettet kérnék tőletek. Holnap vizsgáznom kell Buddhista Ismeret elmélet témakörben, és vizsgára egy jól sikerült beadnivaló dolgozattal kéne besétálni. De témát nem igen találtam, amíg be nem kukkantottam ide. Megengednétek, hogy pár hozzászólát innen kimásoljak, és ismeret elméleti szempontból elemezve dolgzoatként felhasználjam?
Megmentenétek szegény érző lény személyemet a dologgal, ugyanis ha nem viszek dogát meghúznak, ugrik az ösztöndíam, és mehetek koldulni mint a szerzetesek.
Na? Légyszi, légyszi, légyszi! -
#186 Nem, félreértesz. (egyébként valóban sokkal ritkábban fórumozok, mint mondjuk 1 éve) Eddigi is tisztában voltam a nézőpontokkal és egyéni valóságokkal csak egy egészen más szinten. -
#185 Ezek szerint nem gyakran vannak nézeteltéréseid.
Még a végén azt fogom hinni, hogy ritkán fórumozol. :-)) -
#184 Azért, mert a valóság amit valóságnak érzékelünk nem létezik univerzális abszolút formájában (illetve egyáltalán nem, nah mind1 nem egyszerű, illetve az csak leírni nem tudom). Mindenkinél más és más. A nézőpontot egyébként egyénre is cserélheted, ugyanaz. De hogy kérdésedre válaszoljak, valószínüleg azért, mert még én is szokom a gondolatot -
#183 De miért írod ennyiszer, hogy nézőpont kérdése? -
#182 Azért, mert túl korán volt még a hozzászólásod elolvasásához. :D -
#181 Szerintem nem :). De fejtsd ki hogy gondolod. -
#180 Azt hiszem, most elbeszélünk egymás mellett. -
#179 Abszolút, de ne ez hozza meg a könyv értékét számodra. Hiszen minden csak nézőpont kérdése :).
Véletlenek nincsenek, s mivel így van így az ember nem véletlenül fut össze egy könyvvel sem. Ami felkelti az érdeklődését az embernek, úgy érzi segítene abban, hogy megtalálja a válaszokat (mert a válaszok nem a könyvekben vannak, aki abban keresi nem találja). Innentől kezdve azthiszem felesleges az a kérdés, hogy mennyit tudok hasznosítani belőle.
Ha úgy érzed vedd meg őket, a benne lévő gondolatok eléggé közel állnak civilizációnkhoz. (mivel amerikai előadásokból van összerakva). Ennek a szerkezetnek köszönhető egyébként a könyv nagy "segítsége" ugyanis minden fejezet végén kérdések vannak (amiket az ottani hallgatók tettek fel) és azokra jó kis válaszok, ebben a formában talán emészthetőbbé is teszi az egészet, mint maga az "előadás"-rész. De persze ez is csak nézőpont kérdése :) -
#178 Amúgy te hogy érzed? Tudsz valamit hasznosítani ezekből a könyvekből az életedben? -
#177 Én is rendszeresen olvasom az nwo topicot, részben azért tettem be aláírásnak az idézetet, hogy folyamatosan emlékeztessen rá, hogy nem mindig bölcs dolog hozzászólni. :) -
#176 Ha esetleg elkezdedenéd olvasni, szerintem mindenképpen a szellemi materializmus meghaladásával kezdd, az pont ezzel magunknak sem hihetünk résszel foglalkozik :)
Azthiszem értem mire gondolsz. -
#175 Hú, most olvastam végig az ajánlót.
Köszi szépen.
Valami olyasmi gondolatok kavarognak bennem, hogy sokszor még magunknak sem hihetünk, nemhogy másoknak. Természetesen nem rossz értelemben. Nem is tudom hogy pontosan kifejezni. -
#174 Azért, mert a bűnös cselekedet téma éppen asztalon van nálam és az NWO topikba írás közben jöttek gondolatok és azokra volt ez a két idézet a megfelelő válasz. Mert ugye véletlenek nincsenek :) -
#173 Miért? -
#172 Köszönöm!
Éppen pont erre a két idézetre volt szükségem. -
#171 Vannak benne jók, másik kedvencem:
"Amíg a bűnös cselekedet nem hozza meg gyümölcsét, az ostoba azt hiszi, a bűn olyan, mint a méz, de mihelyt gyümölcsöt hoz, szenvedés sújtja az ostobát."
"A bűnös cselekedet olyan, akár a frissen mert tej. Nem romlik meg rögtön, hatása szunnyad, mint a hamuval borított parázs, és úgy követi az ostobát." -
#170 Dhammapada Fórizs László fordítás. -
#169 Az idézeted kitől származik? -
#168 A másodikhoz itt van egy ajánló. -
#167 Sziasztok! Most sikerült rátalálnom a topikra és (idő hiányában) csak gyorsan átfuttam és gondoltam megosztok veletek két könyvcímet, amelyeket mostanában olvasok és nagyon érdekesek. Nem kifejezetten Buddhával foglalkoznak, viszont érintik a témát, kicsit más a megvilágítás, szerintem hasznos mindenkinek, és egyben nehéz olvasmányok (lehetnek, egyénfüggő) is ezek.
Csögyam Trungpa -
A szellemi materializmus meghaladása
A szabadság mítosza
Mindkettő a Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadónál jelent meg. Találtok mindkettőről a neten leírást. -
#166 én most erre vagyok rákattanva... :)
nameg, dec. 20án ebből fogok vizsgázni. :D -
#165 Köszi, segítettél.
Ezek szerint ezt magyarázza Nagarjuna így:
"52- Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erős mérgét? Még ha csak hétköznapi [életet] is élnek, akkor is elemésztik őket a klésák kígyói." Juktasastika
Éppen azért nem értettem az idézett szöveget, mert nem gondoltam, hogy itt a kéjsóvárság testi, a vágy pedig szellemi vonatkozásban értendő. Amiről írtál, arra utaltam a #153-as hozzászólásban. A hatodik érzék nem a "harmadik szem", hanem ugyanúgy szennyezett, mint a másik öt érzék. :-)