964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#124 Buddha a vágyaktól, és ragaszkodástól való megszabadulást tanította.
Szerintem az, ami nem fontos az ember számára ahhoz nem is ragaszkodik, ellenkező esetben fontos a számára.
A létszomj olyan, ami Buddha szerint az embereket a nyomorúságba taszítja.
Ha túlságosan bízik valaki az újraszületésben, akkor egy ügyes mester pont azt fogja tanítani neki, hogy nem születik újra.
Vagy pl. Nagarjuna, aki a szamszárát és nirvanat hajszálra azonosnak tanítja:
"Akik nem látják a valóságot, szamszárában és nirvánában hisznek, de akik látják a valóságot, nem hisznek egyikben sem.
Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erős mérgét? Még ha csak hétköznapi [életet] is élnek, akkor is elemésztik őket a klésák kígyói.
Ha létezne álláspont, lenne vágy és vágytalanság. De a nagy emberek álláspont nélkül nem rendelkeznek sem vággyal, sem vágytalansággal." -
BREMBO #123 Szkíta keresztény... ez közelít a manicheizmushoz. -
BREMBO #122 Kereszténységet próbáltak ránk erőltetni 1000 éve, a kerszténységnek egy elkorcsosított és egy kiválasztott népcsoport érdekeinek szolgálatába állított alfaját.
Olyasmit olvastam hogy az ősmagyarok vallása leginkább a manicheizmushoz közeli, amit, mint a buddhizmust is, a legnagyobb tanítójáról neveztek el. Maniról, aki Buddha mestere volt.
Azért ez szerintem érdekes. -
BREMBO #121 Nem egészen úgy ahogy mondod.
Szerintem inkább attól kell tudni megszabadulni, ami nem fontos.
Ugye, a legfontosabb maga az élet ?
Aki érti a buddhizmust, tudja miért hisz a karmában, a reinkarnációban, és a nirvánába való eljutás lehetőségében. -
#120 Neeem!!! :) Nekem ia pont ezekért a gondolatokért tetszett. :) -
#119 Tényleg. Pontosan így áll a filmben magyar szinkronnal: "Amit birtokolsz az birtokba vesz." -ha jól emlékszem. :-)
És az autos jelenet is bele illik, bár azt is tudni kell, hogy a buddhizmus nem carpe diem, mert úgy nem igazán férnének el benne az erkölcsi tanítások.
"Ezt a történetet gyakran mesélte elvonulások során Harada Tangen rósi, a japán Bukkokudzsi kolostor apátja.
Kanadaiba daiosó (Kanadéva/Árjadéva nagytisztelendő), Nágárdzsuna (Nagjaharadzsuna/Rjúdzsu) egy tanítványa és átadási vonalunk egyik őse, dokuszanon (mester-tanítvány közti párbeszéd) volt egy tanítványával, aki álhatatosan kereste az igazságot. A tanítvány megesküdött, hogy bármit megtenne, amire csak Kanadaiba utasítja, ha az elvezet az igazság közvetlen meglátásához. Kanadaiba ekkor elvitte egy hatalmas hegy csúcsára és azt mondta neki, hogy másszon ki az ágra, ami a szakadék fölé lógott. Mikor a tanítvány habozott, Kanadaiba emlékeztette az igéretére. Erre a tanítvány kimászott az ágra. Kanadaiba akkor utasította először, hogy engedje el az egyik lábával, majd a másikkal, majd az egyik kezével, végül a másikkal. A tanítvány minden egyes lépésnél habozott, de mikor emlékeztette fogadalmára, folytatta. Ahogy elengedte a második kezével is, azt gondolva, hogy biztosan halálába zuhan, becsukta a szemét. Mikor kinyitotta, nem volt halott, hanem egyszerűen csak ott ült Kanadaibával szemben a dokuszanon - határtalanul nyitott tudattal." -
#118 gúnyolodsz?:D(off) -
#117 Jaja, teljesen jól látod a dolgot. :) -
#116 "Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor azok birtokolnak téged."Ez egy idézet Buddhától,ami a filmben is elhangzik(söröznek egy bárban egymással-ill. egyedül..de érted na:D,csak kicsit rövidebben.)
A másik meg h a film végig a lemondásról szól,megszabadulni a vágyainktól!A mélypont keresése, a film szerint.És javitsatok ki ha a buddhizmos nem erről szól.Megszabadulni a ragaszkodástól.(pl. mikor autóbalesetet szenvednek-ott is h engeddje el a kormányt,ne ragaszkodjon semmihez)A háza ami leégett csak sok kacat...
meg még sok sok..csak figyelni kell!
Krishnamurti-t olvastátok? -
#115 A forrást láttam, nekem annyira nem jött be, mint ahogy barátnőm beharangozta (hogy mennyire filozófiai stb..), bár voltak benne szép képek.
A harcosok klubja az egyik kedvenc filmem, épp tegnap néztem bele, de az érdekelne, hogy hol tükröződik benne a buddhista szemlélet (én nem nagyon találok benne). -
Solt #114 Átvittem a vitánkat a Magyar őstörténet topicba, akinek van kedve azzal továbbiakban ott szívesen folytatom a vitát. Tekintettel arra, hogy én egyik vitapartneremet sem illettem negatív jelzőkkel, ezt tőletek is elvárom! -
#113 sziasztok!
végigolvastam a topicot: kicsit elkalandoztatok a végén:D
Nekem a nagybátyám buddhista és rengeteget beszélgetek vele róla!a legérdekesebb dolog nekem, h semmi sem kényszer benne-ellentétben sok másfajta vallással,ahol tilalmak,tiltások,szabályok vannak.Mindenben csak utat mutat,tanácsol...
Kaptam nbátyámtól Krishnamurti irásokat!Ismeritek?
Nekem nagyon nehezek amiket ír,nem könnyű megérteni elsőre.de nagyon jók.
Ez az egyik irása:
Az élet könyve
A másik,egy film amit ajánlok,lehet meg fogtok lepődni,a Harcosok klubbja!Nekem hihetetlenül visszatükröződik belőle sok helyen a buddhista szemlélet.Persze érdekes köntösben, hiszen véres meg ieneke...lehet hüje vagyok,akkor bocs:D
Volt még egy film ami ien volt-és befejeztem a filmezést:P-Az a Forrás volt.Hasonló buddhista gondolotokkal,sztm.
-
#112 Jah, és igazából családi okai vannak a karácsonymentességnek nálunk. Mielőtt megszülettem, volt, csak aztán két évvel a születésem előtt fájdlmassá vált a szüleim és a bátyám számára a karácsonyozás... -
#111 Nekem nem hiányzott soha a karácsony... Lehet azért, mert gőzöm nincs, milyen az. A húsvétot a haverok miatt annyiban érzékeltem, hogy általában tiszta víz voltam húsvétkor. Tehát ez sem hiányzik. :)
#109 A bátyám nem meditál. :D Ő még ezt is hülyeségnek tartja, de én így szeretem. :)
#110 Mint írtam, mivel sosem volt, nem hiányzik. :) Másnak lehet, hiányozna, de nekem nem. Egyébként is sajnálnám szegény fenyőt teleaggatni mindenfélével. :) Tudom, van műfenyő, de az meg ugyebár nem olyan szép. :) -
#110 Tök fura, hogy nálatok ugyanolyan hétköznap a karácsony.
Én még egy szangába is be tudnék vonszolni egy karácsonyfát. :D -
HUmanEmber41st #109 Hiszen Úr Buddha sem tanított Istenről sose :D
A meditáció pozitív hatásait a "modern tudomány" is elismeri, akkor a bátyádnak igaza van :D :D
-
Rundstedt17 #108 Na ez az.Nem lehetett jó hogy a karácsonyt se ünnepeltétek se a húsvétot... -
#107 Ha vallási neveltetésre gondolsz, nem neveltek sehogy. Hangsúlyozom: SEHOGY. Nem ünnepeltünk karácsonyt, húsvétot, egyéb keresztény ünnepet. A buddhizmusra egyedül találtam, és a családomban csak én vagyok az. A bátyám pl. megveszekedett ateista. :) -
#106 Teljes mértékbe egyet értek. -
Rundstedt17 #105 Buddhistának neveltek?:/ -
HUmanEmber41st #104 Gyertek át a magyar őstörténet topicba és ne offoljuk a Buddhizmust már! -
#103 Boccs, én nem vagyok keresztény, és soha nem is voltam. A szüleimnek szerencsére eszük ágában sem volt megkeresztelni. :) Buddhista vagyok, s lám, eközben mégis magyar. Átlagos embernek tartom magam, kiegyensúlyozott vagyok, és nem "izé".
Ha pedig olyan elvakult vagy, hogy hagyod magad téríteni egy kényszervallással, ám legyen. :) -
Rundstedt17 #102 1000 éve már keresztények vagyunk..és nem buddhista izék.. -
#101 Nem vagy te egy kicsit túl keresztény??? Már rég túl vagyunk (szerintem) azon a ponton, hogy bárkit is a vallása alapján ítéljünk meg.
Ráadásul, ha már vallási vita: hány buddhizmus nevében vívott háborúról tudsz a történelem folyamán, és hány keresztényről? Én az utóbbira többet tudnék felsorolni, mivel olyan, hogy buddhista harc nem létezik (fizikálisan). A keresztények csak képmutatni tudnak, viszont semmi logika nincs az egész vallásban.
Hogy a magyarok keresztények voltak??? Jó vicc, hallottam már egy párszor, és már képtelen vagyok nevetni rajta. :S Nomád nép voltunk, teljes képtelenség a keresztény vallás feltételezése. Sámánizmus volt, nézz utána jobb (nem hazug) történelemkönyvekben.
Ja, és a tanulmányaim szerint (a tanáraim voltak hülyék???) az Uraltól vánszorogtunk ide, és akárhogy is nézem ezt a rohadt térképet, az Ázsiában van. Innen sejtehető, hogy az ősmagyar vallás sámánizmus volt. A kereszténységet ránk kényszerítették, mivel Európa képtelen volt befogadni egy más vallással rendelkező, nomád népet. (Részemről még a honfoglalást is kényszernek tekintem, mert egy nomád csoport nem válik egyik napról a másikra letelepedett életmódúvá.)
Szóval, visszatérhetünk az alaptémához? -
Rundstedt17 #100 Most már mindjárt az jön hogy jézus is magyar volt:D -
#99 A gombot, fürdőtálat másoktól is leshették vándorlás során, vagy ott ahonnan jöttek, környező népektől. -
#98 Hát ez már nem az én szakterületem, de azért én inkább az mellett vagyok, ahogy tanítják (a teljes igazság úgyse fog sose kiderülni már). Én nem igazán tudom elhinni, hogy már honfoglalás előtt is 6000ezer évvel is keresztények voltak (? ha jól értelmezem amit írtál). Az, hogy találtak írásokat, fürdőtálakban fürödtek, meg honfoglalás után őrizték a határt, nem jelenti egyáltalán azt sztem, hogy egy erősen vallásos keresztény nép lett volna. Harci teknika is elég fejledt, erős volt (gondolok itt főképp a nyilazásokra, íjakra). Komoly kidolgozott taktikák voltak, ami mondjuk tényleg arra utal, hogy nem egy olyan nép volt, akik csak mentek előre őrült barbár módon. A másik amit még tanultunk erről, hogy minden környező nép félt a magyaroktól. Az elmélet ha jól tudom az, hogy azért alapított államot István, azért vette fel a vallást, mert különben a környező országok lerohanták volna Mo-t, és ez nagyon soknak nem tetszett, és ha erre is jól emlékszem ketté is osztotta az országot ez egy kis ideig.
Lehet tényleg nem vagyok elég tájékozott egyébként ebben az ügyben, ez nem az én szakterületem. Nemhiszem, hogy direkt mindenki megakarná másítani a történelmet, a történészeknek biztos nem érdekük.
Nah haggyuk sztem ezt a témát, tiszta történelem topik lett :S ne haragudjatok az offért. -
Rundstedt17 #97 Egy szegény felsőbbrendű nép képe áll előttem amelynek a történelmét a gonosz európaik meghamisították..Egy népé amely fejlettebb volt mindenkinél..amely a nagy hunok rokona volt,sőt nyelvünk a sumérral rokon..sőt a törökök tőlünk tanultak mindent..árpád rokona attilának..MI VAGYUNK AZ EGYIK LEGRÉGEBBI CIVILIZÁCIÓ..Ezek szerint bizonyitott tény...nevetséges amit ti hungaristák terjesztettek!mert ez csak a radikális magyarkodók terjesztik.. -
Rundstedt17 #96 Nekem nem.Szerintem neked vágták le.Te voltál a nagy demokrácia védő a 2.világháborús topikba... -
#95 Ejnye bejnye :-) -
Solt #94 én vagyok a hibás, én kalandoztam el... ez már bőven off... elnézést mindenkitől! -
Solt #93 Persze, hogy ezt tanítják, mivel semmi szükségük egy olyan nemzetre, aki büszke a múltjára, erős erkölcsi tartása van, vagy mélyen vallásos. Azért lázadtak, mert alapvető erkölcsi különbségek voltak a két vallás közt. Mondok egy példát. Nálunk (Magyar Királynál) az eskü, bárkinek is tetted szent volt. Ehhez képest I. Ulászlót a Pápa bíztatta arra, hogy a Töröknek tett esküjét szegje meg, és támadja meg őket, mondván, hogy a "pogánynak tett eskü nem számít"!!! A Szkíta vallás egyik jelképe az egymásnak háttal álló, vállukat szorosan összeszorítva íjazó testvérpár, ami azt jelképezi, hogy egymást segítve, akár egymásért saját életüket feláldozva küzdenek mindenkor. Érdemes ezt a testvérpárt összehasonlítani az egymás életét kioltó Káim-Ábel párossal, vagy az ugyancsak egymás ellen „dolgozó” Romolus-Remus párossal. Azt hiszem érezhető az alapvető erkölcsi különbség. Aki esetleg olvasta az Ótestamentumot, az ott talál még cifra dolgokat! :) A szkíta-hun-avar-magyar folytonosság ma már régészetileg, genetikailag bizonyított tény. Eltudod képzelni arról a népről, akinek 6000 éves írásos emléke van ( i.e. 4040-ben írt hun törzsszövetségi rovásírás olvasható a "mai" székely-magyar rovásírással!), vagy akinek egy ilyen vallás az erkölcsi alapja, hogy hitetlen barbár népként vándorolt és összevissza erőszakolt mindenkit? Ez csak egy kiragadott példa, millió ilyen van! Tulajdonképpen reggelig tudnám tételesen cáfolni a mai magyar történelemtanítást, de ez a topic nem erre hivatott! :) 56-ot azért remélem nem ellenforradalomként tanítják! Bár ezek után kitudja! :) Íme pár találmány abból az időből, ezektől a hitetlen, kalandozó, barbár magyaroktól: Határőrség! ( ugye nem kell mondanom, hogy a nomádok nem őriztek határt! :)) Antibiotikum! ( már abban az időben nyers húst tettek a lovak sebes hátára ) Gomb! ( ezt nem kommentálom! :)) Végül, de nem utolsó sorban már akkor fürödtek, mikor még a mívelt európa púderral sem kente magát :)) ( fürdőtálakat találtak a régészek ) Nem sorolom tovább! :))
-
HUmanEmber41st #92 Alternatív Magyar Törikönyv
Csak tudnám mi köze ennek a Buddhizmushoz? -
HUmanEmber41st #91 Rundstedt!
Neked a születésed utáni 7. napon levágták a fitymádat?
igaz
hamis
ixelj... -
Rundstedt17 #90 Így igaz -
patiang #89 A "pogányság" nem az elvetemültség jelképe!!!
A pogányok is hittek valamiben. -
patiang #88 Ma is, ha szükséges előveszem a jógát, amit bárhol, bármikor tudok gyakorolni. Biztos halottál a hatha-jógáról, ami a légzéstechnika tökéletesítésén alapul. Amikor az ember stresszes gyorsabban veszi a levegőt, dobog a szíve. Nos az ezekhez hasonlókat küzdheted le akarattal.
Azonkívül a jóga türelemre, és higgadságra is tanít, nem beszélve a többi ágazatáról.
Az agykontroll ezekre épül, hülyeségekkel tarkítva, nem elhanyagolható módon, hogy egyesek óriási pénzt kaszíroztak be.
Lehet, hogy ez off-nak tűnt. Akkor bocsi.
-
#87 Eszembe jutott 1 szó, nomád életmódot folytattak, és szerettek volna államalapítás után. -
#86 Ez számomra elég furcsán hangzik. Művészet történelemből mi is tanultunk ilyen honfoglaláskori emlékekről, és hogy találtak keresztet, meg pl. ilyen mintás edényeket amin kereszt volt, de ez sztem nem jelenti, hogy keresztények lettek volna, sőt ha jól emlékszem nem is volt jellemző, csak 1-2 helyen találtak ilyeneket. :S
Mi úgy tanultuk, hogy a magyarok egy vándorló nép volt, fosztogattak, nőket erőszakoltak. Másrészt meg hamár korábban is keresztények lettek volna, akkor miért lázadtak volna fel a Római katolikus vallás ellen... sokan továbbra is "pogány" életmódot akartak folytatni (gondolom vándorolni, fosztogatni, több nőt tartani, inni, meg ilyenek). -
Solt #85 Őőő...nyertél! :D