1406
Tényleg nem létezik?
  • qetuol
    éppen hogy nem
  • Albertus
    Ez az előadás már régen elérhető a neten.

"A te szinteden".. nos, ezek szerint számodra túl magas szintű ahhoz, hogy megértsd a magyarázatot.
  • qetuol
    Ilyen a világon nincs, már megint félrebeszélsz.
    Ezt a videót a humorosban linkelték, sztem a te szinteden magyarázza Teller Ede a relativitást.

Teller Ede a relativitásról
  • Albertus
    Nem. Maxwell a már létező törvényeknek vektoros diff.egyenlet alakjait készítette el. Majd 1879-ben meghalt.
    Így bár a hálás utókor úgy tartja, hogy Mawell volt a zseni, a valóságban még azt sem tudta, hogy az elektron létezik-e.
    Thomson csak 1897-ben azonosította a katódsugárzásban lévő elektron töltésének nagyságát, borzasztóan pontatlanul Maxwell diff.egyenletei segítségével.
    Végül az elektron töltését 1910-ben Millikan mérte meg pontosan.

Azaz Maxwell elektromos és mágneses teret, illetve a mágneses és az elektromos tér anyaggal való kapcsolatát leíró függvényei szerint nem lenne ma kamera, TV se CCD-s telefon.

Miután Maxwell azt hitte, hogy az éter hullámzik, így a diff egyenleteit az éter nevű fluidium hullámaira írta fel.

Nyilván ezt nem tudod, mert te csak az alaptalan sértegetéshez értesz kizárólag azt tanultad.

• qetuol
    Maxwell 4 törvényben fogalmazta meg ez elektromágneses elméletét, és ne tereld már megint a szót, éterről nincs bennünk szó, tehát a térbeli sebesség is marhaság, de alig volt olyan gondolatod, ami ne lett volna az.
  • Anaid
    Hát, mivel tudatról írsz az ilyen téridő átlépésre nem valószínű hogy vonatkoznának a fizika szabályai. Szal ez a téma lehet illene a topic címéhez, de a jelenlegi vitához semmiképp.
  • Albertus
    Maxwell 4. törvénye, igazából az Apere indukciós törvénye. Biztos, hogy a negyedikre gondoltál ?
  • qetuol
    a negyedik a harmadik után következik és nem viccelek.
  • Albertus
    "Ha Maxwell 4 egyenletére gondolsz, amik az elektromágneses hullámokat írják le, megint csak tévedsz, ott szó sincs éterről."

Hol a negyedik?

"Ha létezne, ki KELLENE h tudják mutatni, ugyanis vannak erre megfelelő kísérletek,"

Gondolom viccelsz!
  • qetuol
    Az, hogy nem tudják kimutatni, azért van, mert nincs. Bármilyen meglepő is. Ha létezne, ki KELLENE h tudják mutatni, ugyanis vannak erre megfelelő kísérletek, amiket elvégeztek, és arra az eredményre jutottak h nincs éter.

"Mint ahogyan a teret sem lehetett eddig kimutatni.."

Csak nézz körül....

"Az éter hullámainak funkcionálisan Maxwell-Herz elméleteknél volt jelentősége."

Ha Maxwell 4 egyenletére gondolsz, amik az elektromágneses hullámokat írják le, megint csak tévedsz, ott szó sincs éterről.
  • Albertus
    Éter kimutatásának sikeres kísérletéről én sem tudok. Emellett azt sem állíthatjuk, hogy nincs éter.

Mint ahogyan a teret sem lehetett eddig kimutatni, mégis nyilvánvaló a léte.

Az éter hullámainak funkcionálisan Maxwell-Herz elméleteknél volt jelentősége.

Így nem veszíti értelmét semmi sem. legfeljebb számodra nincs értelme.
  • qetuol
    tudtommal iylen h "éter", nincs. ezzel a térbeli sebesség és minden amit vele kapcsolatban mondtál értelmét veszti.
  • Albertus
    Nem értelek..

A sebességről kérdeztél. Jeleztem, hogy a térbeli sebességnek nincs korlátja.
    Sőt, a térbeli sebességünk most is akármekkora lehet, mert nincs a tér és köztünk kölcsönhatás.

• Sephi
    Bocsanat de most akkor mirol is van itt szo? Mert en ugy latom, hogy egymast baszogatjatok.

Azt hittem vegre valami ertelmes tema is lehet ezen a forumon de latom tevedtem.

Sok szerencset tovabbra is.

bye
  • Albertus
    Bocs! helyesen: Istentől származónak.
  • Albertus
    Newton a teret, az istentől származó univerzum tereként értelmezte.
    Lorentz is, Einstein is gyakran használta ezt a kifejezést. Sok régebbi (tan)könyvben szerepel.

Régen úgy képzelték, hogy a teret az éter nevű közeg tölti ki. Így kb 1860-tájától áttértek az éterbeli sebesség kifejezésre.
    Az álló rendszerként az éterben álló rendszert értették.

Einstein is használta az "álló rendszer" kifejezést, hasonló értelemben, de nála betudjuk a viszonyítás azon rendszerének megjelölésére amelyikben a megfigyelő nyugszik.

Egyébként éppen a specrel megjelenését követően Lorentz-nél a térbeli mozgás
    azt jelentette, hogy a testek a helyi éterükkel együtt mozogtak a térben.

Még a mai napig is történnek próbálkozások a térbeli más néven abszolút sebesség meghatározására.

De miután a térrel sem az anyagnak sem a fénynek nem találták meg a kölcsönhatását, úgy tűnik, hogy lehetetlen az ilyen célú próbálkozással eredményt elérni.
  • gothmog
  • Albertus
    Igen így van!

Azért nevezzük "támadás pontnak", mert egyetlen pontban "támad" mindkét erő.

( Ha két külön pont lenne akkor nem lenne erőhatás, mert akkor a pontok nem érintkezhetnének. )

Azaz a gyorsulást okozó erő a gyorsulást elszenvedő testre hat, a test tehetetlenségéből fakadó ellenerő a gyorsító erő forrására hat vissza.

A két erő egyetlen hatásvonalon, de ellentétes irányban hat. a támadáspontban az eredőjük Newton III. törvénye szerint zéró.

• qetuol
    értem én h a térbeli sebességről volt szó, csak nem tudom mi az. sehol nem halottam róla, és nem is olvastam. mivel te használod ezt a fogalmat, gondoltam fel tudsz világosítani...
  • remark #1066
    Teljesen mindegy, amíg volt benne valami tartalom, addig öröm volt olvasni. De talán csak elkiabáltam, hogy vége van.
  • Albertus
    Figyelj jobban!

A térbeli sebességről volt szó!
  • lasoabt
    Hat a támadásponban a testre,és annyi ellenerő hat a támadáspontban,de az erőt létre hozó testre,és nem a támadáspontra. Nem?
  • Albertus
    Ez nem hit..

Rendben. Még mindig nem hoztál példát Newton negyedik törvényének alkalmazásávsl.
    Tessék. Pótold!

Képes vagy rá?
  • qetuol
    "térbeli sebesség"

ez mi? és milyen a nem térbeli sebesség?
  • Albertus
    Megint belerondítottatok egy beszélgetésbe. Olyan vita.

Fogalmad sincs a fizikáról. Miért offolsz? Ne tedd!
  • uwu
    Addig jó neked amíg azt hiszed:D

Válság van bakker, nincs meló. Szerinted mivel ütjük el az időt?
    Az utóbbi 2 nap nagy sikered volt, de most bezár a bazár, jön a hétvége.
  • uwu
    Milyen vita?
    Ez csak egy dilettáns barom, egy általános iskolás feladatba is beletört a bicskája.
    Ez nem vita, csak szívatás.

Imádja a magasugrást a gyerek, de csak a nekifutás részét, mert a rudat mindíg nyakkal leveri, és összeesik az állvány alatt. De nem zavarja, sose fogja abbahagyni:D
  • Albertus
    Ka-Mu..
  • Albertus
    Uwu! Tudod mitől válik gyanússá, hogy nincs diplomád?

Az ilyen mondataidtól: "Mondjál már még valamit!"

Ebben a stílusban csak a "szakik" társalognak, a melősok.

Egy mérnök a pályamenti gyorsulásokkal, a mozgás differenciálokkal, integrálokkal söpörne le.
    Még egyszerűbb esetekben is felteszünk olyan kérdéseket amikre sehonnan nem ollózhatod ki a választ.

Ilyenkor próbálsz kamuzni, de amikor egyetlen kifejezés a jó válasz akkor
    világosan látszik, hogy fogalmad sincs a témáról.

• remark #1056
    Szokásos vita, szokásos eredménnyel? Milyen kár. Pedig eddig élvezettel követtem a fejleményeket.
  • uwu
    Idézet egy 70-es éveiben járó úriembertől:

Most mit röhögsz rajta? Te is voltál ovodás!
    Persze ő is röhögött:D
  • Albertus
    Ezek szerint kamuztál. Sajnálom.

Azért ha már érdeklődsz a fizika iránt és máshol is azt szeretnéd füllenteni, hogy tervezel, legalább azt jegyezd meg, hogy a statikának hívjuk azt a fejezetet amelyikkel a statikus tervezést végezzük.

• uwu
    Mondjál már még valamit!
    Mondjuk valami eddig érintetlen témáról egy kis halandzsát!
  • uwu
    Már késő.
    Megmutattam nekik. Már egy ideje küldök körüziket, csodás elképzeléseid idézeteivel.
    Majdnem mindenki rajtad röhög. Az öregebbek inkább csak sajnálkoznak, nem értik a mókát.
  • Albertus
    Uwu ha te tervezőként és nem rajzolóként dolgozol egy tervező csoportban, akkor
    kérlek hagyd abba a butaságok írogatását!

Ha csak rajzolóként, esetleg te vagy a büfés, akkor eszedbe ne jusson az itt leírt szövegeidet a kollégáknak megemlíteni.

• uwu
    Mi csak kicsi hidakat tervezünk, meg támfalakat, de én most épp kivételesen aluljárót.

Gondoltál már rá, hogy esetleg a kollégáid minden nap egy kis mérget adagolnak a kávédba?
  • Albertus
    Igen, csak az a gond, hogy a teret nem érzékeljük.

Csupán a környezetünkben lévő anyagot és a fényeket érzékeljük, de a teret azt nem.

Így akár az is lehet, hogy a térbeli sebességünk jelenleg is fénysebesség vagy a sokszorosa..

Nem tudhatjuk, mivel a térrel semmi sem lép kölcsönhatásba..

• Sephi
    Hat tudtommal 300.000 km/mp a feny sebesseg, nem? Ha nincs mas pontos szam akkor eleg lenne 301.000 (akar 300.001) hogy megtudjuk mivan akkor.
  • Albertus
    A kollégák szerint sem kaphattál diplomát műszaki szakokon fizika nélkül.
    Dobos kolléga szerint vehetted is a vizsga eredményeidet.

Nos, igaz. Mezőgazdasági szakon ekkora fizika tudással is adnak diplomát.
    Azt pedig nem mondtad, hogy milyen szakon végeztél.
  • dronkZero
    Azt ugye tudod, hogy ezzel a véleményeddel egyedül vagy?