Mi az idõ?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"De ha valaki az alapokkal sincs tisztába, azt nem olyan nehéz ám kiszúrni."

Így van. Látványosan fogalmad sincs a fizikáról. Még alapokat nem tudod.
Ezt a tényt szeretnéd leplezni az agresszív és sértõ viselkedéseddel.

Most sem a kérdésemre válaszoltál, hanem személyeskedõ választ írtál, fizikai tartalom nélkülit.

"#888. Mit nem értesz benne?"

Én? Te szerinted nem érvényes a gyorsuló rendszerekben.

Szia Anaid!
Mi ebben a furcsa? Láttad a Csillagok háborújában azt ahogyan a halálcsillag szétlõtte a bolygót?
A lézernyalábok "összeolvadásának" az ötletét a NASA-Pentagon fejlesztésében készült He-F impulzus lézerek önfókuszáló jelensége adta.
Ugyanis ha eléggé nagy az energiasûrûsége a koherens fénynek, akkor végtelen vékony szállá összehúzódik.
Lehetett errõl filmeket is látni. A nyalábot tükörrel "elõsûrítik" elõfókuszálják, majd amikor egy adott energia sûrûséghez tartozó átmérõt eléri olyan mintha a nyalábot elvágták volna, és ettõl a ponttól csak egy végtelen vékony szál megy tovább.

A mai napig vitatkoznak a jelenség magyarázatán. Ugyanis Einstein áltreljébe sem fér bele.

Nyilvánvaló, hogy ha a fény, vonzza a fényt is, akkor miért ne lenne vonzás a fény és az anyag között?

clio1616v
van olyan ami létezik és ti nem tudtok róla?
(vagy akkor honnét tudjátok biztosan, hogy van ha egyszer nem tudtok róla? - minden amit nem érzékeltek csak feltételezés az érzékelhetõbõl)

ha igen, akkor fölöslegesen vitatkoztok

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

dronkZero
#888. Mit nem értesz benne?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

A fizika nagyon sok dolgot ölel át, sok területén természetesen nem is ismerem mélységeiben. De ha valaki az alapokkal sincs tisztába, azt nem olyan nehéz ám kiszúrni.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Évfolyamtársak voltunk az egyetemen. Egy helyen kezdtünk dolgozni, most máshol dolgozok, de szoktak lenni közös munkáink is.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Anaid
Tessék egy cikk, ami állításokat is tartalmaz:
Vélemény? Esteleg más ilyen jellegû topicban kifejthetõ...
Szerintem is van ilyen vonzás.

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Egyébként azt látom, hogy Newton törvényeit továbbra sem érted.

Azt is látom, hogy elsunnyogtad a választ arról, hogy miért ne lennének érvényesek a Newton törvények a gyorsuló rendszerben.

Te megítéled, hogy mások ismerik-e a fizikát.
Ehhez úgy képzeled, hogy te és a kollégáid ismeritek. Hiszen kinevetitek a többi ember véleményét, hozzászólásait.

Rendben. Nézzük a relatív idõ kérdését!

Miért szerepel a relatív idõ függvényében a távolság, ha a definíció szerint egy inercia rendszerben, minden ponton ugyanazon idõpont van?

Tehát a definíció szerint minden esemény helyén, minden IR-ben van megfigyelõ szinkronizált órával, azaz nincs távolsága az eseménytõl.

sz4bolcs
Mostantól készülj föl arra, hogy pár óra/nap/hét (sunnyogási idõszak) múlva újra léteznek a nem mérhetõ dolgok.

Index evolúció vs. teremtés topicjában láttam ilyet a malachy nevû nicktõl.
Baromságot állít, kijavítják, ellentmondásra rákérdezõ kérdésre nem válaszol, megsértõdik és lelép, aztán valamennyi idõ múlva visszatér, és kezdi ugyanazt a baromságot mondani. Mindezt végtelen ciklusban. <#idiota>

Mondjuk Anaid nem állít semmit, csak sajtot reszel. :D

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Anaid
Hoppá, ezen most meglepõdtem. Uwu ti Zéróval kollégák, meg barátok vagytok? Vagy csak voltatok kollégák?

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Anaid
Jó éjt!

Anaid
Mosdó? Abban fürödtél? Hát ilyen nincs!:D

dronkZero
Nem hinném, nemrég kurvaanyáztam is, mégsem kaptam elakadásjelzõt. :P

Egyébként meg amúgy sincs itt senki néhányunkon kívül...

Viszont én most lépek le, jó éjt!

Anaid
Hát, nemtom te hogy vagy vele, de a víz rám jó hatással van mindig: frissít. Ha álmosan fürdök, tuti elmúlik és várhatom, mikor leszek megint álmos:P Remélem te nem ilyen típus vagy, nehogy aztán engem szidj, mert nem vagy álmos!

dronkZero
Mosdó...

Anaid
Lehet be kellene fejeznünk az OFF-olást, mielõtt ránk szólnának?:D

dronkZero
Nem, egyébként nem. :P

Anaid
Hányszor fürödtél? Nem áztál ráncosra miattam, ugye? Nem venném a lelkemre!

Anaid
A kedvemért? Erre most mit mondjak? Egyébként nem pancsoltál volna?:D

dronkZero
Megkevertem erre, kihúztam a dugó. Megkevertem arra, kihúztam a dugót. Arra folyt le, amerre kevertem.

Anaid
És hogy pancsoltál?

Anaid
Mi lehetetlen? Élnünk nem mérhetõ dolgok nélkül.
Ha nem érthetõ majd kifejtem bõvebben....:D

Mondj valamit amit szerinted nem lehet!

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

dronkZero
A kedvedért most pancsoltam kicsit, és leellenõriztem. Én bármely irányban le tudom folyatni a vizet.

Anaid
Gratulálok! Szia!

Persze.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Anaid
"Tök mindegy mit mondasz, ami nem mérhetõ az nem létezik. Bármilyen dolgot meg lehet mérni."
Ezt a kijelentést hatalmas fizikai tudásodból következtetve tetted? Igazad volt?

Anaid
Ha megkevered elõtte a vizet az "ellenkezõ" irányba, akkor nem fog megfordulni.
Ellenõrizd le!

dronkZero
"A tudomány egyetlen feladata a kérdések megválaszolása."

Nagyon el vagy tévedve. A tudomány egyetlen feladata a világ minél pontosabb leírása, olyan matematikai modellekké, amikkel hatékonyan jósolhatóak a jövõben bekövetkezõ események. A tudomány nem kérdésekre válaszol.

Egyébként mit nem értesz abból amit a legutóbb neked írtam?

dronkZero
" Jobban számít, hogy amikor kihúzod a dugót, akkor épp hogyan mozog a víz."

Jobban számít. A Coriolis-hatásnál. Akkor is ugyanezt mondtam. Az 50-50% az épp erre vonatkozott. Hogy vagy arra forog, amerre "kellene", vagy nem. A Coriolis-hatás leginkább _nagy_ mozgásoknál játszik be, puska, ágyú, interkontinentális rakéta. Egy lefolyónál többet számít az edény alakja, meg a víz mozgása, amikor kihúzod a dugót. Ha megkevered elõtte a vizet az "ellenkezõ" irányba, akkor nem fog megfordulni.

A fizika csak egy modell a valóságra, hogy ne érjenek minket nagy meglepetések, tudjunk elõre tervezni.
Ha nem ismered a fizika modelljeit, minek beszélsz róla?
Ha valaki meg akarja változtatni a fizikát, nem ártana elõbb megismerni.
A legtöbb ember tisztába van a tudásával, és minél többet tud, annál jobban tudja mennyire kevés is az. Egy ember nagyon kevés a tudományhoz képest.
Te csak azért hiszel a kis butaságaidban, mert borzasztó keveset tudsz.

Anaid
Kedves Uwu:
1."Megmutattam a munkatársaimnak pár hozzászólásodat.
Mindenki szakad a röhögéstõl, és szerintük is elmebeteg vagy"
2."Akkor az õsrobbanás paranormális volt?"
3."Ha igaz amit mondasz, te nem létezel statisztikailag"
Az egyik kedvencem:
4."Tök mindegy mit mondasz, ami nem mérhetõ az nem létezik. Bármilyen dolgot meg lehet mérni."

5."Vannak olyan dolgok amikkel kapcsolatban az átlagember szintjén nem lehet érdemben kommunikálni. Kellenek a szakszavak, aki nem képes ezeket megtanulni, ha a tudomány számára ismeretlen területeire téved, akkor mi a francért foglalkozik vele?
Ha valaki hülye mint a tök, az ne foglalkozzon tudományokkal!
Ilyenekbõl nagyon sok van, tárgyi tudás nélkül okoskodnak.... nehogy már a tudomány az ilyen szerencsétlenekhez alkalmazkodjon! Még jó, hogy a tudomány szarik a hülyékre, különben nem lenne haladás."

Nagyon tévesen látod a világot. A tudomány egyetlen feladata a kérdések megválaszolása. Senki, te sem vagy Isten. Nem vagy tévedhetetlen mindent tudó. Amíg ezt nem fogadod el, addig csak szerencsés ritka véletlen az amikor jó választ adsz.
Irritálnak a mondataim? Miért? Mert szerinted helytelenül látom a fizikát? Miért gondolod, hogy te látod helyesen? Nálad van a bölcsek köve?

"Az új ismereteknek, vagy felfedezésnek ill. a jelenségeknek kell igazodni a meglévõ törvényekhez, vagy a törvényeket kell igazítani az új felfedezésekhez?"
Einstein elvei nem igazodtak a meglévõkhöz, de némi átalakítással az elméletének határeseteivé tehetõk régi törvények egy része.

A fejlõdéshez nem a dogmák vak tisztelete, hanem mindig a kérdések vezetnek.
Aki képes új és új kérdéseket feltenni annak van esélye arra is, hogy a jó kérdést is feltegye. Aki nem kérdez, az választ sem kaphat.

Senki felé nem elvárás, hogy értsen a fizikához, kivéve akkor ha újítani akar, és megkérdõjelez benne dolgokat, ebben az esetben tökéletesen tisztába kell lennie legalább azzal a részével amit kifogásol benne, mert ha nem így van egészen biztos hogy csak a szája jár.

Anaid
Akkor érthetõbben megfogalmazva: Az új ismereteknek, vagy felfedezésnek ill. a jelenségeknek kell igazodni a meglévõ törvényekhez, vagy a törvényeket kell igazítani az új felfedezésekhez?

Ez a szemlélet is alap lenne, nem? Még talán a fizikában is...
Nem tudok annyit mint ti fizikából, de szemléletben lehet közelebb állok egy felfedezõ tudóshoz mint ti.
A 912-ben idézett Zéró válasz sem volt éppen fizikusi válasz, de mostanában utánanézett a dolognak. Ez jobb hozzáállás szerintem, mint az, hogy kategorikusan kijelented, én tudom, te meg nem és pont. Most én is kezdjek el gúnyolódni, hogy nem tudta? Na és? Van amit tud, van amit nem. Te is így vagy ezzel. Majd keresek pár régi hsz-bõl példát, ha kell.

Nem. Ha valamit a teljes információhiány jellemez, ez a helyes út.
Más a helyzet ha új adatok, új informácók állnak rendelkezésre, erre várnak pl. az LHC-ben.

Szerintem ne próbálkozzál fizikával foglalkozni amíg nem vágod az alapokat sem, ennek semmi értelme, mintha egy kisgyerekkel beszélgetnék. Annyi más téma van még.

Anaid
Nem is ez volt a szándékom, csak megelõzni egy totál értelmetlen kibontakozóban lévõ vitát bárki tévedhetetlenségérõl.

Anaid
Mert hasonló dologról van szó, mint a fotonok "kommunikációja" 0 idõ alatt.

Ezzel nekem semmi újat nem mondtál...
Anaid
A te írásod Uwu:"Ami bizonyítható, belátható az beépül a tudományba. Nyilván nem lehet abból új tudományág, amirõl túl keveset tudunk.
Pl. gömbvillám. A jelenséget leginkább az információhiány jellemzi. A rendelkezésünkre álló információból többféle elfogadható elmélet is kreálható. Mindegyik ilyen elmélet tudományosan megalapozott, ami nem mond ellent a többi, tudományosan bizonyított, és elfogadott tudományos elméletnek."
Felhívnám a figyelmedet az utolsó mondatra! Szerinted ilyen logikával nem lehet tévútra jutni?

Anaid
Kérdésem:"A lefolyóban a víz forgására gondoltam pl. a kádból. Állítólag az standard féltekék szerint, nem?"
Válaszod: Úgy tudom, hogy 50-50%, nincs kijelölt forgási irány. Jobban számít, hogy amikor kihúzod a dugót, akkor épp hogyan mozog a víz. De nem szoktam figyelni egyébként.

Anaid
"Remélem érzed a két dolog közti különbséget..."
Hogy miket érzek, azt hagyjuk:D:D De értem, mire céloztál.

dronkZero
Mittudomén, mi volt hónapokkal ezelõtt.

Egyébként pont a Coriolis-hatás, _elvileg_. Ugyanis rengeteg egyéb dolog is belejátszik, nem törvényszerû hogy északon erre, délen meg arra. Sztem akkor is ezt válaszoltam...

dronkZero
"Hát õ azért nem volt annyira biztos magában meg a tudásában, mint itt páran:D:D:D Pedig igencsak tudott, csakhogy nem volt tévedhetetlen még õ sem, viszont bölcs igen."

Nos az a helyzet, hogy abban senki nem lehet biztos, hogy tökéletesen érti a világ mûködését. Sõt, az is biztos, hogy pl a newtoni világmodell nem írja le tökéletesen a világ mûködését.

De abban 100%-ig biztos vagyok, hogy _a_newtoni_világmodellt_ értem. (ami egyébként a hétköznapok fizikáját 99%-ban jól írja le)

Remélem érzed a két dolog közti különbséget...

Anaid
Akkor miért nem tudtál válaszolni pár hónappal ezelõtt nekem arra a kérdésemre, hogy az északi féltekén a lefolyóban miért arra folyik a víz amerre, a délin meg miért arra amerre? Ha nem emlékeznél megkereshetem azt a beszélgetés részletet...

Anaid
"Jelenleg nincs olyan kísérleti eredmény, mely arra utalna, hogy a gravitáció jelentõsen különbözne attól, amit az általános relativitáselmélet állít. Ennek ellenére jó okunk van feltételezni, hogy az általános relativitáselmélet nem teljes. Nem foglalja magába ugyanis a kvantummechanikát, és emiatt elegendõen nagy energiákon az elmélet nem használható. A modern fizika régóta megoldatlan kihívása, hogy egyesítse az általános relativitáselméletet és a kvantummechanikát, vagyis kidolgozza a nagy egyesített elméletet (kvantumgravitáció elmélete, a mindenség elmélete), amely a legkisebb idõ- és távolságskálán is alkalmazható."

"A szakemberek számára igazi intellektuális élmény olvasni azokat a vitákat, amelyek Einstein és a kvantummechanika ún. koppenhágai értelmezésének megalkotói, különösen Niels Bohr és fiatal tanítványai, Heisenberg és Wolfgang Pauli között folytak a múlt század húszas éveiben (19. ábra). Ezeknek a vitáknak a központi személyisége Einstein volt. Sorra találta ki azokat a gondolatkísérleteket, amelyekkel próbálta megcáfolni a koppenhágai értelmezést. A kvantumfizika fejlõdése nem õt igazolta. Meg kell azonban jegyezni, hogy az elmélet értelmezését illetõen ma is jelennek meg tudományos közlemények, amelyekben a szerzõk fenntartásaikat hangoztatják, de ezek - csakúgy, mint annak idején a húszas években - hatástalanok maradnak."

Einsteintõl:
"Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos.
A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok õrült, vagy mindenki más?
Az, aki még sosem követett el hibát, valószínûleg még sosem próbált semmi új dolgot."
Hát õ azért nem volt annyira biztos magában meg a tudásában, mint itt páran:D:D:D<#confused> Pedig igencsak tudott, csakhogy nem volt tévedhetetlen még õ sem, viszont bölcs igen.

dronkZero
Te olyan dolgokban kételkedsz, amit már 100%-ig biztosra lehet tudni. Ez a baj.