Mi az idõ?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

noname23
Az idõ nem létezik csak a jelen van ezt az ember találta ki
amit mondasz példának hogy a vér stb az egy folyamat amit mondjuk te tudatosan vagy nem de elindítottál.

http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/data/8k775d4/%5BAnaheim%5D.gif

adamq01
A lényeget ragadtad ki

AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black

Anaid
Perpetum mobile<#vigyor>

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

qetuol
végülis az "alacsonyabb" (?) fizikában is a változás

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

adamq01
én azt hallottam, hogy az idõt magasabb fizikában az a változás pl. ha egy vércsepp bele esik a vízbe akkor az elkezd elvegyülni a vízben. Tehát maga az idõ múlása az a vér részecskéinek a távolodása egymástól, ha pl. idõ utazás vissaz felé azért képtelenség mert akkor egy olyan fizikai jelenség lenne ami képtelenség, h valami szét szóródott állapotban egy pontban öszpontosul. :) Matek tanárom ezt mondta aki ELTE-n Atom-fizikát végez.

AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black

1r0nh1d3

Az idõ, mint emberi fogalom, önmagában nem létezik. De az ember nem a semmibõl kreálta ezt a fogalmat, hanem jó oka volt rá. A dolgok változnak. Ilyen értelemben létezik az idõ. De az, hogy az idõ egy valós térbeli dimenzió az már csak egy matematikai modellen belül értelmezhetõ.
Az idõ a változás mértéke, úgy, ahogy a tömeg a tehetetlenség mértéke. A kettõ szoros kapcsolatban áll, és mind a kettõ a mozgásból ered. Ez az, amihez a mi idõfogalmunkat hozzá tudjuk rendelni. A mozgásból származtattuk az idõt, mint a legtöbb dolgot a fizikában.
Itt lentebb írta valaki, hogy az idõtengely mindig arra mutat, amerre a fény halad. De ugye merre halad/hat/ a fény? A relativitásban ezt fénykúpnak hívják. Ha a tér 2 dimenziós és van még egy idõdimenzió, akkor ennek a kúpnak a palástján terjedhet a fény a jelenpontból. Ennek a kúpnak a tengelye ténylegesen egybe esik az idõtengellyel.

Let\'s move out!

1r0nh1d3

"A téridõ tér- és idõdimenziója nem választható egyértelmûen külön: a viszonyítási rendszertõl függ, hogy a négydimenziós téridõ melyik síkmetszete felel meg a „jelennek”."

Ez a mondat sajnos hozzánemértésrõl tanuskodik. A jelen az a múlt és a jövõ fénykúpjainak találkozási pontja. Egyetlen pillanat. Ez a jelen. Innen csak a múltbeli fénykúpon belül levõ eseményekrõl kaphatunk információt.
Ott pedig nem számít, hogy egy kicsit hamarabbi, vagy késõbbi esemény látunk, hiszen az már a múlt. Mindkét esemény már rég megtörtént.
Az egyidejûség nem a jelenre vonatkozik, hanem arra, hogy az órák a mozgó szerint hogy járnak szinkronban és milyen eseménypárokról kap egyszerre információt a múltból.
A jelen nem ez a 'síkmetszet', hanem csak egy pillanat, egy pont a téridõben.

Let\'s move out!

qetuol
a paradoxon (látszólagos ellentmondás) abban rejlik, hogy az inerciarendszerek egyenértékûkége értlmében a 2 iker idejében (mivel a az ikrek inerciarendszerben vannak) nem szabadna változásnak lenni. a paradoxon feloldása pedig az, hogy az sajátidõhosszváltozás nem akkor köv. be , amikor az iker gyorsan megy (inreciarendszer), hanem amikor gyorsul (nem inerciarendszer), ti. elinduláskor, visszaforduláskor, megálláskor.

pTk
Nehéz lett volna <#vigyor0>

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ikerparadoxon

Szerintem ez nem olyan "ellentmondásos paradoxon", hanem ez valamiért így van :)

qetuol
sõt akár hátra is, csak akkor az egész Földet kell gyorsítanod...

adamq01
Ikerparadoxon az mi? Biztos valami kettõs ellentmodás?<#nyes>

Desiderata
öregedni öregedsz mindenféleképpen, mert az biológiai dolog
de elõreutazhatsz az idõben ikerparadoxon szerint
Az öregedés egy folyamat. Egymást követõ események láncolata. Attól még mert az idõt kitalálták, h 2 esemény közötti "helyet"(idõt) kifejezzék más periodikus eseményeket alapul véve, még öregedhetsz.

Murder3
Érdekes de azt nem értem hogy ha az idõ kitaláció akkor miért öregedünk?
vagy is inkább ha nem lenne idõ szerinted akkor semmi nem lenne mert nem viszonyítanánk semmihez akkor nem létezne az öregedés sem mert nem tudnál mihez képest öregebb lenni.
Az viszont igaz hogy az idõben nem tudsz vissza menni mert nem tudnád visszaálítani oylan dolgokat ami már elmúltak max ha újra létrehoznánk(teremtenénk)
azokat a dolgokat amik emlékként ránk maradtak.
vissza tekerni sincs semmit max ha felfedeznének olyan szert ami fiatalítani tudja a testet magyarán fiatalítaná a géneket vagy miket nem tudom.

Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer

adamq01
Igazából a de ja vu az elvileg az, hogy az eggyik szemed mondjuk a bal, lassabban közvetíti a képeket, mint a jobb, mert mondjuk fáradt vagy vmiért rösszabb. Az agy meg kétszer kapja meg ugyan azt a képet és emiatt van olyan érzésed mintha már megtörtént volna. Vagy médium vagy, vagy tényleg idõt utaztál.<#alien2> De ebbe nemenjünk bele mert túl filozófiaji irányba vinné az egészet.

nearo
És el is jutottam odáig a gondolatmeneteddel, hogy vajon mi lehet a de ja vu... ilyen kis emlékfoszlányok, amik valahogy mégiscsak megmaradtak.

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

adamq01
Hát igen mert tulajdonképpen nem az idõben utaznál mint dimenzió, hanem a megtörtént dolgokat kéne vissza forgatni. De akkor egy ember nemképes visszamenni az idõben, mert nem maga az ember megy vissza hanem a megtörtént dolgokat tekerednek visszafele. Tehát akkor minden és mindenki visszafele menne ugyan úgy, mivel egy dimenzióban vagyunk és akkor nem is emlékeznénk, hogy vissza mentünk az idõben, mert az agyunkban lévõ memóriasejtek (v nem tom mik) amik akkor tevékenykedtek azok is vissza mennek az idõben. Minden ugyan úgy menne tovább, csak fijatalabbak vagyunk (attól függ mennyit tekerünk vissza).
Ha pl. 6 évet vissza tekernénk akkor én 11 éves lennék de nemtudnék arról, h valaha is "idõt" utaztam meg a körülöttem lévõk sem.

Gerbill
Szerintem is ilyesmiképp kell elképzelni. Tulajdonképpen csak egy viszonyítási rendszer. Éppen ezért lehetetlen az idõutazás, fõleg viszafele.

A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen.

adamq01
Elgondolkodtatott egyszer ez a kérdés, még régebben és most megtaláltam ezt a topicot, ígyhát leírnám mire jutottam:

Az idõ nemlétezik, mivel nem egy fizikai dolog, hanem csak elméletben létezik, amit egy fizikai dologhoz kötõdik.

Az idõt fizikai dologhozta létre pl. hogy történések, cselekvések, események, változások, stb történnek amihez kitaláltuk az idõt, hogy, tudjunk ebben a dimenzióban is viszonyítani, számolni.

Ha nem lennének "történések" (minden állna és nem mozogna nem csinálna semmit) akkor nem jönne létre az idõ, mivel nincsen mihez viszonyítani. Ez olyan mintha leállították volna az idõt, de ez tévhit mert nem az idõtõl állították le, hanem ez csak annak a következménye, hogy nemtörténik semmi.
De ez már annyira alapvetõ dolog, hogy idõben gondolkodunk...
Ez velünk született dolog, miután van memóriánk ezért az idõben pl. visszafele is tudunk gondolkodni, emlékezni és ezt az elméleti dolgot éljük meg és már fizikai tulajdonságokat akarunk adni neki, ami persze kizárt dolog.

Az ember is fizikai "történéshez" viszonyítja az idõt. A föld mozgásából viszonyít és ezzel tudja lemérni a körülötte lévõ "történéseket". Ez a legkézenfekvöbb dolog mert szinte tökéletesen ugyan úgy mozog minden évben a föld a naphozképest, de ezt lehetne akármi máshoz is pl. más csillagokhoz. Tehát felállítottunk egy elméleti rendszert, a gyakorlati dolgok mérésére. Az idõ nem több mint kitaláció.

az idõ az egyetlen olyan dimenzió amelynek semmiféle közvetlen fizikai tulajdonsága nincs, de az anyag és energia állapotváltozásait enélkül nem lehet leírni
sõt az idõt sem lehet leírni önmagában, csak állapotváltozásnak (pl. ha a föld egyet fordul, az egy nap)
egyetértek a legelsõ hozzászólással miszerint csak egy segéddimenzió amelyet ki kellett találni: idõ valójában létezik csak az állapotváltozás melyet jellemez

Christiansen
az idõ pénz..ezzel most szegényebb lettem :C

mit keres ez a videó itt?

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

old imo

clio1616v
http://www.youtube.com/v/klT-4V1PZxc

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

Fantomlovag
Az idõ egy fizikai mennyiség. Fizikailag nincs idõm dolgokra!

Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetõdõnek.)

mikike
köszözönöm
örömötök az én örmöm is
idézek nektek egy kis érdekességet a másik topikba

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

Mikike, megkésve, de én is Boldog Szülinapot kívánok!

Walk the Talk.

mikike
köszönöm, viszont kívánom
hogy "rohan" a fókusz...

Az idõ hivatott minket figyelmeztetni az élet egyik nagy hiányosságára:
hogy nincs benne 'undo' gomb.
sz4bolcs
Boldog szülinapot, mikike.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Mi az idö?
hát:"A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen."

vagyis rohadt rövid ilyenkor:DDDDD

Walk the Talk.

<#idiota>!!4

Gerbill
<#banplz>

A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen.

mikike
van fényképezõgéped?

Huh, na ezt mondd el mégegyszer.....

Walk the Talk.

mikike
"Jelenleg nemcsak a fizikai testedben összpontosulsz, hanem az események egy bizonyos frekvenciájában is, amit idõként értelmezel. A különbözõ történelmi korok egyszerre léteznek, tökéletesen érvényes formában, és az Én különbözõ reinkarnációi is. Csak egyszerûen nem vagytok ráhangolódva arra a frekvenciára."

...
részlet Jane Roberts : Seth könyve

Folyamatosan utazunk mi is idõt... ahogy telik az idõ csak telik... már a jövõben vagy, az elõzõ pillanathoz képest <#hehe>

Túl sok sci-fi filmet láttam, ahhoz hogy érdekeljen a jövõ :D

Nekem a jövõbe sincs kedvem menni. Ha csak arra gondolsz, milyen ütemben gyorsul a fejlõdés, egy nagy büdös semmit sem értenék belõle.
A jövõ utazás ma is van, és kézzelfogható. Hozz egy, a külvilágtól teljesen elzárt benszülöttet a világunkba.........

Walk the Talk.

clio1616v
Az idõ megszépíti a múltat...

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

Igaz, erre nem is gondoltam :-)
Hagyd úgy ahogy van. :P

Tulajdonképpen valamit sürgõsen el kéne intéznem úgy kb 15 évvel ezelõtt. Várom az ötleteket
Nem önzõség ez, de tegyük fel megépítjük.
Visszautazik valaki az idõben. Én nem fogok semmit észrevenni ebbõl, csak annyit hogy eltünt az ember.
Õ pedig átéli a saját élményeit, ha megálvoztatja a múltat és visszautazik a jövõbe, azt csak õ fogja észrevenni.

Láttátok a vissza a jövõbe c. filmet (filmeket) nem? Ott is ugyanez a helyzet.

Ha lehetõségem lenne, a távoli jövõbe utaznék, az érdekel. Ugyan senki nem hinne nekem miért vagyok ilyen tudatlan, régimódi, azt hinnék egy elmegyógyintézetbõl szöktem, és hamar visszadugnának oda, de akkor is kiváncsi lennék.

ne légy ilyen önzõ:))

Walk the Talk.

Én nem is adnám segítségem semmi ilyen megépítéséhez :P

Ha már ez a kérdés felmerült (mármint hogy mi az idõ). Szeretném a segítségetek kérni egy idõgép megépítéséhez. Ami nekem csupán azért nem sikerült idáig, mert mindezidáig az egyetlen lehetetlen dolognak tartottam. Igazából most is annak tartom, de ha valaki ennek ellentétérõl meg tudna gyõzni talán sikerülne. Ja és a Delorean-t hagyjuk :-)
Ez Stephen Hawking idézet volt.

Walk the Talk.

“Nehéz a világegyetem kezdetérõl beszélni Isten koncepciójának említése nélkül. Munkám az Univerzum eredetérõl a tudomány és a vallás határán van, de én megpróbálok a határ tudományos oldalán maradni. Lehetséges, hogy Isten oly módon cselekszik, hogy cselekedetei nem magyarázhatók tudományos törvényekkel. De ebben az esetben mindenkinek személyes hite alapján kell haladnia."

Igen.
Ezek szerint az Istent nem lehet defininálni.

Walk the Talk.

Ha ezeket Te fogalmaztad, max gratula!!

Walk the Talk.

Üdv mindenkinek!

Filozófia dolgozatom kapcsán foglalkoztam az idõ megfogalmazásával, érintve kozmológia és istenérvek/ellenérvek kérdéseit is.
www.sumegi.eu/doc/