Mi az idõ?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
amit mondasz példának hogy a vér stb az egy folyamat amit mondjuk te tudatosan vagy nem de elindítottál.
http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/data/8k775d4/%5BAnaheim%5D.gif
AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black
Az idõ, mint emberi fogalom, önmagában nem létezik. De az ember nem a semmibõl kreálta ezt a fogalmat, hanem jó oka volt rá. A dolgok változnak. Ilyen értelemben létezik az idõ. De az, hogy az idõ egy valós térbeli dimenzió az már csak egy matematikai modellen belül értelmezhetõ.
Az idõ a változás mértéke, úgy, ahogy a tömeg a tehetetlenség mértéke. A kettõ szoros kapcsolatban áll, és mind a kettõ a mozgásból ered. Ez az, amihez a mi idõfogalmunkat hozzá tudjuk rendelni. A mozgásból származtattuk az idõt, mint a legtöbb dolgot a fizikában.
Itt lentebb írta valaki, hogy az idõtengely mindig arra mutat, amerre a fény halad. De ugye merre halad/hat/ a fény? A relativitásban ezt fénykúpnak hívják. Ha a tér 2 dimenziós és van még egy idõdimenzió, akkor ennek a kúpnak a palástján terjedhet a fény a jelenpontból. Ennek a kúpnak a tengelye ténylegesen egybe esik az idõtengellyel.
Let\'s move out!
"A téridõ tér- és idõdimenziója nem választható egyértelmûen külön: a viszonyítási rendszertõl függ, hogy a négydimenziós téridõ melyik síkmetszete felel meg a „jelennek”."
Ez a mondat sajnos hozzánemértésrõl tanuskodik. A jelen az a múlt és a jövõ fénykúpjainak találkozási pontja. Egyetlen pillanat. Ez a jelen. Innen csak a múltbeli fénykúpon belül levõ eseményekrõl kaphatunk információt.
Ott pedig nem számít, hogy egy kicsit hamarabbi, vagy késõbbi esemény látunk, hiszen az már a múlt. Mindkét esemény már rég megtörtént.
Az egyidejûség nem a jelenre vonatkozik, hanem arra, hogy az órák a mozgó szerint hogy járnak szinkronban és milyen eseménypárokról kap egyszerre információt a múltból.
A jelen nem ez a 'síkmetszet', hanem csak egy pillanat, egy pont a téridõben.
Let\'s move out!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ikerparadoxon
Szerintem ez nem olyan "ellentmondásos paradoxon", hanem ez valamiért így van :)
de elõreutazhatsz az idõben ikerparadoxon szerint
vagy is inkább ha nem lenne idõ szerinted akkor semmi nem lenne mert nem viszonyítanánk semmihez akkor nem létezne az öregedés sem mert nem tudnál mihez képest öregebb lenni.
Az viszont igaz hogy az idõben nem tudsz vissza menni mert nem tudnád visszaálítani oylan dolgokat ami már elmúltak max ha újra létrehoznánk(teremtenénk)
azokat a dolgokat amik emlékként ránk maradtak.
vissza tekerni sincs semmit max ha felfedeznének olyan szert ami fiatalítani tudja a testet magyarán fiatalítaná a géneket vagy miket nem tudom.
Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Ha pl. 6 évet vissza tekernénk akkor én 11 éves lennék de nemtudnék arról, h valaha is "idõt" utaztam meg a körülöttem lévõk sem.
A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen.
Az idõ nemlétezik, mivel nem egy fizikai dolog, hanem csak elméletben létezik, amit egy fizikai dologhoz kötõdik.
Az idõt fizikai dologhozta létre pl. hogy történések, cselekvések, események, változások, stb történnek amihez kitaláltuk az idõt, hogy, tudjunk ebben a dimenzióban is viszonyítani, számolni.
Ha nem lennének "történések" (minden állna és nem mozogna nem csinálna semmit) akkor nem jönne létre az idõ, mivel nincsen mihez viszonyítani. Ez olyan mintha leállították volna az idõt, de ez tévhit mert nem az idõtõl állították le, hanem ez csak annak a következménye, hogy nemtörténik semmi.
De ez már annyira alapvetõ dolog, hogy idõben gondolkodunk...
Ez velünk született dolog, miután van memóriánk ezért az idõben pl. visszafele is tudunk gondolkodni, emlékezni és ezt az elméleti dolgot éljük meg és már fizikai tulajdonságokat akarunk adni neki, ami persze kizárt dolog.
Az ember is fizikai "történéshez" viszonyítja az idõt. A föld mozgásából viszonyít és ezzel tudja lemérni a körülötte lévõ "történéseket". Ez a legkézenfekvöbb dolog mert szinte tökéletesen ugyan úgy mozog minden évben a föld a naphozképest, de ezt lehetne akármi máshoz is pl. más csillagokhoz. Tehát felállítottunk egy elméleti rendszert, a gyakorlati dolgok mérésére. Az idõ nem több mint kitaláció.
sõt az idõt sem lehet leírni önmagában, csak állapotváltozásnak (pl. ha a föld egyet fordul, az egy nap)
egyetértek a legelsõ hozzászólással miszerint csak egy segéddimenzió amelyet ki kellett találni: idõ valójában létezik csak az állapotváltozás melyet jellemez
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetõdõnek.)
örömötök az én örmöm is
idézek nektek egy kis érdekességet a másik topikba
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
Walk the Talk.
hogy "rohan" a fókusz...
hogy nincs benne 'undo' gomb.
hát:"A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen."
vagyis rohadt rövid ilyenkor:DDDDD
Walk the Talk.
Walk the Talk.
...
részlet Jane Roberts : Seth könyve
Túl sok sci-fi filmet láttam, ahhoz hogy érdekeljen a jövõ :D
A jövõ utazás ma is van, és kézzelfogható. Hozz egy, a külvilágtól teljesen elzárt benszülöttet a világunkba.........
Walk the Talk.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Visszautazik valaki az idõben. Én nem fogok semmit észrevenni ebbõl, csak annyit hogy eltünt az ember.
Õ pedig átéli a saját élményeit, ha megálvoztatja a múltat és visszautazik a jövõbe, azt csak õ fogja észrevenni.
Láttátok a vissza a jövõbe c. filmet (filmeket) nem? Ott is ugyanez a helyzet.
Ha lehetõségem lenne, a távoli jövõbe utaznék, az érdekel. Ugyan senki nem hinne nekem miért vagyok ilyen tudatlan, régimódi, azt hinnék egy elmegyógyintézetbõl szöktem, és hamar visszadugnának oda, de akkor is kiváncsi lennék.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Igen.
Ezek szerint az Istent nem lehet defininálni.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Filozófia dolgozatom kapcsán foglalkoztam az idõ megfogalmazásával, érintve kozmológia és istenérvek/ellenérvek kérdéseit is.
www.sumegi.eu/doc/