1406
Tényleg nem létezik?
-
clio1616v #725 tehát az idő mint fogalom lehetővé teszi magát a mérést?
elvileg az idő egy dimenzióalap mint az út és a tömeg
amúgy ezek a dolgok olyan valamik, amiket az emberek azért hoztak létre, hogy túlbonyolítsák a világot és a lusta emberek számára kiszámíthatatlanná tegyék így kiszolgáltatottá és kihaszálhatóvá válnak a szorgalmas embereknek -
#724 Elvi jellegű probléma, a relativitáselmélet egyenleteinek egyik szélső értékének értelmezése. És azt kell még hozzátenni, hogy "az álló megfigyelő szempontjából". "Ikerparadoxon"-ra keress rá, ha érdekel bővebben a téma.
Egyébként igen, a fotonok nem öregszenek. Számít? -
#723 Mielőtt hülyéznétek, csak azért kérdezem, mivel a fény fénysebességgel közlekedik, szal akkor "számára" megáll az idő? -
#722 Most néztem a NatGeo-n egy filmet.
Kijelentés: A fénysebesség elérésekor megáll az idő.
Ez mit jelent? Azt, hogy ha fénysebességgel közlekedünk A-ból B-be eljutni anélkül tudnánk, hogy közben idő telne el? -
#721 Tehát az idő az a fogalom, ami mérhetővé tesz egy másik fogalmat? -
#720 Jaj, elnéztem, azt hittem az időt kérdezték, nem a ciklikusságot:D:D
Az irónia meg a szarkazmus is fogalmak...stb. -
#719 lol, a ciklikusság nem egy fogalom? :D -
#718 Az idő egy emberek alkotta fogalom, amelyet azért hoztak létre, hogy a Föld mozgásából adódó ciklikusság és hasonló dolgok mérhetőek legyenek.
Kb. -
Lackoooo #717 Hello.
Mi az idő? -
#716 vagyis rosszul tudom, van definíciója, a halmaznak nincs :D -
Candi #715 Az idő: jó. Szóval menjetek kirándulni :) -
#714 az utolsó egy óra egyébként kérdésekre válaszolás,
nem kapcsolódik a témához (nem különösebben, mint más előadásai) -
#713 "A rejtett változók elmélete tagadja, hogy a kvantummechanikai állapotleírás a fizikai rendszer teljes leírása. Sikeres rejtett változó elméletet még soha nem sikerült kidolgozni. Fontos elvi meggondolások ítélhetik kudarcra egy egyszerű rejtettváltozó-elmélet megalkotását, nevezetesen a Bell-tétel.
A rejtettváltozó-elméleteknek egyetlen olyan típusa van, aminek érvényessége nem tűnik kizártnak: a nemlokális rejtettváltozó-elméletek, azaz olyan elméletek, amelyekben a rejtett paraméterek a rendszer tetszőlegesen távoli részeiben hatnak egyidejűleg. Az olyan rejtettváltozó-elméleteket, amelyek ennek a feltételnek nem tesznek eleget, lokális rejtettváltozó-elméleteknek nevezzük."
Amúgy Einstein is kb. azon az állásponton volt, mint Te, amikor azt mondta, hogy 'Isten nem kockajátékos'. Nehezen fogadta el a tényeket. :) -
#712 Ez az ürge egy igazi parasztgyerek. De bírom.. :D -
#711 Én a görög 'agykutatókig' jutottam, aztán kimentem kajáért, és mire visszajöttem, hugi már itt ült a gépnél, aztán lefeküdtem a doboz elé alukálni. -
Candi #710 Ne légy cinikus. Einstein előtt is tele volt hatalmas koponyákkal a világtörténelem, mégsem volt egyik "ostoba" sem képes arra, hogy felfedezze a relativisztikus sebességeknél adódó "rejtett változót". -
#709 lol! "nem rajzolom le, mer nemtok macskát rajzolni...mást see..de aztán macskát
pláne nemtudok rajzolni..Schrödinger macskával fogalmazta meg, ő tudja hogy miért macskával fogalmazta meg, nem volt macskakedvelő, kutyája volt neki..lehet, hogy
ezért fogalmazta meg macskával." _D:D_:D_:D_D:d -
#708 hú hát ez valami rohadt jó, tisztán értem mivan! :_D -
#707 már másfél óránál tartok, még csak itt kezdődik maga a Schrödinger-történet :_DD:_D:d -
#706 húú, jópofa történetek: "...a görögök azt hitték, hogy az agykamra azért van, hogy hűtse az átáramló vért." -
#705 Biztos van valami rejtett változó, csak Bohr, Einstein, meg a többi ostoba fizikus azóta sem találta meg. Valószínűleg nem is gondolnak rá. :D Nem rossz dolog a wishful thinking, a tudományban is jól jön néha. -
#704 most hallgatom a Schrödinger-t, rohadt jó :D -
#703 D:_D_:d
jó, ha nem ismerted a kísérletet nem gáz, csak szórakoztam :_D:D_d
-
Candi #702 "De ezt a kísérletet ne úgy fogd fel, mint valami vágyvezérelt fizikusok
klubdélutánját az intézetben műszak után, ..."
Neeem? Affene... Akkor már nem is érdekel. :D
"de te most hülyének néztél több millió tudóst "
Miért is? -
#701 ezeket meghallgatom
Felrobbant-e Schrödinger macskája? (1989)
Ősrobbantunk tehát vagyunk(1988)
Az idők kezdete (1989)
Az idő (1989) -
#700 "vajon milyen eredményre jutna a kísérlet, ha tényleg a pattogó golyók által a mérőműszerbe vitt információk alapján vizsgálódnánk"
itt pontosan erről van szó..
de te most hülyének néztél több millió tudóst _D:D_:D_:d -
Candi #699 Egyébként így belegondolva ez az egész egy paradoxonnak tűnik. Jó, maga az egész anomália az :D De egy bizonyos része önmagában is, függetlenül a kisérlet eredményétől.
Ugye fotonokkal bombázzák a réseket. Viszont a megfigyelő is a szemébe (mérőműszerbe) érkező fotonok alapján kap információt az egész kísérletről. Ez olyan, mintha a golyszlilövöldözős automatás kísérletet vizsgáló műszer nem a látottak, hanem a mérőműszerre "pattanó" golyók alapján szűrne le következtetéseket a kísérletről. És itt az újabb kérdés: vajon milyen eredményre jutna a kísérlet, ha tényleg a pattogó golyók által a mérőműszerbe vitt információk alapján vizsgálódnánk? Lehet hogy ez esetben is megjelenne valamiféle csíksor? :) Na akkor aztán qrva nagyot röhögnék a rákövetkező fejvakarászáson :DD -
#698 E. -
#697 és nem WASP hanem WMAP :D:_Dd -
#696 Ősrobbanás-tól :D -
#695 nem tudom, de tuti kipróbálták. gondolom nem járt releváns információval,
azért nem olvasni róla. aztán lehet, csak én nem tudom.
De ezt a kísérletet ne úgy fogd fel, mint valami vágyvezérelt fizikusok
klubdélutánját az intézetben műszak után, hanem a kvamtummechanikát
és világszerte az egész tudósközösséget megrengető alap kísérletként!
És azóta eltelt 20 év.. -
Candi #694 "...a WASP elvileg 380e fényévvel az Ősrobbanás után már vett jelet."
Ezt javítsd kérlek :D A fényév nem idő-mértékegység ;-) -
Candi #693 Újabb kérdés:
"...a megfigyelő eldöntheti
zárva tartja-e a redőnyt és a hagyományos Young-féle (ez van a videón) kísérlethez hasonlóan az ernyőn felfogja a fotonokat(-> interferenciakép), vagy pedig kinyitja lehetővé téve, hogy a távcsövek regisztrálják, melyik résen haladt át a foton."
No és mi történik akkor, ha két mérőműszert állítanak egymás mellé (mögé, hogy a kettő által bezárt szögtől is megszabaduljunk), és az egyiket zárva, míg a másikat nyitva tartják?
Mi történik akkor, ha a mérőműszert beállítják a megfelelő pozícióba, és véletlenszerűen vagy bekapcsolják vagy nem (a műszer állapotáról viszont senki nem tudja hogy épp működik-e vagy nem)? Ezek szerint a kapott lenyomat alapján meg lehet határozni, hogy a műszer be volt-e kapcsolva vagy nem?
És mi történik akkor, ha a mérőműszert ugyan bekapcsolják, de a mérés eredménye a legutolsó lépcsőben nullpontra van vezetve?
Sok-sok kérdés, amelyeket mind-mind igazolni, megválaszolni lenne szükséges ahhoz, hogy esélyt adjunk magunknak a jelenség pontos megismerését illetően. -
#692 de hülye vagyok, a WASP elvileg 380e fényévvel az Ősrobbanás után már vett jelet. -
#691 és basszus még két hónap az LHC indításáig, ejjj -
#690 na ez érdekes feltevés, agyalok kicsit rajta :D -
#689 ha pedig vágyvezérelt gondolkodó lennék, azt mondanám ez azért van így,
mert az emberiség (ill. bármilyen élőlény) csak akkor jöhet rá saját
és az Univerzum eredetére, ha intelligenciája és technológiai tudása eléri
a kvantumléptékeket és megbirkózik az efféle anomáliákkal :DDD:dd
de persze nem vagyok vágyvezérelt, így csak annyit mondok
az a biztos, hogy a tudatnak kitüntetett szerepe van az univerzumban. -
Candi #688 Ezzel nem tudok vitába szállni, amíg magát az elméletet elfogadottnak nem tekintem. Viszont:
Magát az ősrobbanást nem sok esélyed van meglátni, hiszen nem mi vagyunk az ősrobbanás központi helyétől 14 mrd fényévnyire, hanem az általunk ismert (és ismerhető) univerzum gömbperemén fénysebességgel haladó részecskék. Mi ettől csak beljebb lehetünk, hiszen tömeggel rendelkező dolog nem haladhat a fény sebességével.
Erről egy elmélet:
Az ősrobbanás folyamán az első pillanatok során olyan kolosszális mennyiségű energia szabadult fel, amelynek méretbeli nagyságrendjéről sincs még csak halvány lila fingunk se. Ez ugye gömb alakban távolodva került kisugárzásra a robbanás epicentrumából kiindulva. Ám ez nem tűnt el, továbbra is ott halad fénysebességgel valahol a nagy büdös semmiben, tőlünk tizeniksz milliárd fényévnyire, gyakorlatilag egy iszonyú energiával rendelkező pajzsként körbeölelve Univerzumunkat. Ez a pajzs fénysebességgel halad, és energiájának köszönhetően minden útjába kerülő dolgot az azzal történő érintkezése pillanatában elemészt.
Lehet hogy ezért nem látunk semmit a 13,7 mrd fényévnyire lévő dolgokon túl? -
#687 jelenlegi tudomásunk csak ez:
"Ha makroszkopikus fizikai tárgyról van szó, ez a hatás jól tervezett és kivitelezett megfigyelésnél, mérésnél elhanyagolható.
A mikrovilágban viszont a megfigyeléssel (méréssel) komoly hatással vagyunk a megfigyelt objektumra.
Pl. ha egy elektron helyzetét, vagy sebességét akarjuk meghatározni, bármilyen módszert választunk is, olyan erőhatást gyakorolunk az elektronra magával a méréssel, hogy annak sebessége és helyzete megváltozik."
és ide tartozik a Schrödinger és a két-rés kísérlet is, és ki tudja mennyi van még.. -
#686 igen, tükrökkel ki akarták cselezni, elkerülni az anomáliát,
de az még durvábban visszaütött.
begépelek a könyvből:
a redőny mögött két távcsövet helyezett el amelyeket az egyik ill. másik
résre irányított. Ha a foton közeledik a redőny felé, a megfigyelő eldöntheti
zárva tartja-e a redőnyt és a hagyományos Young-féle (ez van a videón) kísérlethez hasonlóan az ernyőn felfogja a fotonokat(-> interferenciakép), vagy pedig kinyitja lehetővé téve, hogy a távcsövek regisztrálják, melyik résen
haladt át a foton. A megfigyelő által az utolsó (utáni) pillanatban meghozott
döntés hatással van a valóság természetére, méghozzá a múltban.
(azaz a részecske már azelőtt úgy mutatta magát mielőtt megfigyelték volna
a Young féle módon..)