Mi az idő?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Walk the Talk.
(hegy a képen, de attól még hogy a képen nem látszik, az ott van)
Azt hogy egy kavidcs, vagy egy tárgy nem tud gondolkozni azt is érzékelem (úgy hogy nem érzékelem).
Nem?
az atomokat érzékeled?
azt, hogy én itt ülök, érzékeled?
azt, hogy a világegyetem tele van élettel, azt érzékeled?
csak következtetni tudsz
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
Tegyük fel egy tárgy gondolkozik, (ugye akarata csak olyannak van ami gondolkozik) azt miért nem tudjuk érzékelni?
azt írtam...
VALAMI miatt
nem tudjuk, hogy mi ez az OK
lehet, ez a kõ akarata
az atomok kapcsolatban állnak
ezek a kötések különbözõ erõsségüek
van, hogy VALAMI miatt egy kötés nem elég erõs, és a saját tömegétõl összeomlik az egész
Ha egy állvány összedõl, azért teszi mert egy ELEM rosszul van ott. Az elem külsõ hatások miatt eltörik, kipattan a helyérõl és kész.
vannak dolgok, amik hirtelen összetörnek...
a többi pedig...
talán nem AKARja...?
én is ebben hittem...
de mi van, ha nincs idõ??
és nincs OK?
Walk the Talk.
Senkinek sincs akarata, mindenki a termeszet(fizika) torvenyei alapjan mukodik
Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion
Walk the Talk.
d
tudomány
De miért ne érteném? Ezek szerint te tudod hogy hülyeséget beszélek, csak nem akarod bevallani hogy a MTA-ban dolgozol.
Akkor világosíts fel, kérlek.
bár fogalmad sincs az egészrõl
na mind1, nem akarom, hogy ez téma legyen
...de van nagyon jó barátom, aki erõsen vallásos ember, közösségbe jár, szervezõ. Õt tisztelem, és nem állok le vele vitatkozni hogy isten létezhet e vagy sem, mert ez az õ dolga.
Mellesleg én sem tagadom egy természetfeletti princípium létezését, lehet az tõlem Buddha, Isten, Jehva, Koetzalcoatl, Arel, akármi: amíg személyes benyomásaim nem erõsítenek meg ebben, addig nem hiszek benne (bennük - mert ugye nincs kizárva hogy több is van).
"miért állnak néha egy halomba? néha meg miért nem?"
Azért mert az univerzum keletkezésekkor keletkeztek óriási Magfúziós erõmûvek. EZeket hívjuk csillagoknak.
Egyes magfúziós erõmûvek nagyon sokáig éltek (azért hogy képesek legyenek elõállítani akár a 79-es protonszámú aranyat is, különbözõ magfúziós reakciók után amelyek ott kezdõdnek hogy H + H -> He (a nyilacskára ráírhatnám a több millió °C-ot mint katalizátort)).
Ezután felrobbantak.
Az (pl.) aranyatomok nem estek szét a robbanástól, hanem szanaszét repültek a világegyetemben.
Egyes bolygók vonzáskörzetébe ( = gravitációs terébe) kerültek, aztán ott a felszínen landoltak (ami vagy szilárd, vagy forró láva. A Földnek is volt/van mindkét fajtából példája erre).
Így. *(csillag egy)
"miért épít házat egy kupac elemi részecske? miért megy dolgozni?"
Ez a kupac elemi részecske (ember, vagy más egyéb tudattal, és gondolkodással rendelkezõ élõ organizmus) továbbra sem tekinthetõ homogén kupacnak.
Éppen ezért a következõ kérdés helyénvalóbb lenne:
"Miért dönt az emberben az agynak nevezett részecske-kupac, hogy dolgozni megy, sakkozik?"
Erre a választ már én is megmondhatom: nem tudom. (*csillag kettõ)
Néhány hozzászólással ezelõtt megkérdezted, miért kell felbontani a világban lévõ végtelen tudást olyan alpári, és egyszerû 'dolgokra' mint Kémia, Biológia, stb...
Azért, mert ahhoz hogy ezt megtanítsd valakinek, logikai sorrendbe szeretnéd tenni hogy jobban megértse, nem teheted ezt az egész mindenséget egy kalap alá.
Miután a föld keletkezésérõl beszéltél, de még nem írtad le hogy a Jupiter miért rendelkezik gyûrûvel, nem térhetsz át arra, hogy hogy fejlõdtek ki az õslégkörbõl egysejtûek, mert megzavarnád a jövõ generáció fejében lévõ gondolatokat.
Ezért hozták létre a következõ fogalmakat:
*csillag egy: Csillagászat
*csillag kettõ: Biológia
ezért dogmarendszer a tudomány
"Miért létezik a Föld, a naprendszer?"... stb.
Nem tudom.
Azt tudom, hogy az elemi részecskék azért léteznek, hogy legyen mibõl fölépíteni a valóságot, az univerzumot.
Az ezeket összetartó erõk (erõs erõk, gyenge erõk, elektromágneseses erõk) azért léteznek, mint amiért egy ragasztó: összetartsanak.
Viszont ha ezzel a sok "miért?"-el azt akarod kikényszeríteni belõlem, hogy válasznak ezt adjam: "mert isten így teremtette." (vagy egyéb hasonló örök érvényû bölcsességeket) akkor kérlek fáradj át a "TUDOMÁNYOS" topikokból a "VALLÁSI" vagy "egyéb szakrális teóriák" címû topikokba. Ott társakra találnál.
ha kicsit gondolkodnál rájönnél, hogy mindennek van tudata, másképp nem is lehetne...
ezek szerint, akkor: mindennek van oka
?
de mi van, ha minden most van?
ez izgat
miért van valami?:
csak
pedig még sok kérdésem lenne...
mi tartja ezek össze? miért állnak néha egy halomba? néha meg miért nem?
vagy...
miért épít házat egy kupac elemi részecske? miért megy dolgozni?
Az ember olyan okokból cselekszik ami éppen individuálisan megjelenik az agyában.
Én is valahogy úgy gondolom, hogy az okok az aktívak, a feltételt valamivel passzívabbként értelmezem.
Bár azzal inkább vitatkoznék, hogy a jelenség létrejöttéhez minden feltétel adott, akkor az még mindig nem szükségszerûen következik be.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
A feltétel és az ok nemugyanaz. Nem a feltétel hajtja végre a mechanizmust, hanem az ok-okozat. Az okozatok akkor mennek vegbe ha megvannak a feltetelek, de hiaba a feltetelek ha nemismered az ok-okozat mechanizmust 😛
A proton, elektron, neutron elemi részecske.
Mi az hogy "miért vannak"? Azért hogy összetartsanak mindent. Azért hogy ne ess szét atomjaidra, vagy még kissebb darabjaidra.
A feltétel viszont még ekkor is megáll -hogy a látás feltétele a szem megléte, továbbá hogy a szem kifejlõdésétõl lesz szemünk.
én (valszeg) azért vagyok, mert akartam lenni
(bár a miérteket pontosan én sem értem)
Az hogy látsz az elsõdlegesen nem a szemednek köszönhetõ, hanem a létednek és annak az oka a szüleid akarata.
Az okok pedig a körülmények létrehozói. (azért van szemünk mert kifejlõdött)
indOKolni is kellene
nem fejtetteb ki, mik az az erõk, ha az atom ugye "elemi részecske"
és miért vannak
te NEM TUDOD, mi az oka annak, hogy a szél odébbfúj egy falevelet