• bandypappa
    Szerinted nincs szabad akarat, nincs lélek, csak a fizika létezik a törvények, melyeket nem lehet megszegni? A világ determinisztikus lenne, Már el lenne döntve a sorsa? Te azt irtad hogy nem vagy képes a saját életedet befolyásolni! Biztos másokat okolsz a kudarcokért és a hasonló sorsúakkal keresed a kapcsolatot hamis elméleteidet igazolva. Én döntök az életemet befolyásoló tényezökröl. Te alábecsülöd a hit és az akarat erejét, pedíg ezek a leghatalmasabb törvények az univerzumban. Minnél jobban akarsz valami és minnél jobban hiszel benne, akkor biztosan megkapod. Ez igy van, aki szerint nem, az még nem akart semmit se nagyon az életbe. Én irányítom az életemet, ez elsö olvasatra furcsának tünhet, de ha te azt akarod hogy jó dolgok történjenek veled és hiszel benne, akkor biztosan meg fognak történni, de ha folyton a rosszra gondolsz azt kapod. Mi a gondolatainkkal alkotunk elsösorban, nem a cselekedetekkel nem tudom hogy ez a folyamat hogy müködik, de a számítógép se tudja a saját müködését, nem képes rádöbbenni a létezésére, nem rendelkezik tudattal. Mi igen. Nekem is elöször a Ghost in the shell jutott az eszembe, ott is a mesterséges intelligenciával kapcsolatban filozofálnak méghozzá elég komolyan. Ez a mesterséges intelligencia mivan ha épp olyan mint a ghost in the shellben, hogy kezdetben egy algoritmus, majd minnél több adatot gyüjtve rendszerré áll össze? Furcsa hogy ez a cikk ma jelent meg, mert ma reggel gondoltam éppen a Ghost in the shell-re és az efféle mesterséges inttelligencia milyenségére épp locsolás* közben, mikor elötte honapokig nem jutott eszembe. Ma ebéd elött gondoltam arra az esetre, amikor Litvinyenkót megmérgezték poloniummal, és 10 perc mulva ezzel kapcsolatba voltak hirek a tv-be, holott én vagy 2 hónapja nem gondoltam az esetre. Az életedet befolyásoló események tehát már akkor befejezödnek, mikor még semmi kézzelfogható eredmény nincs, ez a gondolat, a hit ereje. Sokan melózank keményen, de ugyanolyan helyzetben vannak még, mert nem akarnak semmit. Nem kamuzok, a világunk müködése sokkal összefüggöbb, mint hinnénk. ha a gépben tudatosul saját létezése, az mégse lenne olyan mint az organikus. A Ghost...-ban is az intelleigencia mondta, hogy ö még nem faj, mert nem képes a szaporodásra, mely az elödtöl különbözö egyedeket képes generálni, és nem képes a halálra. Nem tudom, hogy egy gépnek lehet-e lelke. Ezt csakis a gép tudhatja.

*nálunk nincs vizkorlátozás.