22709
nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
  • Balumann
    Szerintem a melegek is biológiailag vonzódnak egymáshoz, ez ösztönös dolog, ami sajnos náluk így alakult ki. Részben valószínűleg genetikai, de talán nagyobbrészt a körülmények alakítják így félre (még 12 éves kor előttig). De hát nyilván ők is megtalálhatják így a boldogságot, habár szerintem a férfi-nő kapcsolat sokkal ... nem tudom kifejezni.
  • salsoul
    "Az út, mely szóba-fogható,
    nem az öröktõl-való;
    a szó, mely rája-mondható,
    nem az örök szó."
    /Tao Te King/
  • Balumann
    Hát én ebben sok realitást nem látok azért, a hatalomvágy, önzőség, vágy a gazdagságra, figyelmetlenség, a vallási fanatikusság, illetve sok "rossz dolog", amik okozzák a háborúkat, erőszakot is, azért nem hiszem hogy a nem megfelelő kommunikációnak lenne tulajdonítható, hogy "nem ismerjük eléggé a szavak jelentését". Mindenesetre tényleg elgondolkodtató, hogy mennyi szerepe van ennek is.
  • salsoul
    Ja, és szerinted te még mindig értesz engem. Oké.

Szavam nem más, mint a mondandóm öltözéke. És e öltözék alatt van a mondandóm teste, és e testben van a mondandóm lelke.

Te fogalmi szinten csak a mondandóm öltözékét látod, és nem látod sem a testét, sem a lelkét.

És még csak elképzelésed sincs, hogy most miről beszéltem.
    Mert ennek megértése nem fogalmi kérdés.
  • Pretorian
    Illetve leértékelek, nem minősítek.
  • Pretorian
    Ez így eléggé lol kérdés (most minősítek, ami pedig elnyomás), de arra alapozom, hogy ha az emberek megfelelően kommunikálnak, nincsenek félreértések, nincsen hazugság, nincsenek konfliktusok, ennélfogva háborúk sem.
  • Balumann
    Ezt hogy például sosem lennének háborúk, mire alapozod? Tehát pl. a leghíresebb háborúknál amiket jól ismerünk, milyen szavak nem megfelelő ismerete okozhatta? :D
  • Pretorian
    Nagyon egyszerű: ebben az esetben nincsen fogalmi megértésünk a szép szó jelentéséről.
    A szótár csak meghatározza a szavakat, fogalmi szinten a te fejedben kell, hogy meglegyen az adott szó.

Mondok jobbat: "Adtál-e enni a macskának?" - kérdezem tőled.
    De az "enni" a te fejedben fogalmi szinten sétálni-t jelent, a "macska" pedig virágot, az "a" pedig hogy-ot. Érted már?
  • salsoul
    te tegyük fel láttál egy szép rétet
    én tegyük fel láttam egy szép rétet

azt mondjuk, a rét csodaszép

elmegyünk az én rétemhez: és konstatálod, hogy ez a rét ocsmány
    elmegyünk a te rétedhez: és konstatálom, hogy ez a rét ocsmány

mit tehet értünk a fogalmi definíció ebben az esetben?

azt mondom láttam, egy szép rétet
    vagy nehéz volt a napom
    vagy bizonyos vagyok Istenben

mit mond erre a szótár fogalmi szinten?
  • Pretorian
    Úgy, hogy ez egy tisztán technikai dolog. Olyasvalami, amihez csak józan ész kell. Nem kell megtagadnod önmagad, csak egyszerűen oda kell figyelned, hogy ha a megértésről van szó, csak és kizárólag a szavakra és azok meghatározására koncentrálj.
  • Pretorian
    Teljesen lényegtelen, hogy mit mondasz. Én értem a szavaidat.
  • salsoul
    tudattalanul egy olyan dologra kíván rámutatni, amit erőszakmentes kommunikációnak és NLP-nek hívnak
  • Pretorian
    Ha hiszed ha nem, ez egy tök egyszerű dolog. Annyira egyszerű, hogy az emberek nem is hiszik el egészen addig, amíg meg nem tapasztalják.
    Tényleg csak a szavakról van szó, csak és kizárólag a szavakról.
    Ez olyannyira igaz, hogy ha a Földön minden ember ismerné az összes szó összes szótári meghatározását, sosem lennének pl. háborúk. Erről már írtam régebben is.
  • salsoul
    És ha én meg azt mondom: nem értesz meg?
  • bigapó
    na de, hogy tudod félretenni az előitéleteket, az erkölcsi és morális tényezőket és minden egyébb dolgot? azt hiszem, ha ezeket félretenném, akkor Őnmagamat hazudtolom vagy tagadom meg, nem? hiszen a morális, erkölcsi tartásom az ami mutatja az utamat amin haladni fogok az életemben.
  • Pretorian
    Mondom: én megértelek.
  • bigapó
    ez most irónia volt, ugye? :)
  • Pretorian
    Éppen ez a lényeg. Ha megfelelően kommunikálunk (tehát a szótisztázáson kívül képesek vagyunk félretenni mindenfajta előítéletet, erkölcsi és morális tényezőt, és minden egyebet, ami a véleményt szubjektív irányba viheti el és gátolhatja a tiszta kommunikációt), ugyanarról a helyzetről ugyanaz lesz a megértésünk, ezáltal a véleményünk is. A fogalmi megértést felfoghatjuk Az univerzális nyelvként is. Ha vélemények ütköznek, és vitára kerül sor, ott már félresiklott picit a kommunikáció.
  • salsoul
    Akkor marad az első kérdés: Biztos?
  • salsoul
    mi miatt is?

amiatt, mert nem forgatjátok eleget a Magyar Értelmező Kéziszótárt, és a Magyar Nagylexikont... és mert nem ebből két könyvből tanultatok meg magyarul...
  • Pretorian
    Én nem hiszek semmit.
  • bigapó
    erről egyébként azonnal eszembe jut, hgoy egy párkapcsolat is itt tud félrecsúszni. én is mondom, meg ő is, de mégsem "értjük" egymást. mi miatt is? nem szeretem eléggé, hogy elfogadjam az Ő álláspontját? nem akarok engedni, kompromisszumot kötni? nem tudom magam feladni és elmélyülni a szerelemben ahol lehet, hogy ilyen kérdés fel sem merülne?
  • bigapó
    aztakurva:D ez nem kevés:) kösz.
  • salsoul
    Egy gyűjteményes könyv. Ha érdekel.
  • bigapó
    miért maradna egy álláspont? én elmondom az enyémet és te a tiédet, kommunikáltunk, de attól még nem kerültünk automatikusan egy álláspontra. vagy nem jól értelmezem/kommunikálom amit mondasz? :D
  • salsoul
    Biztos? Vagy csak azt hiszed?
  • bigapó
    igen Ő az, köszi.
  • Pretorian
    Ha a kommunikáció a helyén van, csak egy álláspont marad.
    Szerintem ez mindent elmond. :)
  • salsoul
    Hamvas Béla?
  • Pretorian
    A csajoknak legalább ennyi agymenésük van, csak ők nem írnak ide.
  • bigapó
    végülis álláspontokat lehet közeliteni vagy tisztázni ezáltal, az is igaz. hogy megérteni? talán azt is. elfogadni? talán azt is?
  • Pretorian
    Én megértelek.
  • bigapó
    ohh, ezt köszönöm szépen. most melóba ki is akartam nyomtatni, de aztán láttam, hogy hány oldalals :D
    mindegy, legfeljebb ezt veszem meg legközelebb az első könyvesboltban. most nem nézek utánna, de kire szokott hivatkozni Müller Péter, mint nagy "tanitójára", sokszor idéz is tőle a könyveiben?
  • salsoul
    Ez van. Ahogy írtad:
    "Egyszerűen NEM ÉRTJÜK MEG EGYMÁST,"
  • bigapó
    lehet nem jól emlékszem vagy éppen csak nem voltam teljesen beszámitható :) de Én nem zárom ki egyik dolgot a másikból vagy hogy mondjam neked. egy szóval nem mondtam, hogy az ember az állat, csak azt, hogy a legnagyobb:) vannak ösztöneink és aztán elgondolkozunk rajta, hogy azok után megyünk és megdugjuk azt a jóseggű csajt vagy sem? :D
    Ahogy Balu irta, ez rendkivül összetett dolog, az hogy egyszer egy mondatban csak egy dolgot emlitek még nem zárja ki, hogy a másikat sem ismerem el. tudom, ez most álszenteskedően hangzik, de azt hiszem ez is benne van valamelyik vallási fétisben (hű milyen szót találtam), de ha nem akkor most kitaláltam egy újat, tökmindegy, nem ez a lényeg.

engem inkább az érdekelne végre, hogy a csajok mit gondolnak erről a sok agymenésről :)
  • salsoul
    > Márai Sándor: Füveskönyv <
  • Pretorian
    Csak te nem értesz engem. Hogyne lenne fogalmi. Ez a közös nevező. :D
    A kép ami a fejedben van, tudod.
  • salsoul
    Mindegy, már nem értjük egymást.
    És nem a fogalmi megértés miatt.

Az ember élete, tapasztalása, tartalma nem fogalmi.
  • Pretorian
    *És hiába különbözünk
  • Pretorian
    Áh, teljesen lényegtelen, hogy hányan élnek a Földön. Fogalmi szinten és szövegkörnyezettől függően egy szó mindenki számára ugyanazt kell hogy jelentse, és ugyanazt is jelenti, amint az ember letisztázza az adott szót. A FOGALMI MEGÉRTÉS a lényeg. Utána már mindegy lesz, hogy milyen nyelven, milyen szavakkal határozod meg azt a szót. Én hiába különbözünk, a közös nevező pont a kommunikáció, és a fogalmi megértés.
    Értelmező szótárakról beszélek. Pl. Longman, Oxford, Cambridge angolul, Magyar Értelmező Kéziszótár magyarul.