210
  • Bakutyin
    #210
    Sok egyszerű embernek a "kommunista" szó nem egy kommunista ideológiát követő személyt jelent, hanem egy embertipust.
    Virág elvtárs, bolsevik csörtető, megalomán, torz lelkű, beteges, hataloméhes, paranoiás, gátlástalan, hebrencs, ávós, gestapós, vagy mindkettő. Egy olyan embertípust aki lelkiismeretfurdalás nélkül bűnöz, állami szinten, és teljes mértékig azonosulni tud valamivel önmaga igazolása érdekében. Skizofrén módon valahogy mégis sejti hogy nem jól(jót) csinál(ja).

    Ha az ilyen embereket nevezzük komcsinak, kifejezetten hasznos és támogatandó az un. "komcsizás".
  • bandypappa
    #209
    na röviden ennyi szerintem.
  • bandypappa
    #208
    1.Az élet alapja a szabadság.
    2.az élet célja az öröm.
    3.az élet eredménye a fejlődés.

    1. Mindenki szabadnak született, és ez nem csak a fizikai szabadságot jelenti, ahogy azt a legtöbben elképzelik, hanem magában foglalja a szellemi szabadságot is, azt hogy úgy gondolkodhatsz ahogy akarsz és enneél nagyobb szabadságot el se lehet képzelni, ami magától értetödik.

    2. Az élet célja az öröm. Ez igy van, mert senki se azért szeretne élni, hogy rossz dolgokat akarjon saját magának. Ahhoz hogy jó dolgok történjenek veled, akarnod kell a jó dolgokat. Sokan a cselekvésben látják ezt leggyorsabban megvalósíthatónak, de elöször el kell tervezned magadban, hogy mit akarsz, mik a céljaid, és ezekre kell öszpontosítanod, hogy milyen jó nekem ha ezek sikerülnek. Az örömöt a jelenben kell megélni, nem pedig a jövöben, hogy majd ha gazdag leszek, akkor boldog leszek. Akarnod kell a sikereidet, mert pozitiv gondolataid pozitiv eseményeket vonzanak. Ha azt hiszed hogy gazdag vagy akkor valoban gazdag leszel. Csinálhatod azt hogy 5000 Ft-al jársz a városban, és elképzeled mi mindent meg tudsz venni belöle, és ettöl jóümódunak fogod magad érezni, és akarnod kell a boldogságot, hinned kell benne, és teljesülni fog. Mindenkinek volt már olyan élménye. hogy nagyon akart valamit, hitt benne hogy meglesz neki és a tudatalatti világa ugy rendezte a dolgait, hogy meglett neki. Ez csak akkor müködik ha kellemes gondolataid vannak, mert azok kellemes dolgokat vonzanak. Ha örödet meg tudod osztani mással is az még jobb érzéssel tölt el.

    3. Az élet eredménye a fejlödés: A fejlödés végtelen. Valamennyi gondolatod gyarapítja az univerzumot és ez által még több tapasztalatra teszel szert, mert a tudatalatti éned is gyarapodik, és örzi meg a megszerzett élményeidet. Többre becsülendö a fejlödés a stagnálásnál. Alapvetöen alkotó lények vagyunk, de elsösorban gondolatainkkal alkotunk, mintsem tetteinkkel. A szobrász is jobban értékeli a müvet, ha ö készitette, mert igazából az alkotás folyamata volt számára a lényeges, nem pedig az elészült mü, abban csak gyönyörködött alkotása végén, már a gondolataiban látta készen a müvet, amikor az egy darab szikla volt.

  • remark #207
    "Ez ellentmond az evolúciónak..."
    Szerintem rengeteg jel mutat arra hogy tarsadalmi es gazdasagi szempontbol is elvaras a gyengebbek (betegek, munkanelkuliek stb.) tamogatasa, es felzarkoztatasa (nem az ellatasa/eltartasa, hanem a felzarkoztatasa!). Ezt csinalja Nemetorszag a keleti resszel, ezt csinalja az EU is mikor a tagorszagok mindegyiketol elvarja az folyamatos fejlodest.
    Egyreszt az ember konnyebben vallalkoznak ha biztos hatteret ereznek maguk mogott, nem csak tartalekolnak, a hanem batran megmozdulnak es vallalkoznak, masreszt szerintem a gazdasagi szereplok is azt varjak el hogy az emberek minel nagyobb mertekben es aktivitassal reszt vegyenek a gazdasagi eletben: dolgozzanak a cegeknek es fogyasszanak, fejlesszenek maguk is stb. Egy ceg nem hiszem hogy maximalisan tud fejlodni egy olyan tarsadalomban ahol jelentos resz, mondjuk 40% be se tud kapcsolodni a gazdasagi folyamatokba, sot, nemhogy bekapcsolodni nem tud, de mivel mashogy nem tud megelni, mas szereploktol veszi el az azok altal megtermelt javakat (lop, mondjuk, extrem esetben fellazad, megdonti a fenallo rendet, stb. ---ez kinek jo? a feszultseg art az uzletnek...).
    Ugyhogy nekem ugy tunik, hogy a nagy egyenlotlensegek elleni kuzdelem az evoluciot (gazdasagi - vagy akar ugy altalaban a - fejlodest) szolgalja. Ergo EZ resze az emberi evolucionak. (Emberi alatt inkabb emberiseget ertek, bar az embernek is tovabb kell lepnie egy ilyen megvaltozott vilagban, azaz az embernek is valtoznia, fejlodnie kell.)
  • Epikurosz
    #206
    "de akik viszont nem tudnak lepest tartani a fejlodessel azt fel kell zarkoztatni. Erre valo az orszagon beluli lemaradasokra kitalalva a szocialis rendszer, vagy az egyes regiokat felzarkoztato programok."

    Ez ellentmond az evolúciónak, mert mesterségesen továbbviszi az életképtelen információt.
  • remark #205
    A celok meghatarozasa eleg nagy problema.
    A haladas kinek cel? Mindenkinek? Akkor ez azt is jelenti hogy senkinek. (Lasd: kornyezetkarositas kinek problema? mindenkinek? akkor megoldani senki se fogja.) Jelenleg, 2007-ben, az emberek hany szazalekat erdekli a "haladas"?
    Egyaltalan mi az? Egy ceg szamara tobb profit. Egy jomunkasembernek magasabb eletszinvonal. Egy masvalakinek meg worldpeace vagy a globalizacio elleni harc vagy a meg tobb szabadido. Es kinek van igaza? Mindenkinek? Senkinek? Ennyi erovel semmi ertelme hogy barmirol is velemenyem legyen, mert a masiknak IS igaza van. :-) Vagy pont forditva. Mindenrol kell velemenyem legyen, megha tevedek is, es az evolucio szerint a lenyeg a velemenyek utkoztetesen van? A harcon? Hogy marpedig az erosebb gyozzon, vagy a hangosabb, vagy akinek tobb zseton van a zsebeben, esetleg nagyobb flottaja? Es akkor Madach bacsinak volt igaza megis, hogy az elet ertelme a kuzdes maga?
    Csak azt nem latom hogy hol van a kepletben a csoportmunka... Mi van ha valami nem megy egyedul? Szovetsegeket (csaladot, törzset, nemzetet) kell alkotni, neha azokkal is akikkel elotte harcoltunk, mert meg mas volt a szeljaras, mas volt a hangado. A tegnap nagy igazsagai a ma nagy tevedeseive valnak, es a tevedesekbol hirtelen kovetendo peldak lesznek...

    Szoval az rendben van, hogy egyreszt fontos a verseny. A verseny az nem mas mint evolucios eszkoz. Es allitolag az evolucio fontos dolog, mert az biztositja a fejlodest, aki pedig ez ellen van, azt "helyre kell tenni". Igy pl. a monopoliumokat, a tulzott egyenlotlensegre torekvoket helyre kell tenni. Azaz a cikk tokeletesen mondja, az emberi evolucio fontos eszkoze a tulzott kulonbsegek elleni, mashogy fogalmazva az egyenlosegre valo torekves.
    Akkor most mi is van? A egymassal valo versenges es az egymassal valo kooperalas egyideju igenye? Mashogy fogalmazva, lehet versenyezni, de csak akkor hogy ha az nem megy az egyuttmukodes karara?

    Azaz legyen kapitalista rendszer, ahol az erosebb tobbet kap, a gyengebb kevesebbet, mert kell a versenyszellem, de akik viszont nem tudnak lepest tartani a fejlodessel azt fel kell zarkoztatni. Erre valo az orszagon beluli lemaradasokra kitalalva a szocialis rendszer, vagy az egyes regiokat felzarkoztato programok. Nemzetkozi szinten mi van? Hat, elviek vannak, gyakorlatilag en nem latok hatarozott celokat, mert nincs nemzetkozi szintu egyuttmukodes. Ahogy a tobbszaz evig egymassal harcolo orszagok lassan megtanultak uniot alkotni, ugy ez nemzetkozi szinten egyelore nem megy, pedig nem artana.

    A globalizacio elleni harc pedig szamomra nem jelent mast, mint az evoluciot, a termeszetes kivalasztodast (fejlodest) kizarni akaro, kizarolag pillanatnyi elonyokben gondolkodni tudo erdekcsoportok elleni harcot. A globalizacio ellenes mozgalom ellen harcolok meg azert harcolnak, mert szerintuk az anti-globalistak az evoluciot, es a termeszetes kivalasztodast (fejlodest) akarjak kizarni. :-)
    Erdekes helyzet. Mindket csoport ugy tunik ugyanazt akarja, megis energiaja nagy reszet a masik ellen valo kuzdelemre forditja. Igy lesz az, hogy senki se fog nyerni. Vagy pont mindenki. :-)
  • Epikurosz
    #204
    Azért nem minden relatív.
    Vannak "felsőbbrendű" célok, ilyen a a haladás.
    Ha az almáspite szolgálja a haladást, akkor azt "kell" enni, ha a túróstészta, akkor meg azt. Mi dönti el, hogy mi szolgálja a haladást? Hát az evolúúúcióóó. :-)
  • remark #203
    Persze. A konszenzus lenne a lenyeg (EU vérvonal). De ehhez parbeszedre lenne szukseg es nem a masik mindenaron foldbedongolesere kellene mindig torekedni... Lasd kapitalizmus...
    De persze errol is mashogy gondolkodnak masok, amit te irsz (meg en irok), szerintuk a konszenzus hulyeseg, es az tudja a frankot, aki nyeregben van, mert elmeletuk szerint nem veletlenul kerultek nyeregbe (egyfajta termeszetes kivalasztodas mukodik itt is szerintuk), es ez egyben azt is jelenti hogy nekik van igazuk... ;-) Lasd USA. (My way or the highway...)
    Szerintem viszont nem a gyozelem, a masik lenyomasa az egyetlen ertek es az egyetlen cel, es abbol, hogy valaki kepes lenyomni a masikat, meg nem kovetkezik az, hogy az a helyes ha meg is teszi... Lasd cegek, tőke...
  • bandypappa
    #202
    Hadd szoljak én is hozzá.
    A világon minden "-izmus" úgy alakult ki, hogy páran azt mondták: "De jó lenne, ha mindenki úgy gondolkodna, mint mi!" Csakhogy minden ember másként gondolkodik, ezért nincs olyan rendszer, ami mindenkinek jó lenne, akármilyen jól élnek benne az emberek. Vannak sokan akik szerint a világbéke a legfontosabb (szépségkirálynö-jelöltek), de vannak olyanok is akik háborút akarnak, mert az nekik az a jó vagy gazdaságilag, ideológiailag vagy másért.

    "Minden ember jó saját maga szerint." - Ez így van, mégha nehéz is ezt megérteni. Képzeld el, hogy a konyhában vagy. Éhes vagy ezért valami ételt készítesz, mondjuk almáspitét. Összegyúrod az alapanyagokat berakod a sütöbe és kiveszed, ha kész. Annyira megízlik az almáspite, hogy nem is akarsz mást enni már az életedbe, csak azt. Egyszer meghallod, hogy valaki túróstésztát eszik. Ezen felháborodva érzed magad, hogy lehet az, hogy valaki túróstésztát eszik? Mindjárt össze is hivsz egy bizottságot, kampányoltok, hogy a túróstészta közellenség, és száműzni kell örökre. Azt akarom mondani, mivel különböztök egymástól, és ez így jó, nem mondhatod a másikra hogy gonosz, mert ö jó embernek tartja magát, még akkor is ha az illetö egy sorozatgyilkos. Nem láthatod az ö szemén keresztül a világot, érted?
  • Epikurosz
    #201
    Beindultatok - nagyon. :-)
    Mégis, hibádzik a gondolatmentetetk, de most nem mondom el, hogy miért, mert unom az írást.
    Megyek inkább tévézni. :-)
  • sathinel
    #200
    egy kis történelem képekkel animációkkal:D nagyon kircsi
  • babajaga
    #199
    Tudod érdekes dolgot hallottam egy illetőtől, azt mondta hogy egy hozzátartozóját üldözték a Rákosi rendszerben. Kérdem mi miatt? Hát ellensége volt Rákosinak és egy házkutatás során 6db karabélyt találtak náluk. És a csúnya rendszer börtönbe vetette az illetőt. Kérdem tőle mit gondol most a világ bármely országában köszönőlevelet kapna a hatalomtól?
  • babajaga
    #198
    Mi lett volna az országgal ha nem vett vona fel kölcsönöket, Albánia szintjén tartanánk, vagy ott se. Ez a borzasztó hogy ezt nem képesek felfogni sokan.
  • teddybear
    #197
    "Mondj egy országot adósság nélkül. "

    Albánia. Náluk sokáig törvény írta elő az állami szintű kézpénzes ügyvitelt.

    A románok közel jártak hozzá, de már ők is sokkal tartoznak. De ők még rendelkeznek tartalékokkal.
  • AranyKéz
    #196
    Jíííbazz, mit találtam, érdemes mindenkinek elolvasnia.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-globalization#Addressing_problems_incorrectly
    http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-globalization#Lack_of_evidence_for_claims
  • teddybear
    #195
    Csak helyeselni tudok Neked.

    Valaki itt azt írta, hogy külföldi kölcsönből épült újjá az ország, a háború után. Na ez nem igaz. A Marshall-terv csak nyugaton volt, mi abból nem kaptunk semmit. Sőt nekünk még ki kellett köhögni a háborús jóvátételt is, illetve a nyugatra hurcolt javainkat sem kaptuk vissza 100% -ban.
    Azután ott volt pár propaganda beruházás, abból is pénzt kellett valahogy csinálni.

    Szerencsére azokat, akik letettek valamit az asztalra akkor többnyire pártolták. Most inkább a pokolba kívánják öket.
  • babajaga
    #194
    "Nyolc osztályt sem végzett emberek dirigáltak, mert ők a munkásosztály"

    Akkor ki építette a hidakat? A Metrókat. Mondj egy országot adósság nélkül. A Románok visszafizették az adósságukat és mi történt? Sokkal rosszabb helyzetbe kerültek, mostanra már bőven van adósságuk.Ha nem lenne munkás éhendöglenél.Többet tesznek az országért mint sok tehetségtelen diplomás aki csak élősködik, mert érdemi munkát nem végez. Fekete János az egész világon elismert bankszakember és nem adott el semmit.Honnan származik az az agyalágyult elképzelés hogy akkor csupa tehetségtelen hülye dolgozott 3 elemivel.Az UVATERV európa egyik elismert tervezőintézete volt. Aki ilyent mond a Kádár rendszerről annak az NDK-ban, vagy Romániában Bulgáriában kellett volna élni.
  • teddybear
    #193
    Az itt megtermelt hasznot viszik olyan piacra, ahol nagyobb értékre tudják beváltani. A baj az, hogy ez nem itt van.
    A multi pénze a sajátja, nem közpénz!
    Közpénz pl. az általad (talán) befizetett adó, járulék, stb. Ök viszont ha csak lehet kibújnak a közteherviselés alól, az nekik csak veszteség.
  • teddybear
    #192
    Mert lehet haza dolgozni, és lehet magadnak kaparni. A hazadolgozást csinálják a távolkeleten, a magadnak kaparást meg a mi politikusaink.
  • AranyKéz
    #191
    Júúúúj, ez a legidiótább érv amit ki lehet találni, gondold újra. A multik miért vinnék ki a pénzüket, ha annak visszaforgatásával még többet tudnak ők is, mi is leakasztani ? Ja hogy ahhoz versenyképessé kellene tenni a gazdaságot, nem pedig az itthoni, szarul működő kis vállalkozásokat simogatni közpénzből ! Meg ahogy sathinel is mondta, közben épülne az infrastruktúra.
  • sathinel
    #190
    Értem hogy a multikat pénz érdekli, de a kínaiak, és a többi távolkeleti magukhozédesgették ezeket a profitvadász cégeket, és most akkora fejlődést produkálnak, hogy mi csak nézünk mint a moziban. Nem mondom hogy minden jó lenne, de itthon bármilyen nagy cég befektetésére köpködnek. Pedig a fejlesztések, betanítások, lepottyanó alkatrészek(milyen olcsón lehetett IBM winyót venni mikkor itt voltak?:D) és az emberek fizetése itt maradna. Ezek helyett mi elüldözzük őket, és jót röhögünk, aztán meg csak nézzük hogy nőnek gombamód Ásziában a felhőkarcolók. Sírni lehet, de sírással nem lessz több pénz.
  • AranyKéz
    #189
    Purchasing Power Parity. Nagyjából következtetni lehet belőle az életszínvonalra.

    HDI-t nem nagyon találtam.
  • Epikurosz
    #188
    Hiába nő a GDP, ha a profitot a multik kiviszik, és te itthon szopod az ujjad.
  • Epikurosz
    #187
    Semmitmondó fityfiritty.

    Az ÉLETSZÍNVONAL görbéjét szúrd ide be, ne a GDP-jét.
  • AranyKéz
    #186
  • Epikurosz
    #185
    Te mondtad, hogy tanuljunk a hollandusoktól, és IGENIS NYISSUNK KI A SZÁNKAT! HÁT ÉN MOST MEGTETTEM!!!
    :-)
  • remark #184
    De ugye nem ugy erted, hogy en ne dicserjem a kommunizmust. Merthogy en sose dicsertem. Es a **rva anyazas igenis zavar. Lehet engem ezert utalni, de szerintem jobb lenne ha ezt a ki****ott sok energiat most mar masra forditanank es nem arra hogy egymassal kiabalunk.
  • remark #183
    De ezt akkor se ertem, hogy a MA problemai miatt miert kell visszamenni a multba, es 1989 elottrol peldakat hozni. A MA problemait alairom. Meg kell oket oldani, ezt az uj rendszert valahogy osszerakni, szerintem ugy hogy batran ellessuk azt, ami nyugaton mar jol mukodik. Aztan kemeny meloval megvalositjuk. Ehhez persze nem egeszen adottak a feltetelek, de EZ (hogy mi baj ma, es hogyan kellene mashogy csinalni) olyasvalami, amirol van ertelme beszelgetni. De annak mi ertelme, hogy folyamatosan felhozzuk a multat?
  • Epikurosz
    #182
    A kommunizmust/szocializmust nekem ne dícsérje senki! Nyolc osztályt sem végzett emberek dirigáltak, mert ők a munkásosztály. Nyelveket nem tudó, semmihez sem értő analfabéták, ill. ezek huncutabbja vezette az országot 50 évig. Fekete Jancsi? A jó qrv anyukáját neki! Ő teremtett jólétet? Külföldi kölcsönből? Eladta a jövőt.

    Az a baj, hogy belőlünk magyarokból kiveszett, kiölték (!) az alkalmazkodóképességet, a vállalkozószellemet. Azokkal az emberekkel, akik most Magyarországot lakják tutira nem tudnál lezavarni egy honfoglalást. Ekhós szekerekre ülni, máról holnapra váltani munkahelyet, szakmányt, környezetet, közben gondoskodni porontyokról, öregekről (leszámítva ugye Álmos kinyiffantását vagy a beséknek hátrhagyott csajokat), hát ez ma nem menne.
    Mondok egy példát: ott van a libatenyésztők esete. Felvásárlók átvették a libamájat, majd elfelejtettek fizetni. A arasztjaink meg sírtak, ríttak, egyesek tán még öngyilkosok is lettek. Ez már nem megy, gyerekek. Az, hogy gubbasztok az ól mellett, és csak etetem a libákat, az nem müxik. Nyelveket kell tnaulni, netezni, kimozdulni, érdekszövetségeket létrehozni, tanulni estébé. és ugye munkaerőt nem pazarolni, hanem kihasználni. Amúgy a seregben alaptrövény: a bakának mindig kell adni valamilyen elfoglaltságot, akár kétszer is fel kel sikáltatni vele a padlót egy óra alatt, mert különben unja magát, rosszalkodik a jó dolgában. Szóval ilyen alapvető dolgok. Elit? Nincs ilyen ma Magyarországon, egy nagy kupac akarnok van ott fent.
  • teddybear
    #181
    Hogy miért bukott meg a szocializmus, arrol sokan, sok félét összehordtak már, ezt nem ragozom tovább. Az is igaz, hogy mesterséges társadalmi berendelkezés volt, amit ránk kényszerítettek. De volt a magyar "gulyáskommunizmus", és volt Kelet-Európában pár más próbálkozás is. Nem a javából persze.

    Ami most van, az olyan mint amikor a vizslát a tacskó kerülgeti, egyikőjüknek se az igazi. Ahogy szivar mondja, az ember szemét szúrja, amikor azok előtte szednek a tálból, akik semmitsem adtak a fazékba. Meg engem különösen irritál ha hülyének néznek, és hányan próbálják meg?
  • remark #180
    teddybear-nek is:

    Biztos lehet talalni a szocialismusban is mukodokepes elemeket, nagy koponyakat, elert eredmenyeket. De attol meg az egesz ugy ahogy van, megbukott, ezen nincs mit vitatkozni. Ugyhogy en nem nagyon akarok a reszletekbe belemenni, mert ez igazabol nem az en temam, csak belesodrodtam (oke, belesodortam magam), legyen eleg annyi, hogy en szemely szerint EZT valasztom (ami most van), es nem AZT. Ezzel is sok baj van, beszelgetunk is rola, de akkor is.
    Az mondjuk kiakaszto, hogy csak azert lekommunistaznak engem, mert a kapitalizmus nehany problemas kerdeset probalom meg felvetni. Ez csak Magyarorszagon valtja ki a kommunistazast az emberekbol...
  • babajaga
    #179
    Minimálbéren tengődő Audi tulajdonosok az igazi ingyenélők.
  • szivar
    #178
    Én nem szeretek sírni a fizetések miatt, meg ilyenek, csak egy két dolog erőteljesen piszkálja a csőrömet. A külföldön elhelyezkedő társadalmakat én példaképnek tekintem. Mindegyik jó valamire, ha másra nem rossz példának.

    Amit meg tudok oldani, azt megoldom, amit meg nem az egyenlőre le van sz... De törekszem a problémák megoldása felé. Csak kár hogy az ügyeletes hatalmi szerveknek meg mániájuk megmondani hogy ki és mit is tehet. Ahogy elnézem, nyugaton is egyre nagyobb teret hódít ez a szemlélet.

    És nem azért rinyálok (és még sokan mások sem azért hőbörögnek), mert kevés a fizetésem. Hanem azért, mert túl sok az eltartandó személyek száma ezen a világon. Nem, nem a nyugdíjasok többségére gondolok, akik felépítették az országo(ka)t (úgy-ahogy de felépítették), illetve nyögték az iskoláztatásunk költségeit. Nem is a kölkekre gondolok akik jelenleg tanulnak. De nem is a betegekre vagy a rokkantakra. Hanem inkább arra a sok papírtologató aktakukacra, akik felügyelnek, jönnek-mennek, intézkednek, aláírnak, megengednek, pecsételnek. Akik az ország (pontosabban az emberek) jövedelmének majd 50%-át eltapsolják.

    Az is rendben van, hogy nem árt egy szociális védőháló féleség az embereknek, hogy ne dögöljenek éhen ha betegek, vagy netalán munkanélküliek lesznek. De az nincs rendben, hogy vannak olyan életformák, amik erre a hálóra alapozzák a jövőjüket, sőt ebben a hálóban születtek, itt érzik magukat otthon - a többiek kárára.

    Az sincs igazán rendben, hogy jelenleg a munkahelyteremtés (szerte a világon) a papírmunka megnövelését jelenti, oszt' kész is van.

    Lehet hogy egy kicsit (nagyon) összefüggéstelennek látszik a mondanivalóm lényege, de ez is összefügg azzal hogy jelenleg miért nem létezik szabad piac, és valódi kapitalizmus.
  • babajaga
    #177
    Ellentétben azzal hogy a parlamentben hazugságok hangzanak el a régi rendszerről.
  • babajaga
    #176
    Azért béremelésnél előléptetésnél a jól dolgozó többet kapott lényegesen. Nem is értem hogy ez a kérdés hogy merül fel, hacsak nem azért mert nagyon sokan azt hiszik hogy az a rendszer elmebeteg volt ahol csak kommunisták voltak és szakértelem hozzáértés nem .Már írtam hogy Fekete János ma is akkor is nagytudású nemzetközi tekintélyű bankszakember, erre mit hallok, a kommunizmus kiszolgálója. Igen ugyanúgy ahogy a kohász a traktoros a hídépítő, mert amit kiszolgáltak azt úgy hívták MAGYARORSZÁG azt kellett kiszolgálni és gyarapítani, mert különben itt pusztaság lenne.
  • teddybear
    #175
    "Persze, aki nem allami vallalatnal dolgozott, annak regebben is volt bizonyos mozgastere. Azert nem annyi, mint most, nem?"

    Ezt nevezték Maszek világnak. Meg voltak akik ezeknek dolgoztak. Volt akinek nagyon ment, volt aki viszont csak tengődott.
  • teddybear
    #174
    Nézd, most sok minden van ami akkor nem volt. De akkor a szociális hálót másként építették fel. Az a "bújtatott munkanélküliség", arra volt jó, hogy azt is ellássák valamilyen szinten, aki most nem tud munkához jutni. Lásd példának a keleti végek kisebbségét. A lapát vége nem válogat, egyformán töri mindenki kezét! hogy apámat idézzem. A fővároban meg megépültek a panelházak. Most nagyon lesajnálják az ilyen lakásokat, de apám lakott "gangos" házban, amelyben egy vízcsap volt az udvaron, és emeleteként tizenhat lakásra jutott négy pottyantós budi.
  • remark #173
    Persze, aki nem allami vallalatnal dolgozott, annak regebben is volt bizonyos mozgastere. Azert nem annyi, mint most, nem? Viszont tobbminden volt ingyen mint ma... Mondjuk az a tobbminden, ami ingyen volt, SZVSZ sok esetben kevesebb mint ez a keves, ami ma ingyen van, de ez mas kerdes.
    (Ne legyen felreertes: nem a regi rendszert éltetem, csak a tenyeket sorolom.)
  • teddybear
    #172
    "A szocializmusban mi kulonbseg volt egy (a gazdasagi eletben) jol es egy rosszul teljesito ember kozott?

    Azért volt külömbség, ha nem is akkora, mint most. Aki dolgozott, annak volt.
    Apámmal egyszer-kétszer beszélgettünk erről, és érdekes dolgokat mondott el. Pl. a társadalmi eltérések sokkal kisebbek voltak, emelkedett az átlagos életszinvonal, mert előbb a villanyt, majd a többi közüzemet is elérhetővé tették, akinek csak lehetett. Csak nézz végig a "fóliázó" vidékeken, akkora házakat építettek, hogy mostanában kifűteni sem tudják telente. A legtöbb család akkor jutott hozzá az első kocsijához, vett víkendtelket, és egyre többen tudták tovább taníttatni a gyerekeket.
  • remark #171
    "De ezeken inkább nem vitatkoznék."
    Dehat mi nem vitatkozunk, a multat illetoen, nem? Ugy van ahogy irtad, en se allitottam mast...
    Irakkal kapcsolatban is egyetertunk, azzal, hogy a nagy cegek tul sok konfliktusban vannak benne, peldaul Irak-ra celoztam.

    Egyebkent azt latom, hogy habar valos dolgokat hozol fel, nem is akarok veled vitatkozni, azert jellemzoen csak a negativumokat sorolod. Nekem is van annyi ismerosom Magyarorszagon akikkel par buszt meg lehetne tolteni, es azert egyik se nyomorog, bar van ahol vannak problemak.
    Szoval en nem allitom hogy konnyu, hidd el, semmi se konnyu, nyugaton magyarnak lenni se konnyu, otthon megharcolni a magadet se konnyu (persze tok mas a ketto), es en tenyleg nem akarok senkit se bantani. Olyan ismerosom is rengeteg van aki kijott kulonfele modon Hollandiaba dolgozni, es latom a hozzaallasukat.
    Ugyhogy sokfele sorsot lattam. Es ezek alapjan en meg mindig azt mondom, hogy a magyarok igazabol nincsenek kepben azzal kapcsolatban, hogy mirol szol a kapitalizmus es/vagy a demokracia. Irrealisak az elkepzelesek, olyan hiradasokon es tapasztalatokon alapulnak, amik korantsem objektivek. Szerintem.
    Azzal is tisztaban vagyok hogy az atmeneti kaotikus evekben mik mentek (mennek) otthon. De attol meg azt mondom, hogy a rend nem teremtodik meg, hanem az emberek fogjak megteremteni. Ez ugyanugy egyfajta munka, mint a jobb eletszinvonalert valo kuzdelem. Senki se garantal semmit, ez a szabad vilag lenyege. A te feladatot "garantaltatni". Egyenileg, vagy onkormanyzat, kormany, mas erdekcsoportok, szervezetek altal. A te hangod szabja meg, milyen lesz ez a szabad vilag. Itt nincsenek szabalyok. Amig az emberek arra varnak, hogy valaki mas megteremtse azokat a dolgokat amik nekik fontosak, addig semmi se fog Magyarorszagon tortenni.
    (Es legyszives ertsd az altalanositast, ahogy most fogalmazok, nem a kapitalista rendszerrol ugy altalaban irok, mert az mar egy kialakult szabalyrendszer, amit mondjuk hasonlo modon a semmibol alakitottak ki a "jatekosok".)