1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • ba32107
    #890:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ez is jó ötlet, én arra gondoltam, hogy nem volt a vér szerinti bátyja, hanem csak a mostohatesója. De a te megoldásod jobb.

#892: , eszembe nem jutott volna

#893:
    Valószínűleg ez a megoldás, mert az eredeti oldalon a kommentek között is volt egy tükrös célzás. Én azt hittem, hogy a társa közben folyamatosan rakosgatja vissza fel a poharakat.

#895: , eszembe nem jutott volna
  • Casillas
    #890-re csak tipp:
    esetleg a favágó ölte meg a bátyját, és a börtönben nem kapja meg a pénzt?

#891-et megbeszéltétek, az apuka "az anyukában" van épp :D

#892:
    alacsonynövésű a férfi, ezért csak akkor tudja megnyomni a 10. emelet gombját, amikor van nála esernyő, egyébként csak a hatosig ér fel

#893-ra tipp:
    talán van egy tükör a polc mögött, ezért mondjuk ha négy pohár van a polcon, akkor is 8-nak számolja, de mégis csak a felét tudja átadni. tehát ha sikerült megnyerni neki a fogadást, akkor vagy átadta a tükröt is, vagy a poharak megszámolása előtt letakarta valamivel :)

#894-et leírtátok

#895:
    "minden szót megismétel, amit hall", gondolom süket az a szerencsétlen madár, úgyhogy egy büdös szót nem hallott :D

a 896-os vonatos nekem sem esik le, még a segítséggel sem, de kíváncsi lennék rá most már, hogy mire gondolt aki írta a feladatot
  • szucsy89
    loool bazz
  • ba32107
    Ú baz tényleg :D 0.75 év = 9 hónap. Éppen kúrnak
  • Thanatos
    nem
    viszotn a megfejtés is kijön ebből, csak elnzétem a szveöged
    hol van az apuka most, amikor +21 a ygerköchöz keéspt
    és mivel most ebben az esetben a gyerek -0.75
    na mi történik a születés elött 0.75 évvel? vigyázat 18as karika :DDD
    amugy ezt is ismertem, csak elsőre a másik ugrott be valahogy, sorry a dezinformácioért :D
  • ba32107
    x: gyerek
    y: anyuka

y=x+21
    y+6=5*(x+6)

y=5x+24=x+21
    4x=-3

x=-0.75
    y=20.25

Most én számoltam el? :)
  • Thanatos
    az nem lehet mert akkor 6 év mulva gyerek 6 éves, anyuka 27, 5*6 nem egynelő 27el :)
    elvileg 8 éves korában szült, vagy a körül ha jól rémlik, de amugy sima kétismeretlenes egynelet elvileg
    de ettől függleltenül lehet tévedek mer tnem sázmoltm ki újra, csak régebbről rémlik ez a feladat
  • ba32107
    Ha nem az északi sarkon lenne, akkor egy négyzet alakot járt volna be, így pedig egy háromszöget. Képzeld el a földgömböt, és az északi-sark a kiindulópont.
  • szucsy89
    jah igaz...akkor ez is passz:D
  • ba32107
    Nem, pont az ellenkezőjéről van szó, amikor esik, akkor megy fel teljesen
  • ba32107
    Hmm, én kiszámoltam, és elvileg 21 éves korában szült az anya. Akkor én számoltam el, vagy nem ez a megoldás?
  • szucsy89
    és ezt a szövegből honnan lehet megtudni?:SD
  • ba32107
    Ezt én is ismertem. A #890-hez és a #893-hoz van sejtésem, a többi passz.
  • szucsy89
    nagyon faszák szeretem az ilyeneket csak egyikre se tudom a választ

nekünk gólyatáborban volt egy ilyen feladat, valami légballonos-gyufás, nem emlékszem sajnos a szövegére de azt nagy nehezen megfejtettük...bár ott lehetett kérdezgetni:)

talán a liftesnek az lehet a megoldása h beázik az épület és nem lehet addig felmenni mert elromlik a lift?:S csak tipp..
  • Thanatos
    börtönben, mert maikor az anyuka szült akkor kiskoru volt,ergo liliomtiprás...

legalábbis igy rémlik :)
  • Thanatos
    fehér, mert az északi sarkon van a vadász...
  • ba32107
    Egy kisállat-kereskedés nyugdíjas matematikus a gazdája. Ez a matematikus sohasem hazudik, és mindig nagyon pontosan fogalmazza meg a mondandóját. Azt mondja egy vevőjének egy kalickában tartott eladó papagájról, hogy az roppant intelligens - "minden szót megismétel, amit hall". A vevőnek megtetszik a papagáj, és mindjárt meg is veszi. Néhány nap múlva azonban felháborodottan visszahozza, és azt mondja: "Órákig beszéltem hozzá, de ez az ostoba madár egyetlen szót sem ismételt meg belőle." Pedig az üzlet tulajdonosa nem állított valótlant.
    Hogyan lehetséges ez ?
  • ba32107
    Egy vadász elindul délnek és megy 100 métert, utána keletre fordul és megy 100 métert, majd ismét 100 métert megy északnak. Ezzel visszaérkezett a kiindulási helyére.

Ebben a pillanatban meglát egy medvét és lepuffantja szegényt. Milyen színű volt a medve, és miért?
  • ba32107
    Két ember fogad. Az egyik rámutat a mellettük lévő polcra és azt mondja:
    "Számold meg hány poharat látsz a polcon. Fogadjunk, hogy nem tudod ideadni az összeset. Ha mégis, akkor kapsz 1000 Forintot. De ha veszítesz, akkor Te fizetsz nekem ugyanennyit. Ötször próbálkozhatsz."
    Az ember nekikészül, megszámolja a poharakat és elkezdi adogatni, de még a negyedik próbánál is csak a fele mennyiséget képes átadni a másiknak. A férfi nem béna, a poharak nincsenek rögzítve, senki nem akadályozza meg, hogy a megszámolt mennyiséget odaadja és mégis csak a felét képes átadni.
    Végül az ötödik előtt rájön a megoldásra, visszapakolja a poharakat, majd nekikészül és újra számolni kezd.

Meg tudja-e oldani, hogy az összes poharat mégis odaadja? Ha igen, hogyan?
  • ba32107
    Egy férfi egy 10 emeletes bérházban lakik.Amikor esik az eső a lifttel egészen a 10. emeletig felmegy,de ha nincs esős idő,akkor csak a 6. emeltig megy és 4 emeletet gyalogol.
    Miért?
  • ba32107
    Egy anyuka most 21 évvel idősebb a gyerekénél. 6 év múlva az anyuka pontosan 5-ször annyi idős lesz, mint a gyereke.

Kérdés: Hol van most az apuka?

Próbáld megválaszolni a kérdést, van logikus, matematikai megoldása!
  • ba32107
    A favágó bátyja meghalt, és egymillió dollárt hagyott egyetlen öccsére. Bár a pénzt törvényesen kifizették, a favágó mégsem kaptt egy huncut vasat sem!
    Hogyan történhetett ez?
  • ba32107
    Egy ember felül a vonatra, elutazik a városba, majd hazafele ismét felül a vonatra, ám egyszercsak felpattan, és kiugrik a robogó vonatból. Mi történt?

Utálom az ilyen sokféle lehetőséggel rendelkező rejtvényeket, de ez érdekelne. Biztos hallotta már valaki. Egy kis help:

Annyit tudok, hogy a városi kórházba ment, és ott valami műtéte volt
  • Hegi90
    bazz tényleg :D
  • Huliganthropus
    dollár a négyzeten
  • Huliganthropus
    1/10$=1/5$x1/2$ = 1/10$=1/10$2
  • Hegi90
    hát ezaz :D
  • ba32107
    Hmm
    Nagyjából látom hol a hiba, de nem tudnám precízen megmagyarázni :D
  • Hegi90
    ööö

10 cent = 10 $ ?

10 cent = 1/10 $

mivel

1/5 $ = 20 cent

és

1/2 $ = 50 cent

alakítsuk a kiinduló egyenlet jobb oldalát szorzattá

1/10 $ = 1/5 $ x 1/2 $

tehát

1/5 $ x 1/2 $ = 20 cent x 50 cent

végezzük el a szorzást

20 cent x 50 cent = 1.000 cent

mivel

1.000 cent = 10 $

ha figyelembe vesszük, hogy mibõl indúltunk ki, akkor

10 cent = 10 $ ?
  • Berselius
    Meg kell alkotni egy evolúciós táblát az egysejtűektől az űrlényekig. Nah meg prsze azt se tudjuk, ezek a fejlettség mely fokán állnak, stb.
    Szerintem végtelen sok válasz lehet, mivel aze volúció is végtelen sok féle képpen fejlődhetett azon a bolygón.
    De lehet, hogy van ilyen evolúció-generáló program valami elméleti biológiai (ha egyáltalán van ilyen) tanszéken ahova beírogatod az általad megadott feltételeket (amiket a feladatból vagy ki tudsz számolni, vagy nem) és máris kiad egyet a több millió megoldás közül. (Ilyesfajta időjárás-szimulátort csinált Lorentz is, a pillangó-hatás felfedezője.)
    Amúgy meg lehet, hogy ez is olyasfajta beugratós kérdés mint amilyen a 3. osztályos matematika-versenyeken szokott lenni:

Ha egy pásztornak 21 birkája és 42 juha van, akkor mennyi a tehenek száma?

Tehát végtelen sok megoldás van.
  • skristof
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1170409704&no=684

btw ez volt az
  • skristof
    sztem nem lett megfejtve
    én kérdeztem anno, és a megoldást én sem tudom
  • Berselius
    Ez a megoldás, grat
  • Dougie
    ezt ismerem
    a másik tevéjére ültek
  • Berselius
    Nem, nem egészen :)
  • ba32107
    A kincs nem más mint egy rakás adósságpapír, vagy valami ilyesmi? :D
  • Berselius
    A gazdag olajsejk halálakor a következő végrendeletet hagyja hátra:

"Fiatal korormban elrejtettem egy kincset egy közeli oázisban. Azé lesz a kincs és vele együtt az összes örökség, amelyikőtöknek a tevéje később ér az oázisba."

A fiúk erős gondolkodóba esnek, és elmennek a bölcs kádihoz segítséget kérni. Amaz mind a kettejük fülébe belesúg valamit. Miután ezzel végzett, a fiúk gyorsan ráugranak a tevékre és eszeveszett sebeséggel elkezdenek vágtatni az oázis felé, majd oda is érnek, és az egyikük meg is szerzi az örökséget.

Mit súgott a kádi a fülükbe?
  • Jagumo
    köszi szépen !!!! :)
  • Aquli
    a, b valós számok, ahol a > b.
    tfh. a / b = b / a
    a^2 / b = b
    a^2 = b^2

|a| = |b|

ebből látszik, hogy két szám akkor aránylik egymáshoz ugyanúgy, ha az abszolútértékük megegyezik.
    mivel a nem egyenlő b-vel, ezért ez akkor lehetséges, ha az egyik szám a másik -1-szerese.
  • Jagumo
    Lehetséges-e, hogy egy szám úgy aránylik egy nagyobbhoz,mint a nagyobb a kisebbhez??

indoklás is kell köszi :)