1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
#991 ha sötét volt akkor nem is láthatta a vazatőjét -
davidragon #990 "és nem ismeri a vezetőjét"
én ezen gondolkodtam a legtöbbet, ez az ami vagy félrevezet, vagy rávezet szerintem. -
alkörmös #989 A csendes autót úgy kell érteni, hogy nem csak a motorja volt csendes, hanem nem dudált, nem fékezett, nem hallgatott hangos zenét, ilyesmi. -
davidragon #988 erre én is gondoltam, de mivel az ember is sötét volt, így az autós sem láthatta. -
#987 autósra egy ismerősöm tippje:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Dudált?
-
alkörmös #986 Nem volt meteorit. -
ba32107 #985 Egyértelműen a hang lenne a megoldás, de mivel benne van hogy csendes, feltételezem nem abban az irányban kell tapogatózni -
#984 akkor a másodikra még 1x:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!épp akkor húzott el az égbolton egy meteorit, ami bevilágította a környéket -
#983 ja, ha csendes akkor már néma is? oké^^ -
alkörmös #982 Az elsőre nem jó válasz, hogy idős. Az az ember pillanatra pontosan tudja, mikor fog meghalni.
A másodikhoz adok egy segítséget, hogy a szövegben van egy nagyon félreérthető információ, aminek a megoldásban igazából nincs is jelentősége.
A harmadiknál se talált egyik se, de davidragon 2. megoldása közel jár. Egy olyan dolog miatt lett mérges magára, amit ha nem megy el az ablak előtt, nem tud meg. -
ba32107 #981 ...jön egy fekete, csendes autó... -
davidragon #980 3.ra vannak hülye tippjeim, de tényleg rossz hogy kevés a konkrétum:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Buvár volt egy elsüllyedt hajót kutatott át, ennek az ablaka előtt úszott el és eszébe jutott hogy ki fog fogyni a levegő
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ejtőernyős ugrás volt, de nem vitt magával ejtőernyőt és a zuhanás utolsó pillanatában egy ablak előtt zuhant.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Emeletes ház ablakmosó ember akar leereszkedni a kötéllel, de eszébe jut hogy nincs rögzítve a kötél.
Annak ellenére hogy szerintem nem jó megoldások, nem semmi fantáziám van :D -
#979 a másodikra:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!csak nem meghallotta? -
#978 hű, ezek jók
egyelőre csak a harmadikra van tippem, ráadásul az is elég gyenge:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!esetleg a nyitott ablakon át meglátja a tévében a nyertes lottószámokat, eszébe jut hogy elfelejtette feladni a szelvényét, amin pont azok szerepeltek, és a szívéhez kap? :) -
ba32107 #977 Szeretem az ilyen feladványokat
Ezek csak tippek:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!1. Idős az ember, és végelgyengülésben meghal :D
2. Esős az idő, és a víz miatt valahogy meglátja, meghallja? -
ba32107 #976 #910-ben mindkettőt megoldották :D -
alkörmös #975 Még erre sincs válasz...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ez az ember alacsony. Csak a 6. emelet gombjáig ér fel, de ha esik, nála van az ernyője, amivel eléri a 10. emeleti gombot is. -
alkörmös #974 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Erre még senki sem írt...
Én arra tippelek, hogy a papagáj már elég rosszul hall, és a hangokat csak úgy hallja, hogy a kalickában visszaverődnek. De aki megveszi, az kiengedi, és úgy beszél hozzá, ezért nem hallja a papagáj. -
alkörmös #973 Sziasztok, adok föl pár feladványt, amik úgy nézem még nem voltak. (A legrégebbiektől a 4. oldalig olvastam vissza)
1. (közepes) Egy ember elindul egy búzamezőbe. Tudja, hogy ha odaér, azonnal meghal. Nem akar meghalni, de nem áll meg, még csak nem is lassít. Senki sem fenyegeti, és a búzamezőben nincs semmi, ami azonnal meg tudna ölni valakit. Mitől hal meg ez az ember?
2. (közepes-nehéz) Éjfél van, és valaki át akar menni egy út túloldalára. Az összes ruhája, ami rajta van, fekete színű, a közelben egy lámpa sem ég, és a Hold sem látszik. Amikor le akarna lépni az úttestre, észreveszi, hogy jön egy fekete, csendes autó, aminek nem ég a lámpája, és nem ismeri a vezetőjét. Ezért nem megy át. Honnan vette észre az ember a kocsit?
3. (nehéz, mert kevés infó van) Egy ember elmegy egy nyitott ablak előtt, arra gondol: "De hülye vagyok...", valami után kap a kezével, majd meghal. Nem volt a közelben más ember, és nem valami csapda ölte meg. Hanem mitől? -
davidragon #972 ja akkor bocs, olyan messzire nem néztem vissza :) -
#971 igen, ez volt az eredeti megoldás #896-ban, csak továbbgondoltuk a feladatot :) -
davidragon #970 egyébként ez úgy is működik ha pontosan az északi sarkpontról indul a vadász. Akkor ugyanis nem számít hogy keletre menetnél hova ér, mert északra 100m ugyanott lesz. -
ba32107 #969 Ja, igen, ő is így gondolta, most már megértettem. Én tipikusan ilyen vagyok: szeretem a dolgoknak az utolsó apró részletét is kielemezni, ha valamit nem értek, azt utálom :) Sokakat idegesít. -
#968 most nézem, #960-ban te is jól írtad, csak a félreértés miatt volt a gond :)
"A köríven persze végtelen pontból indulhat, de én elsőre úgy értelmeztem, hogy a földgömb bármely pontján véghezvihető a cucc." -
#967 nem bármely pontból, hanem végtelen sok helyről = annak a körnek bármelyik pontjából (ez a végtelen), amelyik 100 méterre északra van a 100 méter kerületű körtől -
ba32107 #966 Ezt tökéletesen értettem eddig is, azt nem értem, amit másodjára mondott. Vagyis, hogy a Föld bármely pontjából véghezvihető, márpedig ez nem igaz, vagy ha igen, akkor nem 100 méteres a kör kerülete. -
#965 az egész az Antarktiszon játszódik, a déli sarktól nem messze, de azt nem éri el
"A" pontból indulva dél felé megy 100 métert a koma, ekkor egy olyan "B" pontba érkezik, ahonnan ha elindul keleti irányban, akkor 100 méter megtétele után pontosan egy egész kört ír le (így visszatér "B" pontba), (aminek a középpontja a déli sark (illetve hát nem pontosan a déli sark, de a Föld lapultságát és a távolságok apróságát figyelembe véve az eltérés elhanyagolható)), és ebből a "B" pontból északra elindulva 100 méter megtétele után pontosan az "A" pontba kerül vissza
apró szépséghiba, hogy az antarktiszon nem élnek jegesmedvék, de ez a #947-ben is meg lett említve
na, inkább megpróbáltam gyorsan lerajzolni, hátha segít:
-
#964 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ennél jobban nem tudom elmagyarázni, vegyél egy labdát és egy filcet és rajzold le. -
davidragon #963 jajj mit össze-szenvedtek -
ba32107 #962 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!De akkor nem száz métert halad keletnek, hanem sokkal többet. Vagy ha mégsem, akkor még mindig nem értem. -
#961 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Már miért nem stimmelne? A 100m-es átmérőjű déli kötívtől 100 m-re északnak lévő körív bármely pontjából elindulhat. -
ba32107 #960 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ja, elsőre félreértettem. De a végtelen pont így sem stimmel. A köríven persze végtelen pontból indulhat, de én elsőre úgy értelmeztem, hogy a földgömb bármely pontján véghezvihető a cucc. -
#959 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Már miért ne lenne? Lemész százat, körbemész, vissza fel mész százat - egyedül az északra lévő körnél lehetnek problémák hogyha túl kicsi esetleg át kéne menni az északi sarkon ami ugye észak lenne először, de a délre lévő körnél ilyen probléma nincs ha délre kell először indulni. -
ba32107 #958 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Na de akkor nincs is benne más irány, csak a keleti? Így már más, sokkal könnyebb a feladat, azt hittem, hogy ugyanúgy kétszer elfordul... -
#957 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Van két körvonal a Föld felszínén amin 100 métert keletnek haladva (vagy bármennyit, egész az egyenlítő nagyságáig, persze más és más körökkel) pont egyszer körbeérsz. -
ba32107 #956 Dehogynem, már kb négyen megoldottuk pár hsz-el lejjebb. -
davidragon #955 Nekem is ez jutott eszembe, ez nem jó megoldás? -
ba32107 #954 Akkor szabad a gazda -
#953 Semmit nem variál, semmi baj az iránytűvel. -
#952 Nah ezt elcsesztem....