1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
Candi #1031 A macskák nem a cső hossztengelyének egyenesén helyezkednek el, hanem annál nagyobb szögben, mintsem látnák egymást,
A macskák nagyobb távolságra helyezkednek el egymástól, mintsem láthatnák egymást,
A két macska olyan rövid időre pillant bele a csőbe, hogy a róluk egymáshoz érkező fénynek nincs ideje elérni a másik macskát.
+1 egzakt:
Valamelyik macska és a cső útjában megfelelő méretű gravitációs térgörbület áll fenn.
:) -
Narusco #1030 emész a f*szomba :D -
#1029 A poén kedvéért elárulom a megoldást is xD
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hiba a mátrixban !!!! -
#1028 Továbbfejlesztett verzsön az előző topikból:
"Van két macska
Egy fekete és egy szürke.
Ezek belenéznek egy csőbe, egyik az egyik végén, másik a másik végén... mégsem látják egymást."
Feltételezzük, hogy a cső egyenes, a csőben a látást semmi sem akadályozza, beleértve a fényviszonyokat is (megfelelőek) és a cső nem túl hosszú,az átmérője nem szab határt, a két macska teljesen egészséges (amennyire egy macska lehet), mindkét macska ugyanabba a csőbe néz, egymás felé, egy időbe, egyik macska sem láthatatlan, nyitva van a szemük, nem alszanak és egymásra koncentrálnának, mégsem látják egymást!
"Hogy lehet ez?"
xD -
#1027 köszönöm -
polarka #1026 Igen. Ez a helyes megoldás. Grat -
#1025 1+1=2 -
#1024 Egy városban egy zsákutca van. Hányas főút van -
davidragon #1023 okos gondolat. részemről el van fogadva :D -
#1022 na, rájöttem egy lehetséges megoldásra:
ha N<10, akkor az első zsákból kiveszek 1-et, a 2-ból 10-et, a 3-ból 100-at,...és így tovább. lemérem.
ha mondjuk 972812 grammot kapok, akkor az utolsó zsákban volt az igazi érme, 9 gramm. az elsőben hamis 2-grammos, a másodikban hamis 1 grammos, a harmadkban hamis 8 grammos,..stb
ha N>9 és N<100, akkor az elsőből kiveszek 1-et, a másodikból 100-at, a harmadikból 10000-t,és így tovább.lemérem ezt a sok érmét. ha pl. 1828928090-at kapok, akkor a 3. zsákban volt az igazi érme, 92 grammos. az első zsákban az érme 90 grammos, a 2.-ban 80 grammos, a 4.-ben 28 grammos az 5.ben 18 grammos.
ha N>99 és N<1000, akkor sorra 1, 1000, 1000000, 1000000000,..stb érmét veszek ki. és így tovább minden N-re ...
remélem érthetően írtam le =D -
#1021 ez már nem 1 mérés, hanem sok. ha csak egy mérés van, én ezt csinálnám:
kivennék a zsákokból sorra pi érmét, ahol i=1,2,3... i<k, k a zsákok száma, és lemérném őket. a zsákokban sorra egy érme tömege ni, és azt tudom, hogy ni<=N minden i-re. tehát a mért érték, X így írható fel:
X=p1*n1+p2*n2+p3*n3+.....+pk*nk
nos, már csak az a dolgunk, hogy olyan pi-ket válasszunk, amire minden ni-re egyértelműen felbontható az X.(persze k ismert). hogy ezt hogyan kell, még nemtom, majd ezen még gondolkodom, csak leírtam hogy indulnék el, hátha valakinek segít ^^ -
pet0330 #1020 Ehhez tudni kell legalább annyit h minden zsákban ugyanannyi van-e?
Mert sztem csak ugy lehet megoldani h mindegyikben ugyanannyi van.
Akkor fogod és sorban felpakolod a mérlegre mindig megnézed h mennyivel nő a tömeg amikopr ráraksz egy zsákot és amikor a legnagyobbal nő az az eredeti érme. A hamisítványok tömegének kiszámolásához pedig kell tudni az N értéket is. Szetm :D -
polarka #1019 Nem, de ha meg is számolnánk, akkor az felfogható lenne sztem afféle mérésnek is.
Megjegyzem nem tudom a megoldást, de majd jövőhéten el tudom mondani. -
davidragon #1018 a zsákokban lévő érméket meg tudjuk számolni? 'Nagyon sok'-ból arra következtetek, hogy nem. -
polarka #1017 Van néhány zsákunk, mindegyikben (nagyon sok) aranypénz. Némelyik zsákban hamis érmék vannak, a többiben szabályos N grammosak. Van egy nagyon pontos mérlegünk, amelyik mutatja a rátett súlyt. A hamis érmék könnyebbek a valódiaknál, de nem tudjuk, mennyire könnyűek, mindenesetre egész grammosak. Az is lehet, hogy zsákonként eltérő súlyúak a hamis érmék, tehát pl. ha a jó érme 15 gramm, akkor az egyik zsákban lehetnek 8, a másikban 11, a harmadikban meg 7 grammos hamisítványok. Egyetlenegy méréssel válasszuk ki az összes hamis zsákot, és azt is mondjuk meg, melyikben hány grammosak az érmék!
A megoldás kulcseleme? -
#1016 szerintem jó a megoldás.
mivel aki a sapkákat rájuk húzta, az náluk is okosabb, így nyilván nem diszkriminált senkit.
persze, ha elég okos lett volna valamelyikük, akkor már a sapka felhúzásakor tudhatta volna, hogy rajta fekete van.
hiszen csak így egyenlőek az esélyek. -
polarka #1015 Jah, ez volt a lényeg. Majd ha még találok ilyesmiket, akkor írok. -
#1014 a második most így legyőzött_D:D -
#1013 zsír xDD Én rá nem jöttem volna. -
#1012 Három eset lehetséges:
1. Mindhármukon fekete sapka van.
2. Két fekete, egy fehér.
3. Két fehér, egy fekete.
A 3-as eset az egyértelmű, aki két fehér sapkát lát, az rögtön tudja, hogy rajta csak fekete lehet.
2-es esetben ha valaki egy fehér és egy fekete sapkát lát, és a másik fekete sapkás nem vágja rá _azonnal_, hogy rajta fekete van, akkor biztosan tudhatja magáról az illető, hogy a rajta lévő sapka NEM fehér.
Tehát ha fehér sapka lenne rajta, akkor valamelyik társa már szólt volna előbb, hogy őrajta fekete van.
Ő jött rá először, hogy mindhármukon fekete van. Csak úgy lehet hosszas gondolkodási idő. Mindkét másik eset hamar végigfut.
Szerintem egyébként ilyen felállásban aki fehér sapkát kapna véletlenül, az semmiképp nem lehetne "legokosabb". Mindenképp a többiek szólalnának meg először.
Na, jó megoldás? -
#1011 Az egyik barátján szemüveg volt,és tükröződött rajta? -
polarka #1010 3 okos ismerős el akarja dönteni, h ki a legokosabb közülük. Ezért egy náluk is okosabbhoz fordulnak, aki bevezeti őket egy szobába, ahol 3 fekete és 2 fehér sapka van. Mindnek bekötik a szemét és rájuk adnak egy-egy sapkát. Majd elviszik a maradék sapkákat és leveszik a kötést a szemükről, mondván: "Aki hamarabb mondja meg milyen színű sapka van a fején, az nyer." Gondolkodnak, gondolkodnak, majd az egyik, aki a másik két társán fekete sapkát lát felkiált: "Rajtam fekete van." És ő lett a legokosabb közülük.
Semmilyen külső segítséget vagy segédeszközt nem használhattak. Honnan tudta, h rajta fekete sapka van? -
#1009 ja, csak akkor a tiedben az "elindul" helyett a "közeledik" jobban illene, tekintve h az ember.... SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!zuhan -
alkörmös #1008 De, én is arra gondoltam, ami ott van. Végül is az oldalon barkochbában vannak ezek a feladatok, én meg csak simán feladtam őket, ezért jobban részleteztem. -
#1007 nem, az a búzás kissé máshogy van megfogalmazva, és az a megoldás ami ott van nem passzol a te búzásodra szerintem. -
alkörmös #1006 Akkor megvan ez a feladat is. A búzásra még aki akar, írhat megoldást, csak az is rajta van az oldalon.
Valaki tud egy új feladatot? -
#1005 ezen az oldalon ott van az a búzatáblás kérdés is, csak kissé másképp -
davidragon #1004 Úristen!! :DDDDDD -
ba32107 #1003 Jézusom :D -
#1002 hát jó, nekem mindegy :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az előzmény, hogy kitört a Harmadik Világháború, bevetették az atomfegyvereket, és lényegében a Föld egész lakossága elpusztult. A történetben szereplő ember túlélte a katasztrófát, de valószínűnek látta, hogy senki más nem maradt rajta kívül életbe, ezért úgy döntött, hogy öngyilkos lesz, hiszen nincs értelme egyedüli túlélőként élnie az egész Földön. Felment tehát egy magas épület tetejére, és a mélybe vetette magát. Zuhanás közben azonban telefoncsörgés hallatszott ki a toronyház egyik ablakán. Tehát valaki mégiscsak életben maradt még rajta kívül.
ezen az oldalon láttam, szerintem vannak még baromi jók közte :)
meg persze néhány gyengébb is, de ajánlatos a megoldás megnézése előtt gondolkozni kicsit, nekem volt néhány ami beugrott :) csak hát ezek közt tényleg vannak elég nehezek is, amit így gyakorlatilag lehetetlen kitalálni, csak barkochbázással -
ba32107 #1001 Bááz, tényleg :D
Casillas: szerintem jöhet a megoldás szpojlerben, mert az ilyen feladatokra ki lehet találni ezerkétszáz féle megoldást, és az eredetit általában senki sem találja el :D -
#1000 az lesz az :)
a nyitott ablakosba délután belebotlottam egy honlapon, így abban én már nem játszok, de ha te is ezt a konkrét megoldást várod, nincs az az isten, hogy bárki is kitalálja :DDD
(ték) -
davidragon #999 lehetséges hogy a 3. feladatom egyik megoldása inkább az 1. feladat megoldása? :D
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ő az ejtőernyő nélküli ejtőernyős??? -
ba32107 #998 Részemről passz
Idióta ötleteim vannak, de annak semmi értelme -
alkörmös #997 Talált.
A búzáshoz adok egy segítséget: aki bármilyen más irányból jön, nem hal meg, csak ha onnan jön, mint akiről szó van. -
ba32107 #996 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Valahol nagyon északon játszódik a dolog, ahol két hónapig világos van, így éjfélkor is, ezért észrevette a kocsit.
Helyes? Mellesleg a búzáshoz adhatnál valami tippet, mert az nagyon érdekel :D -
alkörmös #995 Igen, így kell érteni.
Az a szó, ami félreérthető, olyan, hogy úgy képzeljük el, ahogy Magyarországon, meg a világ sok részén kinéz. De a feladvány ott játszódik, ahol ez nem úgy néz ki. -
davidragon #994 na ilyen meg sem fordult a fejemben :P -
ba32107 #993 Ezt úgy kell érteni szerintem, hogy nem tudhatta előre (pl. Pista haverom mondta, hogy erre fog jönni 0:12-kor) -
davidragon #992 hát ezaz!