1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • qetuol
    jéé tényleg, ebben az esetben lusta vagyok a feladatot is rendesen elolvasni :P
  • Dzsini
    ott van a feladat leírásában: "most mindegyik edény rosszul van felcimkézve".
  • qetuol
    nem értem, és mi van ha a gonosz személy csak a 2005-ös és a 1975.ös címkéket cserélte össze, de a vegyeset hagyta a helyén?
  • Dzsini
    itt a helyes megoldás.
  • lasoabt
    Kiveszek egy érmét abból,amin a címke szerint fele-fele pénz van,ebben vagy 2005-ös,vagy 1975-ös van,így ha kiveszem,egyből megállapítható hogy melyik is van benne. Marad két edényem,és két címkém,de tudom hogy úgysem az van az edényekben ami rá van írva. Tehát pl. kiveszek egy érmét a fele-fele címkésből. Az mondjuk a 2005-ös,akkor abban a 2005-ösök vannak. Marad egy 2005-ös címkés,és egy 1975-ös címkés,illetve marad egy fele-fele edény és egy 1975-ös edény.És tudom hogy miden címke rossz helyen van.Tehát már azt is tudom,hogy az 1975-ös címkésben van a fele-fele edény,a msáikban az 1975-ös.
    Vagyis egyetlen érmét kell megnézenm,azt ami a fele-fele cmíkés edényben van.:)
  • Dzsini
    lényegtelen az évjárat, és az n értéke is (persze nem lehet nulla - az ilyen trivialitásokat nem soroltam fel: nem átlátszó a tárolóedény, stb...)
  • qetuol
    van annak vmi jelentősége h az érmék 2005ösek és 1975ösek? vagy lehetnének 2009-esek és 1998-asok is?
  • Dzsini
    ugye :)
    no akkor irány a pénzes feladat.
  • qetuol
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ha anna házas , akkor a válsz igen, ha pedig egyedülálló, akkor szintén igen a válasz

egyébként meglepő, h milyen egyszerű ez a feladat, és mégis sokáig tartott rájönni, de miután beugrott, már a fejemt fogtam, h atyaúristen... tényleg lusta vagyok gondolkodni...=D
  • Dzsini
    Pénzek: egyik megoldás se jó, van egy egyértelmű, szerencsére nem alapozó megoldás.

Qetuol: a C se jó megoldás - azt azok választják, akik lusták gondolkodni (konkrétan kognitív fukarság a neve ennek a pszichológiai jelenségnek, és azt mutatja, hogy az intelligens, tapasztalt feladatmegoldók lusták átgondolni a feladatot, és elhamarkodott döntést hoznak)
  • lasoabt
    Szerintem is ez a megoldás,ha ismerjük az n-t. Ha viszont ismeretlen,akkor addig veszem ki,míg el nem fogy,vagyis n-szer.Aztán a másikból is n-szer. Tehát akkor viszont 2n a megoldás.
  • qetuol
    1/2n+1 et kiveszek vmelyikből, ha mind egyforma akkor az a 2005-ös vagy 1975-os edény, ezután a maradék 2 edény vmelyikéből kiveszek szintén 1/2n+1 -et. ha mind egyforma, akkor az a maásik egyforma érmés edény, egyébként a kevert. ha az első kivételnél az 1/2n+1 érme kevert, akkor elég 1 érmét kivenni a másik 2 edény valamelyikéből. tehát a legrosszabb esetben n+2 érmét kell kivenni.

szerintem a C ,mert annáról nem tudjuk h házas e.

• Fletley9
    1/2n+1 ? talán
  • bardocz
    Ez nem jó, mert nem tuti, szerencse kell hozzá:)
  • oliwwer
    Kiveszek egyet (a vegyesből- de ezt akkor még nem tudom), 2005-ös, kiveszek még egyet, hogy megbizonyosodjak arról hogy ez a vegyes e vagy sem. Mivel a legkevesebb érmét kérdi, feltételezem hogy szerencsés vagyok, így a másodjára kijön egy 1975-ös. - megvan hogy ez a vegyes. - 2 érmét vettem ki

Már csak egy érmét kell kivennem, hogy megtudjam, melyik melyik. Kiveszek egyet a 2005-ösből, és mivel a vegyes megvan már, így a harmadik csak az 1975-ös lehet. Másra nem tudok gondolni. -1 émét vettem ki, összesen 3at. Ennél lenne egy jobb verzió, ahol kevesebbet veszel ki?
  • Dzsini
    kiírom újra, mert nekiáll elsüllyedni:
    ---------------------------------------------------------------------
    Van három tárolóedény. Egyikben csupa 2005-ös érme van (n darab), a másikban csupa 1975-ös (n darab), a harmadikban pedig pontosan fele-fele arányban 2005-ös és 1975-ös (1/2 n+ 1/2 n darab). Az edények fel vannak cimkézve: "2005", "1975" és "vegyes". Egy gonosz személy viszont elkeverte a cimkéket, így most mindegyik edény rosszul van felcimkézve. Mennyi a legkevesebb számú érme, amelyet meg kell nézned, hogy helyreállítsd a rendet?
    valamint:
    Józsi Annát nézi, Anna pedig Gyurit. Józsi házas, Gyuri pedig egyedülálló. Néz-e egy házas ember egy egyedülállót?
    A) Igen.
    B) Nem.
    C) Nem lehet eldönteni.
  • bardocz
    Sehogy, ezért húzok 3-at ismét, ami mint már kiderült nem jó:D
  • Dzsini
    másrészt hogy oldod meg ennél a megoldáskísérletnél, hogy az első két kivett érme különböző legyen?
  • Dzsini
    nincs szükség mérlegre a megoldáshoz :) (semmiféle további segédeszköz nem kell, csak bizonyos számú érmét meg kell nézni, és az alapján egyértelmű a megoldás)
  • bardocz
    Kiveszek mindkét féle érméből egyet, lemérem, majd rárakom a zsákokat egy mérlegre. A legnehezebb lesz az, amiben a legnehezebb érmék vannak(tegyük fel, hogy a régi), a legkönnyebb az, amelyikben a könnyebb érmék vannak(tfh új), a középső meg a vegyes.
  • Dzsini
    hidd el, hogy nem - de nem fogom elárulni egyelőre, hadd játsszon vele más is, hátha lesz jó megoldás (akár a másikra is, amit beírtam) :)
  • bardocz
    De
  • Dzsini
    nem ez a helyes megoldás.
  • bardocz
    Kiveszek 3-at. Így kiderül, hogy az egyik zsákban mi van, ugyanis az fog történni, hogy vagy 1 új érmét húzok ki, és két régit, vagy 2 régit és egy újat. Amelyikből 1-et húztam, arról tudni fogom, hogy mi, pl 2 régi és 1 új esetén megvan az új érmés zsák.
    Utána marad két zsákom. Kihúzok az egyikből n/2+1 egy darabot, így ha az a zsák volt, amiben tisztán csak 1 fajta érme van, akkor megvan melyik zsákról van szó, ha meg kétféle érmét húzok ki(pl n/2 új és egy régi) akkor az a kevert. Szóval n/2+4 érmét kell legkevesebb kihúzni.
  • Dzsini
    teljes levezetést kérek az egyértelmű megoldáshoz :) (egyébként nem 3 a helyes megoldás)
  • bardocz
    3-at? Mindegyik zsákból egyet. Mondjuk így még csak 1 derül ki biztosan.
  • Dzsini
    továbbra is helytelen a megoldás.
  • oliwwer
    Tényleg, mert ha 2-t már tudok hogy milyen, akkor a 3-ra már lehet következtetni.
    Szóval ha a legjobb, legrövidebb esetet nézzük, akkor 3.
  • Dzsini
    Az előző mellé egy könnyebb, érdekes feladat (a másikat meg még nem árulom el):

Józsi Annát nézi, Anna pedig Gyurit. Józsi házas, Gyuri pedig egyedülálló. Néz-e egy házas ember egy egyedülállót?
    A) Igen.
    B) Nem.
    C) Nem lehet eldönteni.
  • Dzsini
    nem jó válasz.
  • oliwwer
    Ha a legkevesebbet nézzük, akkor 4.
  • Dzsini
    Van három tárolóedény. Egyikben csupa 2005-ös érme van (n darab), a másikban csupa 1975-ös (n darab), a harmadikban pedig pontosan fele-fele arányban 2005-ös és 1975-ös (1/2 n+ 1/2 n darab). Az edények fel vannak cimkézve: "2005", "1975" és "vegyes". Egy gonosz személy viszont elkeverte a cimkéket, így most mindegyik edény rosszul van felcimkézve. Mennyi a legkevesebb számú érme, amelyet meg kell nézned, hogy helyreállítsd a rendet?
  • xxxpaulxxx
    yup
  • Christiansen
    cirkuszi artisták
  • xxxpaulxxx
    Két ember minden nap kezet fog. Az egyik nap nem fognak kezet, és az egyikük meghal. Miért?
  • uwu
    Hát pont az.
  • davidragon
    mindkettő fénysebességgel érkezik a csőhöz, belenéznek és gyorsan elfordulnak. Pont annyi idő alatt, hogy a fény nem ért oda. Mi nem jó ebben?
  • uwu
    Hát pedig az pont rossz elképzelés, mert a macskákról folyamatosan verődik vissza fény, és ha egymásra néznek, akármilyen gyorsak is, csak korábbi állapotot láthatnak.
  • davidragon
    a harmadikat elképzeltem! Fénysebességű macskák, hehe
  • uwu
    hülyeség, be vannak szívva.
    4:17