1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • NonsenS
    A medvéshez a magyarázat:
    [spolier]Azt a haladási irányt, amellyel délnek menve 100 m-t, majd keletnek 100 m-t, majd északnak menve ugyanennyit ugyanarra a helyre térünk vissza, csak egyféleképpen lehet megoldani. Ha az északi sarkon vagyunk. Ugyanis le 1 egység, jobbra egy egység, fel egy egység a síkon nem ugyanabba a pontba tér vissza. Ergo: a medve jegesmedve volt, tehát fehér a színe.[/spoiler]
  • ba32107
    Rossz az iránytűje?
  • Hegi90
    ki kellett igen/nem kérdésekkel deríteni, hogy miért halt meg.
  • bardocz
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Megváltoztatja a föld mágneses terét,és így mindig olyan,mint északon lenne?Bár szerintem ez faszság
  • Ron Ragm
    Továbbgondolva a feladatot, az előző útmenetet (leszámítva a medvés részt) végtelen helyen eljátszhatja. Hogyan?
  • ba32107
    Ezért kell postolás előtt végigolvasni az összeset ;)
  • bardocz
    Tejes:
    ugyan annyi,mint a 10 gyerek 10 tejet

Bocsi hogy nem rakosgattam eddig spoilerbe,nem tudtam,hogy így kell.
  • bardocz
    Jááj,tényleg:D Erre nem is gondoltam.
  • bardocz
    Alacsony,és esernyővel nyom gombot.
    Ugyan ezért tud felmenni,amikor táska van nála,illetve ha van valaki a liftben vele;)
  • bardocz
    Nem érkezik vissza a kiindulási helyre.
  • Thanatos
    ezen mi a kommunikácios feladat? hogy valmai dilettáns ötlet alapján vlaaki összepárositsa a vakságot a szellemifogyatékosságal amikor a két dolognak semmi köze egymáshoz? :D
  • Berselius
    Én is így gondoltam, azért nem akart összejönni :)
  • Hegi90
    Hát mi nekünk ezt az angoltanárunk adta fel, mint kommunikációs feladat, és rájöttünk xD
  • ba32107
    Jaj de hülye vagyok. Valamiért úgy olvastam a feladatot, hogy csak a gyerekkori fotókat közölték le, az aktuálisakat nem. Így már pofonegyszerű :)
  • Casillas
    ja erre közben megjöttek a válaszok, színes hírnökhöz nagy segítség:

rakj ki magad elé 10 kártyalapot (mondjuk két hetest, két nyolcast, stb... az a lényeg hogy 5 párt), és párosíts helyesen közülük négyet úgy, hogy az ötödik pár hibás, sok sikert :D

• Casillas
    gondolom egy pohár tejet nem tud egyszerre két fiú inni, így mindegy hogy 60-an vannak, 30 issza meg a 30 pohár tejet.

10 fiú 10 pohárral 10 másodperc, akkor 1 fiúnak 1 pohár is 10 másodperc, ergo 30-nak is a 30 ugyanúgy 10 másodperc
  • ba32107
    Ja, tényleg :$
  • NonsenS
    Azért írtam már, hogy az utolsó kettő feladat nem komoly, csak hülyeség. A IV. Bélásnál sem kell gondolkodni, mert ez nem történelmi kérdés, ami lexikális tudást feltételez, hanem logikával megoldható és tisztán kizárható az, hogy létezik konkrét megoldása a feladat (hehe, ez jó: megoldása az, hogy nincs megoldása).
  • NonsenS
    Ez a hiba. Két fiú egyszerre nem tud egy pohárból inni. Azért írtam, hogy bele lehet kötni, mert a szívószál egy jó ötlet. Viszont az, hogy a felénél az egyik fiú átadja a másiknak, az nem változat az időn, ugyanis az első fiú 5 másodperc alatt kiissza a felét, a másik fiú a következő 5 másodpercben kiissza a másik felét. Tehát egy pohár 10 másodperc alatt "ivódik" meg így is. ERGO: 10 másodperc alatt fogy el az összes tej.
  • szucsy89
    mert ha van spoilerbe leírhatnád:D
  • szucsy89
    az utolsóra igaz nincs megoldás?:D
  • ba32107
    Talán ott, hogy 60 fiú 30 pohárból nem tud egyszerre inni? Ez is megoldható, ha 60 pohárba osztjuk szét a tejet, vagy egy pohárból egyszerre ketten isznak 2 szívószállal. Ha ez a hiba, akkor viszont nem tudom, mi lehet a helyes megoldás, mert honnan tudjuk, hogy hány másodperc alatt adja át a párjának a poharat :D
    Ha nem ez a hiba, akkor részemről szabad a gazda.
  • Berselius
    IV. Bélás:

Második. A többi nem is uralkodott annyi ideig. De szerintem ő se hozott ennyi törvényt, meg IV. Béla sem...
  • NonsenS
    Az utolsó kettő csak inkább agyfárasztó. Tudod, az ember elolvassa és már készen is áll arra, hogy az agyát ráállítsa a feladatra, de felfogja és kb lefullad a feladat abszurditása miatt:)

A tejes feladatnál a #923-as hsz-edben leírt gondolatmenet végén van a hiba. Végülis megkérdőjelezhető a helyes megoldás is, de azért ha a realitás talaján maradunk, akkor rájöhetsz, hogy miért hibás a gondolatmeneted.
  • Berselius
    Színes Hírnök

Valami olyasmire emlékszem, hogy két kép megeggyezik, de akkor se jó a feladat, mert akkor is lenne olyan, aki eltalálja ezt a két képet, és még kettőt, az akkor meg négy...

Ha meg a maradék három megeggyezik, akkor meg nem lehet egy válaszos...
  • ba32107
    Az utolsóra amúgy van értelmes magyarázat? Mert akkor kíváncsi lennék rá :)
  • Berselius
    Jah bocs, most látom hogy erre már érkezett válasz...
  • ba32107
    Ez nagyon szar :D
  • ba32107
    A rózsásat kiszámoltam, a hajósra rájöttem. A tejes miért nem jó?

Ha 10 fiú 10 pohárral 10 sec alatt iszik meg, akkor 1 fiú 1 pohár: 10 sec. Akkor 60 fiúnak 60 pohár szintén 10 sec lenne, de mivel csak 30 pohár van, ezért feleennyi ideig tart. Hol rontottam el?
  • Berselius
    És ezt is...

A fickó elég alacsony növésű, és mivel a gombokat csak nehezen éri el, ezért amikor eső van, akkor eléri a 10-est, de amikor nem esik, tehát nincs nála esernyő, akkor csak a 6.-ig ér fel.

Az egész feladvány persze csak akkor áll, ha a lift gombjainak számai alulról fölfelé növekednek, és nem fordítva.
  • szucsy89
    omg, ilyenekre hogy jöjjön rá az ember magától?
  • Berselius
    Ezt ismerem!

A fickónak aznap szemműtéte volt, és sikerült visszaadni neki a látását, mert előtte átmeneti vakságban szenvedett (vagy egész életében vak volt). Hazafelé a vonat egy alagúton keresztül halad, a fickó azt hiszi, hogy újra megvakult, ezért elkeseredésében kiugrik a vonatból.
  • NonsenS
    A tejivósra nem jó a válasz. De a többi az jó. Ismerted, vagy most jöttél rá?
  • ba32107
    Rózsás:
    fél tó: 15 nap, két tavirózsa: szintén 15 nap.

Lépcsős:
    Az elsőig, mert a dagállyal együtt a hajó is emelkedik.

Kiskölkös:
  • ba32107
    Ja, tényleg. Csak én ezt a megoldást más rejtvénnyel ismertem.
  • NonsenS
    Nah akkor néhány tőlem is:

Egy hajó áll a kikötőben egy öbölben. Egy létra van az oldalán, melynek fokai egyenként 30 cm távolságra vannak egymástól. A víz a legalsó (legelső) lépcsőfokig áll. Jön a dagály és megemelkedik a vízszint 1,5 méterrel. Hányadik lépcsőfokig fog érni a víz?

Ha 10 fiú 10 pohár tejet 10 másodperc alatt fogyaszt el, akkor 60 fiú 30 pohár tejet mennyi idő alatt fogyaszt el?

A Színes Hírnök szórakoztató napilap április elsején rejtvénypályázatot hirdetett, amelyben öt híres ember mostani és kisgyerekkori képét közölte. Megfejtésként azt kellett beküldeni, hogy egy-egy gyerekkori kép melyik hírességet ábrázolja. Amidőn a pályázatot értékelték, csodálkozva látták, hogy sok ezer olvasó felismert az öt híresség gyerekkori képei közül egyet, kettőt, vagy hármat, több százan mind az öt képet helyesen azonosították, akadt, akinek egy tippje sem volt helyes, de nem volt egyetlenegy sem, aki négy jó választ küldött volna be. Vajon miért?

Egy tavirózsa minden nap a kétszeresére nő, így 16 nap alatt növi be a tisztáson lévő kis tavat. Hány nap alatt növi be a tó felét?

Egy tavirózsa minden nap a kétszeresére nő, így 16 nap alatt növi be a tisztáson lévő kis tavat. Hány nap alatt növi be az egész tavat két tavirózsa?

Ha IV. Bélának 35 év alatt 72 törvénye volt, akkor 54 törvénye 18 év alatt hányadik Andrásnak volt?

Ha egy traktor 568 nap alatt kaszál le 51 kg lekváros grillsütőt, akkor hány Barkas hoz el 4 németül beszélő krokodilt, aminek nincs haja és üvöltenek a samponok?
  • NonsenS
    a favágóshoz:
    A favágó nő volt....
  • kz
    ohhhh.... bocs, hogy nem szpojlerbe ment.
  • kz
    #890:
    lehet hogy tartozott a testvérének pont annyi pénzel.
  • szucsy89
    nagyon jó ötletek