1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • kz
    hasonló a három horgász esete, akiknek van egy közös csónakjuk és három lakatjuk, indegyikhez egyetlen kulcs és egy lánc, amivel kikötik egy fához.
    1: hogyan lakatolják le a csónakot, hogy bármelyikük elvihesse?
    2: hogyan lakatolják le a csónakot, hogy legalább kettő jelenlétében legyen elvihető?
    3: hogyan lakatolják le a csónakot, hogy csak mindhármuk egyidejű jelenléténél tudjanak csónakázni?

remélem, jól emlékszem a feladványra...
  • NonsenS
    De pofon egyszerű. Az ember nem is gondolná..:)
  • Aquir
    ja :)
  • 7evenb
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A ráteszi a lakatot, majd B is, majd A leveszi, majd B is.
  • Aquir
    részvét :)

eszembejutott egy elmesélt fejtörő:

két ember él a széles nagy folyó két partján, és van egy halász (csónakkal), és csak vele tudnak küldözgetni dolgokat.

Levelet akarnak egymásnak küldeni. Namármost a halász egy túl kíváncsi fajta, és mindenképpen kinyitná a levelet, ezért egy ládát kell használniuk, hogy ne tudja meg mi van a levélben. Mindkettejüknek van egy lakatja. Lakatnak kell rajta lenni a ládán mikor a halász átviszi a másikhoz, hogy ne tudja kinyitni.

Mindegyik lakathoz külön kulcs kell, és azok a 2 embernél vannak. Hogy küldjék el a levelet hogy ne nyissa ki a ládát a halász és a másik ember is ki tudja nyitni? (Természetesen a ládát lakattal együtt csak a kulccsal lehet kinyitni)
  • j0nNyKa
    ah pont ezt tanulom egyetemen, amig igy leirva elgondolkozik rajta az ember, addig jo, de amikor meg kell tanulni, hogy miert van ez, meg hogy van ez.... UNDORITO
  • Easy Rider
    xDD
  • Aquir
    A Logika topikból :)

Egy állítás, ami bizonyítható, az ugye igaz.

most vegyük ezt a mondatot:

"Ezt a mondatot nem lehet bizonyítani"

namármost ha ez a mondat hamis, akkor bizonyítható. Vagyis akkor ez igaz, így ellentmondásra jutunk.

Ha ez a mondat viszont igaz, akkor igaz az is, hogy nem bizonyítható.

De hát pont most mondtam el (most bizonyítottam), hogy nem lehet hamis a mondat, így bizonyítottam az ellenkezőjét, ami megint nem igaz :))
  • Aquir
    én is erre gondoltam :D

• Aquir
    nem pattan vissza mert megállíthatatlan. De ilyen helyzet nem létezhet, paradoxon
  • Aquir
    ez paradoxon
  • Aquir
    Példa

Borosból 0.5dl-t átöntünk
    2dl
    2dl

|
    |
    V

1.5dl
    2.5dl

1/5 bor a vízben

VISSZAÖNTÜNK 0.5dl-t

0.5dl 1/5-e bor = 0.1 dl bor visszamegy

borospohár: 1.6 dl bor + 0.4 dl víz

vizespohár: 2 dl 1/5-e bor = tehát a 2dl vízben= 0.4dl bor és 1.6 dl víz

ugyanolyan arányok = A borospohárban ugyanannyi víz lesz, mint a vizespohárban a bor
  • 7evenb
    szerintem:
    10*2 / (5*1*1) = 4
    mivel a római számoknál nincs szorzás jel
  • Aquir
    engem az zavar hogy szerintem az elősszörre választott ajtó 10%-os esélye megváltozik amikor elveszik a rossz ajtókat. Miért nem kéne megváltoznia ennek az esélynek, ahogy te mondod?
  • Guilty01
    nincs megoldása sztem,vagy az az egyenlőségáthúzósos lesz mégiscsak:)
  • Max7
    Én is csak a kérdést találtam a neten és nincs mellete a megoldás de megpróbálom én is megoldani ;)
  • Picar77
    3. megoldását elárulhatnád mert én nem jövök rá lol:D
  • kz
    öhöm!
    bár nem csak ennél a konkrét sapkakiosztásnál lehet megmondani, de igen, ugyanez a gondolatmenet helyes egy általános esetben is!
  • Checkerboy
    Sztem ez jó.
  • Dougie
    ezt nem ismerem, de csak arra tudok gondolni, hogy mivel az A és a B senkiét nem látják ezért ők szóba se jöhetnek hogy megmondják, a C egyet lát, a D pedig kettőt - így valószínű hogy a D fogja megmondani, csakhogy ő 2 különbözőt lát, így ő sem tudhatja hogy mi van rajta
    így arra gondolok, hogy a C fogja tudni megmondani, mégpedig azért mert azt látja, hogy a B-n fehér van - ha rajta is fehér lenne, akkor a D azt látná és rögtön mondaná hogy a sajátján fekete van, de nem mond semmit, így arra kell hogy gondoljon, hogy azért nem mond mert kettő különböző színűt lát, és mivel látja hogy a B-n fehér van, ezért azt mondja hogy rajta van a fekete - és mindenki megmenekül (ha jó a gondolatmenet)
  • kz
    megírnám szpojlerbe a megoldást, de gondolom úgy is lesz, aki ismeri/kitalálja...
  • kz
    Egy újabb klasszikus:

4 Manager be lett ásva homokba teljesen a nyakukig és halálos itélet vár rájuk.

Abszolut nem tudnak mozogni, még a fejüket sem.Az „A“ és „B“ között egy betonfal van.Tudják hogy mindeki fején egy csákó van, ezekbõl 2 fehér 2 fekete. Ahhoz hogy a kivégzést elkerüljék egyiküknek meg kell mondani hogy milyen szinû a csákó a fején. Ha téved, akkor mindenki ki lesz végezve. Nincs 2. esély!!!

Nem szabad beszélniük és 10 percet kapnak a gondolkodásra.

Ha 10 perc alatt nem válaszolnak - Akkor is : kivégzés.

Néhány perc multán egy a 4 közûl megmondta a csákója helyes szinét – igy mindegyik megmenekült.

Kérdés: Ki tudta a csákója színét és honnan tudta abszolut biztosan?

Ez nem egy szójáték vagy trükk!! A válasz alapja a tiszta logika.

Az emberek nem tudnak beszélni egymással vagy másképpen kapcsolatba kerülni.

„A“ és „B“ csak a betonfalat látják. „C“ látja „B“-t, „D“ látja „B“-t és „C“-t

• Picar77
    lehet:D
  • Guilty01
    :DDDDDD
    vagy mindkettő
  • Picar77
    szerintem nem jó vagy már késő van:D
  • Guilty01
    basszus,3.at mondja már meg vki:DDDDD
  • Picar77
    elsőnél a X előttit átkell tenni mögé
    második: a három III egyer rátenni a minuszra
    harmadik: pasz:D
  • Guilty01
    bocs:
    az elsőnél az IX-nél az I-t teszem a másik oldalra.
  • Guilty01

1. a XI-nél az I-t az X másik oldalára teszem
    2. a III-ból az egyikkel megváltoztatom a mínuszt pluszra
    3. foggalmam sincs,talán vmelyikkel áthúzni az egyenlőségjelet?:DDD
  • Max7
    :)
  • France men
    NAH VÉGRE MEGVOLT!!!!!!!!!!! :D:D:D Iszonyat sokat agyaltam!!
  • Max7

1 gyufát helyezz mindhárom feladatnál át úgy hogy igaz legyen az állítás!
  • Guilty01
    a középsőt eltolom jobbra,a hosszának a felével,a baloldali fentit meg lehozom a jobb alsóba
  • zsolesz92
    [spoiler]bal felsőt jobbra visszük, a közéső fekvőt meg egy fél hellyel jobbra]
  • Dougie
    ja, egy idő után már én is rájöttem, azért párszor próbálkozni kellett :) kétféleképpen is megoldható, a fiúkat az apával, vagy a lányokat az anyával előbb

egyébként nálam a kulcsa talán az volt, hogy a rabot tökegyedül lehet hagyni, meg a gyerekeket is
    amúgy a végén mit csinálnak? tornáznak? :DD
  • Max7

Helyezz át két gyufaszálat úgy hogy a szemét a lapátra kerüljön!

(jöhet még ilyen gyufás feladvány?)
  • Guilty01
    amúgy nem olyan nehéz,csak kombinálni kell
  • Guilty01
    Na megvan:

1.rab+ rendőr
    2.rendőr vissza
    3.rendőr+kissrác
    4.rendőr+ rab vissza
    5.apa+másik kissrác
    6. apa vissza
    7.apa+anya
    8.anya vissza
    9.rab+rendőr
    10.apa vissza
    11.anya+apa
    12.anya vissza
    13.anya+kiscsaj
    14.rab+rendőr vissza
    15. rendőr+kiscsaj
    16. rendőr vissza
    17. rendőr+rab
  • Max7
    Én 20 perc után rájöttem majd mikor másodjára nekiestem már nem tudtam hogy kell :D aztán minde probálkozásnál leirtam hogy mit csináltam :D
  • France men
    Gondolkodom de nem megy.. naon nehéz :/ ::):) De ezzel el leszek egy hétig ugyhogy aki tudja csak spoilerbe!! plz! :)