1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
#350 hasonló a három horgász esete, akiknek van egy közös csónakjuk és három lakatjuk, indegyikhez egyetlen kulcs és egy lánc, amivel kikötik egy fához.
1: hogyan lakatolják le a csónakot, hogy bármelyikük elvihesse?
2: hogyan lakatolják le a csónakot, hogy legalább kettő jelenlétében legyen elvihető?
3: hogyan lakatolják le a csónakot, hogy csak mindhármuk egyidejű jelenléténél tudjanak csónakázni?
remélem, jól emlékszem a feladványra... -
#349 De pofon egyszerű. Az ember nem is gondolná..:) -
#348 ja :) -
7evenb #347 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A ráteszi a lakatot, majd B is, majd A leveszi, majd B is. -
#346 részvét :)
eszembejutott egy elmesélt fejtörő:
két ember él a széles nagy folyó két partján, és van egy halász (csónakkal), és csak vele tudnak küldözgetni dolgokat.
Levelet akarnak egymásnak küldeni. Namármost a halász egy túl kíváncsi fajta, és mindenképpen kinyitná a levelet, ezért egy ládát kell használniuk, hogy ne tudja meg mi van a levélben. Mindkettejüknek van egy lakatja. Lakatnak kell rajta lenni a ládán mikor a halász átviszi a másikhoz, hogy ne tudja kinyitni.
Mindegyik lakathoz külön kulcs kell, és azok a 2 embernél vannak. Hogy küldjék el a levelet hogy ne nyissa ki a ládát a halász és a másik ember is ki tudja nyitni? (Természetesen a ládát lakattal együtt csak a kulccsal lehet kinyitni) -
#345 ah pont ezt tanulom egyetemen, amig igy leirva elgondolkozik rajta az ember, addig jo, de amikor meg kell tanulni, hogy miert van ez, meg hogy van ez.... UNDORITO -
Easy Rider #344 xDD -
#343 A Logika topikból :)
Egy állítás, ami bizonyítható, az ugye igaz.
most vegyük ezt a mondatot:
"Ezt a mondatot nem lehet bizonyítani"
namármost ha ez a mondat hamis, akkor bizonyítható. Vagyis akkor ez igaz, így ellentmondásra jutunk.
Ha ez a mondat viszont igaz, akkor igaz az is, hogy nem bizonyítható.
De hát pont most mondtam el (most bizonyítottam), hogy nem lehet hamis a mondat, így bizonyítottam az ellenkezőjét, ami megint nem igaz :)) -
#342 én is erre gondoltam :D
-
#341 nem pattan vissza mert megállíthatatlan. De ilyen helyzet nem létezhet, paradoxon -
#340 ez paradoxon -
#339 Példa
Borosból 0.5dl-t átöntünk
2dl
2dl
|
|
V
1.5dl
2.5dl
1/5 bor a vízben
VISSZAÖNTÜNK 0.5dl-t
0.5dl 1/5-e bor = 0.1 dl bor visszamegy
borospohár: 1.6 dl bor + 0.4 dl víz
vizespohár: 2 dl 1/5-e bor = tehát a 2dl vízben= 0.4dl bor és 1.6 dl víz
ugyanolyan arányok = A borospohárban ugyanannyi víz lesz, mint a vizespohárban a bor
-
7evenb #338 szerintem:
10*2 / (5*1*1) = 4
mivel a római számoknál nincs szorzás jel -
#337 engem az zavar hogy szerintem az elősszörre választott ajtó 10%-os esélye megváltozik amikor elveszik a rossz ajtókat. Miért nem kéne megváltoznia ennek az esélynek, ahogy te mondod? -
#336 nincs megoldása sztem,vagy az az egyenlőségáthúzósos lesz mégiscsak:) -
#335 Én is csak a kérdést találtam a neten és nincs mellete a megoldás de megpróbálom én is megoldani ;) -
#334 3. megoldását elárulhatnád mert én nem jövök rá lol:D -
#333 öhöm!
bár nem csak ennél a konkrét sapkakiosztásnál lehet megmondani, de igen, ugyanez a gondolatmenet helyes egy általános esetben is! -
#332 Sztem ez jó. -
Dougie #331 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!ezt nem ismerem, de csak arra tudok gondolni, hogy mivel az A és a B senkiét nem látják ezért ők szóba se jöhetnek hogy megmondják, a C egyet lát, a D pedig kettőt - így valószínű hogy a D fogja megmondani, csakhogy ő 2 különbözőt lát, így ő sem tudhatja hogy mi van rajta
így arra gondolok, hogy a C fogja tudni megmondani, mégpedig azért mert azt látja, hogy a B-n fehér van - ha rajta is fehér lenne, akkor a D azt látná és rögtön mondaná hogy a sajátján fekete van, de nem mond semmit, így arra kell hogy gondoljon, hogy azért nem mond mert kettő különböző színűt lát, és mivel látja hogy a B-n fehér van, ezért azt mondja hogy rajta van a fekete - és mindenki megmenekül (ha jó a gondolatmenet) -
#330 megírnám szpojlerbe a megoldást, de gondolom úgy is lesz, aki ismeri/kitalálja... -
#329 Egy újabb klasszikus:
4 Manager be lett ásva homokba teljesen a nyakukig és halálos itélet vár rájuk.
Abszolut nem tudnak mozogni, még a fejüket sem.Az „A“ és „B“ között egy betonfal van.Tudják hogy mindeki fején egy csákó van, ezekbõl 2 fehér 2 fekete. Ahhoz hogy a kivégzést elkerüljék egyiküknek meg kell mondani hogy milyen szinû a csákó a fején. Ha téved, akkor mindenki ki lesz végezve. Nincs 2. esély!!!
Nem szabad beszélniük és 10 percet kapnak a gondolkodásra.
Ha 10 perc alatt nem válaszolnak - Akkor is : kivégzés.
Néhány perc multán egy a 4 közûl megmondta a csákója helyes szinét – igy mindegyik megmenekült.
Kérdés: Ki tudta a csákója színét és honnan tudta abszolut biztosan?
Ez nem egy szójáték vagy trükk!! A válasz alapja a tiszta logika.
Az emberek nem tudnak beszélni egymással vagy másképpen kapcsolatba kerülni.
„A“ és „B“ csak a betonfalat látják. „C“ látja „B“-t, „D“ látja „B“-t és „C“-t
-
#328 lehet:D -
#327 :DDDDDD
vagy mindkettő -
#326 szerintem nem jó vagy már késő van:D -
#325 basszus,3.at mondja már meg vki:DDDDD -
#324 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!elsőnél a X előttit átkell tenni mögé
második: a három III egyer rátenni a minuszra
harmadik: pasz:D -
#323 bocs:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!az elsőnél az IX-nél az I-t teszem a másik oldalra. -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
1. a XI-nél az I-t az X másik oldalára teszem
2. a III-ból az egyikkel megváltoztatom a mínuszt pluszra
3. foggalmam sincs,talán vmelyikkel áthúzni az egyenlőségjelet?:DDD -
#321 :) -
#320 NAH VÉGRE MEGVOLT!!!!!!!!!!! :D:D:D Iszonyat sokat agyaltam!! -
1 gyufát helyezz mindhárom feladatnál át úgy hogy igaz legyen az állítás!
-
#318 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a középsőt eltolom jobbra,a hosszának a felével,a baloldali fentit meg lehozom a jobb alsóba -
#317 [spoiler]bal felsőt jobbra visszük, a közéső fekvőt meg egy fél hellyel jobbra] -
Dougie #316 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!ja, egy idő után már én is rájöttem, azért párszor próbálkozni kellett :) kétféleképpen is megoldható, a fiúkat az apával, vagy a lányokat az anyával előbb
egyébként nálam a kulcsa talán az volt, hogy a rabot tökegyedül lehet hagyni, meg a gyerekeket is
amúgy a végén mit csinálnak? tornáznak? :DD
-
Helyezz át két gyufaszálat úgy hogy a szemét a lapátra kerüljön!
(jöhet még ilyen gyufás feladvány?)
-
#314 amúgy nem olyan nehéz,csak kombinálni kell -
#313 Na megvan:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
1.rab+ rendőr
2.rendőr vissza
3.rendőr+kissrác
4.rendőr+ rab vissza
5.apa+másik kissrác
6. apa vissza
7.apa+anya
8.anya vissza
9.rab+rendőr
10.apa vissza
11.anya+apa
12.anya vissza
13.anya+kiscsaj
14.rab+rendőr vissza
15. rendőr+kiscsaj
16. rendőr vissza
17. rendőr+rab -
#312 Én 20 perc után rájöttem majd mikor másodjára nekiestem már nem tudtam hogy kell :D aztán minde probálkozásnál leirtam hogy mit csináltam :D -
#311 Gondolkodom de nem megy.. naon nehéz :/ ::):) De ezzel el leszek egy hétig ugyhogy aki tudja csak spoilerbe!! plz! :)