2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • pxxl
    Állásajánlat:

Amit mi kínálunk:
    -consultatív selling technológia oktatása

• [HUN]FaTaL
  • IMYke2.0.0.0
  • Motoroj
    Is a höseg ami arol szol hogya haza barátok család is szerlemet kepese vagyonk a legnagyobb álmunkat odadni isez varázlat elem hez tartozik is ezt a facebook iphonos jack mai gyerek soha nem fogják meg erteni sajnos ezek nek csak menözes a fontos akor menek keresenek maguknak menö barikat válo hol más hol ez daratság is szeret eleme egsszeg is jo keved de nem sikeröl rályön ha nem zárúnk a szivönkbe emberekekt

forrás
  • IMYke2.0.0.0
  • morcosqtya
    Addig is a magyar ember "ilyászkodjon"! :)
  • morcosqtya
    Később állítólag majd írástudókat is felvesznek köreikbe...

• Motoroj
    Az általam ismert hasonló hangzású szavak koponya, illetve iskola jelentésűek. A szláv nyelvekhez nem sokat tudok hozzászólni azon kívül, hogy cirill betűket el tudok olvasni.
  • Dzsini
    Szép feladvány, meg kellene nézni egy papír alapú etimológiai szótárban is (ami van online, az elég soványka).

A katonai szlengszótár az 1960-as évektől írja, tehát bőven lehet pl. orosz eredetű, a hangzása alapján bele is fér, és egy századforduló környéki tolvajnyelvben (1904-ből) pedig nem találtam meg.
    Kellene valaki, aki otthon van az orosz vagy szláv nyelvekben, hogy van-e fegyver, lőszer, vagy valamilyen hasonló jelentésű szó vagy szótöredék (akár cigaretta is, ilyen értelemben is meg lehet találni), ami akár távolról is hasonlít rá - az átvételeknél nagyon sokszor előfordul, hogy az eredeti értelem egészen más is lehetett.
  • GyaxyBoy
    Sziasztok!
    Bocs az offért, de szeretnék segítséget kérni tőletek! kb. 40 perc lenne kitölteni egy kérdőívet, amit barátnőmnek kellene a szakdolgozathoz. Ha valakit érdekel, (mert ki is elemzi, ha kéri az illető), akkor emailban elküldi az értékelést. Kb. 40 perc lenne!
    Segítségeteket előre is köszönöm!

http://kerdoivoldal.atw.hu/index.php
  • pxxl
    +1
  • [HUN]FaTaL
    Sokszor olvastam/hallottam már, az eredetét viszont nem tudom.
  • Motoroj
    Találkoztatok-e már azzal a szóval hogy skuló? Ez katonai szlengben töltényt jelent, de mi lehet ennek az eredete?
  • Dzsini
    Volt már rá példa, nem haragudott érte senki :)
  • Motoroj
    Etimológia lehet itt téma?
  • [HUN]FaTaL
  • pxxl
  • pxxl
    csak erős idegzetűeknek :D
  • Motoroj

Megint tanultam valamit.
  • morcosqtya
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=999883186&no=39348]"buli előt"[/URL]
  • bardocz
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104838130&no=6296]"mint a csapatot, mint pedig az autót"[/URL]
  • Dzsini
    A “szokik” igének kétféle jelentése lehet.
    1. ‘hozzászokik’:
    Ekkor az ige alanyi és tárgyas ragozású is lehet.
    Alanyi: (A házhoz) szokok, szoksz, szokik.
    Tárgyas: Szokom, szokod, szokja (a stílusát).

2. ‘szokásszerűen tesz vagy tett valamit’:
    A múlt- és a jelenbeli szokások kifejezésére a sztenderdben a múlt idejű igealakot használjuk, a jelen idejű igealak nyelvjárásban fordulhat elő.
    Ezt szoktam olvasni (általában, mostanában vagy régebben).

Források:
    Balázs Géza – Zimányi Árpád szerk., Magyar nyelvhasználati szótár, Pauz-Westermann, 2007, 194.
    Grétsy László – Kemény Gábor szerk., Nyelvművelő kéziszótár, Tinta, 2005, 526.
    Pusztai Ferenc főszerk., Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1274.
    forrás
  • [HUN]FaTaL
    Ezt még hallani sem hallottam, soha életemben. Az egyhuzambant, azt igen. :)
  • Motoroj
    Ebből tanultam, mert soha az életben nem láttam még szerintem leírva, de hallani is ritkán szoktam.

Erről egy újabb kérdés jutott eszembe.
    Jelen időben használja-e valaki a „szokik” igét? Azt nem gyakran hallani felénk, hogy „szokom”.
  • Dzsini
    Ezek közül válassz inkább: egyhuzamban / egy húzásra / egy húztomba(n)

sz-el sehogy sem jó.
  • Motoroj
    Na most nekem az lenne a kérdésem, hogy helyes-e úgy írni, hogy „egy husztomba”?

Illetve mi az a husztom?
  • Motoroj
    Igen, az utolsó hozzászólás egyértelműen lebuktatja.
  • morcosqtya
    kamu
  • IMYke2.0.0.0
    Erősen úgy tűnik, hogy rájátszik.

Ha tévedek: akkor aláírásom utolsó kijelentése...
  • Piloss
  • pxxl

• [HUN]FaTaL
    Rengeteg szó nincs az adatbázisában, vagy mást akar rámerőszakolni, idegesít, ha aláhúzgál. Főleg, hogy fórumozom angolul is, ott meg ugye mindent aláhúz, mert a magyarban értelemszerűen nincsenek angol szavak én meg nem fogok váltogatni, így egyszerűbb.

Az elgépelések szerintem beleférnek. :) Továbbá, minden értelmes fórumon alapfunkció a szerkesztés (az sg-t kivéve).
  • morcosqtya
    Jó példa erre az ide már többször belinkelt hibás (mégis word által hibátlannak "fémjelzett") szöveg...
  • Dzsini
    Szerintem hasznos, csak a helyén kell kezelni. Az elgépeléseket elég jól fel lehet vele deríteni (persze ha az elgépelt szó is az adatbázis része, akkor nincs mit tenni), a szöveg értelmét viszont nem tudja biztosítani.
  • [HUN]FaTaL
    Ez a baj a helyesírásellenőrzőkkel, meg az, hogy teljesen felesleges. Engem például csak idegesít, ki is van kapcsolva. :)
  • Dzsini
    Az (is) általános jellemző mostanában - a böngésző nem húzza alá ha különírod, tehát nem hibás.
  • morcosqtya
    Az igekötőkkel sincs jó viszonyban...
  • Dzsini
    kettős -> dupla
  • Dzsini
    Ne szóld le, csomó kettős mássalhangzót helyesen írt be, pedig mennyit spórolhatott volna velük...
  • morcosqtya
    "ki állok melette"

László egy lingvisztikai kincsesbánya..