2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#2094 Állásajánlat:
Amit mi kínálunk:
-consultatív selling technológia oktatása
-
#2093 -
#2092 -
#2091 Is a höseg ami arol szol hogya haza barátok család is szerlemet kepese vagyonk a legnagyobb álmunkat odadni isez varázlat elem hez tartozik is ezt a facebook iphonos jack mai gyerek soha nem fogják meg erteni sajnos ezek nek csak menözes a fontos akor menek keresenek maguknak menö barikat válo hol más hol ez daratság is szeret eleme egsszeg is jo keved de nem sikeröl rályön ha nem zárúnk a szivönkbe emberekekt
forrás -
#2090 -
#2089 Addig is a magyar ember "ilyászkodjon"! :) -
#2088 Később állítólag majd írástudókat is felvesznek köreikbe...
-
#2087 Az általam ismert hasonló hangzású szavak koponya, illetve iskola jelentésűek. A szláv nyelvekhez nem sokat tudok hozzászólni azon kívül, hogy cirill betűket el tudok olvasni. -
#2086 Szép feladvány, meg kellene nézni egy papír alapú etimológiai szótárban is (ami van online, az elég soványka).
A katonai szlengszótár az 1960-as évektől írja, tehát bőven lehet pl. orosz eredetű, a hangzása alapján bele is fér, és egy századforduló környéki tolvajnyelvben (1904-ből) pedig nem találtam meg.
Kellene valaki, aki otthon van az orosz vagy szláv nyelvekben, hogy van-e fegyver, lőszer, vagy valamilyen hasonló jelentésű szó vagy szótöredék (akár cigaretta is, ilyen értelemben is meg lehet találni), ami akár távolról is hasonlít rá - az átvételeknél nagyon sokszor előfordul, hogy az eredeti értelem egészen más is lehetett. -
#2085 Sziasztok!
Bocs az offért, de szeretnék segítséget kérni tőletek! kb. 40 perc lenne kitölteni egy kérdőívet, amit barátnőmnek kellene a szakdolgozathoz. Ha valakit érdekel, (mert ki is elemzi, ha kéri az illető), akkor emailban elküldi az értékelést. Kb. 40 perc lenne!
Segítségeteket előre is köszönöm!
http://kerdoivoldal.atw.hu/index.php -
#2084 +1 -
#2083 Sokszor olvastam/hallottam már, az eredetét viszont nem tudom. -
#2082 Találkoztatok-e már azzal a szóval hogy skuló? Ez katonai szlengben töltényt jelent, de mi lehet ennek az eredete? -
#2081 Volt már rá példa, nem haragudott érte senki :) -
#2080 Etimológia lehet itt téma? -
#2079 -
#2078 -
#2077 csak erős idegzetűeknek :D -
Megint tanultam valamit. -
#2075 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=999883186&no=39348]"buli előt"[/URL] -
#2074 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104838130&no=6296]"mint a csapatot, mint pedig az autót"[/URL]
-
#2073 A “szokik” igének kétféle jelentése lehet.
1. ‘hozzászokik’:
Ekkor az ige alanyi és tárgyas ragozású is lehet.
Alanyi: (A házhoz) szokok, szoksz, szokik.
Tárgyas: Szokom, szokod, szokja (a stílusát).
2. ‘szokásszerűen tesz vagy tett valamit’:
A múlt- és a jelenbeli szokások kifejezésére a sztenderdben a múlt idejű igealakot használjuk, a jelen idejű igealak nyelvjárásban fordulhat elő.
Ezt szoktam olvasni (általában, mostanában vagy régebben).
Források:
Balázs Géza – Zimányi Árpád szerk., Magyar nyelvhasználati szótár, Pauz-Westermann, 2007, 194.
Grétsy László – Kemény Gábor szerk., Nyelvművelő kéziszótár, Tinta, 2005, 526.
Pusztai Ferenc főszerk., Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1274.
forrás -
#2072 Ezt még hallani sem hallottam, soha életemben. Az egyhuzambant, azt igen. :) -
#2071 Ebből tanultam, mert soha az életben nem láttam még szerintem leírva, de hallani is ritkán szoktam.
Erről egy újabb kérdés jutott eszembe.
Jelen időben használja-e valaki a „szokik” igét? Azt nem gyakran hallani felénk, hogy „szokom”. -
#2070 Ezek közül válassz inkább: egyhuzamban / egy húzásra / egy húztomba(n)
sz-el sehogy sem jó. -
#2069 Na most nekem az lenne a kérdésem, hogy helyes-e úgy írni, hogy „egy husztomba”?
Illetve mi az a husztom? -
#2068 Igen, az utolsó hozzászólás egyértelműen lebuktatja. -
#2067 kamu -
#2066 Erősen úgy tűnik, hogy rájátszik.
Ha tévedek: akkor aláírásom utolsó kijelentése... -
#2065 -
-
#2063 Rengeteg szó nincs az adatbázisában, vagy mást akar rámerőszakolni, idegesít, ha aláhúzgál. Főleg, hogy fórumozom angolul is, ott meg ugye mindent aláhúz, mert a magyarban értelemszerűen nincsenek angol szavak én meg nem fogok váltogatni, így egyszerűbb.
Az elgépelések szerintem beleférnek. :) Továbbá, minden értelmes fórumon alapfunkció a szerkesztés (az sg-t kivéve). -
#2062 Jó példa erre az ide már többször belinkelt hibás (mégis word által hibátlannak "fémjelzett") szöveg... -
#2061 Szerintem hasznos, csak a helyén kell kezelni. Az elgépeléseket elég jól fel lehet vele deríteni (persze ha az elgépelt szó is az adatbázis része, akkor nincs mit tenni), a szöveg értelmét viszont nem tudja biztosítani. -
#2060 Ez a baj a helyesírásellenőrzőkkel, meg az, hogy teljesen felesleges. Engem például csak idegesít, ki is van kapcsolva. :) -
#2059 Az (is) általános jellemző mostanában - a böngésző nem húzza alá ha különírod, tehát nem hibás. -
#2058 Az igekötőkkel sincs jó viszonyban... -
#2057 kettős -> dupla -
#2056 Ne szóld le, csomó kettős mássalhangzót helyesen írt be, pedig mennyit spórolhatott volna velük... -
#2055 "ki állok melette"
László egy lingvisztikai kincsesbánya..