2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#2134 -
#2133 fél óra volt, de elolvastam :D
-
#2132 "kösy így már világos
sejtetem hogy a történeten végig kell menni csak nem voltam bisztos" -
#2131 fenrobansz ha nem mensz ki -
karajjj #2130 Hoppá kijavították! :D -
#2129 Az elírásból látszik, hogy a kiejtés szerinti írásmód sem megy. Gondolom kínai bolt, azokon sokszor látni ilyen érdekes dolgokat. -
karajjj #2128 végezett? -
#2127 -
#2126 neeeh légyszíves, reggel van még ilyesmihez:D! -
#2125 Itt "dikán"-t árulnak. Ha veszel egyszerre 19 darabot (vagy többet) akkor kedvezmèny jár.
19 dikántól akció! -
#2124 dikǽntól -
#2123 -
#2122 -
#2121 Hogy is van ez akkor? :D
-
#2120 Skandináv nyelvek területén szerzett tapasztalatok alapján nem ismeretlen a helyzet.
tájnyelv: thai nyelv -
#2119 Nem konkrétan ő tehet róla, hanem az akkor kialakított erősen központosított nyelvi oktatás, ami erőnek erejével elnyomott, démonizált minden tájnyelvi formát, stílust.
London pedig nem ma lett példa, hanem már évszázadok óta az, odaát egy "klasszikus" londoni majdnem utcaszinten be tudta azonosítani a másikat a beszédéről (a Pygmalion / My Fair Lady történet ilyen szempontból nem túloz nagyon), de az egész országra igaz, hogy a nem-bevándorlók egymást városszinten fel tudják ismerni a kiejtésükről. -
#2118 FÚDE ELMENNÁK LÁNDNBAN! -
#2117 Persze azt tegyük hozzá, hogy erről nem Kazinczy tehet, sokkal inkább mi. Ha racionális lennék, még azt mondanám, hogy ez a helyes irány.
De nem vagyok.
London meg egy különleges eset, ott lassan-lassan kisebbségben lesznek azok, akikről az angol nyelv a nevét kapta.
-
#2116 Kazinczy óta fogynak a dialektusok, egy ekkora, és ilyen változatos területen alig maradt egy kis fëlvidéki, vazsi meg szögedi - ha hozzácsapjuk a székelységet, akkor még egy kicsi. Csak Londonban többféle van... -
#2115 Ha már irtsuk a nyelvjárásokat, akkor tegyük következetesen.
(Személy szerint inkább „dialektizálnám” a nyelvet, mint sztenderdizálnám. Még egy ilyen szabványosan írt és beszélt nyelvet nem ismerek, mint a magyar.) -
#2114 Ezt írtam, hogy ez beléd (belénk) lett nevelve az elmúlt 100+ évben - a túlnyomó többséget zavarja, de igazából nincs vele probléma azon kívül, hogy az MTA ajánlásának nem felel meg.
A többi nem érdemel sok szót, nem izgalmas. -
#2113 Egyszerűen számomra fülsértő az "innák" "játszanák" stb. Ráadásul a mostani szabályok szerint helytelen is. De lényegtelen, az eredeti posztban nem ez volt az egyetlen hiba. -
#2112 A nyelvben ne keress ilyen logikát, máshol is előfordul, hogy ugyanaz az alak tartozik többféle ragozáshoz, a szövegkörnyezet általában könnyedén feloldja az ilyesmit. Te is érted, hogy a címsorban mit ír, pedig - állításod szerint - totál értelmetlen. Ezek szerint mégsem az, hiszen tudod, hogy egy személyről van szó, aki saját részére vásárolna.
A -ba -ban keverést szokták még példának hozni: a latin nyelvek egy részében, azt, hogy irányt vagy helyet jelölnek éppen, az csupán a szövegkörnyezetből derül ki - nálunk (a jelenlegi szabályozás szerint) van külön ragozás, de nagyon sokáig nem volt, és akkor is meg tudták különböztetni az emberek, hogy mennek valahová, vagy vannak valahol - annyira nem nehéz feladat: "Megyek a házba" - "Benn vagyok a házba" / "Megyek a házban" - "Benn vagyok a házban" -
#2111 Az nem gond hogy a "nák" a T/3-hoz tartozik? Tehát totál értelmetlen.
A "hallót"-ról nem is beszélve.
Szerintem meg oroszlánelefántot... :D
(Az esetleges hibákat most nézzétek el, telefonról írok. -
#2110 vennám
(amúgy a nákolással (ugyanígy a suk-sükkel) nyelvtanilag nincs semmi gond, azon kívül, hogy az iskolákban Magyarországon démonizálják Kazinczy óta, ezért többeknek neveltetésből adódóan báncsa a fülét) -
#2109 Szépen szótagol, de a kötőjelek nekem hiányoznak. :) -
#2108 Nyelvtankönyvet is vásárolhatna... -
karajjj #2107 -
#2106 És Vestsjælland, ha már szóba került. -
#2105 Ha csak az, de ez majdnem állatorvosi ló... kiejtés szerint ír, elválik minden, ami elválhat, plusz valószínűleg nem működik a kötőjel a billentyűzetén :) (vagy nem tudja hol van) -
#2104 -
#2103 másodosztály
-
#2102 A "consultatív" meg annyira értelmes lehet, mint a "sexuális" vagy a "psychológus". -
#2101 Hát ezt jól "megaszonta" -
#2100 Erről ez jutott eszembe:
-
#2099 ertéeléknél is luxus már a "megtekintés" szót kiírni úgy tűnik....
-
#2098 Példaképeitek. -
#2097 Pedig egy hirdetés hogy lenne már intelligens...???
-
#2096 Az biztos is. :D Látszólag nagy szavakkal dobálóznak, így intelligensebbnek tűnik a hirdetés. :D -
#2095 Imádom a marketing bullshitet.
Márpedig ez valami olyasmi.