11580
Europa Universalis III
  • pecaboy
    Az ágyúk értelmét inkább a magas szintű erődök lerombolásában látom, ha egyáltalán vannak ilyenek. Az egyik előző játékomban (Magyarország -> egyesített HRE -> a világ 3/4 része, utána nomád-bug miatt rage-quit) Normandiában volt egy 5-ös szintű erőd, na azon rendszeresen éveket ültem, mire végre megadta magát... Ellenben villámháborúval nyomogattam le pl. Kínát, egy év alatt vagy harminc tartományát foglaltam el azonnali ostromokkal, és óriási vérfürdőt rendeztem, mikor ilyen 30-40 ezres, de alacsony tech szintű csapatokkal támadták be az enyéimet
  • pecaboy
    Hááát, mire elérem a 30-as szintet, az az érzésem, hogy nem nagyon lesz olyan komoly ellenfelem, aki ellen tüzérség is kellene :) Én inkább a mobilitásban bízok (kár, hogy még nincsenek tankjaim meg Stukáim ). A tüzér lassítja a sereget, az előrenyomulást, az ellen gyors üldözését ill. megsemmisítését, meg a keletről nyugatra csoportosítás is sokkal több időbe telne. Én meg jó "porosz" lévén a Blitzkriegre törekszem, ami eddig bejött :)

Napóleon esetében biztos jól jött a tüzérség, mert ott azért nem párezer emberes seregecskék csaptak össze, és eléggé fifti-fifti volt a csaták kimenetele. Én viszont egyenként verem szét az erősebb országok seregeit, pl. a franciákat rendszeresen amortizálom le ilyen taktikával, és ehhez kell a sebesség. Három-négy 13 ezer fős csapat, ha egyszerre támad és jól szervezetten (elsőnek pl. mindig a legizmosabb tábornok csapata érjen célba, hogy a csata alatt végig ő adja a bónuszokat), egyszerre csak egy 20-25 ezres sereg ellen, akkor szétveri a francusokat is.
  • Kari91
    Én már inheriteltem háborúban is
  • pecaboy
    Tényleg: háborúban lehet inheritelni? Jó ideje játszok már, de ez nem egyértelmű számomra. Csökkenti-e az inherit esélyt a háború, és ha igen, mennyire? Üljek inkább a s*ggemen? (Bár ez nehéz lesz, ha a polákok lépten-nyomon CB nélkül hadüzengetnek.)
  • Kari91
    A tüzérség 30-as szint után használható, ezt leírták paradox wiki-n is.
    Addig jobbára védelemhez jó(ha téged támadnak és nekik van terrain negatívjuk, akkor jól jön a tüzérség). 30-as szinttől kb. pedig egyre nagyobb teret kell, hogy kapjon minden fontosabb hadseregben. Napóleon a győzelmeit pl. a tüzérség jó használatának köszönhette nagy részben. Igaz, napóleon több mint 60-as szintű land techhel nyomta.

A flottás dolgot meg én sem értem, sose játszom hosszú ideig olyan országgal, ahol flottában van az erő.
    Azt hiszem, az 5.2-es patchben ezt is kibalanszolják. Legalábbis, sok flotta csata módosítást csinálnak.
  • pecaboy
    Amikor elhalálozik az uralkodóm, nyomok be képet az esetleges inheritekről
  • pecaboy
    No, pár kép pici porosz birodalmamról az Úr 1563. esztendejében :)

Csehország (Cseh-szlovákia?) undorító módon terjeszkedik a nomád pusztaságba :P

Szövetségi rendszerem. 9 PU, a többi vazallus. Eddigi történelmem koronája a burgundi trón A mostani háborút (is) a lengyelek kezdték, állandóan cseszekednek velem, hadat üzengetnek és villognak a francus szövetségesükkel. De most móresre tanítom a franciákat, már elég erős vagyok ellenük. A flottájukat nem egyszer pusztítottam le nullára Novgorodot meg rábízom litván vazallusaimra :)

Hadseregek. Ausztria gusztustalanul erős (annak ellenére is, hogy nem ők, hanem mi vagyunk az emperor), ráadásul az utamban van, hiszen minél előbb létre akarom hozni Németországot. A többi ország seregével egyenként elbírok. Ausztria tehát jövőbeli célpontom, de amíg szövetségben van az angolokkal, addig nincs mit tenni. Hiszen Ausztria a legerősebb szárazföldön, Anglia meg a legerősebb a tengereken (74 hajóval), ez ellen perpill nem tudnék mit tenni.

"Tekk" terén: ott vagyunk a legjobbak között (minden 21, kivéve a navalt, ami 18), csak a kicsik előznek meg egy-egy szinttel governmentben és productionban, ill. Navarra governmentben kettővel.

A 30-as land techet mindenképp megvárom a porosz katonai reformok miatt, utána jöhet Deutschland, ami nagyon Über Alles lesz Thüringen és Dresden (Drezda) tartományok nincsenek közvetlenül az érdekszférámban, de ez egyetlen ország, Thüringia, aminek ily módon rövidesen megadom a kegyelemdöfést :) Az összes többi szükséges tartomány vagy vazallusom, vagy enyém a koronájuk. A vazallusaim trónját is előszeretettel szerezgetem meg: kb. ugyanannyi presztízst vesztek a vazallus egy hónapos elengedésével, mint amennyit szerzek utána a trónjuk erőszakos megszerzésével :)
  • pecaboy
    "Hadügyben" egy vélemény meg egy+egy kérdés:

- A tüzérség szerintem jelenlegi formájában totál haszontalan a játékban. Annyi előnye van, hogy a hátsó sorból tud lőni, meg ostromnál bontja le a falat. Viszont csatában: ha eleve létszámfölényben van a sereg, akkor többnyire négy lovas is elég a győzelemhez, akik oldalról ütnek. Ha meg létszámhátrányban vagy, akkor minek a tüzérség: a gyalogosok erősebbek (nyugati országgal), és a terepet is jobban kihasználják. Viszont van egy óriási hátránya a tüzérnek: lassítja a sereget. Márpedig az rengeteget számít, hogy melyik sereg milyen gyorsan mozog, ki éri el előbb az erdőt vagy a hegyet és így ki kapja meg a bónuszt. Nem értem, hogy ha az alapjáték után a lovasok sebességét lecsökkentették a gyalogosokéra, akkor a tüzérekét ezzel a lendülettel miért nem lehetett felemelni?

- A tengeri csatákat totál nem értem, fogalmam sincs, hogy milyen hajót kéne gyártanom. Azt vágom, hogy van a cannon meg a hull érték, ami kb. a támadás és a védelem. De hogy jön a manőver érték a képbe? Perpill úgy vagyok a dologgal, hogy van egy 1 standard seregemet szállítani képes transzportflottám (13 hajó a 9gyalogos+4lovas seregeknek) meg van egy félig gályákból, félig nagy csatahajókból (galley+big ship) álló flottám, de nem tudom, hogy utóbbi miért jó, csak youtube-os AAR-ben láttam :)

- Utóbbihoz: hogy lehet elkapni és kinyírni egy ellenséges flottát? Mert a helyzet az, hogy ha az ereje közelít az enyémhez, és megvertem, de nem semmisítettem meg, akkor elszelel, és hiába vagyok utána azonos tengeri "tartományban" vele (azaz hiába érem utol), ő csak evez tovább a legközelebbi kikötőig, legyen az akár 100 napnyira, és nincs újabb harc. Szárazföldön viszont ha utolérek valakit, akkor újabb csata van, és ki tudom nyírni.
  • Gol000
    Felvettelek(skypon) és lehet hívok még egy embert.
  • Petiii94
    Ma este is multizhatnénk ffelőlem...:)
  • pecaboy
    Hát igen, lehetne itt is némi összefüggés a lakosságszám és a térítési esély között :) De nincs. Pedig ezek tartományonként több mint százezer embert jelentenek. De nagyon durván szerintem nem borítja fel a balanszot: történelmileg egy túl erős Törökország "megtérítette" volna fél Európát.

(Ahogy elnézem, Wallace-ék eléggé elp*csázták az angolokat, a francik Aragonba költöztek, Te meg nem tudom, mit művelsz az országgal :DD A spanyoloknál az a nagy barnaság is te vagy?)
  • LSSAHPAUL

Ez nem rég történt :D törökország elfoglalta, és fél éven belül szunitázta.
  • pecaboy
    Igaz, Velence pl. gyorsan eléri a 999.999 maximumot :) (Vagy már eleve ennyi?) De igazából a lakosságszám egy nagyon utolsó dolog az EU-ban, csak egy-két dolognál lényeges, pl. spontán vagy irányított (settlement policy) kulturális asszimiláció, illetve hittérítés. A több százezres Lübecket nemrég szereztem meg, hitetlen katolikusok, meg is lepődtem, mikor 130+ dukátba került a hittérítőim elindítása :)

A lakosságnál sokkal fontosabb dolog a játékban pl. az alap adó, azaz a base tax. Ami tudtommal nincs összefüggésben a lakosságszámmal. Ez mondjuk lehet, hogy hiba. Vagy ha a manpowerem 100 ezer és mindet felélem, az se vonódik le sehonnan. Szóval én a lakosok számát nem is szoktam figyelni, mert nem lényeges.
  • Kari91
    Szerintem a mesterséges intelligencián, ha javítanának, akkor lenne a legelőnyösebb változtatás.

Az sem jó, ha nem igazán tudnak kolonizálni a keletiek hordákat, hiszen akkor Oroszországgal nagyon nehéz lenne a sztyeppét megszerezni.

Igazából egy szimpatikusabb, céltudatosabb MI kéne, mint pl. a MEIOU-ban van. Legyenek az MI-nek céljai, legyen terjeszkedési, fejlődési célja:
    -Ne azt hódítsa, akit éppen könnyű, hanem azt, akiből valóban haszna van(MO nem támadja be az indokínai Champát 1600-ban)
    -Ne gyarmatosítson egy olyan ország, akinek nincs elég flottája a tarifák behajtására, a kalózok legyőzésére. Az ilyen országoknak csak lassul a fejlődése a 0-t jövedelmező gyarmatokról.
    -A gép ismerje fel azt, hogy ki az akitől félnie kell, és próbálja javítani vele a viszonyt(pl. Skócia próbáljon jóban lenni Angliával, Bizánc a Törökökkel, a katolikusok a Pápai Állammal, stb.), mert a kedvencem az, mikor Ragúza nem köt velem(MO) királyi házasságot, mert a jövőben majd hódítani akar engem és nem akar ezért stabilitást veszteni, közbe pedig nem én vagyok az kettőnk közül, akinek félnie kellene...
  • Kari91
    Hát azért tapasztalataim szerint az évszázadok alatt megtöbbszöröződik a lakosság:)
  • pecaboy
    OK, Romagna tartomány létezik :) De számomra hihetetlen, hogy afrikai ország foglalja el az egyik olaszt. Tízből egyszer előfordulhat, de nem ez a játék hibája. Sokkal inkább a hordákkal szembeni nyomulás, ami abban merül ki, hogy létrejön egy über-Litvánia vagy -Lengyelország vagy -Cseh"szlovákia" az Urálig vagy azon is túl. Majd rakok be képet, a mostani mentésemben az utóbbi nyomult be Ázsiába. Erősebb nem lesz tőle, de nagyon hülyén néz ki :)

Pedig ezt könnyen orvosolni lehetne, ha az európai országok mínuszt kapnának a nomádok elleni kolonizálásra. Ekkor lenne esély a mai orosz területen lévő államok talpraállásának. Mert tudtommal a fejlett európai államok a középkorban nem szívesen kolonizálgatták a kipusztult keleti vidékeket.

Kereskedelemben igazad van, írtam is lentebb, hogy a %-os esély már módosítva van azzal, ha van üresedés.

A lakosságszám változása valóban nem a játék erőssége, de ezt tudjuk be annak, hogy "humanista" okokból nem akartak lehetőséget adni a játékkészítők a népirtásokra. Fogjuk fel úgy, hogy néha nő, néha csökken a lakosság, szóval kb. stagnál.
  • Kari91
    A játék sebessége: 3-as szint szerintünk pont megfelelő.

Eddigi játékosok:
    Kari91
    Petiii94
  • Kari91
    Petiii94 és Kari91 bemutatja:

Birodalmak temetője

című Multiplayer játékát.

Egyetlen feladatod van: Vezesd választott városodat, népedet, vagy birodalmadat több, mint négyszáz éven át és urald végül te a világot; hogy ágyúval, arannyal vagy pennával, az már csak rajtad múlik.

Programverzió: EU3 Divine Wind vagy Chronicles 5.1, a checksum(a főmenüben a bal alsó sarokban található négy betű): BJLT

Játékbeállítások: Minden normál, kivéve:

-Lucky nations: none
    -Spread of sea provinces: 25 years

Időszak: 1399. október 14. - 1821. január 1.

Játszható országok: bármelyik, természetesen egy országgal csak egy játékos játszhat.

Időpont: A mi ajánlatunk minden pénteken 18:00-21:00-ig, de ez változhat, ha a többségnek más a jó. Jelezzétek, hogy jó-e nektek az időpont
    Én(Kari91) hostolok, 17:55-ig kell érkeznie annak, aki játszani akar.

Azt, hogy ki melyik országgal játszik, itt a fórumban döntsük el:
    Az, aki játszani akar, írjon 5 országot felsorolásszerűen, olyan sorrendben, hogy a legelső az legyen, amelyikkel a legszívesebben játszana.

Itt egy példa, ezzel én nem foglalom le ezeket az országokat:

1. Bizánc
    2. Kasztília
    3. Brandenburg
    4. Svédország
    5. Anglia

Ha két vagy több játékos között országok ütközése alakul ki, akkor közös megegyezés alapján dönthetnek. Ha nincs megegyezés, akkor azé az ország, aki előbb adta le a rangsorát a fórumon.

Pl. Béla és István is Angliát jelzik elsőként. Ekkor Béla és István eldönthetik, hogy ki kapja meg Angliát. Ha egyikük sem enged, akkor az játszhat Angliával, aki előbb jelentkezett itt a fórumon.

Minimum egy rehost jár mindenkinek minden találkozás alkalmával, de ha a társaság belemegy, akkor több is.

Házon belüli szabályok a tisztességes játékért:
    -Ha egy játékos legyőzi a másikat, nem kérhet 100%-nál nagyobb békefeltételt, viszont nyilván nem kell megvárni, míg elfoglalják az országunkat azért, hogy békét kössünk. Ha kikapott a seregünk, és úgy érezzük, hogy már mindenképp vereséget szenvedünk, akkor felajánlhatunk békét, még hogyha 1 tartományunk se veszett el.
    -Ha egy játékost vereségre áll egy másik játékostól, akkor nem teheti meg, hogy nem fogad el semmiféle békét, csak azért, hogy idegesítse a legyőzőjét és a tétlenség miatt bekövetkező white peace-re játsszon.
    -Ugyanígy a győztes játékos se teheti meg, hogy nem fogadja el a vesztes játékos ajánlatát addig, amíg államcsődöt nem okozott/meg nem semmisítette a teljes seregét, el nem foglalta a teljes területét, stb.
    -Ha úgy érzed, hogy nincs már kedved játszani, akkor valld be, de ne tedd tönkre az országodat, pl. hogy minden vazallust elengedsz, direkt államcsődöt csinálsz, stb.

Két játékos nyilván köthet szövetséget, alkut, garantálást, akármit, és ezeket meg is lehet szegni, hiszen erről (is) szól a politika. Ha viszont valaki megszeg egy olyan egyezséget, ami a játékban is látható opció(garantálás, szövetség, stb.), akkor azt nyilvánosságra hozzuk azért, hogy mások figyelmét is felhívjuk az illető köpönyegforgatóra:)
    Ha valakivel valamiben szóban egyeztél meg, és azt nem tudod behajtani, akkor így jártál, azért semmilyen megbélyegzés nem jár a másiknak.(Pl. megegyeztél a vesztessel, hogy white peacelsz vele, ha a következő 5 évben fizet neked 300 dukátot, de nem fizet, hát így jártál. A szóbeli egyezség az nem bizonyítható egyezség.)

Kapcsolattartás:
    Ingyenes Steam account
    Skype. Ezt azért ajánlanánk, mert a szövetségeket, stb. is könnyebben meg lehet beszélni.
    Eu3 ingame chat (csak játék közben működik, közvetlenül a találkozó előtti/utáni gyors megbeszélésére nem alkalmas, arra a fenti kettő javallott).
    A fórummal az a gond, hogy nem azonnal látod a másik kommentjét, így chatre nem alkalmas.

Ha bárkinek bármi ötlete, javaslata, kifogása van, az jelezze!

Peti és én később fogjuk jelezni, hogy milyen országokkal akarunk játszani és azért, hogy ne legyen meg az az előnyünk, hogy mi hamarabb tudtunk az egészről, és előre lefoglaljuk a legjobb országokat.
  • Kari91
    A kereskedéshez annyit tennék hozzá, hogy sokszor azért van 1-1 ker központban 80% esélyünk, mert ott épp van 1 üres hely
    na de a gép is elindítja a saját kereskedőit, így ha MO-gal mondjuk lübeck kiüresedett helyére akarsz bejutni, elég sanszos, hogy valaki beelőz... A másik meg, hogyha csak azért jutottál be, mert volt egy üres hely, akkor max 1-2 hónap múlva úgyis kiszorítanak, szóval fölösleges. Akkor kereskedj, ha valóban versenyképes az országod.

Az átterítésről annyit: ténlyeg voltak kiírtások, elüldözések, de ez itt nem jön át. A térítésnél nem kezd el fogyni mondjuk a lakosság évi 5%-kal, hanem simán gyarapodik tovább, igaz lassabban, mintha a true faith-t követnék, viszont nem a térítés miatt fogy, hanem az intolerance miatt.

Ja és Romagna: ahogy elnézem, DW 5.1-gyel játszol. Lécci nézd már meg, mi van Urbino fölött, ferrara alatt:D Köszi:)
  • pecaboy
    Én a játékban a legdurvább hibáknak tartom:
    - Az AI csal :D Mert hülye, ez van, valahogy ki kell egyensúlyozni. De komolyan, nem tud összeomlani és a végtelenségig növelni az inflációt, meg sok más előnye is van.
    - A magiszterek és a tartományok fejlődéshez kötése sztem nem jó. Ha van egy ötven tartományos birodalom, az nem igaz, hogy semmiképpen ne tudna fejlődni jelentősen. Mi volt akkor a Római Birodalommal (amíg a kamat agyon nem nyomta)? Pff.
  • pecaboy
    "algéria elfoglalta a pápától romagna-t, és 5 év múlva romagna muzulmán lett... Na ha erről készítettem volna screenshotot, sztem belefért volna a bugshotok közé..."

Az alapjátékban nincs Romagna tartomány, így tartok tőle, hogy valamilyen balanszírozatlan modról van szó. Nem sokszor kezdtem új játékot, de egyszer sem tapasztaltam még hasonlót sem, hogy egy észak-afrikai ország hatalomra tört volna.
  • pecaboy
    "Néhány évtized alatt bárkit át lehet téríteni, ami ha egy megtanítható trükk lett volna a valóságban, akkor az EU játékosoknak tömegesen fizetnének a szunnita/siíta államok az egymás elleni harcukért"

A "reszlovakizációval" pl. mi újság? 1919-1925 kb. A moldáviai csángó magyarokról rajtam kívül szinte senki nem hallott. És ez csak a legújabb (modern) kor, ahol elvileg szó nincs elnyomásról és diktatúráról! A középkorban ez sokkal "egyszerűbben" ment! Aki nem tetszett, azt kiirtották, már bocs, de ez volt. A sötét középkor, benne az inkvizícióval kb. erről szólt.
  • pecaboy
    +1
  • pecaboy
    A megspórolt pénzt kb. ezerféle módon lehet elkölteni :))
  • pecaboy
    Ez nem igaz. Felméred, mennyi a COT pénze, mennyi a saját sanszod (bekalkulálva azt, hogy van-e üres hely, mert akkor sokkal könnyebb a kiírt esély), meg mérlegeled azt, hogy mit nyersz a dologgal.

Ha a fenti nem sikerül, akkor ráfaragtál :)
  • pecaboy
    Oroszország egy külön sztori. És az nagyon durva hiba lenne, ha kelettől nyugatig mindent fel tudtál volna építeni, gyakorlatilag egy kontinensre kiterjedően ("játékosi" ügyeskedéstől eltekintve).
  • pecaboy
    "megpróbálsz kereskedni, ahhoz kell indulótőke, de bukhatsz attól még rajta, mint ahogy a valóságban"

Ez így van, de itt is, mint (jobb esetben) a valóságban is, ismered a helyzetet.

"Ha elmaradott vagy technológiába, akkor merkantilista legyél. Így nem tudsz külföldön kereskedni, de legalább nem szorítanak ki a saját ker központodból(feltéve, ha van)"

Ez egy kicsit lehetne a mostani Mo. politikája is :D És teljesen jogos.

"Ez a nemzetközi gazdaságtan egyik alaptétele, hogy elmaradott országok protekcionizmust folytassanak(legyenek merkantilisták), a fejletteknek meg a free trade jó."

Ezt így nem ismertem, de teljesen logikusan hangzik. OFF: EU és hazánk viszonya.

Egyébként, hogy ne csak offoljak, ez a dolog elég jól működik a játékban.
  • pecaboy
    Nem a dobókocka játszik be, hanem az esély! Ne vigyél olyan helyre kereskedőt, ahonnan trollfésszel visszap*csázzák :)
  • pecaboy
    ...És az az egy tartomány az annyit is ér. Nem egy hónapba kerül leverni, hanem kettőbe.
  • Kari91
    Amúgy a térítés az szerintem irreális lett a játékban. Néhány évtized alatt bárkit át lehet téríteni, ami ha egy megtanítható trükk lett volna a valóságban, akkor az EU játékosoknak tömegesen fizetnének a szunnita/siíta államok az egymás elleni harcukért. (Nem is lenne rossz, mi? Irak ad nekem egy rakás pénzt, mert megtanítom neki, hogyan térítheti át a Vatikánt, 5 év múlva meg XXV. Benedictus kalifához járnánk imádkozni...).

Én nálam a legjobban az verte ki a biztosítékot, amikor algéria elfoglalta a pápától romagna-t, és 5 év múlva romagna muzulmán lett... Na ha erről készítettem volna screenshotot, sztem belefért volna a bugshotok közé...
  • Kari91
    Hát már hogyne lenne könnyebb, ha a kereskedőkön megspórolt pénzt workshopra, kémekre és nagy ritkán viszonyjavításra költöd el?:) Hiszen egy workshop erősebbé tesz, a kém a háborút eldöntheti.

Ha normális a teched meg a politikai csúszkád, akkor simán visszahozza a kereskedő az árát, én már MO-gal is csináltam ilyet(igaz, cserébe katonailag elég gyenge voltam).

Ha merkantilista vagy, akkor csak a saját ker központba kereskedj, és akkor is visszahozza az árát.
  • kissssss
    a free trade és mercantilism előnyeivel és hátrányaival én is tisztában vagyok a probléma nem itt van.

• kissssss
    nem válik könnyebé a játék, a kereskedőkön megspórolt pénz nagyrészt a kémekre megy el és nagy ritkán viszonyjavításra(legalábbis nálam), vagy ha ez nem akkor a workshopokra fog elmenni a kereskedőkön megspórolt pénz(gyakran nem is elég), és akkor az egyéb kiadásokat nem is említettem.

kőnyű akkor lenne ha a legnehezebb nehézségi szinten is mindent ingyenesre raknánk és az inflációt is kikapcsolnánk.
  • kissssss
    itt nem is azon volt a hangsúlyt hogy érdemes e vagy logikus e free-re állítani a kereskedőket ezt mindenkire rábízom hogy el akartok e pocsékolni egy rakat pénzt vagy nem.

én azt kifogásoltam hogy teljesen igazságtalan az egész kereskedési rendszer a játékban, a befektetett pénznek még a tizedét sem látjuk viszont mert egy egyszerű "vagy össze jön vagy nem" kockadobáson múlik az egész, ha sikertelen a kereskedést én elfogadom de nem ilyen "talán sikerül talán nem" formában.
  • Kari91
    Annyi a lényeg, hogy nem kell erőltetni pl. MO-val a kereskedőket. Persze Samarkandba meg Astrakhanba könnyen be lehet jutni akár hosszabb ideig is, viszont egyig központ se túl gazdag, 10-be kerül oda kereskedőt küldeni, és 2 hónap míg odaér, addig meg lehet, hogy elveszíted a bejutás esélyét. Nem számoltam még utána, hogy megéri-e oda kereskedőket küldeni...
  • Petiii94
    Én sem látok logikát abban miért lenne ingyenes a kereskedő.Ha normál nehézségi szinten játszol ,akkor ilyen dolgokkal ne könyítsd meg a saját játékodat ,de én nehezebb szinten sem ajánlanám.

Én inkább azt sérelmezem a játékban ,hogy kötött számú a missionáriusok,kereskedők,és magiszterek száma...Oroszországnál pl. hiába volt pénzem sosem volt elég magisterem Európától a Kamcsatkáig mindent felépíteni...:(
  • Kari91
    Szerintem meg nem érdemes free-re állítani, mert akkor könnyű a játék. Rendbe van az, hogy fizetni kell, megpróbálsz kereskedni, ahhoz kell indulótőke, de bukhatsz attól még rajta, mint ahogy a valóságban. Egyszerűen a merkantilista országokkal nem igazán lehet külföldi ker. központba bejutni. Gyakorlatilag az, hogy a világ minden táján kereskedsz, csak a nyugati, csúcsfejlettségű, free trade-es, plutocracy-s államokkal lehet(anglia, hollandia). Ha elmaradott vagy technológiába, akkor merkantilista legyél. Így nem tudsz külföldön kereskedni, de legalább nem szorítanak ki a saját ker központodból(feltéve, ha van). Aki nem hisz nekem, az Bizánccal nyisson egy ker. központot, majd ne westernizáljon, hanem vállalja, hogy lemarad techben, és legyen free trade-es, aztán majd meglátja, hogy jár a saját ker központjában...
    Ha viszont fejlett nyugati hatalom vagy, de az országod széttagolt(pl. gyarmatbirodalom), vagy kicsi(pl. hollandia) akkor nyugodtan mehetsz free trade-re, hogy mindenhol tudj kereskedni.

Ez a nemzetközi gazdaságtan egyik alaptétele, hogy elmaradott országok protekcionizmust folytassanak(legyenek merkantilisták), a fejletteknek meg a free trade jó.
  • kissssss
    "kereskedéssel szerzett pénz nagyját is technológiai fejlődésbe tolja neked a gép"

igen ezt sokan elfelejtik vagy egyszerűen csak nem tudnak róla és ezért sokan inkább hanyagolják a kereskedést.

mellesleg szerintem nyugodtan át lehet kapcsolni a játék kezdésekor a kereskedőket free-re, mert én mindig is elbaszott egy megoldásnak tartottam hogy kifizetek egy kereskedőért 44 dukátot utazik fél évet a föld túlsó oldalára aztán a gép benyom egy trollface üzenetet hogy nem sikerült a kereskedőnek a bejutás a pénz meg elúszott, szerintem a kereskedést is úgy kellet volna megoldani mint ahogyan a misszionáriusok működnek a játékban, csak annyi különbséggel hogy a kereskedő feltétel nélkül bejut a központba és csak év végén kell dobókockát dobnia a bent maradásért közbe egész évben kereskedne változó szerencsével(ugye bejátszik a technológia, presztízs, uralkodó statja, stb)
  • Petiii94
    Persze kereskedő hasznát főleg a ledger income füljén veszed észre mivel a kereskedéssel szerzett pénz nagyját is technológiai fejlődésbe tolja neked a gép ,így lehet pl. Aachen vagy Frankfurt a világ legfejlettebb állama 1 tartománnyal :)
  • pecaboy
    Ha megfelelő CoT-kben kereskedsz, sok bónuszod lesz, pl. amit írtál. De a kereskedelem alapvetően nyilván pénzügyileg hozhat hasznot: ha valahová 50-60% eséllyel bejuttatod őket, ahol nagy az összkereskedelmi érték, és a kereskedő kiküldésének díja sem egetverő, akkor profitálsz.