11580
Europa Universalis III
  • Kari91
    Miért, miben jobb a colonistek rendszere? 1x kiküldöd - akár a kereskedőt. Utána vagy sikerül, vagy nem. Viszont, a colonista még szívja tovább a pénzedet, a kereskedő meg nem. Akkor most melyik a jobb?
  • pecaboy
    De akkor már nem jobb lenne egy körökre osztott rendszer? 1 kör egy hét mondjuk. Nem lassítaná a dolgot és minden átlátható lenne.
  • pecaboy
    Nyilván ha gazdagabb a COT, ott nagyobb a verseny is, többen küldenek kereskedőket, ezzel is számolni kell. Nekem Poroszországgal perpill két saját COT-m van, és stabilan monopóliumom van mindkettőben: Lübeckben és Danzigban. Évente csak 2-3x próbálnak kiszorítani belőlük, és jó eséllyel nem jön nekik össze. A többi COT-be nem küldök kereskedőt, mert alacsony az esélyem.

Szerintem jól van így ez a rendszer: az ingyen kereskedő az eléggé borítana a játék egyensúlyán.

És a kereskedőkön igenis lehet spórolni, ha nem küldöd el őket :) Nem csak az egyszeri kiküldetésüknek van - olykor elég brutális - ára, de havonta is pénzbe kerülnek, asszem 0,5 dukát per hó.
  • kissssss
    lehet hogy eltérő a vallás, egy keresztény választófejedelem soha nem fog támogatni egy református hre tagot.
  • ACi000
    Nő nem lehet császár
  • Woondy
    Az lehet hogy azért mert nő? :S
  • Woondy
    Miért van az, hogy hiába akarja az összes választó fejedelem, hogy én legyek az uralkodó, mindig egy másik országét választják meg, és utána -1000 ponttal értékelnek engem pedig 200as a viszony mindegyikkel...?
  • kissssss
    ezért találták fel az időlassítást, igaz lassabb tempónál csiga lassú a játék és bealszik az ember de legalább van idő reagálni az új fejleményekre, persze nagy kiterjedésű ország irányításkor már ez sem segít.
  • kissssss
    de az játszik be csak te másképpen mondod, nem elég az hogy jó esélye legyen az embernek egy cotba való bejutásra, mindig benne van a pakliba a sikertelen bejutás márpedig a kiesés egy cotból elég gyakori még kifejezetten kereskedésre beállított országokkal is, és akkor még a coton belüli "harcról" még nem is beszéltünk, nem elég bejutni(% esély vagy ősze jön vagy nem) de benn is kel maradni és bent már a többi ország kereskedőivel kell versengeni, márpedig az ellenfelekre is a fenti zárójeles módszer vonatkozik.

egyszerű példa: októberben bejut egy kereskedőd egy kínai cotba 78% eséjel fizettél az útért 43 dukátot, de novemberben már ki is estél mert a gép éppen a nagy bennmaradási esélyed ellenére mégis az alacsonyabb esélyekkel induló ellenfeledet sorsolta ki győztesen, te pedig ott állsz egy csomó elvesztegettet idővel egy elpocsékolt kereskedővel és a kárba veszett pénzel, na ezért elbaszott a kereskedés.

a telepesek és a misszionáriusok működési rendszerét nyugodtan át ültethették volna a kereskedőkébe is.
  • kissssss
    ahh nem igaz hogy nem értitek -.-' nem könnyebb mert hiába spórolók a kereskedőkön akkor sem lesz(vagy csak ritkán elég) elég az épületekre vagy a telepesekre kémekre stb a pénz, tehát ez a minimális spórolás nem befolyásolja döntően a játékmenetet, de ezt majd ti is megfogjátok tapasztalni mikor el kezdtek kísérletezni és másmilyen beállításokkal új játékot indítotok.

ha a kémek és a telepesek ingyenesre vannak állítva akkor lehet érzékelni némi többletet pénz terén.
  • csabikácska
    Értem! Köszi!
  • pecaboy
    És persze minden megszavazott reform ad valami bónuszt-máluszt, az emperornak általában nagyobb bónuszokat, a többieknek kisebb bónuszt vagy máluszt.
  • pecaboy
    Emperorként végig kell vinned a reformokat. 50 imperial authority-t kell gyűjtened, amit külső támadók megverésével, a Birodalom államainak felszabadításával, térítéssel stb. szerzel. Ha megvan az 50 IA, akkor elindíthatsz egy reformot, erről szavaznak a tagállamok és ha több mint 50%-uk megszavazza, akkor a reform sikerül. Utána jöhet a következő reform, és így tovább. Ha megvan az utolsó reform, a birodalom egyesül.

Hogy érdemes-e? Fene tudja. Attól függ, mi a célod a játékban. Világhódításhoz ideális. Szerintem viszont több bónuszt kapsz, ha simán emperor maradsz és nem csinálod meg az utolsó reformot.
  • csabikácska
    Mi szükséges hogy létre hozzam a HRE-t, és érdemes e?
  • Kari91

Most már vagyunk 3-an, név szerint:
    -Gol000
    -Kari91
    Petiii94

Várjuk még a játékosok jelentkezését ehhez a multi partyhoz!
  • pecaboy
    *Friedrich
  • pecaboy
    Mióta HRE lett az országomból, igen. A hadvezérek, admirálisok és tisztviselők is. Viszont az uralkodók magyar nevűek, most pl. IV. Báthory Friedrick (ez gondolom Frigyes lenne).
  • Kari91
    Aha láttam...

Ahhoz képest, hogy magyar a kultúrád, német tábornokaid vannak?
  • pecaboy
    Figyelted a hadvezérek között a 6/6/6-os kis "Guderiant"?
  • pecaboy
    A COT-s kép kicsit megtévesztő, mert rengeteg COT van, kb. ötven, és nem mindben vagyok jelen. Egész pontosan 11-ben nem. Az összes többiben monopóliumom van.

Enlightened despotism egyébként az államforma. Jó, mert csökkenti az infamyt és jó sok magiszert ad az építkezésekhez.

Ideák:
    shrewd commerce practice
    battlefield commissions
    national trade policy
    divine supremacy
    church attendance duty
    bureaucracy
    QFTNW
    smithian economics
    scientific revolution
    cabinet
  • Kari91
    A national idea-idat felsorolnád?
    Meg ahogy látom, minden ker központba te vagy a kankirály monopolista.

Igazából én eddig nem szoktam játszani, ha már van egy 300-400 ezres seregem és mindenhol tudok kereskedni, akkor abbahagyom, mert már akárkit beverhetnék, de minek?
  • pecaboy
    Pár kép nyálcsorgatónak :)

• pecaboy
    Azt melyik gombbal lehet?

Egyébként: az újonnan megszerzett területeken vannak lázadások, de gyorsan leverem őket. Ahogy a képen is látod, 10 ezres rendfenntartó seregeim vannak elszórva a birodalomban, meghatározott tartományokban, a nevüket is a "bázisuk" alapján adtam, hogy ne legyen kavarodás; nagyobb lázadások esetén ezeket összevonom és közösen támadok velük. A nagy, "csapásmérő" fronthadseregek pedig az érintett határszakaszokon állomásoznak 20-20 ezer katonával.

Stability cost relatíve alacsony, 11.112,55. Összbevételem kereken 5200, szóval bő két hónap alatt megvan +1 stab.

Manufaktúrákat építettem sokat.

Infamyt látod, 1,6 :) Az infamycsökkentő vazallusokat igen aktívan használtam.

Primary culture igen, magyar; Ausztria délkeleti része, Csehország nagyrésze, Lengyelország egy része, Velence, Mantua, Ferrara is asszimilálódott :) Meg sok más tartomány a gyarmatokon, pl. Amerikában sok helyen.
  • Petiii94
    Peca egy világról készült képet is feltudnál tölteni???HRE-set.Nincs sok lázadod???Stabiliti cost?Income?MAnufaktúrák?Imfamy? Magyar a primari cultúre?
  • pecaboy
    Jogos, de abban a játékban az lett volna a célom, hogy teljes világhódítást csináljak, mintegy poénból :) Csak sajna a bug miatt nem jött össze, pedig talán sikerülhetett volna. Az angol, francia, kasztíliai, aragón trónt is megszereztem, szóval csak idő kérdése lett volna az inherit. Rajtuk kívül nem-vazallus országok: Ming kb. 10 megmaradt tartományával, Mongol Kánság (ami bebugolt), tizenegynéhány provinciás Japán, 3 tartományos Mandzsu, 9 tartományos Huron, 1 tartományos Pápai Állam, 1 tartományos Foix és kb. ennyi :P
  • Kari91
    Ezzel kapcsolatban már csak az a kérdésem, hogy ebben mi az élvezhető? Én is csináltam már hasonló birodalmakat, és mindent untam benne. Untam, hogy kb. 20ezres seregeket kellett ide-oda szervezni. Untam, hogyha megtámadtam valakit(mert bárkit megtámadhattam) mindig leverem. Untam, hogy nincs kihívás. Az egészbe az a buli, hogy madártávlatból nézem. Én mindig abbahagyom 1600-1700 körül a játékot, mivel elfogy a motiváció.
    Multiban viszont nem. Ott kialakul valamiféle verseny -fegyverkezési, vazalluscsináló, hajóépítő, gyarmatosító - mindegy, hogy milyen, de valamilyen verseny lesz a játékosok között. Azért lehet egészen 1821-ig kihívást keresni, és folyton fejlődni, harcolni.
  • pecaboy
    Csak hogy villogjak egy korábbi játékommal :D

Magyarország -> HRE

Sajna abba kellett hagynom, mert az egyik keleti kis nomád ország bebugolt, hiába küldtem rá telepest, mindig automatikusan és bejelentés nélkül "békét kötött" velem, a telepeseim meg ilyenkor eltűntek. Emellett használtam egy "legal cheat"-et is, az infamycsökkentő ideiglenes vazallusokat, szóval nem éreztem tisztának a dolgot. (Az új beta patch ezt elvileg már kiküszöböli: ha elengedsz egy vazallust, eltűnik róla a core-od.)

• Kari91
    Hát, a multiban is lehet pauzálni. És feltételezem, ahhoz, hogy elolvasd, hogy megtámadták az egyik tartományodat, majd intézkedj, nem kell mondjuk fél perc. Kijelölöd a sereget, odaküldöd. 5 másodperc. Annyi pauzálást mindenki elvisel. Egyébként meg, multiban nem mindig nő olyan nagyra az ember, hiszen belefut egy-egyerősebb játékosba
    akkor lehet, hogy kevesebb vazid van, stb. Ja meg az ellenfél is pauzál, abból átláthatod, hogy mondjuk ő is csinál vmit, illetve te is gondolkodhatsz
  • pecaboy
    Nemrégiben pl. angol illetve francia partraszállókkal jártam így: hirtelen azt vettem észre, hogy az egyik partmenti vazallusomra pakoltak hajóból 15-20 ezres csapatokat. Értesítés persze semmi, hiszen nem az én tartományom. Kezelni tudtam az ilyen helyzeteket, de azért mégis: ha ezt elképzelem nagyobban, mondjuk egy három kontinensre kiterjedő vazallusrendszerrel... Mire észbe kapnék, öt vazallusomat teljesen megszállnák. Nem kéne erőltetni ilyen játékoknál az ügyességi-klikkelgetős-térképenugrálgatós részt, azaz a real-time-ot.
  • pecaboy
    Nekem egyébként eleve nem jön be a real-time az ilyen jellegű "hardcore" stratégiáknál, se az eu-ban, se a vickyben, se a hearts of ironban. A grafikához nem tesz hozzá (ellentétben mondjuk a command&conquer jellegű RTS-ekkel), ellenben jól megnehezíti az átláthatóságot. Ha három fronton harcolsz egyszerre tizenöt kisebb-nagyobb országgal, az maga a katasztrófa. Pedig nagyon fontos lenne, hogy azonnal értesülj arról, ha valahol felbukkan egy ötvenezres sereg vagy egy harmincas flotta a semmiből, és elindul a mit sem sejtő saját csapat felé, vagy ha éppen az egyik tartományból a másikba mozog, vagy ha megszállták az egyik szövetséges tartományt satöbbi satöbbi. Nagy szerencse, hogy van pause lehetőség a legtöbb dologra. Ha nem lenne, akkor elkönyvelném ezeket olyan játékoknak, amikben sok lehetőség van, de a real-time miatt totál játszhatatlanok.

Mennyivel jobb lenne - szerintem - egy kör alapú, azaz turn-based eu, vicky vagy hoi3... Mondjuk egy kör egy hét. Lásd például a total wars sorozatot, ami ugyan nem ennyire mély (ezért favorizálom inkább a paradox játékokat), de a térképen körökre osztott a játékmenet és emiatt teljesen átlátható. A csaták meg full 3d-sek, így ott jogos a real-time a vizualitás miatt.

Szóval a real-time szerintem semmit nem tesz hozzá a "kemény" stratégiáknál a játékélményhez, ellenben kevésbé átláthatóvá és kevésbé kezelhetővé teszi. Kicsit olyan ez, mint a 3d fölösleges erőltetése bizonyos játékoknál, amiknél semmi szükség nem lenne rá.
  • pecaboy
    Igazából azért is ódzkodok a multitól, mert ott nem lehet egymás szórakozásának rovása nélkül pausálgatni. (Bár fene tudja, nem próbáltam még.) Én meg hozzászoktam ahhoz, hogy minden fontosabb vagy akár kevésbé fontos dologról "pause+popup"-ot kapok. Minden egyes nap számít, különösen háborúban.
  • pecaboy
    Megtaláltam, ezt olvastam korábban:
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Siege

Adding artillery to a besieging army gives a bonus and makes the siege progress faster.

4 artillery regiments per fort level = +3
    3 artillery regiments per fort level = +2
    1-2 artillery regiments per fort level = +1
  • pecaboy
    Na, itt az artillerys dolog, bár nem ezt olvastam korábban, itt nincsenek konkrét számok:

http://www.paradoxian.org/eu3wiki/War

"Artillery units increase the likelihood of a breach occurring in a fort's walls and, depending on their numbers, increase the speed of a siege, while infantry are the troops that launch the assault."
  • pecaboy
    Persze, ezt írtam, hogy ha van elég manpowere, fel tudja tölteni teljesen, és akkor megint ott állsz ugyanazzal a sereggel szemben. De ha végleg elintézed, akkor rosszabb esetben is hónapokba kerül neki a pótlás, és manpowerbe is.

Tudom, hogy nem igazán jó hasonlat, de a németek a 2. vh-ban is előszeretettel kerítették be az ellent, aki sokszor megadta magát. A legnagyobb veszteséget egy csatában sem a meghaltak vagy megsebesültek adták, hanem azok, akik megadták magukat (akár azért, mert elromlott a tank, akár azért, mert kifogyott a lőszer, akár azért, mert nem láttak esélyt a győzelemre satöbbi). Ezt a játékban is meg lehet csinálni, ha egy nulla morálú sereget támadsz meg. Instakill :)

A gép sztem nem nagyon szokott menekülni. A legtöbb esetben megvárja, míg magától veszít, azaz a morálja nullára megy. Egyenlő vagy közel egyenlő csatákban sztem mindig így van. Namost, ha kikap, azaz morálja nulla, akkor menekül egy szomszédos tartományba. Megnézed, mikorra ér oda, és ha nincs közben hónapváltás, menthetetlenül megsemmisítheted, ha üldözöd akár ezer emberrel is. Ha hónapváltás lesz közben, akkor mérlegelni kell, hogy meg tudod-e verni egy újabb csatában, és ilyenkor (is) nagyon fontos a mobilitás, azaz hogy ki ér oda előbb. Ha te érsz oda előbb azzal a sereggel, amivel megverted, akkor szinte biztos az újabb győzelem. Ha nem, akkor kétesélyes a dolog, meg kell nézni a terepet, az ellen állapotát, a saját sereg állapotát satöbbi.

Emberi játékos ellen persze teljesen más lehet a dolog :) Ott fontos lehet a tüzérség. Vesztes csatából én is mindig menekülök (asszem az első 5 vagy 10 nap, a fire phase után lehet), aztán kezdődhet a pingpong, bár a gépnek nem nagyon van annyi esze, hogy üldözzön :)
  • pecaboy
    Pedig elvileg de, az ágyúk sokat segítenek ostromkor. Asszem a wikin olvastam régebben, hogy adott erődszint ellen mennyi ágyú mennyire segíti a fal lerombolását. Szóval minél több ágyú, annál jobb. Persze az ágyúk nem érnek semmit gyalogság nélkül, mert utóbbiak fogják megostromolni.
  • Kari91
    Az is emészt manpowert ha nem semmisült meg a serege, csak reinforcolja.
    Én pl. multiban harcoltam a franciákkal spanyolország ellen(peti volt a spanyolokkal) és bejött a ping-pong effektus... Ugyanis, ha a gép nem várná meg, míg a morálja minimumra megy, hanem rögtön elrohan, akkor nem semmisül meg a kövi csatában... Viszont, ha egy modern sereggel(amibe később tüzérség is kerül), elnegyedelted a seregét, akkor jobb a helyzet, nem?
  • pecaboy
    Na, ez jó hír! Azért ébredt fel bennem a gyanú, mert az előző királyhalálkor senkit nem inheriteltem és pont háborúban voltam. Mondjuk az is igaz, hogy jóval kevesebb PU-m volt, asszem kettő. Most meg van 9 :)
  • pecaboy
    Feltéve, ha egyáltalán utoléred őket :) Az AI elég okosan tud menekülni, szinte azonnal reagál a mozgásokra. A pingpong hatást meg már régen kivették (pontosabban redukálták) a játékból, egy akármilyen sereget max. 2-3x kell elfenekelni, és utána morálhiány miatt megadják magukat. Az első verziókban tényleg nagyon durva volt, hogy mindig elmenekültek a piszkok (mint most a hajók).

És az sok esetben szinte mindegy, hogy mennyit veszít az ellen: ha elég manpowere van, a seregmaradványai újra feltöltődnek. Viszont ha végleg megsemmisítesz egy sereget, azt vagy nem tudják pótolni, vagy minimum hónapokba és rengeteg pénzbe kerül nekik. És a manpowerük is ezzel is csökken. Szóval szerintem a "végső megsemmisítés" sokkal jobb taktika, mint az esetenkénti amortizálás.
  • Kari91
    Az erődök ellen annyira nem segítenek ezek az ágyúk. Az - hogy is mondjam - bele van integrálva a seregekbe alapból. Azért lehet, hogy már alapszintű katonákkal is okozol rést a falon(walls breached), de a várakat lövő ágyúk nem jelennek meg. Ezek inkább csatatéri ágyúk, az elején védekezésre, később támadásra is használhatóak.
  • Kari91
    Hát te tudod. Viszont én meg azt szeretem, mikor nem kell üldözni és pingpongozni az ellenség seregeivel, hanem kb. egy ugyanakkora sereget elversz úgy, hogy tőlük mondjuk 5x annyi hal meg, egy csatában.