11580
Europa Universalis III
-
edem101 #10500 Ilyen lehet? Régenstanács kellős közepén vagyok, a örökös elhunyt és nincs örökös -
edem101 #10499 Nah, tegnap tevékenykedtem, a HRE kemény burkát végre átütöttem, Bavaria szétverésével szinte nincs senki ami meg tudna állítani ott (az infamy-t leszámítva :D), Hesse-t (a legnagyobb HRE állam 7 gazdag province-val) vassal-ba nyomtam (3 elector mellett ), a Brit trónt úgy áll, hogy öröklöm, délen, északi Itáliában Venezia elvesztette a HRE császár címét (a gyarmatbirodalma nagy részével együtt), Toscanát akármikor annexed-elhetem, Salzburgot most annektáltam, Genova a jelenlegi császár se lenne nehéz eset, egyedül csak a Catholic def. Spain jelent gondot, mert a világon több ponton is határos vagyok vele (és pl. Amerikában nem tartok 1 árva katonát se). Következő célpontom Venezia, aztán annex-edelem Hessét és irány Németalföld! (manufaktúrástul :D) -
Petiii94 #10498 Holnap (szombat )tuti játszunk! Skypem:petiii.94 -
Petiii94 #10497 Becsatlakozhatsz a megkezdett járékunkba is ,de kezdhetünk egy újat is.!!! -
pecaboy #10496 Meglévő multiba lehet utólag (játék kezdése után) is csatlakozni ezek szerint? -
pecaboy #10495 Ja, és arról is tudok, hogy ha a másik ország felkelőit vered le, az is növeli a viszonyt, meg ha a felkelők által elfoglalt tartományt szabadítod fel neki, az is. -
pecaboy #10494 Engem ugyanez érdekelne, csak a viszony (relation) vonatkozásában. Mikor csökken/nő a viszony egy ország vonatkozásában az éves változásokon illetve a nyilvánvaló diplomáciai húzásokon (insult, gift, royal marriage, alliance stb.) túl?
A nem annyira nyilvánvaló dolgok közül egyről tudok: ha valamelyik országnak a kereskedőjét elzavarod egy cot-ből, csökken a viszony.
Csak azért kérdem, mert azt vettem észre, hogy hiába vagyok egy-két országgal úgy PU-ban, hogy diplomáciailag nem csinálok velük semmit, mégis időről időre lecsökken a viszony. 200-ról pár hónap alatt akár 150-re is, vagy alá. -
pecaboy #10493 Több tényezője van a dolognak.
- Ha az illetőnek 3 vagy több nem-vazallus nem-PU szövetségese, tehát független szövetségese van, akkor nem tudsz vele szövetkezni.
- Ha az illető a jövőben meg akar támadni, pl. mert core-ja van az országodon vagy ez az aktuális küldetése, nem tudsz vele szövetkezni.
- Ha a célpont riválisa vagy (rival) vagy fenyegetve érzi magát tőled (threatened), nem tudsz vele szövetkezni.
- Ha 1650 előtt más a vallásod, nem tudsz vele szövetkezni.
Ha nem a fenti a helyzet, akkor pedig sok minden befolyásolja az esélyt.
- viszony
- vallás (inkább csak 1650 előtt)
- presztízs
- infamy (?nem biztos?)
- trust
- saját diplo skill
- célpont diplo skill (?nem biztos?)
- aktuális háborúk részedről és részéről is
- fizikai távolság
Itt van angolul: http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Alliance -
pjboy091 #10492 Egy másik kérdés:D : Az mitől függ, hogy kivel tudok szövetséget kötni? Az ugyan is az agyamra megy, hogy pl amikor Magyarországgal játszottam,az elején minden szedett vedett kis miniállam velem akart szövetséget kötni, de amikor meg én akarok szövetségeseket keresni magamnak akkor egyfolytában visszautasítanak (pedig a peresztisem magas, meg minden) -
kissssss #10491 "Nagy birodalmaknál általában a stabilitással van a gond"
nemrég belevágtam a törökökkel egy új játékba és a jó küldetéseknek + egy nagy méretű mameluk birodalomnak a véletlenszerű megöröklése miatt gyorsan meghíztam, és most én is legtöbbször a stabilitással baromkódok, durván 2 év kell egy stabilitás szint növekedéshez, + még 1485 környékén a nyugatiasodás első felét is megcsináltam már szóval vannak gondjaim.
azt hiszem ideje kipróbálnom az oszmánokkal ezt a -33% stab cost ideat. -
pecaboy #10490 Meglássuk :) A játék végéig már amúgy sincs sok idő, csak 100 év, az meg gyorsan elrepül :) -
pecaboy #10489 :)
A "stabilitás-regen" is elég szép, mert kb. 3 hónap alatt nyerek vissza egyet, ha úgy adódna :) (És mindig szokott úgy adódni, ha másért nem, akkor a "comet sighted" troll-event miatt.) Nagy birodalmaknál általában a stabilitással van a gond, de nálam elég sok az épület, megvan a -33% stab cost idea is, meg többnyire a tartományok is gazdagok. -
kissssss #10488 "Van mit a tejbe aprítani, nem panaszkodok :P"
HAHAHAHAHAHAHAHAHA XD -
pecaboy #10487 Nálad nagyobb/erősebb országgal inkább ne legyél PU-ban, mert eléggé ráfizetéses.
Egyébként:
Tipp Poroszországhoz (kissssss-től): 10206
Perszonálunió tippek: 10209,10210,10213,10214,10236,10237,10251
Brandenburgom (ugyanez a játék): 10262,10263
Poroszországom (ue. a játék): 10334,10402,10413
Egy másik, durvább játékom a HRE-vel: 10354-10359, itt világhódítást akartam csinálni, és majdnem sikerült, csak bugos lett. -
kissssss #10486 ha túl kicsi az országod az alárendelt országhoz képest a perszonálunióban akkor kapni fogod a csesztetéseket.
"mivel szoktátok a personal uniót létrehozni? Királyi házasság és kivárjátok, vagy háborúval kényszerítitek ki? "
egyrészt igen van a kivárós módszer vagy benyújthatsz igényt a célország trónjára ha az örökösnek túl kicsi a legitimitása.
vagy ott van a harmadik lehetőség fabrikált CB ezzel is lehet PU-t létrehozni. -
pecaboy #10485 Van mit a tejbe aprítani, nem panaszkodok :P A katonai fenntartást már le se veszem, mert minek. A pénznyomás már jó ideje nullán van (infláció emlékeim szerint sosem volt, mert utálom, csak egy-két eventből kaptam, amit gyorsan lenyomtam nullára), így minden megy a techekre.
És ennél még több lesz, ahogy fejlődik a tech és egyre több/nagyobb a vazallusgárda :) -
pjboy091 #10484 Beszarok! Ilyet hogy lehet összehozni?? Én is akarok ilyen birodalmat!!
Amúgy miért van az, hogy ahányszor sikerül valakivel nagy nehezen personal unióba kerülnöm, egyfolytában küldi az insultokat aminek következében az uralkodó halála után szét is hullik a francba az egész.
+ mivel szoktátok a personal uniót létrehozni? Királyi házasság és kivárjátok, vagy háborúval kényszerítitek ki? -
kissssss #10483 egy kicsit megcombosodtál. 4867 évente lol -
kissssss #10482 nem vagyok haragtartó ember szóval nem történt probléma, abban viszont igazatok van hogy félreérthetően írtam, munkahelyen írtam a kommentet volt egy kis időm felugrani a fórumra és sebtében válaszoltam egy két kérdésre a kedvenc topikjaimban.
bocsesz. -
Petiii94 #10481 Az az igazság h én sem tudtam igazán mire gondol kissss azért írtam azt a kommentet.Sokadik elolvasásra jöttem rá ,hogy ő hogy is értette ,ezért bocsánatot kérek! ;)
Am peca ha meguntad nácikt jöhetsz multizni:) :P -
pecaboy #10480 A magyar nyelv szabályai szerint az ominózus mondatot két, egymással ellentétes módon is lehet értelmezni, szóval senki nem hibázott
"Stabilitást és kormányzati szintet növelő épületet kell építeni olyan területre, ami nem termel olyan árut, amit meg lehetne növelni manufaktúrával (pl.:fémáru vagy bor)."
A fémáru és a bor itt vagy arra vonatkozik, hogy meg lehet növelni manufaktúrával, vagy arra, hogy nem :) De az elkövető nyilván az előbbire gondolt. -
Kari91 #10479 Akkor már építse inkább magyar területre. De mivel elmondta, hogy azt nem ő építette, ezért teljesen mindegy.
Peti nem baj, előfordul az ilyen, hogy félreértjük a másikat, te csak építően írtál. -
Petiii94 #10478 Harmadszorra is elolvasva az írásodat :
BOCSÁSS MEG KISSSS ELOLVASTAM AMIT ÍRTÁL !!!!IGAZAD VOLT ELŐZŐ KOMMENT VISSZASZÍVVA! -
Petiii94 #10477 Kiss nem az én szövegértésem egyes hanema te szövegalkotásod.Ez nem az első eset ,hogy hülyeségeket írsz ,de olyat h az eszem megáll!!!!
"stabilitást és kormányzati szintet növelő épületet kell építeni olyan területre ami nem termel olyan árut amit meg lehetne növelni manufaktúrával(pl:fém áru vagy bor)"
EZt írtad.Ezzzel azt fejezed ki ,hogy egyetemet és Ssabad művészetek iskoláját olyan helyre kell építeni ahol p. fémet és bort termelnek ,mert oda egyébként manufaktúrát nem lehet...
MOST AKKOR KINEK VAN BAJ A SZÖVEGÉRTÉSÉVEL????További kommentjeidet ennek a megnyilvánulásodnak tekintetében figyelembe se veszem.Mivel ha magad sem tudod ,hogy mit írsz és miről ,akkor kár veled vitatkozni... -
pecaboy #10476 (Hogy két horvát tartományra miért kaptam core-t Németország megalapítása után, azt mondjuk nem tudom...) -
pecaboy #10475 1703-ban létrejött kicsiny Német Birodalmam :)
1720-ban járok. Valszeg még háborúzok egyet-kettőt, inheritelem a PU-jaimat: az Ázsiába jócskán benyomult cseheket, Meissent, Franciaországot, Dániát, Frieslandot (Hollandia helyén), Slesviget... Aztán a területük jó részéből erős vazallusokat hozok létre, vagy a meglévőket erősítem. Magyarország erősítése is célom, nem egy területet ajándékoztam már nekik :) Két vazallust, Luxemburgot és Liége-t pedig annektálom, hogy sehol se legyen "lyukas" a birodalom.
És utána abbahagyom, mert nem nagyon maradt kihívás :P
Technológiában 15-17 évvel előzöm meg koromat, minden techben. 6-7 szinttel vezetek a második helyezett Champagne-hez képest (aki mellesleg a vazallusom).
Felhívnám a figyelmet a 208%-os tax efficiencyre és a 146%-os production efficiencyre is :) (Asszem a legújabb béta patch már korlátozza az efficiencyket 200%-ra, ami sztem hülyeség, de mind1. Ez a patch még nincs fent nekem, 5.1-gyel játszok.)
-
edem101 #10474 Nah, egy újabb háborúban sikerült Toszkánát, Salzburgot vassal-ba nyomni, St.Gallen-t (svájci COT) elfoglalni, és Thüringham-ot (vassalom) annektálni, kezdenek végre beindulni a dolgok Europában :) most jön 10 év nyugi az Infamy miatt... (addig is hozom a Távol-Kelet-i csapatokat, ott most nyugi van, a Wu-k és a Ming-ek megint egymást ölik, eltart vagy 15 évig, míg támadnak, Japán meg vassal lett, szóval ott se lesz több háború) -
kissssss #10473 "és azt a weapon manufacturát nem én építettem, hanem még az Aquetian-ok "
nem baj az attól még mindig hasznát lehet venni, ettől függetlenül a land tech fejlődéséhez még mindig be tud segíteni neked a manufaktúra, tehát Aquitaine mégsem dobot ki az ablakon egy rakat pénzt.
(csak rossz helyet választott építkezésnek) -
kissssss #10472 fűszer, kinai árú, gabona, kávé, tea, arany, csak néhányat példának.
ezek mind mind olyan nyersanyagok amiket nem lehet manufaktúrával növelni, tehát ha egy tartomány teát termel akkor lehet oda építeni grovementet vagy stabilityt növelő épületet.
egyéb kérdés sóhaj óhaj? -
kissssss #10471 szövegértelmezés egyes leülhetsz.
na szájbarágósan újra, aranybányára miért ne lehetne építeni pl egyetemet? csökkenne a nemi szerved mérete? vagy attól félsz hogy az ellenség visszaszerzi a területet? ennyire hűjének ne nézd már az embert! még jó hogy magától érthető hogy fémtermelő provinciákra csak fegyvermanufaktúrákat szabad építeni, jesszusom attól hogy még nem core egy tartomány még nyugodtan lehet rá építeni.
-
edem101 #10470 aj, sikerült +1 db 5-ös beleírnom a dátumba... -
edem101 #10469 egyébként: a tartományokat nem én neveztem át, csak hát van egy Romángyűlölő testvérem, aki szereti őket alázni bármi módon (és néha belenyúl a mentésembe...).Jah, és azt a weapon manufacturát nem én építettem, hanem még az Aquetian-ok (15550-es bekebelezésük előtt 1 évvel, volt ám pénz az aranyból :D) -
Petiii94 #10468 Kisss annyira hülyeséget írsz...Manufaktúrát pont ,hgoy borra meg fémekre éri meg építeni pl.Refinery meg Weaponsmanufactory. Ez természetesen aranyra nem vonatkozik mert abból nem igen csináltak fegyvert .
Kari azért írta ,hogy ne az arany termelős tartományrarakja mert az nem magyar,és akkor már inkább somogyba vagy akárhova ahol gabonát termelnek és magyar... -
kissssss #10467 "Aranybányára pl. semmi manufaktúrát nem érdemes építeni."
stabilitást és kormányzati szintet növelő épületet kell építeni olyan területre ami nem termel olyan árut amit meg lehetne növelni manufaktúrával(pl:fém áru vagy bor). -
Kari91 #10466 Persze, ha látványra mész, és ezt direkt csinálod így, hogy kicsavard a történelmet, akkor egy szavam se lehet:D -
Kari91 #10465 1. Manufaktúrákat oda építs, ahol bónuszokat kapsz rá. Aranybányára pl. semmi manufaktúrát nem érdemes építeni. Különben is, ha manufaktúrát építesz, akkor már inkább Magyarországon. A fővárosba érdemes rakni egyetemet, mert azzal be tudsz nyomni egy national decisiont, talán School establishment Act-ot.
2. Ha már annyira átnevezed a tartományokat, akkor Pécset is nevezd át Budára, mert az földrajzilag sem pontos:)
3.Az a legfontosabb ebben a játékban, hogy behatárold az országod erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit. Fontos tisztában lenni vele, hogy mi a legjobb a te országodban. Magyarország például egy száraazföldi haderős ország, erős jobbágysággal és nemességel. Minden adottsága a kontinentális terjeszkedést vetíti előre merkantilizmussal. Ezzel szemben te flottát építesz, gyarmatosítasz, és ehhez még passzolna a free trade is, amihez nem csak a westernisation kell, hanem hogy élen legyél trade techben.
Ahhoz, hogy hatékonyan csinálhasd a gyarmatosítást, ahhoz teljesen át kellett/kell mozgatnod a politikai csúszkákat, ami egy csomó idő, és nem is jön be ennek az országnak. Sokkal erősebb lennél ilyenkor, ha Európában a Német-Római Birodalom felé terjeszkedtél volna, a gyarmatosítást meg hagytad volna.
4.Ezzel összefüggésben érdemes vazallussá tenni a perifériális, nem túl gazdag területeket, és azokat beannektálni, akik nagyobbak és gazdagabbak. Nem érdemes pici szerb pici görög pici kínai területeket annektálni, mert a vége az, hogy ebből sok kultúrát nem tolerálsz, ami elég adólehúzó erő. -
edem101 #10464 Nos, a szerb román stb. az egy baklövés volt, szó mi szó, ha a map-ot megnézed amerikában háború nélkül már alig bírnék gyarmatosítani (és ott elég is a gazdag Dél-Amerika, aminek 2/3-át uralom), a cseheket nagyon nenm bírom örökölni, mert reformer válásban vagyok, ők meg catholic-ban, és próbálok itáliába terjeszkedni, csak hát Svájc elég kellemetlen szomszéd, bevenni az erődöket a sereg és az Alpok miatt nagyon nem tudom (a határon van egy bő 40 ezres sereg, legutóbb szépen el is verték), és az észak itáliaiak voltak olyan okosok, hogy mind aliance-ra léptek vele, így ha ellenük megyek akkor oldalról egy nagy pofont és be is vagyok kerítve ott. Bohemia szintén, hiába vagyok aliance-ban france-val és great-britania-val, semmit nem segítenek, és nézhetek szembe egyedül a fél HRE-vel (ami azért még nekem is sok) Így maradnak a távol-keleti támadások. egyébként meg: a Balkán taktika és nem gazdasági okból lett elfoglalva, hajdanán kellett egy nagyobb kikötőbázis, amit onnan tudtam megszervezni, aztán meg a ottoman-okal szemben vált bukótérré. -
kissssss #10463 -
Petiii94 #10462 Edem101 Ha jót nem tudsz kirakni magadról....Akkor inkább semmit.Már más elődeidnek is írtam ,hogy az ilyen Magyarországok ,csak "hugyos" Empire-k.
Semmi értelme nincs értéktelen román,szerb ukrán területeket annektálni.Ha már sokat játszottál majd rájössz.Ez csak egy jótanács.Amit Novgoroddal és Japánnal művelsz inkább nem kommentálom.Ha annyira távolkeleten akarsz lenni ,akkor gyarmatosíts.
Ausztia ,Csehország,Itália jó húzás ,de Cseheket örökölni kéne mert akkor Core lesz, atöbbi jó akár agresszíven is... Ha kezdő vagy nem rossz játék összességében,csak ne értéktelen területek annexálásával told el az időd.Balkán helyett most tiéd lehetne Itália nagyobb része ami értékes.Balkán meg ott lenne vazallusnak... -
edem101 #10461 Nah, képekben:
Itt látható 3 bővités eredménye: 1. Moldova bekebelezése 2. Bohemia-tól elcsatoltam 1 tartományt 3. Venezia-tól is elcsatoltam 1 tartományt :)
Itt Novgorod és a távol-kelet a hangsúlyos :)