Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez a mostani játékom a magyarokkal, volt jobb is, nem is amiatt linkelem mert hú de jól tolom 😊 hanem mert nem rég leírtam egy kezdést magyarokkal, és aki azt követi kb egy ilyet várhat 30 évvel kezdés után.
Vazallusok:
infamy csökkentésre: Ukrajna, Horvátország (minden prov. core)
HRE szavazóim: nem írom le mert kb 10 kicsi állam (pl Bohémia)
egyéb: Moszkva, Savoy
Ami nincs rajta a térképen: enyém andlaúzia, és mellette még 3 terület, ez azért kellett mert a kereskedõim mindenhonnan kibuktak, itt viszont õk a királyok.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Most itt tartok:
világ:
1505-ig csendben voltam. A magyarokkal mentem az elején "háborúzni". HRE császárok voltak és egész keményen terjeszkedtek. A vazzalus szerepem hamar megszûnt (1401) és utána csak dísz szövetséges voltam.
1419-ben a lengyel-cseh-osztrák trió legyalulta a magyarokat és én is kaptam a balhé miatt mint szövetséges. A kõkemény 180 dukátomal lenyúlták a lengyelek ami 15 év spórlással jött össze.
Technológiában 1405-tõl kezdtem komolyabban fejlõdni (ekkorra lett meg a cultural tradition a jó advisorokra). Gouverment, land, trade fejlõdött csak. Másra nem volt szükségem sem kapacitásom.
1419 után 1505-ig két háborúban vettem részt.
Elsõben a magyarok betámadtak. Itt elfoglaltam Partiumot hála a lengyel-cseh segítségnek.
Második: a lengyel-litván trió megtört keleten így a horda szomszéd lett. 1480 elõtt volt pár évvel. A tûzérségnek hála 15k katonával kb 100k nomádot mészároltam le és elfglaltam a horda területeinek több mint felét. Mivel nem akartam értéktelen területeket adófizetõvé tettem õket. A béke után a csehek benyomultak a horda területére és egy idõ után teljesen felmorzsolták. Észak fele el volt zárva a terjeszkedésem újta így a HRE császár csehek miatt...
1505: elsõnek értem el a 18-as land techet (oriental tech csoport mellett). Úgy döntöttem ideje harcolni... Walllachia ellen sikerült CB-t szereznem personal unio témában. Az akkor hadrendben álló 15k katonám ezrével mészárolta a román-szerb-bosnyák-horvát katonákat. A túlerejük semmit nem ért a modern hadseregem ellen.
Wallachia personal unióba lett kényszerítve. Serbia, Bosznia, Horvátország a vazallusaim lettek.
1509: Magyarország mint meggyengült állam vissza próbálta szerezni Horvátország területeit. Azonnal segítségükre siettem és gond nélkül felmorzsoltam a magyar seregeket. Magyarország elveszítette így Szolnokot és a vazallus lett (fordult a kocka 😄).
Ez után újra béke köszöntött be míg Milánó (1516) nem akart a horvát területek fele terjeszkedni. Hadrendbe állítottam pár új gyalogsági egységet és meg is indult a támadás. Milánó csapatait a még mindig technológiai fölényben lévõ seregem lemészároltak. Ferrara és Modenat el is foglaltam. Még vívtunk ez után két háborút amiben elfoglaltam Verona, Firenze, Pisa és Romagnat is. Észak itália egyetemei Parmat leszámítva az enyémek lettek...
Újra béke mivel a HRE bekerített (Észak: csehek, dél: osztrákok). Támadni nem mertem a hatalmas cseh túlerõ miatt (5-8x annyi katonájuk volt 1650ig és folyamatosan HRE császárok voltak valamint a hit védelmezõi).
1591: Lengyelország ellen hadba hívott Bizánc. Kaptam az alkalmon, hogy végre kikötõhöz jussak. Silistria és Budjak-ot sikeresen el is foglaltam. Ezzel már csak a csehek és a vazallusaim maradtak a szomszédban.
Mivel áttértem a "reformed" vallásra ezért katollikus államot nem nagyon mertem támadni a csehek miatt. Szerencsére kitört egy balhé a franciákkal így hosszas béke után újra elindulhattak a katonáim harcolni. A csehek nem avatkoztak bele így el is foglaltam a viszonylag csonka Franciaországot.
1705: elérkezettnek láttam az idõt a csehekkel való leszámolásra. Bár katonailag fölényben voltak (2x annyian...) mégis a támadás mellett döntöttem a szövetségeseim (fõleg vazallusaim) miatt. Sajnos bekövetkezett amitõl tartottam: Ausztria felmondta a szövetségünket aminek hála nem egyenlítõdtek ki az erõviszonyok (itt még Ausztria A kisázsiai területeken a Kaszpi tengerig terjedt).
A támadás gyõzelemmel végzõdött. A koncentrált székely seregek ( 165k katona ) szétzúzta az ellene küldött viszonylag szétszort cseh haderõt.
A békével sikerült szétszakítanom a cseheket és lázadások robbantak ki a területeiken a war exhaust miatt.
Még pár háború után 1732-re kialakult a mostani felállás. Katonailag már nincs ellenfelem. Technológiailag szintén nagyon elhúztam.
Sajnos a területi helyzetem miatt késõre tudtam kitörni a HRE szendvicsbõl így nem ez lesz a legnagyobb birodalom. Viszont a játék végéig még kissé átalakítom Európát.
A játékot már nem nagyon tudnám tovább folytatni, mivel nincs ellenfelem :/ Max. Spanyolország jelenthetne némi kihívást, de ahhoz már nincs kedvem, most új kihívásokra vágyok 😄 De beszéljenek a képek:
Európai hegemóniám, Golden Horde-t összeroppantottam, NRCS vagyok, Defender of the Faith, 116K haderõ, 40K arany, csomó vazallus és két perszonálunió (Bohémia és Bavaria).
Gyarmataim Dél-Amerikában (gyarmatosításra most nem hajtottam rá annyira, de +50 év és ebbõl is világhatalom lennék xD)
És egy átfogó kép:
Kövi játékomban még nem tudom kikkel menjek (egy Brandenburg-Poroszország-Németország mondjuk jó lenne 😄)
Közeleg a tél. Bizony.
Bohemia-val nem 1, hanem 2 háborút is megvívtam, felszabadítottam Prussia-t, Augsburg-ot, Licge-t, Ruthenia-t elfoglaltam, véget vetettem pskov vassaljának, és megfordítottam az angoloknak Bahomia elleni háborúját (ez volt 2., ezeknek nagy részét ebben a háborúban végeztem), az elsõ háborúban továbbá szereztem egy jó szövetségest is, Aquleia-t vassal-ba kényszerítettem, és azonnal be is hívtam volt szövetségese, Bohemia ellen a harcba (jól is jött az az extra 17 ezer katona 😊). Bohemia likvidálása után a Lengyelek ki használták a lehetõséget, elkezdtek közeledni felém, de délrõl ismét feltûnt az õsellenség: Az Ottoman-ok bosszúra szomjaztak az elõzõ 3 vereségük után, és éppen hogy véget ért a Bohemiai vérengzés, máris nyugat-europából siethettem is vissza a balkánra megvédeni a hazát...
Ha nem lettek volna a Spanyolok katonailag összeomlottam volna, de szerencsére beszálltak a háborúba, és kellõ ideig feltartották a török hordákat, és amíg jöttek haza a csapataim addig tudtam képezni egy 30 ezer fõs sereget (ami jócskán megnyirbálta a kincstáram...), nagy nehezen sikerült visszaszorítanom õket Bosnia-Serbia határai mögé (nem ártana végre felszámolni azokat a ütközõállamait, nagyon idegesítenek -.-), folytattam is volna tovább a harcot, de a játék úgy döntött, hogy Magyaro.-ot akarja a Református vallás zászlóvivõjének tenni, és már az ország fele Református, és a háborús kimerültség most nem jött volna jól, hisz akkor azok a vallási felkelõk is felbukjanak, így gyorsan békét kötöttem Serbia felszabadítása feltétellel.
Most meg fõ a fejem, hogy mit csináljak tartsak ki Róma mellett a vallás tekintetében, vagy térjek át :/
Kodall nem játék egy játék csak akor játék ha megdolgoztál a sikerért
konvertáljátok át jpg-be Paint mentés másként -> jpg kiválasztása módszerrel.
köszi 😊
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Magyaro. és Bohemia (a jelenlegi császár) helyzete már pattanásig feszült: Auiqelia (egyik katonai szövetségese) megtámadása után beküldtek egy warning-ot, majd erre jött Venezia újra felszabadítása a Spanyolok (igen, erõfeszítéseimnek hála aragóni eltûnt a térképrõl Castille javára) és erre jött Istria elfoglalása és kiválása a HRE-bõl, amitõl III Bohemiai Ludvig tombolt 😄
aztán rá egy hónapra megjöttek a protestánsok is, és a HRE északi részén át is tértek protestáns hittre, amire a Ludvig barátom úgy reagált, hogy visszahesegetí õket az igaz hittre, csak hát, megint jöttem, én, és hadi támogatással Bohemia rákényszerült arra hogy fehér békét kössön. Aztán Prussia is létrejött, garantáltam is függetlenségüket, remélve, hogy a lengyelek ellen jó szövetségeske lesznek, de rá egy hónappal az én levesembe köpött bele Bohemia: megörökölték Prussia-t. -.-
Viszont ez már a Casus Belli-t jelenti a háborúra, mert az arabokkal nagy nehezen sikerült megbékélnem, Persia-t és Khima-t vassal-ba kényszerítettem, a törökök elvannak foglalva az angolokkal és a portugálokkal, Mamlik meg az afrikai terjeszkedéseivel van elfoglalva (amiket meghosszabbítandó lázadásokat robbantottam ki a határon, amiket hajóval megnéztem: több tízezer fõ lázadt fel, szóval velük se lesz most gond egy darabig 😊
Bohemia, vigyáz, jövök!
-centralizáció irányába eltolt csúszka
-államforma váltás ( pl abszolút monarhiára ami 1,7-et ad évente)
-max stabilitás
-5-ös szintü gouverment épületek építése (College +0,05/épület)
DW-vel játszom Ausztriával 1590-es években, az lenne a kérdésem, hogy a magisterek számát hogyan lehetne tovább növelni (most 3.4 évente)?
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
2.Csak az In Nomine és a Napoleon van magyarosítva?

Váltottam inkább Erdélyre. Most 1467-ben járok velük.
Gouverment, land, trade (10-10-11) techben elsõ vagyok oriental tech csoport mellett. 1416-ig a magyarok szövetségese voltam amíg nem bontották föl és támadtak meg. Szerencsére a lengyelek és a csehek azonnal jöttek így a császár bónusza ellenére is levertük a magyarokat. Szolnokot el is foglaltam.
Egyenlõre a hordában bízok, hogy megtörik a lengyeleket és elindulhatok kelet fele.
Úgy lehet, hogy a hre-vel szomszédos telület tudd belépni elõször és akkor leszel tag, ha a fõváros is belép.
100 fölött kell lennie a viszonyodnak az emperorral, minnél magasabb annál jobb. Mert van amikor elutasít a jó viszony ellenére is.
Egy kis szerencsével megörököltem Jamaicat a játék közepén, így kezdõdhetett a magyarok világhatalmi törekvései. Bár csak a cot-okra mentem. Pl dél amerikában 3-4 coloniam volt, de azon 3 cot volt...
Magyarokkal miért ilyen ideákat válaszottál?
Most a brittekkel vagyok és hát eléggé nem egyszerû a szitu, 1560 van és durva anyagi gondokkal küszködök, nyugat europa PU-k alatt (Burgundy, France, Provance, stb...) középen viszont már a csehet 200 ezres seregükkel a mindenhatóak. De az aranybányák megvannak 😊. Így kolonizálok (85 db), kevés a magtartomány, így kevés adó, kevés termelés, a trade és a tariff meg még nem az igazi. Ugyhogy az átlag pénzem az ilyen 600-150 között 😊 (az inkák és az aztékok nyomtak zsével az elején, de már ök is úgy legatyásodtak mint én). Az expon. year event szokot segíteni vagy egy kis hitel 😊)))). Majd rakok fel képet is...
azért az ilyen tanácsoknál ne felejtsétek el hozzá tenni azt a rendkívül apró de mégis jelentõs információt hogy pénzspóroláskor a hadseregfenntartást le kell venni 0.0%, mert máskülönben államcsõd lesz a vége és jönnek a hitelek.<#bdead>#bdead>
:-)
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Kutatás: govra az összes, sose legyen a kincstáron semmi így nem lesz infláció. Cserébe nagyon kikell számolni hogy mennyit költhetsz katonaságra.
Nagy ember: mindenképp kell egy diplomat (infamy csökkentõ)
Csúszka: Centralizáció felé.
Katonaság: Lovasságot és a legjobb manpoweres területeken. Mindig annyit hogy beleférj az éves kasszába. (még1x mondom csúszkát nem teszünk 'pénzre'.
Pár nap múlva háborúba keveredsz nyugaton, illetve olaszországban. Mindig figyeld hogy ki a fõmuksi a háborúban mind2 oldalt, és ehez alkalmakodva szerezz jó területeket: 1. ahol van university 2. ahol van aranybánya 3. összbevétel sok legyen. Nyilván HRE terület lesz a zsákmány ezért a császárral lekell építeni a viszonyt 0 alá! Béke kötésnél pause game 😄 és gyorsan kikell léptetni az új szerzeményeket a HRE-bõl. (1 magister kell 1 területhez, szal csak annyit tartsál meg amennyi magistered van!! a többi úgyis elfog veszni)
Még mindig pause van 😄 szal most engedd el horvátországot (vazallus).
4-5 év múlva lejár a truce bontsd fel a vazallusságot, majd támadd meg reconquest-el.
Természetesen a kis európai államokat nem annexáljuk hanem vazalussá tesszük. (kivétel ha aranybánya vagy university)
Nation idea.. jó kérdés a mostani gémem miatt azt mondom hogy a kereskedést elkell felejteni 😊 szal vagy nemzeti bank vagy lehet elõre gondolkodni a kolonizálásra 😊 de ezt a kérdést meghagyom másnak 😊
Elkezdtem én is játszani a legújabb verzióval (divine wind) és Magyarországgal vagyok, de el kellene néhány jó tanács. Egyszerûen nem haladok egyrõl a kettõre a Golden horde miatt, ugyan is állandóan betámad, legalább 15-20 ezer fõs seregekkel, így minden erõmet és pénzemet a vele való hadakozás felemészti, Arról nem is beszélve, hogy amint lejár a vele kötött fegyverszünet, újból támadni kezd. Ha valaki tud ellene módszert, és leírná ide, annak nagyon õrülnék.
Amúgy általában ti milyen stratégiát javasoltok Magyarországgal? Merre felé érdemes haladni, mire érdemes koncentrálni?
kb 1440-ban járok: van 2 olasz 'egyetemes' prov., fél csehország, teljes branderburg 😊 és az infamy csak 10. Igaz már 2x elengedtem Horvátországot. Amit viszont megszívtam az az hogy nation idea-nal a 10% kereskedõ bejutási esélyt válaszottam, én marha, mert ígyse tudok bejutni sehova, mind1 iszok rá hidegvízet.
Ezt hogy érted kikinator? Miért lassul le valaki ha a horda felé terjeszkedik? ha pl magyarokkal vagyok akkor haggyam az egészet az oroszoknak?
Franciaország:
Teljes térkép: