Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

thx, én pedig tudom ajánlani Ausztriát, nagyon jó küldetéseket ad a gép. végig is nyomtam velük. asszem évi 96 e dukát volt már a végén az éves bevételem. és minden tech 70 fölött volt kívéve a gov-ot. 😊
SuperGalaxy
Szerintem igen, én élveztem velük 😛
Most, hogy Nagy-Britannia szuperhatalom lett, kezdtem egyet Ausztriával 😛

Közeleg a tél. Bizony.

hmmm... a briteken én is gondolkodok már egy ideje, hogy kéne kezdeni velük egy game-t. Érdemes???
képet de gyorsan. :-D

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Egyébként most EU-s pályafutásom legfurcsább nemzetét kiáltottam ki: Great-Britannian-Holy-Roman Empire(majd linkelek képet ha lesz idõm) 😄 . Ezt leszámítva is az egyik legnagyobb mázlista játékom volt: Fr.o. pu---> inherit, Hun pu-->inherit, muscowy pu--->inherit .1470 óta kb. negyed annyi háborút vívtam mint átlagosan, mert mindíg az owerext.tõl féltem.
A fene. Ez szép kis állami kiadásokhoz fog vezetni... Kb a fél HRE protestáns lett aminek hála a viszonyunk a béka...
Én azt a pluszos viszonyt plusz százra módosítanám. És a revoke the privilegia reformhoz jó ha mindenkivel 200as viszonyban vagy.
hengerR: nem csak az elektorok szavazatai számítanak egy reformnál, hanem az összes HRE tag, kb az kell hogy a többséggel +-os viszonyod legyen...
Volna egy HRE kérdésem. Bohemiával játszok és egész szép birodalmat hoztam össze. HRE császár vagyok már kb 100 éve (1554ben járok). Még van 3 birodalmi döntés viszont a "Proclaim Erbkaisertung" valamiért nem akar elpárologni. Többszöt is benyomtam (mikor mindenki engem választott csásázrnak és amikor volt más is) de semmi. Valami tipp, hogy ezt is lehessen nyélbe ütni?
hm, 14 évente állíthatok a csuszkán.... szép kis idõ lesz... addig remélem kitartanak a janicsár seregemmel a modern haderõk ellen 😄

köszönöm a választ
+ az a decentralizáció és a - centralizáció úgyhogy le kell húznod(mínuszba)
Szép jó reggelt

Ismét egy kérdésem lenne:
A nyugatiasodáshoz a centralizáció vagy a decantrizáció kell? mert decantrizációnál vagyok +4 re, és úgy írja a követelmény hogy centralizáció vagy decantrizáció kevesebb -1, és ebbõl úgy vettem ki hogy lehet mind a kettõ csak legyek egyik szélén.... de úgy érzem én ezt rosszul gondoltam.
Elõre is köszönöm a megoldást
SuperGalaxy
Opsz, véletlenül kétszer tettem be ugyanazt...

Tehát a gyarmatbirodalom Amerikában:

Közeleg a tél. Bizony.

SuperGalaxy
Nos, kis helyzetjelentés Britekkel 1603-ból 😄. Enyém a legnagyobb gyarmatbirodalom, a harmadik legnagyobb hadsereg (130.000), a legnagyobb hadiflotta (70-80 hajó). Szövetségeseim Ausztria (második legnagyobb hadsereg), és Brandenburg. Oszmánok kellemesen elterjeszkedtek keleten, én meg Amerikát és Afrika partvidékét gyarmatosítom. De egy kép többet ér ezer szónál:

kettõ pedig kétezernél 😊

Közeleg a tél. Bizony.

Amúgy köszönöm hogy válaszoltatok az elõzõ kérdéseimre is 😊.... sokat segítettetek vele 😊
A NR birodalomnak vannak külön küldetései ? ugy értem mint a kis német államoknál a német egység megalakitása .... mert ugye austriával nem kehet megcsinálni németországot .... de mondjuk a nr birodalomban van ilyen? vagy egyéb küldetések? tudtok errõl valamit?
Swarczi: csak feltételeztem 😊, hogy jobb lehet. még csak most kapisgálom, hogy bizony a keleti lovasok erõsebbek még a nyugatinál is. Így már érthetõ, hogy magasabb land tech-nél is hullottunk mint a legyek perzsiában 😊
Kikinator30: Én 1600as éveket mondtam és nem 1700as éveket 😉 , odáig még nem próbáltam ki a dolgot. A késõbbi egységek viszont szerintem a keleti nemzeteknél- az easternt kivéve- gyengébbek a nyugatiaknál, mint ahogy ez a valóságban is így volt. Amik biztos maradnak azok az ágyúk, meg sztem a lovasság is erõsebb marad a játék végéig - nyugaton még 1700ban is gagyib lovasságod van mint az oroszoknak 1600ban...
Marcushun: a nyugatiasodás nem rossz, az alap westernizet megcsinálhatod, késõbb kitaktikázhatod h akkor váltasz nyugati egységekre mikor erõsebb lovasságot kapsz - a keleti lovas+nyugati gyalogos kombó büntet. A hre-rõl meg: elég ha a revoke the privilegia-ig eljutsz, ekkor mindenki a vazallusoddá válik-kivéve akikkel nem jó a kapcsolatod.
Ez meg mindenkinek szól: HRE nemzettel ha lehetõségetek van akkor települjetek le nomád nemzet mellé, esetleg hódítsátok "körbe" hogy ne semmisüljön meg: mivel 6 évente automatikusan megtámad(DW) ezért minden háború után - ha megnyerjük persze - 10 imperial authorityt kapunk.
SuperGalaxy
@marcussHUN:Sajnos nem 😞

Amúgy kezdtem egyet Angliával, kisebb-nagyobb nehézségek árán eljutottam 1560-as évekig. Mindjárt kifejlõdik a Terico infantry, megcsináltam Nagy Britanniát, birtoklom a Labrador-félszigetet, Közép-Amerikát, Nyugat-Kongót, és még egy csomó kisebb szigetet. Szövetségeseim Ausztria és Brandenburg, már csak a franciákat kéne legyõznöm. Már több hadjáratot is indítottam, de egyszerûen rohadt erõsek 😛

Közeleg a tél. Bizony.

de én nem Római birodalommal akarok lenni hanem Magyarországgal..... nem lehet h megkapom majd a kis német államokat és visszavedlem Magyarországgá?
hogy fogom így megcsinálni a magyar japán határt 4 oldalról???
jó gondolat, egyenlõre a legfejlettebbtõl 10-re vagyok és ez az egyik ötletem nekem is, hogy valahol befoglalok egy tartományt a szomszédban kerül amibe kerül ill. felhúzom a kincstárat... hmmm ez az ázsiai nyugatízalt egységek érdekesnek hangzik magyarán Perzsia 1750-ben nyugatizálva alázza a franciákat ugyan olyan tech szinten?
utóbbi

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

és még egy kérdést.... ha magyarokkal megcsinálom a HRE-t akkor Magyarországgal viszem tovább vagy német római birodalom néven futok tovább?
Érdemes egyáltalán a nyugatiasodást megcsinálni??? mert valamelyikõtök pár oldalal arréb azt mondta h nem mivel a keletetieknek(magyar lenygel stb) csak 10 % os a lemaradásuk vagyis annyival kevesebbel tudnak fejlesztgetni meg ilyesmi...
Easternben ha okosan csinálod akkor akár 1650 körülig sõt akár 1700ig is lépést tarthatsz techel. Legegyszerûbben úgy maradhatsz le, ha csak egy ágat húzol - mondjuk a land techet, mert minél jobban elhúzol vele a többiektõl, annál lassabban fejlõdik. Emellett érdemes valami kis nemzet mellett is területet szerezni, õk mindig fejlettebbek a többieknél. Egyébként az ázsiai-muszlim-kínai típusú seregek nyugatiasodás után úgy az 1600as évek közepéig LÉNYEGESEN erõsebbek és kiegyensúlyozottabbak a nyugati egységeknél(fõleg a bivaly lovasság miatt)
:-DDD juj :-DDD

nekem a legnagyobb gondom, hogy nem tudok lemaradni 20 tech-el...
ez 2 lepésbõl áll elõször a kormányzatot termelést és a kereskedést lehet westernizálni, ha ez megvan akkor a küldetést adó ablak alatt levõ döntéseknél újra fel fog tûnni a westernize, ez már a hadseregnek szól ha ezt is teljesíted akkor kapni fogsz még egy utolsó fix idõpontkor lejáró negatív hatást név szerint(ha jól emlékszem) "akció és reakció" 😄DD

lehet hogy ez a döntés még azért nem jött elõ nálad mert nincs még túl nagy fejlettségi különbség közted és az eltérõ tech grupban lévõ között?

azért kérdem mert a DW-el én nem játszottam túl sokat én még a Httt-nál vagyok leragadva.

HI! Melyik az az event amivel a hadseregem is nyugatizálni tudom? Mert a westernize-t simán meg tudom csinálni, de még nem láttam, olyant, h maguk a csapatok is átváltoznának ill. fejlõdnének.
A westernize globális effect. A birodalmad eggyel nagyom techgroupba kerül -tehát easternbõl westernbe, muslimból easternbe és így tovább. Fontos hogy a csapataid nem lesznek ettõl nyugati típusúak, ehhez egy másik törvény bevezetése szükséges. Érdemes egyébként megvárni a teljes tech ugrást(tehát ha westernbe kerülünk), mert a hadsereg modernizálása 6 stability hitet, +3 min. revoltrisket, +3 revoltrisket ad ha jól emlékszem 5 vagy 6 évig.
A Westernise event során az egész országod nyugatizálódik vagy csak az az egy provincia amit kiír?Lehetséges mindent területet így nyugati kultúrájúvá tenni?
ja bocsika rég játszottam 5.0-val 😊, az komoly + 130 e katona kb. 10 army tr-ért, vannak igen nyomi küldetések... cancelt szoktam nyomni, bár 1-2 küldi után visszadobja újra...
Kikinator30: A kolóniánkénti big ship már az 5.0--ban is kötelezõ ha 100%on akarod tartani a tariffot 😊. Am engem az érdekel legfõképpen hogy az olyan hibákat javították e amit a 2. pontban leírtam, meg van e több random küldetést, mert mikor most kaptam egy olyat hogy create an army for our nation!(harmadjára harmajára...) és 250-es a max limit(nekem meg olyan 120k katonám van) akkor picit morcos lettem.
az pénzes? hogy lehet megszerezni?

www.julius-kronika.atw.hu www.pannonlegio.extra.hu

Igen, és elég jó kis pluszokat adnak 😊
Gyadi
Asszem a heir to the throne kieg. óta vannak küldetések.

\"I wish my lawn was emo, so it would cut itself.\"

EU3-ban küldetés? Mirõl vagyok én lemaradva? Ki-mi adta?

www.julius-kronika.atw.hu www.pannonlegio.extra.hu

Üdv harcostársak

Egy kérdésem lenne:
Török birodalommal vagyok, és hát kaptam egy küldetést hogy:

- foglaljam el kis-ázsiát és hát elvileg minden terület meg van, csak ciprus nincs meg, lehetséges hogy az a terület kell hozzá? 30 hadiszokás és -5 inf... jól jönne....

Elõre is köszönöm a segitséget
Sziasztok! Az lenne a problémám hogy nem mûködik az EU3 comp. magyarosítása. Valaki tud segíteni?
Szerintem ég és föld az 5.0 ill. az 5.1. Az 5,1 izgalmasabb és nehezebb föleg a kolonizáció, a lényeg annyiban rejlik, hogy tarifát fizetnek a gyarmatok és minden gyarmathoz kell egy big ship, hogy 100%-on tartsd a tarifát. Ez 1780 körülre olyan havi 500 dukát-ot fog jelenteni minuszba 😊
Amúgy a másik kérdésre meg nem tudok válaszolni, max akkor asszimiláld öket 😊
Lenne két kérdésem a DW-vel kapcsolatban:
Az elsõ az hogy jelenleg patchmentes DW-vel játszom, és ha most telepítem a peccset akkor az kompatibilis lesz az eddigi mentéseimmel?
A másik az hogy a patch javítja-e azt a kolonizálásnál felmerülõ hibát, hogy ha egy gyarmatot mondjuk angolokként hozunk létre, de britanniaként válik önállóvá, akkor a játék úgy értelmezi hogy a kolóniát egy más nemzettõl loptuk és beindul a nacionalizmus. Elég bosszantó tud néha lenni.
ennek nagyon bug szaga van(szerintem), úgy tûnik van amit még nem javítottak ki a fejlesztõk.

én úgy tudom hogy a saját kolóniát nem lehet felszámolni, ezt csak kiskapukkal lehet megoldani, pl: ellenség elfoglalja vagy a bennszülöttek rakoncátlankodnak stb stb.

A problémám lényege az hogy amit lementek azt nem tudom betölteni , egyik nap játszottam a mingekkel megcsináltam a Chinese nation eventet ,a noble republic-ot, 3 westernize-t , lementettem , és nem tudtam másnap folytatni. Mert az állás betöltése közben összeomlik az eu.exe , de csak ha a manchukat választom , ha másik nemzetet akkor nincs baj betölti . Megpróbáltam ujra játszani , mihelyst meglépem az eventet Mingbõl megyek Manchuba , bukom az állást visszatölthetetlenné válik , egyszerûen nem tudom folytatni. Minden más müködik csak a ming állásom nem a manchura váltás után.
@Lysandus
Ha csak egy kolóniát akkor nem tudom de egyszerûen húzd le a coloniák fenntartási költségeit és akkor asszhem elõbb utóbb tönkremennek
Nekem meg egy olyan problémám van: hogy lehet megszüntetni kolóniát? HttT-ben? Van erre valami külön döntés? És milyen feltételekkel? Saját kolóniáról van szó, nem idegenrõl.
Hát ezt most nem pontosan értem. Mármint, hogy mi a gond. A mentett állásba egyébként sima wordpaddal lépj be, és keress rá az uralkodód nevére. És ott editálj, ha kell.
Próbálkoztam Save Editorral is de be se tudom tölteni az állásaimat(csak eggyet a ming korszakból 😊 ). Most azon agyalok hogy simán újrakezdem de nem tudom hogy ez a hiba újra jelentkezni fog-e(vagy meghackelem azt az egy állást és folytatom tovább valahogy)
Elõre is kösz
Sziasztok
Nemrég kezdtem ujra EU3-azni bemelegítésnek Ming-ekkel , Eljutottam a manchu eventig 1600-as évek közepén és az event után nem tudom visszatölteni az állásomat , a játék az aktuális DW steamrõl ,legálisan nem buherált.Elõre is kösz minden segítséget mert szívesen végigtolnám , a Litván határon vagyok addig ütöttem a nomádokat, készen a noble republicra , és a nyugati tech groupba való csatlakozásra. Ha nem élsítem az eventet és maradok ming akkor nincs baj az állásomat is vissza tudom tölteni , de így nem boldogulok(alacsony az adminisztráció skillje az uralkodóimnak 😄)
Elõször is B.U.É.K mindenkinek 😊 Ahogy a fórum aktivitását nézem mindenki próbálja kiheverni a szilvesztert 😛
Másodszor pedig HengerR: Minamotoval én úgy oldottam meg h sikerült vazallizálnom a keleti területen lévõket(asszem sárga színûek). A másik fontos dolog: alakíts egy háborút úgy, hogy vessz egy tartományt: ezzel kapsz cb-t az adott nnemzetre, így stability hit nélkül lehet terjeszkedni. Fontos h a vazallust csak a legvégén annekteld. Ja meg egy jó diplomata alap, nekem szerencsém volt, az örökösömnek jó diplomatic skillje volt, meg volt egy -0.20as diplomata talonban akit rögtön felfogadtam. Japánoknál még az insult lehet megoldás, oda-vissza szokás inzultálni egymást. fontos viszont hogy csak az innovatív és centralizáció vonalon mozogj, meg lehetõleg egyesítsd japánt legkésõbb 1470-80-ra, különben lemaradsz, és a nagy nyugati hatalmak szétcincálnak.
B.U.É.K. 😛