11580
Europa Universalis III
-
Kikinator30 #10300 van benne igazság persze, a legjobb az amikor értékteleln tech cost növelő területek hadával gyarapítják magukat... vagy amikor tele vannak lovéval és a kincstári csuszkájuk úgy fel van huzva, hogy 1650-re már 40%-os az infációjuk (England, France, Spain stb...)de hát ez van :) -
Kilop #10299 A kereskedőknek mi a hasznuk? Jó értelemszerűen kereskednek, de az elküldésük pénzt emészt fel,(igaz van olyan perk, ami 33% al csökkenti). Talán az a hasznuk hogy néha kiirja, hogy a vassal való kereskedés 25% al csökkenti a regimentek képzését? -
kissssss #10298 khmmm az eu3 + kiegészítői sohasem a történelemhűségük miatt volt híres, hanem a "mi lett volna ha ez meg az másképpen történik" lehetőségektől lett híres, aki történelem hűséget akar az inkább szerezze be a magna mundi modot.
persze azt én is megértem mikor a gép csinál jó pár furcsaságot és sokan csak lesnek mint a bárány az új ólajtóra(amit most leírtál példát csehek aranyhorda osztrákok) de tökéletes játékot nem lehet készíteni.
de ez a téma már ki lett tárgyalva egyszer kétszer ebben a topikban még régebben. -
Petiii94 #10297 Karinak igaza van :)
Csalódni ott csalódtam a paradoxban ,hogy sok dolog irreálisan van a játékban.Pl. Pápa elfoglalja tunéziát,SZavoja annektálja algériát. Törökország,magyarország inkább elpusztul a hordák ellen mint sem kibéküljön velük akár még tributért is...A hordák olyan erősek ,hogy Golden Horde tatárjai szabályosan Worlds Conquestre törnek.
Kitörnek a baltitengerig annektálják a Balkánt ,aztán csehek meg felnyomják őket 1500 körül amikor már jobbak techben Szibériáig ...Úgy ,hogy mindenhonnan 0 adó jön be...És ekkor a cseheket lerohanja ausztia és elveszi az anyaországi terüületét és Bohémia szépen átköltözött hidegebb éghajlatra...A timuridák bukását és oszmánok gyengeségét pedig Kasztília mint a katolikus anyaszentegyház védője használja ki és Kisázsiábban tör világhatalomra.
És ezt még lehetne folytatni ,hogy hova lett a realisztika a játékból...Mikor a játék első 20 évében kiszop 3 késöbbi meghatározó hatalom (Oszmánok,oroszok,lengyelek a litvánokkal) szóval el is felejthetetd ,hogy újraátéld a történelemet...
Aztán még ott a vallás is amikor a horda áttéríti az 500 éve ortodox ukránokat múzulmán hitre...de még sorolhatnám... -
Kari91 #10296 A technológia növelésére még néhány dolog hat nagyon.
Az első a free subjects, amivel a tech költségek csökkentése mellett a hadsereged morálja is nő, továbbá a kém védelem.
ugyanígy az innovatívsággal gyorsabban lehet fejlődni, viszont ott már vannak durva hátrányok is(gyakori eretnekség, nem nőnek a gyarmatok, stb...)
-
Kilop #10295 értem köszönöm a segítséget:)
-
pecaboy #10294 Én pl. Brandenburggal a naval techet mindig 0-n hagyom, így is fejlődik rendesen a szomszéd-bónuszok miatt. -
pecaboy #10293 Drasztikusan növelni/csökkenteni nem lehet. Egyébként pedig: rajtahagyod az egeret, és tooltipben kiírja:
- Növeli: magas stability, béke
- Csökkenti: looting (ellenséges sereg benézett az adott hónapban), occupation (ellenséges sereg elfoglalta), alacsony stability -
pecaboy #10292 Igen. Tulajdonképpen pénzt feccölsz a techekbe. Viszont szinte mindig vannak módosítók, amik függetlenek az ottani csúszkáktól, szóval ezt sem árt bekalkulálni. Ha kis országgal van pl. egy jó government tech advisorod, akkor a governmentet sztem fölösleges pluszban (pénzzel, azaz csúszkával) erőltetni, mert amúgy is turbóban fog fejlődni. Ezenkívül alacsonyabb szintet könnyebb fejleszteni, mint magasat. -
Kilop #10291 ugye úgy kell belehúzni egy egy technológiai ág fejlődésére, hogy a csuszkát felhúzom(pl: trade meg government) ? -
tischler1 #10290 Mit tudok tenni hogy a népességem ne csak ilyen 500 600 körül mozogjon? -
#10289 Ezenkívül belehúztam technológiailag is, és kifejlesztettem a lövész egységeket, így több mint tíz évnyi technológiai előnyöm van Ausztriával szemben :D Már csak a stratégiára kell odafigyelni, és akkor minden rendben lesz.... -
#10288 Én olyan vereséget szenvedtem, hogy szégyen-nem szégyen visszatöltöttem. Most valamivel szerencsésebben indultak a dolgok, mivel le tudtam rohanni a szomszédos Hollandiát, aki szintén kellemetlenkedett a múltkori idősíkban. Szereztem egy inflációs csávót, úgyhogy dől a pénz. Felállítok még kb. 20-25.000 főnyi sereget, aztán élve a meglepetés erejével, szépen gyorsan megszakítom a szövimet a Habsburgokkal, aztán megtámadom őket (reconquestem van Sundagura). Ha legyőztem őket, akkor talán jön egy gyengébb császár (valószínűleg Bavaria vagy Bohemia), akik nem fogják akadályozni annyira a németországi térnyerésemet. -
Kikinator30 #10287 :) én elvesztettem legalább 40 hajóm a britek ellen, mert elfelejtettem a hajók morálját felvinni... 1500 környékén ez fájt! -
#10286 És megint elszúrtam a franciákkal! Ezúttal nem figyeltem eléggé a jó viszonyra a szomszédaimmal, és Ausztria lerohant -.- -
kissssss #10285 na mesélj! ;-) -
Petiii94 #10284 Hát én már igen :D -
Razzia96 #10283 Sziasztok valaki említette hogy van a DW-hez magyarítása :D
Érdekelne a tranzakció :))) -
kissssss #10282 nos igen tény és való sok mindent lehetett volna még belepakolni a játékba sok mindenen lehetett volna még finomítani.
azért remélem az eu4 újításai nem az általad leírt/hiányolt újdonságokkal fog csak jeleskedni. :-D bár ami azt illeti a paradoxban én még nem csalódtam túl nagyot. -
Petiii94 #10281 Hordával vannak változások meg apróságok cska :) Skypen v msnen át tudom küldeni -
pecaboy #10280 Beta patch? Hanyas verzió, mit lehet róla tudni? Én mostanában 5.1-gyel játszok, úgy tudtam, ez a legújabb. -
pecaboy #10279 Brandenburggal most vedlettem át Poroszországgá :) Ezt a játékot még végigtolom, aztán lehetséges a multi! -
Petiii94 #10278 Most jött ki 1-2 hete a beta patch szal még lesz patch hozzá :)
Peca gyere inkább multizni :) -
pecaboy #10277 Erről jut eszembe, hogy azért hiányolok 1-2 dolgot a játékból.
Az egyik ezeknek az üzeneteknek az országspecifikus szortírozása. Nem értem, miért nem lehet beállítani, hogy pl. Franciaországról meg Angliáról kapjak meg minden üzenetet, az észak-amerikai indiánokról viszont egyet se, mert előbbiek sorsa, helyzete érdekel, utóbbiaké nem. Illetve lehetnének külön csoportok, amikre szintén lehetne üzibeállításokat adni: pl. szövetségesek, vazallusok, perszonáluniós országok, szomszédok ésatöbbi.
Ehhez kapcsolódóan egy olyan fajta üzinek is örülnék, ami azt is kiírja, ha más országban bukkannak fel rebel csapatok, hiszen van, amikor politikailag nem jó ezeket "életben hagyni", akkor sem, ha nem a saját országban vannak.
A következő dolog szintén ilyen könnyítési funkció lenne. Háborúban szerintem nagyon nehéz megkülönböztetni a szövetséges, a semleges és az ellenséges csapatokat, hajókat a nagy zászlóerdőben, szóval szerintem úgy lehetne ezt megoldani, hogy váltani lehetne egy olyan módra, ami mondjuk a saját csapatokat kék zászlóval, a szöviket zöld zászlóval, az ellenséget meg piros zászlóval jelöli, vagy valahogy kiemeli.
Patch már szerintem nemigen lesz, szóval inkább abban reménykedek, hogy ehhez hasonló funkciók lesznek majd az EU4-ben :) -
kissssss #10276 "Eventeket a gép is kap? "
persze hogy kap, alul van egy kis ablak amit ki be lehet kapcsolgatni(térkép mellet) ebben az ablakban lehet olvasni hogy éppen mi történt a nagy világban, ki halt meg és ki kapott egy tonna birodalmi büntit és ki fogta ki a mindenki által imádott comet sighted üzenetet(3 lehetőség mindegyik -1 stabilitás :) -
kissssss #10275 XD nem lehet hogy meghülyült a mesterséges intelligencia ? :-D már hallottam ilyen esetekről de én még ilyet nem tapasztaltam.(szerencsére) -
kissssss #10274 jujj azért azon ne csodálkozz hogy az embereid hullanak mint a legyek, én se mennék el melózni hogyha nem kapnák érte pénzt. :-D
na de a lényeg, hogyha alacsonyan tartod a sereged zsoldját akkor a seregnek a morálja alacsony lesz, márpedig morál nélkül harcolni csak ember és pénzpocsékolás.
a morál függ a technológiától(hányas szintű vagy land techben) a zsold menyiségétől az uralkodótól és a különböző udvari hírességtől és eventöl + még a militari driltöl hogyha felveted az ideáid közé(nagyon ajánlatos felvenni) -
Petiii94 #10273 Ha van itt olyan ember akit már nem elégít ki ,hogy singleplayerben gyilkolja a gépet és arra veri magát ,hogy a gép ellen milyen szuper világbirodalmat épített ki azt szívesen látnánk KAri 91-el 1-2 multira :)
Mi Karival rendszeresen multizunk és sokkal többet tanultunk egymástól az elmult 9 hónap alatt ,mint itt az SG-ről összesen. skypenevem petiii.94 vagy msn [email protected] -
csabikácska #10272 Kicsit fura dolog történt ma: Ausztriával kezdtem játszani és minden szépen is ment 1419-ig,amikor is egyszerre támadott meg Velence, Csehország,Svájc, Milánó és Burgundia. Az Infamym 0 volt, a viszonyom Velence kivételével mindenkivel jócskán 100 felett volt + királyi házasság a Cseh,Milánói,Burgundi hármassal. Ehhez képest mégcsak békekötésre sem voltak hajlandóak,hiába ajánlottam akármit. Persze aztán mikor látták hogy gyengélkedem,még egy raklap kisebb ország is betámadott az előzőek mellett. Valahogy ez nekem fura volt. -
Kilop #10271 Hello emberek! Új vagyok még ebben a játékban, és lenne pár kérdésem. MAgyarországgal vagyok, 1520 körül járok és szerintem elég szép kis országocskát hoztam létre, enyém Bulgária, Wallachia, Bosznia szóval szépen Dél felé terjeszkedek főként Törökök elleni kereszteshadjáratoknak köszönhetően.(enyém Anatólia is :P) Igazából azt vettem észre, hogy a seregem sok helyzetben nem áll meg a lábán. Például mikor 9000 lázadóval szemben 18000-es mentősereggel mentem, simán levert úgy, hogy láttam hogy tőlem -1000 embereket von le tőle meg csak -20,-60 és ezen szó szerint kiakadtam. Feljebb nyomtam a hadviselési csúszkát(zsold összege) -maxra-, és így kaptam ezeket az értékeket. Mit tanácsoltok, hogyan tudnék rettenthetetlen sereget létrehozni? -
Trantorius #10270 Nem hiszem, Az akkor minden országra hatna.
Bizáncnál ezek az értékeim:
Our Eff: 9% Their Eff: 17%
Our Def: -10% Their Def: -20% -
#10269 Nem lehet, hogy a nagy modolásban elírtál valamit, és azért? :D -
Trantorius #10268 A Fővárosban mindenre 1%-ot ad, bizánc többi régiójában rendesen adja a %-kat. -
Trantorius #10267 Mért van az hogy mindenhol elég jó %-ban tudnám teljesíteni a Fabricated kémkedést, egyedül Bizáncban ír 1%-ot?(Ausztria, Kiev, Francia, Angol mind 50% fölött van) -
Trantorius #10266 Köszönöm a válaszokat!
Eventeket a gép is kap?
Steppe Wolf mod nekem nagyon bejött, ez okból kifolyólag megpróbálom mod-olni. Egy részről hogy felgyorsuljon a játék, másrésztről logikusabbá és nehezebbé tenni. A lehető minden Universallal játszottam(Hearts of Iron-tól a Viktoria 2-ig, mindegyikbe belenyúltam, nagyon sokat modoltam ezért elég jól kiismerem magam a játék program nyelvével)
Pl: Drágítottam az épületeket, eltöröltem a magiszter szükségletet. Csökkentettem az infamy-t annektálásnál. Növeltem az annektálható országok területét. Drágítottam a kémkedést, növeltem a stability előnyeit(Gyorsabban nő a lakosság, csökken az infláció) és növeltem a hátrányait is ha mínuszba megy át(infláció, lakosság csökkenés, több revolt risk)
Szerencsére szinte bármit át tudok alakítani a játékba ami nem tetszik. -
#10265 Most franciákkal vagyok, de sajnos bármikor kitörhet a háború köztem és Ausztria között, és nincs túl sok esélyem, hogy legyőzzem őket. Mellettük Bavaria elég erős, próbálok vele, meg Bohemiával és Magyarországgal szövetséget kötni, hogy segítsenek, ha kitör a háború. -
pecaboy #10264 (kicsit nagyok a képek, bocsi legközelebb redukálom őket) -
pecaboy #10263 - A helyzet Európa szívében, nem sokkal a békekötés után :) A franciáktól keletre ugye Burgundy, lehet látni, milyen jól elzárja/-ta az útjukat kelet felé :) Kasztília ész nélkül terjeszkedik a Balkánon, Csehország (Csehszlovákia? :)) kígyó módjára nyúlik, az Arany Hordát meg csak az nem szállja meg, aki nem akarja :) Szegény Magyarország nagyon elanyátlanodott, majd segítek rajta, vazallussá teszem és neki adom a jogos területeit :) A horvátok meg lassan Jugoszláviát is létrehozhatnák :P
- Brandenburg szövetségi rendszere. A nagy vazallus keleten Litvánia.
- Hadseregek. A franciknak több mint 100 ezrük volt a háborúban, azóta jól megcsappantak :)
-
pecaboy #10262 Brandenburggal most volt epic méretű háborúm egyebek mellett a franciákkal :) Jó sok évig eltartott, az elején jóval erősebbek is voltak, de a hülyeségük miatt + taktikázással kiharcoltam egy white peace-t.
Kezdődött ott, hogy misszióban vazallussá kellett tennem az egyprovinciás Sziléziát, mondom, de jó. Csak két kisebb ország volt a szövetségesük, szóval nem lett volna esélyük a brandenburgi szövetségi rendszerrel szemben.
(Előtte ugye Litvániát PU-ba tettem, ami új, hogy Tvert is, rögtön az uralkodóm halálakor mindkettőt megörököltem, de kellett a francnak a sok keleti terület, inkább megint létrehoztam vazallusként Litvániát és sorban neki adtam nulla pénzért a sok keleti tartományt, így lett egy giga méretű vazallusom és lement nullára az infamym is :))
Szóval a két kisebb ország is ellenség lett, de a cascading alliance miatt jöttek ellenünk a lengyelek, csehek, majd a franciák is! Még jó, hogy az emperor Ausztria nem, mert akkor végem is lett volna. A franciák kivételével mindegyiket lecsaptam, ezer körüli pénz jött a kasszába (éves szinten olyan 140 pluszt termelek amúgy, szóval az ezer pénz az nekem rengeteg).
Azonban tippem nem volt, mit kezdjek a franciákkal, akik szinte teljesen egyesítették az országukat és a világ egyik, ha nem A legerősebb hadseregével rendelkeztek, és sehogy se akartak békét.
Azonban, mint kiderült, nagyon hülyék voltak: Burgundy szinte a teljes keleti határukat végigölelte, ellehetetlenítve az áthaladást keletre, de nem kértek tőle áthaladási engedélyt :DD Ami ezután történt: egy kósza kudarcba fulladt akciótól eltekintve csak védekeztem a D-Day módjára partraszálló francusok ellen, sorban öltem le a 15-17 ezer fős seregeiket , az ő kimerültségük elérte a 16-ot is, az enyém meg csak 5-6 körül mozgott :) Az idő nekem dolgozott, bár embertartalékuk is százezres volt, nekem meg néha lecsökkent nullára, de kibírtam. A háború vége felé berántották a nagy területű svédeket is, akik egész Skandináviát uralják, de szinte csak tengeri erejük volt, szárazföldön úgy jártak, mint a franciák: a húszezres seregüket Dániánál megsemmisítettem, ezzel rájuk vertem vagy 10 kimerültséget, ezután jöhetett a white peace. Majd az exhaustion miatt a franciák is bedobták a törölközőt, évekig nyalogathatják a sebeiket :D
Hát ennyi, jó kis háború volt! A dolgok máshogy alakultak volna, ha áthaladást kérnek Burgundytól, de nem tették :) Lehet, hogy eleve rossz volt a viszonyuk, nem tudom.
Képet majd rakok be. -
pecaboy #10261 Ez esetben próbálj szövetkezni a lengyelekkel+litvánokkal, adj nekik áthaladási engedélyt, és vagy akkor támadd meg a törököket, amikor ők is harcolnak valami erősebb országgal, vagy visszahúzódva égesd fel a határ menti területeidet, engedd be őket, és amikor az ostromban legyengültek, csapj le rájuk. Ezzel a módszerrel harcolj ki legalább egy white peace-t, akkor béke lesz 5 évig és támadhatsz nyugatra.