Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát igen, lehetne itt is némi összefüggés a lakosságszám és a térítési esély között :) De nincs. Pedig ezek tartományonként több mint százezer embert jelentenek. De nagyon durván szerintem nem borítja fel a balanszot: történelmileg egy túl erõs Törökország "megtérítette" volna fél Európát.

(Ahogy elnézem, Wallace-ék eléggé elp*csázták az angolokat, a francik Aragonba költöztek, Te meg nem tudom, mit mûvelsz az országgal :DD A spanyoloknál az a nagy barnaság is te vagy?)
LSSAHPAUL

Ez nem rég történt :D törökország elfoglalta, és fél éven belül szunitázta.

Ha a támadás feltûnõen jól halad, csapdába sétáltok.

Igaz, Velence pl. gyorsan eléri a 999.999 maximumot :) (Vagy már eleve ennyi?) De igazából a lakosságszám egy nagyon utolsó dolog az EU-ban, csak egy-két dolognál lényeges, pl. spontán vagy irányított (settlement policy) kulturális asszimiláció, illetve hittérítés. A több százezres Lübecket nemrég szereztem meg, hitetlen katolikusok, meg is lepõdtem, mikor 130+ dukátba került a hittérítõim elindítása :)

A lakosságnál sokkal fontosabb dolog a játékban pl. az alap adó, azaz a base tax. Ami tudtommal nincs összefüggésben a lakosságszámmal. Ez mondjuk lehet, hogy hiba. Vagy ha a manpowerem 100 ezer és mindet felélem, az se vonódik le sehonnan. Szóval én a lakosok számát nem is szoktam figyelni, mert nem lényeges.
Szerintem a mesterséges intelligencián, ha javítanának, akkor lenne a legelõnyösebb változtatás.

Az sem jó, ha nem igazán tudnak kolonizálni a keletiek hordákat, hiszen akkor Oroszországgal nagyon nehéz lenne a sztyeppét megszerezni.

Igazából egy szimpatikusabb, céltudatosabb MI kéne, mint pl. a MEIOU-ban van. Legyenek az MI-nek céljai, legyen terjeszkedési, fejlõdési célja:
-Ne azt hódítsa, akit éppen könnyû, hanem azt, akibõl valóban haszna van(MO nem támadja be az indokínai Champát 1600-ban)
-Ne gyarmatosítson egy olyan ország, akinek nincs elég flottája a tarifák behajtására, a kalózok legyõzésére. Az ilyen országoknak csak lassul a fejlõdése a 0-t jövedelmezõ gyarmatokról.
-A gép ismerje fel azt, hogy ki az akitõl félnie kell, és próbálja javítani vele a viszonyt(pl. Skócia próbáljon jóban lenni Angliával, Bizánc a Törökökkel, a katolikusok a Pápai Állammal, stb.), mert a kedvencem az, mikor Ragúza nem köt velem(MO) királyi házasságot, mert a jövõben majd hódítani akar engem és nem akar ezért stabilitást veszteni, közbe pedig nem én vagyok az kettõnk közül, akinek félnie kellene...
Hát azért tapasztalataim szerint az évszázadok alatt megtöbbszörözõdik a lakosság:)
OK, Romagna tartomány létezik :) De számomra hihetetlen, hogy afrikai ország foglalja el az egyik olaszt. Tízbõl egyszer elõfordulhat, de nem ez a játék hibája. Sokkal inkább a hordákkal szembeni nyomulás, ami abban merül ki, hogy létrejön egy über-Litvánia vagy -Lengyelország vagy -Cseh"szlovákia" az Urálig vagy azon is túl. Majd rakok be képet, a mostani mentésemben az utóbbi nyomult be Ázsiába. Erõsebb nem lesz tõle, de nagyon hülyén néz ki :)

Pedig ezt könnyen orvosolni lehetne, ha az európai országok mínuszt kapnának a nomádok elleni kolonizálásra. Ekkor lenne esély a mai orosz területen lévõ államok talpraállásának. Mert tudtommal a fejlett európai államok a középkorban nem szívesen kolonizálgatták a kipusztult keleti vidékeket.

Kereskedelemben igazad van, írtam is lentebb, hogy a %-os esély már módosítva van azzal, ha van üresedés.

A lakosságszám változása valóban nem a játék erõssége, de ezt tudjuk be annak, hogy "humanista" okokból nem akartak lehetõséget adni a játékkészítõk a népirtásokra. Fogjuk fel úgy, hogy néha nõ, néha csökken a lakosság, szóval kb. stagnál.
A játék sebessége: 3-as szint szerintünk pont megfelelõ.

Eddigi játékosok:
Kari91
Petiii94
Petiii94 és Kari91 bemutatja:

Birodalmak temetõje

címû Multiplayer játékát.

Egyetlen feladatod van: Vezesd választott városodat, népedet, vagy birodalmadat több, mint négyszáz éven át és urald végül te a világot; hogy ágyúval, arannyal vagy pennával, az már csak rajtad múlik.

Programverzió: EU3 Divine Wind vagy Chronicles 5.1, a checksum(a fõmenüben a bal alsó sarokban található négy betû): BJLT

Játékbeállítások: Minden normál, kivéve:

-Lucky nations: none
-Spread of sea provinces: 25 years

Idõszak: 1399. október 14. - 1821. január 1.

Játszható országok: bármelyik, természetesen egy országgal csak egy játékos játszhat.

Idõpont: A mi ajánlatunk minden pénteken 18:00-21:00-ig, de ez változhat, ha a többségnek más a jó. Jelezzétek, hogy jó-e nektek az idõpont
Én(Kari91) hostolok, 17:55-ig kell érkeznie annak, aki játszani akar.

Azt, hogy ki melyik országgal játszik, itt a fórumban döntsük el:
Az, aki játszani akar, írjon 5 országot felsorolásszerûen, olyan sorrendben, hogy a legelsõ az legyen, amelyikkel a legszívesebben játszana.

Itt egy példa, ezzel én nem foglalom le ezeket az országokat:

1. Bizánc
2. Kasztília
3. Brandenburg
4. Svédország
5. Anglia

Ha két vagy több játékos között országok ütközése alakul ki, akkor közös megegyezés alapján dönthetnek. Ha nincs megegyezés, akkor azé az ország, aki elõbb adta le a rangsorát a fórumon.

Pl. Béla és István is Angliát jelzik elsõként. Ekkor Béla és István eldönthetik, hogy ki kapja meg Angliát. Ha egyikük sem enged, akkor az játszhat Angliával, aki elõbb jelentkezett itt a fórumon.

Minimum egy rehost jár mindenkinek minden találkozás alkalmával, de ha a társaság belemegy, akkor több is.

Házon belüli szabályok a tisztességes játékért:
-Ha egy játékos legyõzi a másikat, nem kérhet 100%-nál nagyobb békefeltételt, viszont nyilván nem kell megvárni, míg elfoglalják az országunkat azért, hogy békét kössünk. Ha kikapott a seregünk, és úgy érezzük, hogy már mindenképp vereséget szenvedünk, akkor felajánlhatunk békét, még hogyha 1 tartományunk se veszett el.
-Ha egy játékost vereségre áll egy másik játékostól, akkor nem teheti meg, hogy nem fogad el semmiféle békét, csak azért, hogy idegesítse a legyõzõjét és a tétlenség miatt bekövetkezõ white peace-re játsszon.
-Ugyanígy a gyõztes játékos se teheti meg, hogy nem fogadja el a vesztes játékos ajánlatát addig, amíg államcsõdöt nem okozott/meg nem semmisítette a teljes seregét, el nem foglalta a teljes területét, stb.
-Ha úgy érzed, hogy nincs már kedved játszani, akkor valld be, de ne tedd tönkre az országodat, pl. hogy minden vazallust elengedsz, direkt államcsõdöt csinálsz, stb.

Két játékos nyilván köthet szövetséget, alkut, garantálást, akármit, és ezeket meg is lehet szegni, hiszen errõl (is) szól a politika. Ha viszont valaki megszeg egy olyan egyezséget, ami a játékban is látható opció(garantálás, szövetség, stb.), akkor azt nyilvánosságra hozzuk azért, hogy mások figyelmét is felhívjuk az illetõ köpönyegforgatóra:)
Ha valakivel valamiben szóban egyeztél meg, és azt nem tudod behajtani, akkor így jártál, azért semmilyen megbélyegzés nem jár a másiknak.(Pl. megegyeztél a vesztessel, hogy white peacelsz vele, ha a következõ 5 évben fizet neked 300 dukátot, de nem fizet, hát így jártál. A szóbeli egyezség az nem bizonyítható egyezség.)

Kapcsolattartás:
Ingyenes Steam account
Skype. Ezt azért ajánlanánk, mert a szövetségeket, stb. is könnyebben meg lehet beszélni.
Eu3 ingame chat (csak játék közben mûködik, közvetlenül a találkozó elõtti/utáni gyors megbeszélésére nem alkalmas, arra a fenti kettõ javallott).
A fórummal az a gond, hogy nem azonnal látod a másik kommentjét, így chatre nem alkalmas.

Ha bárkinek bármi ötlete, javaslata, kifogása van, az jelezze!

Peti és én késõbb fogjuk jelezni, hogy milyen országokkal akarunk játszani és azért, hogy ne legyen meg az az elõnyünk, hogy mi hamarabb tudtunk az egészrõl, és elõre lefoglaljuk a legjobb országokat.
A kereskedéshez annyit tennék hozzá, hogy sokszor azért van 1-1 ker központban 80% esélyünk, mert ott épp van 1 üres hely
na de a gép is elindítja a saját kereskedõit, így ha MO-gal mondjuk lübeck kiüresedett helyére akarsz bejutni, elég sanszos, hogy valaki beelõz... A másik meg, hogyha csak azért jutottál be, mert volt egy üres hely, akkor max 1-2 hónap múlva úgyis kiszorítanak, szóval fölösleges. Akkor kereskedj, ha valóban versenyképes az országod.

Az átterítésrõl annyit: ténlyeg voltak kiírtások, elüldözések, de ez itt nem jön át. A térítésnél nem kezd el fogyni mondjuk a lakosság évi 5%-kal, hanem simán gyarapodik tovább, igaz lassabban, mintha a true faith-t követnék, viszont nem a térítés miatt fogy, hanem az intolerance miatt.

Ja és Romagna: ahogy elnézem, DW 5.1-gyel játszol. Lécci nézd már meg, mi van Urbino fölött, ferrara alatt:D Köszi:)
Én a játékban a legdurvább hibáknak tartom:
- Az AI csal :D Mert hülye, ez van, valahogy ki kell egyensúlyozni. De komolyan, nem tud összeomlani és a végtelenségig növelni az inflációt, meg sok más elõnye is van.
- A magiszterek és a tartományok fejlõdéshez kötése sztem nem jó. Ha van egy ötven tartományos birodalom, az nem igaz, hogy semmiképpen ne tudna fejlõdni jelentõsen. Mi volt akkor a Római Birodalommal (amíg a kamat agyon nem nyomta)? Pff.
"algéria elfoglalta a pápától romagna-t, és 5 év múlva romagna muzulmán lett... Na ha errõl készítettem volna screenshotot, sztem belefért volna a bugshotok közé..."

Az alapjátékban nincs Romagna tartomány, így tartok tõle, hogy valamilyen balanszírozatlan modról van szó. Nem sokszor kezdtem új játékot, de egyszer sem tapasztaltam még hasonlót sem, hogy egy észak-afrikai ország hatalomra tört volna.
"Néhány évtized alatt bárkit át lehet téríteni, ami ha egy megtanítható trükk lett volna a valóságban, akkor az EU játékosoknak tömegesen fizetnének a szunnita/siíta államok az egymás elleni harcukért"

A "reszlovakizációval" pl. mi újság? 1919-1925 kb. A moldáviai csángó magyarokról rajtam kívül szinte senki nem hallott. És ez csak a legújabb (modern) kor, ahol elvileg szó nincs elnyomásról és diktatúráról! A középkorban ez sokkal "egyszerûbben" ment! Aki nem tetszett, azt kiirtották, már bocs, de ez volt. A sötét középkor, benne az inkvizícióval kb. errõl szólt.
+1
A megspórolt pénzt kb. ezerféle módon lehet elkölteni :))
Ez nem igaz. Felméred, mennyi a COT pénze, mennyi a saját sanszod (bekalkulálva azt, hogy van-e üres hely, mert akkor sokkal könnyebb a kiírt esély), meg mérlegeled azt, hogy mit nyersz a dologgal.

Ha a fenti nem sikerül, akkor ráfaragtál :)
Oroszország egy külön sztori. És az nagyon durva hiba lenne, ha kelettõl nyugatig mindent fel tudtál volna építeni, gyakorlatilag egy kontinensre kiterjedõen ("játékosi" ügyeskedéstõl eltekintve).
"megpróbálsz kereskedni, ahhoz kell indulótõke, de bukhatsz attól még rajta, mint ahogy a valóságban"

Ez így van, de itt is, mint (jobb esetben) a valóságban is, ismered a helyzetet.

"Ha elmaradott vagy technológiába, akkor merkantilista legyél. Így nem tudsz külföldön kereskedni, de legalább nem szorítanak ki a saját ker központodból(feltéve, ha van)"

Ez egy kicsit lehetne a mostani Mo. politikája is :D És teljesen jogos.

"Ez a nemzetközi gazdaságtan egyik alaptétele, hogy elmaradott országok protekcionizmust folytassanak(legyenek merkantilisták), a fejletteknek meg a free trade jó."

Ezt így nem ismertem, de teljesen logikusan hangzik. OFF: EU és hazánk viszonya.

Egyébként, hogy ne csak offoljak, ez a dolog elég jól mûködik a játékban.
Nem a dobókocka játszik be, hanem az esély! Ne vigyél olyan helyre kereskedõt, ahonnan trollfésszel visszap*csázzák :)
...És az az egy tartomány az annyit is ér. Nem egy hónapba kerül leverni, hanem kettõbe.
Amúgy a térítés az szerintem irreális lett a játékban. Néhány évtized alatt bárkit át lehet téríteni, ami ha egy megtanítható trükk lett volna a valóságban, akkor az EU játékosoknak tömegesen fizetnének a szunnita/siíta államok az egymás elleni harcukért. (Nem is lenne rossz, mi? Irak ad nekem egy rakás pénzt, mert megtanítom neki, hogyan térítheti át a Vatikánt, 5 év múlva meg XXV. Benedictus kalifához járnánk imádkozni...).

Én nálam a legjobban az verte ki a biztosítékot, amikor algéria elfoglalta a pápától romagna-t, és 5 év múlva romagna muzulmán lett... Na ha errõl készítettem volna screenshotot, sztem belefért volna a bugshotok közé...
Hát már hogyne lenne könnyebb, ha a kereskedõkön megspórolt pénzt workshopra, kémekre és nagy ritkán viszonyjavításra költöd el?:) Hiszen egy workshop erõsebbé tesz, a kém a háborút eldöntheti.

Ha normális a teched meg a politikai csúszkád, akkor simán visszahozza a kereskedõ az árát, én már MO-gal is csináltam ilyet(igaz, cserébe katonailag elég gyenge voltam).

Ha merkantilista vagy, akkor csak a saját ker központba kereskedj, és akkor is visszahozza az árát.
a free trade és mercantilism elõnyeivel és hátrányaival én is tisztában vagyok a probléma nem itt van.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

nem válik könnyebé a játék, a kereskedõkön megspórolt pénz nagyrészt a kémekre megy el és nagy ritkán viszonyjavításra(legalábbis nálam), vagy ha ez nem akkor a workshopokra fog elmenni a kereskedõkön megspórolt pénz(gyakran nem is elég), és akkor az egyéb kiadásokat nem is említettem. <#papakacsint>

kõnyû akkor lenne ha a legnehezebb nehézségi szinten is mindent ingyenesre raknánk és az inflációt is kikapcsolnánk.

itt nem is azon volt a hangsúlyt hogy érdemes e vagy logikus e free-re állítani a kereskedõket ezt mindenkire rábízom hogy el akartok e pocsékolni egy rakat pénzt vagy nem.

én azt kifogásoltam hogy teljesen igazságtalan az egész kereskedési rendszer a játékban, a befektetett pénznek még a tizedét sem látjuk viszont mert egy egyszerû "vagy össze jön vagy nem" kockadobáson múlik az egész, ha sikertelen a kereskedést én elfogadom de nem ilyen "talán sikerül talán nem" formában.

Annyi a lényeg, hogy nem kell erõltetni pl. MO-val a kereskedõket. Persze Samarkandba meg Astrakhanba könnyen be lehet jutni akár hosszabb ideig is, viszont egyig központ se túl gazdag, 10-be kerül oda kereskedõt küldeni, és 2 hónap míg odaér, addig meg lehet, hogy elveszíted a bejutás esélyét. Nem számoltam még utána, hogy megéri-e oda kereskedõket küldeni...
Én sem látok logikát abban miért lenne ingyenes a kereskedõ.Ha normál nehézségi szinten játszol ,akkor ilyen dolgokkal ne könyítsd meg a saját játékodat ,de én nehezebb szinten sem ajánlanám.

Én inkább azt sérelmezem a játékban ,hogy kötött számú a missionáriusok,kereskedõk,és magiszterek száma...Oroszországnál pl. hiába volt pénzem sosem volt elég magisterem Európától a Kamcsatkáig mindent felépíteni...:(
Szerintem meg nem érdemes free-re állítani, mert akkor könnyû a játék. Rendbe van az, hogy fizetni kell, megpróbálsz kereskedni, ahhoz kell indulótõke, de bukhatsz attól még rajta, mint ahogy a valóságban. Egyszerûen a merkantilista országokkal nem igazán lehet külföldi ker. központba bejutni. Gyakorlatilag az, hogy a világ minden táján kereskedsz, csak a nyugati, csúcsfejlettségû, free trade-es, plutocracy-s államokkal lehet(anglia, hollandia). Ha elmaradott vagy technológiába, akkor merkantilista legyél. Így nem tudsz külföldön kereskedni, de legalább nem szorítanak ki a saját ker központodból(feltéve, ha van). Aki nem hisz nekem, az Bizánccal nyisson egy ker. központot, majd ne westernizáljon, hanem vállalja, hogy lemarad techben, és legyen free trade-es, aztán majd meglátja, hogy jár a saját ker központjában...
Ha viszont fejlett nyugati hatalom vagy, de az országod széttagolt(pl. gyarmatbirodalom), vagy kicsi(pl. hollandia) akkor nyugodtan mehetsz free trade-re, hogy mindenhol tudj kereskedni.

Ez a nemzetközi gazdaságtan egyik alaptétele, hogy elmaradott országok protekcionizmust folytassanak(legyenek merkantilisták), a fejletteknek meg a free trade jó.
"kereskedéssel szerzett pénz nagyját is technológiai fejlõdésbe tolja neked a gép"

igen ezt sokan elfelejtik vagy egyszerûen csak nem tudnak róla és ezért sokan inkább hanyagolják a kereskedést.

mellesleg szerintem nyugodtan át lehet kapcsolni a játék kezdésekor a kereskedõket free-re, mert én mindig is elbaszott egy megoldásnak tartottam hogy kifizetek egy kereskedõért 44 dukátot utazik fél évet a föld túlsó oldalára aztán a gép benyom egy trollface üzenetet hogy nem sikerült a kereskedõnek a bejutás a pénz meg elúszott, szerintem a kereskedést is úgy kellet volna megoldani mint ahogyan a misszionáriusok mûködnek a játékban, csak annyi különbséggel hogy a kereskedõ feltétel nélkül bejut a központba és csak év végén kell dobókockát dobnia a bent maradásért közbe egész évben kereskedne változó szerencsével(ugye bejátszik a technológia, presztízs, uralkodó statja, stb)

Persze kereskedõ hasznát fõleg a ledger income füljén veszed észre mivel a kereskedéssel szerzett pénz nagyját is technológiai fejlõdésbe tolja neked a gép ,így lehet pl. Aachen vagy Frankfurt a világ legfejlettebb állama 1 tartománnyal :)
Ha megfelelõ CoT-kben kereskedsz, sok bónuszod lesz, pl. amit írtál. De a kereskedelem alapvetõen nyilván pénzügyileg hozhat hasznot: ha valahová 50-60% eséllyel bejuttatod õket, ahol nagy az összkereskedelmi érték, és a kereskedõ kiküldésének díja sem egetverõ, akkor profitálsz.
van benne igazság persze, a legjobb az amikor értékteleln tech cost növelõ területek hadával gyarapítják magukat... vagy amikor tele vannak lovéval és a kincstári csuszkájuk úgy fel van huzva, hogy 1650-re már 40%-os az infációjuk (England, France, Spain stb...)de hát ez van :)
A kereskedõknek mi a hasznuk? Jó értelemszerûen kereskednek, de az elküldésük pénzt emészt fel,(igaz van olyan perk, ami 33% al csökkenti). Talán az a hasznuk hogy néha kiirja, hogy a vassal való kereskedés 25% al csökkenti a regimentek képzését?
khmmm az eu3 + kiegészítõi sohasem a történelemhûségük miatt volt híres, hanem a "mi lett volna ha ez meg az másképpen történik" lehetõségektõl lett híres, aki történelem hûséget akar az inkább szerezze be a magna mundi modot.

persze azt én is megértem mikor a gép csinál jó pár furcsaságot és sokan csak lesnek mint a bárány az új ólajtóra(amit most leírtál példát csehek aranyhorda osztrákok) de tökéletes játékot nem lehet készíteni.

de ez a téma már ki lett tárgyalva egyszer kétszer ebben a topikban még régebben.

Karinak igaza van :)

Csalódni ott csalódtam a paradoxban ,hogy sok dolog irreálisan van a játékban.Pl. Pápa elfoglalja tunéziát,SZavoja annektálja algériát. Törökország,magyarország inkább elpusztul a hordák ellen mint sem kibéküljön velük akár még tributért is...A hordák olyan erõsek ,hogy Golden Horde tatárjai szabályosan Worlds Conquestre törnek.
Kitörnek a baltitengerig annektálják a Balkánt ,aztán csehek meg felnyomják õket 1500 körül amikor már jobbak techben Szibériáig ...Úgy ,hogy mindenhonnan 0 adó jön be...És ekkor a cseheket lerohanja ausztia és elveszi az anyaországi terüületét és Bohémia szépen átköltözött hidegebb éghajlatra...A timuridák bukását és oszmánok gyengeségét pedig Kasztília mint a katolikus anyaszentegyház védõje használja ki és Kisázsiábban tör világhatalomra.

És ezt még lehetne folytatni ,hogy hova lett a realisztika a játékból...Mikor a játék elsõ 20 évében kiszop 3 késöbbi meghatározó hatalom (Oszmánok,oroszok,lengyelek a litvánokkal) szóval el is felejthetetd ,hogy újraátéld a történelemet...

Aztán még ott a vallás is amikor a horda áttéríti az 500 éve ortodox ukránokat múzulmán hitre...de még sorolhatnám...
A technológia növelésére még néhány dolog hat nagyon.
Az elsõ a free subjects, amivel a tech költségek csökkentése mellett a hadsereged morálja is nõ, továbbá a kém védelem.
ugyanígy az innovatívsággal gyorsabban lehet fejlõdni, viszont ott már vannak durva hátrányok is(gyakori eretnekség, nem nõnek a gyarmatok, stb...)
értem köszönöm a segítséget:)
Én pl. Brandenburggal a naval techet mindig 0-n hagyom, így is fejlõdik rendesen a szomszéd-bónuszok miatt.
Drasztikusan növelni/csökkenteni nem lehet. Egyébként pedig: rajtahagyod az egeret, és tooltipben kiírja:
- Növeli: magas stability, béke
- Csökkenti: looting (ellenséges sereg benézett az adott hónapban), occupation (ellenséges sereg elfoglalta), alacsony stability
Igen. Tulajdonképpen pénzt feccölsz a techekbe. Viszont szinte mindig vannak módosítók, amik függetlenek az ottani csúszkáktól, szóval ezt sem árt bekalkulálni. Ha kis országgal van pl. egy jó government tech advisorod, akkor a governmentet sztem fölösleges pluszban (pénzzel, azaz csúszkával) erõltetni, mert amúgy is turbóban fog fejlõdni. Ezenkívül alacsonyabb szintet könnyebb fejleszteni, mint magasat.
ugye úgy kell belehúzni egy egy technológiai ág fejlõdésére, hogy a csuszkát felhúzom(pl: trade meg government) ?
Mit tudok tenni hogy a népességem ne csak ilyen 500 600 körül mozogjon?
SuperGalaxy
Ezenkívül belehúztam technológiailag is, és kifejlesztettem a lövész egységeket, így több mint tíz évnyi technológiai elõnyöm van Ausztriával szemben :D Már csak a stratégiára kell odafigyelni, és akkor minden rendben lesz....

Közeleg a tél. Bizony.

SuperGalaxy
Én olyan vereséget szenvedtem, hogy szégyen-nem szégyen visszatöltöttem. Most valamivel szerencsésebben indultak a dolgok, mivel le tudtam rohanni a szomszédos Hollandiát, aki szintén kellemetlenkedett a múltkori idõsíkban. Szereztem egy inflációs csávót, úgyhogy dõl a pénz. Felállítok még kb. 20-25.000 fõnyi sereget, aztán élve a meglepetés erejével, szépen gyorsan megszakítom a szövimet a Habsburgokkal, aztán megtámadom õket (reconquestem van Sundagura). Ha legyõztem õket, akkor talán jön egy gyengébb császár (valószínûleg Bavaria vagy Bohemia), akik nem fogják akadályozni annyira a németországi térnyerésemet.

Közeleg a tél. Bizony.

:) én elvesztettem legalább 40 hajóm a britek ellen, mert elfelejtettem a hajók morálját felvinni... 1500 környékén ez fájt!
SuperGalaxy
És megint elszúrtam a franciákkal! Ezúttal nem figyeltem eléggé a jó viszonyra a szomszédaimmal, és Ausztria lerohant -.-

Közeleg a tél. Bizony.

na mesélj! ;-)

Hát én már igen :D
Sziasztok valaki említette hogy van a DW-hez magyarítása :D
Érdekelne a tranzakció :)))
nos igen tény és való sok mindent lehetett volna még belepakolni a játékba sok mindenen lehetett volna még finomítani.

azért remélem az eu4 újításai nem az általad leírt/hiányolt újdonságokkal fog csak jeleskedni. :-D bár ami azt illeti a paradoxban én még nem csalódtam túl nagyot.

Hordával vannak változások meg apróságok cska :) Skypen v msnen át tudom küldeni