511
  • kobaltaelezo
    Egy ilyen helyzetben pont az lenne afejlettség mércéje hogy a pénz az elsődleges kérdés, vagy az összefigás. Dolgozni nemcsak pénzért lehet.
  • sonicXX
    Az ezotéria és az új vallások megjelenésével egyébként ez mostanában rohamos fejlődésnek indult. A saját meglátásom, hogy a legtöbb 20 év körüli ember válogatva 10-ből általában 3-4 foglalkozik valamilyen szintű ezotériával, és ez a jövőre nézve sok változást fog hozni még 50 éven belül - pozitívat első sorban.
  • valamit
    talán picit mélyebben látok dolgokat mint te, ezért azt mondom
    1, ez nem így van, csupán az egyik eladható, a másik nem, ezért sokkal jobban jelenérzed a világban
    2, az első folyománya, a média utat mutat, csak... kevésbé látványos
    3, ez se egészen így van, de igazad van abban, hogy egy átlagembernél igen nagy szerepe van a pénznek.

Én három féle csoportba sorolnám a 3. ponthoz az embereket:
    1. reménytelenül szegény (jó eséllyel vallásos, vagy nacionalista vagy vmi.)
    2. versenyképes (pénz, és még több pénz)
    3. karitatívan gazdag (és itt jön be a felebaráti szeret, meg ilyenek)

na most, többségünk a "versenyképes" kategóriába tartozik. ugyanakkor egy Teréz anya full szegényen is karitatívan gazdag volt... ha értitek.
  • haxoror
    "nyilván az önfeláldozás az a legvégső megoldás, ez vili, de ha már más nincs, akkor bizony ott van"

Tudnál egy konkrét példát mondani hogy egy "szuperfejlett" civ öngyilkossága milyen előnnyel szolgálna a természetnek?
    És utána meg is tudnád indokolni hogy úgy általában miért jobb az Életnek ha egy fejlettebb faj a fejletlenebbért lelép a porondról?
  • data4
    nem én találtam ki, drake egyenlet is létezik, vannak ilyenek, aztmutatja, mit tud elérni egy civ ha akar, egyszerű de ésszerű.
    Akkor kérdés ok pénz nemszámí, hova mennénk és mivel.
  • sonicXX
    Nem értem a lényegét ennek az osztályozásnak. Szerintem egy egyszerű számjeggyel ezt a komplexitást képtelenség és értelmetlen is lefedni, mert semmi értékelhető információt nem hordoz.

Amúgy a mostani fejlettségi szint mellett szerintem van annyi pénz, és erőforrás (emberi, anyagi, szellemi), hogy nemzetközi összefogás és egy baromi nagy tőkeösszevonás után - ha nem is a teljes emberiség de a nagyobb része - elhagyhassa a bolygót olyan esetben, amikor a katasztrófáról tudjuk, hogy eltörölné az itteni életet.

Rengeteg trilliárd pénz van a világban azért, ezt ne feledjük.
  • kobaltaelezo
    és egy inkább örömre hajlamos pszichéjű társaralom, teljesen másfelé fejlődik mint egy félős.
  • kobaltaelezo
    Hát igen. Két dolog ad motivációt, a félelem és az öröm. Egyre jobban nyomulunk bele az egyensúly helyett a félelem alapú motiváltságba, és a célok elérése esetén már nincs lehetőség, és idő sem az egyéni, sem a kollektív öröm megélésére. Pl annak lehetősége hogy milyen szíp piramist talált Osmanagic, lehetett volna örömforrás is, addig amig ki nem derül hogy igen vagy nem.
  • haxoror
    Azért remélem te se gondolod komolyan hogy a fejletség valaha is azt fogja jelenteni hogy egy fejlett, sikeres faj direkt leöngyilkolja saját magát azért hogy lehetőséget adjon egy csomó amőbának meg alacsony fejlettségű állatnak hogy azok tökugyanazt az utat bejárják mint a szuperciv, hiszen ők is fejlettek lesznek egyszer és majd ők is kihalnak csak azért hogy újra forduljon egyet ez az értelmetlen kerék?

Az élet terjeszkedik, különböző fajok különböző módon terjeszkednek a szimbióták kivételével gyakorlatilag egymás kárára, ez van.
  • sonicXX
    Egyébként a társadalom is fejlődik, csak tetü lassan. Például 10-20 éve sem volt elképzelhető egy egységes, békés Európa. Most lassan küszöbönáll. Ez csak 1 példa. Majd utoléri a társadalom fejlődése is 100-200 éven belül a technikait.
  • data4
    a szupercivilizációknak is vannak szintje, egyébként ez ha jól tudom osztályozzá is, a 2-es ha jóltudom a csillagközi, mi az 1.5 szinten vagyunk, ez nem vicc:)
    szóval lehet hogy fejlettek voltak de annyira nem hogy egy planetáris katasztrofát elháritsanak, nem feltétlenel kellett feláldozni magukat, meg miért főleg, egyszerüen nemvolt mit tenni, nemtudták elhagyni a bolygót, gondoljunk a mostani civ re vajon ez szuper vagy sem, technikailag is kérdéses mivel romboljuk a környzetet, de ugyanakkor olyan szerkok is vannak ami 10 éve még csodaszámba ment, mégsem tudnánk elhagyni a bolygót ha elkellene.
  • sonicXX
    Szerintem 3 határozó miatt fejletlenebb a társadalmunk jelenleg:
    1.) A technikai fejlődés prioritása minden mást elnyom egyszerűen. Nézd meg hány tudós-kutató-stb van, és mondjuk vesd össze hogy ehhez képest hány szociológus, vagy akár pap, bármi hasonló.
    2.) A média befolyásoló hatása is erősen visszaveti a fejlődést, mert nem mutat olyan életmintát, ami reálisan fejlesztené a társadalmakat, sőt.
    3.) A pénz és az egyéni érdek, vagyis az egyén szintjén, mint a társadalom atomikus részében a pénz minden másnál nagyobb jelentőséggel bír, ezért annak a halmozásával foglalkozik mindenki. Mivel az egyén önmagát hátráltatja a saját szellemi fejlődésében (többségről beszélek, nem mindenkiről), ezért a társadalom fejlődését is gátolja ezzel.

Szerintem. De ennél sokkal mélyebbre is lehetne hatolni a témában.
  • kobaltaelezo
    De ez csak egy fejlődési irány.
  • valamit
    de nem is szuperfejlett
  • haxoror
    Igen, az utódjáért halna meg, tehát a saját fajának a jövőjéért :)

• valamit
    pl. amikor mentek a kereszteshadjáratok, akkor mi voltunk a "vallásiak" ők a "technokraták", aztán a reformáció körül megfordult, és ma ők a "vallásiak", mi a "technokraták"... persze nyilván mindig volt némi átmeneti korszak is... pl. lehet, hogy a görög-perzsa szembenállásra is rá lehetne ezt húzni... ill. a római-barbár csatározásokra. és ami azt illeti, lehet, hogy még korábbi korszakokra is rá lehetne húzni...
  • kobaltaelezo
    Nem feltétlenül állnak szembern, elképzelhető a kettő harmonizálása is, de akkor bizonyos utopisztikus , idealistának tűnő attitűdöket a valóságba kellene emelni.

A jelenlegi civilizáció a halálfélelemre épül.
  • valamit
    "Egyébként hibás az okfejtésed mert egy szuperfejlett civ ha akar simán élhet anélkül is hogy bámilyen káros hatással legyen a környezetére és a kollektív öngyilkosság a náluknál primitívebb fajok túléléséért totálisan értelmetlen tett lenne, ha a fejlett civ felelősségének érzi a természettel vagy más fajok létével való törődést akkor a lelépésnél ésszerűbb opció a figyelés és segítés pl meteorok távoltartása, járványok megfékezése stb" - nyilván az önfeláldozás az a legvégső megoldás, ez vili, de ha már más nincs, akkor bizony ott van

"Az élet első alapszabálya a túlélés bármi áron" - ez nem igaz. a nőstény meghalna a gyerekéért. és ez rengeteg faj esetén igaz.
    és például sok apa is meghalna a gyerekéért. és a felsoroltak még nem is "szuperfejlettek".
  • haxoror
    MINDEN élőlény = MINDEN élőlény illetve faj
  • haxoror
    Az élet első alapszabálya a túlélés bármi áron, MINDEN élőlény a személyes túlélését tekinti elsődlegesnek, még a kaptártudattal nyomuló termeszek is a kaptárért áldozzák fel magukat de ott nem is lehet igazán egyedekről beszélni mivel maga a kaptár mint entitás az egyed.

Egy olyan faj/civ amelyik lemond a túlélésről az az élet zsákutcája és meg is érdemli hogy kihaljon.

Egyébként hibás az okfejtésed mert egy szuperfejlett civ ha akar simán élhet anélkül is hogy bámilyen káros hatással legyen a környezetére és a kollektív öngyilkosság a náluknál primitívebb fajok túléléséért totálisan értelmetlen tett lenne, ha a fejlett civ felelősségének érzi a természettel vagy más fajok létével való törődést akkor a lelépésnél ésszerűbb opció a figyelés és segítés pl meteorok távoltartása, járványok megfékezése stb.
    (Egyébként maga a törődés a többi fajjal egyáltalán nem törvényszerű vágy, abban az esetben ha szarnak a többiekre akkor ugye nem fognak kihalni csak azért hogy másoknak jó legyen.)
  • valamit
    lehet, hogy a technikai fejlődés (ami, legalábbis a gyors, főként demokráciára jellemző) szemben van az erkölcsivel (ami társadalmi méretekben a vallásokban csapódik ki)... s erre a szembenállásra épülve alakul az emberi társadalom?

pl. a rómaiak korában náluk volt a tudományos élet, s a "barbárok" inkább vallási típusúak voltak. (bár ennek azér nem néztem utána) majd a "sötét középkorban" épp az arabok vidéke volt a szellemi-tudományos központ. s nálunk dúlt a vallás. ezzel szemben ma épp fordított a helyzet.

na mind1, csak úgy felvetettem...
  • Kornan
    Nemtudom miért olyan nagy relytély még a piramisok építése rengeteg logikus elmélet született rá.
    1.
    2.

Ezt a lapot tudom ajánlani:http://piramis.lap.hu/

És hogy hogyan emelték olyan magasra?Homokból felfutót építettek vagy egyes elméletek szerint a közepén víz volt amin egy emelődarus hajó,tudom kissé hülyeségnek hangzik,de több szakember szerint működhetett,részletesen nemtok róla információt mondani.Nekem úgy tűnik a szkeptikusok dobálóznak a tonnákkal.
  • sonicXX
    "Azt azért megállapíthatjuk hogy ez utóbbiban nem fejlődtünk olyan mértékben mint technikailag."

Sőt, szerintem bizonyos tekintetekben még talán vissza is fejlődtünk...
  • valamit
    "a saját túlélésük elsődlegessége mellett KELLETT dönteniük" - itt szerintem nagyon mellélősz. ha ők valóban szuperfejlett civilizáció voltak, akkor már valószínüleg megtanulták, hogy ne tartsák magukat sokra és csak a környezetük egy darabjaként fogják fel magukat. ergo, ha azzal máson (és nem feltétlen faj vagy rend társaikon) segítenek a halált is vállalják. és egyébként ehhez kapcsolódhatnának is a Piramisok és a bennük lévő rejtvény, egy olyan módon, ami arra mutat rá, hogy a környezetünket megérteni nem lehet (a Piramisok is mindig újabb kihívással állnak előttünk), mert mindig újabb és újabb kérdéseket generál (lásd kvantumelmélet és keletkezés elmélet), hanem legfeljebb mind jobban és jobban lehet együtt élni vele. és ami azt illeti a vallások is nagyjából erről szólnak. (pl. az egyikben esik szó a szeretről ami épp egymás elfogadásáról szól, egy másikban kasztrendszert találsz, ami megint arra mutat, hogy fogadd el a világot olyannak amilyen) a jelen világunk meg olyan messzi van tőle, mint Makó Jeruzsálemtől.
  • haxoror
    Fel kell találni a holo-bizbaszt, onnantól egy betoncella is öszkomfort!
  • data4
    Tiszta Stargate
    SG1 RULEZ
  • haxoror
    Szerintem a piramis információtárolásra egyáltalán nem kézenfekvő megoldás, ha meg egy mementóról van szó mert a szuperciv olyan fejlett lett hogy lelépett a bolygóról/átment asztrálba/mittudomén és üzenni akart az utánuk jövő fajnak akkor a helyükben egy sokkal nyilvánvalóbb üzenetet hagytam volna, turbolézerrel beleégetem a hold felszínébe hogy "HAXOROR ITT JÁRT!!! "

Minden nyomi szőrös előember láthatja akárhol áljen is a Földön
  • data4
    és milyen jó lehet egy ilyenben az életszinvonal, nyamm
  • haxoror
    Ha létezett ez a szuperfejlett civ akkor (nyilván) ők voltak a legfejlettebb a bolygón a maguk korában így amikor látták hogy jön egy katasztrófa minden társadalmi, morális, pszichikai okot figyelembe véve is a saját túlélésük elsődlegessége mellett KELLETT dönteniük.

Egy olyan katasztrófa ami elsöpör egy ilyen szuper civet olyan erős kellet hogy legyen hogy a bolygót is korszakokra lenulláza az élet számára, az ember már ma is van olyan szinten hogy gáz esetén bunkerekben évszázadokik kihúzza, pár évtized múlva a full-önellátó bunker is simán megoldható lesz ahol kvázi a végtelenségig is ki lehet húzni
  • data4
    ez kőnyuszi kész:))
    van benne valami, lehet akkoriban békésebbek voltak az emberek bár ezt kétlem, de kitudja, vagy talán simán erménykedtek hogy csak sikerül valakinek egyszer és nem kapásbol népirtásra akar majd mindent használni.
  • haxoror
    Egy olyan civ amelyik piramisokat tud hipp-hopp építeni az:

1. Telepakolta volna a bolygót mindenfajta gigantikus hülyeséggel pl óriás kőnyuszi, óriás sziklaszív mert szeretem a szomszéd csajt stb

2. Túlélt volna bármilyen katasztrófát

szinte minden technológiát lehet harcászati célra is felhasználni szal egy olyan tech ami 500-1000 évet dobna a megtaláló tudásán helyből veszélyes, innentől a megovó-rejtvény játék fölösleges mert nem ér(het)i el a célját.

Szintén, ha valakik már olyan szinten nyomulnak a génsebészetben hogy saját maguk mini változatát kreálják azoknak eleve nem kell félniük a katasztrófáktól
  • kobaltaelezo
    Nemcsak technikai fejlettség létezik, hanem társadalmi, morális, pszichikai is. Azt azért megállapíthatjuk hogy ez utóbbiban nem fejlődtünk olyan mértékben mint technikailag.
  • valamit
    :DDD
  • kobaltaelezo
    Te Boban, tartsad aztat a fenyőfát mert még nem raktam alá a követ rendesen. :)
  • valamit
    de lehet, hogy nekik azt felhúzni nem is tartott olyan soká, mint mi gondoljuk, egyrészről, másrészről, lehet, hogy a saját túlélést segítette, hisz itt vagyunk...

meg az is lehet, hogy az óriások akkor pusztultak ki, mi meg átvészeltük ilyen piramisokba a katasztrófát... vagy valamiféle biolgiai megoldással, az óriások a saját képükre megteremtettek minket, kicsiket, hogy átvészelhessék a kataklizmát ezekben az általuk épített piramisokban, s így kicsi alakban továbbéljenek, míg ők kint elpusztulnak... hmm, ebbő lehet akár egy sci-fit is forgatni :)
  • kobaltaelezo
    ughh partizán.. helyezték...
  • data4
    Lehet tudták hogy esélyük sincs

"Ha az lett volna a cél hogy az őket követő civ a piramisokban tárolt veszélyes tudást csak akkor tudja megfejteni amikor már... nos, amikor már van olyan fejlett hogy nincs is szüksége a piramisban tárolt infókra, hát ennek így nincs túl sok értelme"

ez nagyon jogos felvetés
    de mivan akkor ha mondjuk a megfejtéshez, csak egy pár év kell még, de utána olyan tudáshoz jutunk ami 500 vagy 1000 évet dob, így már mindjárt más, persze ez megintcsak egy 5let.
  • kobaltaelezo
    Igen , a második világháborúban eltűnt bosnyák partízáncsapatok készítették az egészet úgy, hogy belülről helyzték oda a köveket egy alagúton keresztül. Így lehet hogy a népek szép lassan vették észre hogy piramis lett.
  • haxoror
    "lehet eztakarták elkerülni, csak akkor tudjuk megfejteni hamér elértünk egy szintet."

Ha az lett volna a cél hogy az őket követő civ a piramisokban tárolt veszélyes tudást csak akkor tudja megfejteni amikor már... nos, amikor már van olyan fejlett hogy nincs is szüksége a piramisban tárolt infókra, hát ennek így nincs túl sok értelme

Az elméletetekkel az a legnagyobb bajom hogy szerintetek előre tudtak egy katasztrófáról, méghozzá jóval előtte tudtak róla hiszen volt idejük a piramisok kitalálására és megépítésére.

Persze ez megint felveti a kérdést hogy egy civ ha látja hogy gáz van akkor miért rejtvények építésébe kezd ahelyett hogy a saját túlélésével foglalkozna.
  • kobaltaelezo
    Nagyon sok információ úgy van eldugva, hogy belekombinálják az emberi pszichét is, konkrétan azt hogy csak akkor tudod megfejteni, ha belülről olyan típusú vagy hogy inkább jut eszedbe olyenfajta gondolat ami a megfejtéshez szükséges, mint másfajta. Így lehet biztosítani a leginkább a korai felfedzést, vagy illetéktelen kezekbe való jutást.