511
-
Tiberius B #92 100 ezer év is vmi, dehát milyen sokáig kényelmes volt az a faág, ahh.
Aztán lejöttünk (Biblia szerint megettük a tudás almáját), és elkezdtünk lent teng-lengni. Aztán egyszercsak vki (többen több helyen más-más időben akár) "feltalálta" a kavicsot, dárdát, bunkót, és elkezdtünk vadászni rendesen, jött a tápláló kaja, az agyunk fejlődött, ergo az intellektusunk is, és új találmányok születtek, a régiek csiszolódtak. És létrejöttek az első szervezett közösségek, sámánokkal (bölcsekkel) az élükön, és voilá, a fejlődés begyorsult kicsit az ókorban, majd "lelassult", "átformálódott". Aztán végül újra elkezdtünk visszatérni az ókori fejlődés "szintjére", majd meghaladtuk azt, és most megint "pangás". A tudomány és a többi elkezdte kitölteni a rendelkezésre álló mozgásteret, és nemsokára persze megint lesznek igazi ugrások, új területek. És voilá, újabb fejlődésbeli "robbanás".
...[már nem tom mit akartam írni még] -
#91 ha elfogadjuk, hogy ezek a piramisok mondjuk 12000 évesek (vagy még régebbiek), akkor mi van, ha a korábbi tudású emberiség ezeket egy katasztrófa ellen építette? mer azér az tény, elég masszív valami ezek, tehát egy WTC könnyebben burul össze, mint egy Kheopsz-piramis... ráadásul nagyjábbol full üresen találták őket, s le lehetett zárni őket ilyen bazi nagy kövekkel, máskor meg a tetejükön volt a bejárat...
mit tudom én, volt egy már fejlett tudású emberiség, felnéztek az égre, látták, hogy 8 év múlva egy meteorral többen leszünk, gondolták hát jó volna, ha maradna túlélő, és lenne miből építekeznie és aztán a legfontosabb dolgokat bedugták ezekbe a masszív épületkbe...(és lehet, hogy egynémely nagyon fontos tudást meg magába a felépítménybe rejtettek el)
a bosnyák piramis kőlapjairól meg... az is lehet, hogy valaki (uralkodó vagy nagyhatalmú akárki) látott egyiptomba egy piramist, és meg akarta valósítani otthon is, de rájött, hogy (néhány fokkal) egyszerűbb, ha csak egy domboldalt fed be kőlapokkal... merhát ugye jól nézhetett ki az úgy is ;) (arról nem is beszélve, hogy eredetileg a Piramisok is be voltak fedve, eredetileg nem ilyen kockakőtengernek tűntek ránézésre) -
#90 A modern ember azért csak 100 ezer éve jelent meg.
Azért elég nagy katasztrófa kell ahoz, hogy egy csavar se maradjon utánunk. Chernobilról és egyébb atomtemetőkröl nem is beszélve. -
tacsaby #89 Két féle régész létezik: az egyik a klasszikus Indiana Jones, aki a terepen dolgozik, és megfigyelései és tapasztalatai alapján elméleteket gyárt, összerak egy képet, majd megpróbálja azt igazolni. A másik aki napja nagy részét azzal tölti, hogy az egyetemi könyvtárban könyvek között ás és mások elméleteivel kockásítja be az agyát, és szemellenzőt növeszt ezekből az elméletekből. Sajnos ezek vannak többen. Hiába olyan fejlett a tudományunk, a tudományos dogmatizmus a középkorhoz hasonlatos inkvizíciót gyakorol az innovatív elmékre. Vonatkozik ez az archeológiára és a legtöbb természettudományra. Csoda-e hát ha "komoly" régész nem mer részt vállalni egy ilyen projectben? Sajnos addig tartana a karrierje, mert a "szaktekintély" akadémikusok rögtön kitörnék a nyakát, amint az elavult elméleteiket megkérdőjelezi. Lásd azt a Laithwaite nevű fickót akit megszívatott a Royal Society a giroszkópos kisérletei miatt, mivel az látszólag ellentmondott a több száz éves Newton-i fizikának,pedig egy egész közönség győződhetett meg arról, hogy létező jelenségről van szó.
Egyébként a piramisokkal kapcsolatban meggyőződésem az, hogy ezek az építmények sokkal régebbiek, mint azt bárki elképzelné. A gizai piramisokat pedig nem építhették az egyiptomiak -és persze nem is az ufók- ,mert valószínűleg ezek a földkerekség legrégebbi fennmaradt építményei, bármit is mondjanak a régészek! Belegondolt már valaki, hogy az özönvíz és a jégkorszak előtt is létezett emberiség, amelynek bőven volt ideje fejlett civilizációkat létrehozni? A mi ismert történelmünk alig 8-10 ezer éves. Ennyi idő kellett a kőszerszámoktól a szilícium chip-ig. Az ember meg állítólag 1-2 millió éve létezik. Nos, ez hányszor nyolcezer év? És van fogalma valakinek arról, hogy a mi kis civilizációnkat milyen könnyedén eltüntethetné egy globális katasztrófa úgy, hogy még egy csavar sem maradna utánunk? Esetleg egy két jól megépített épület ... -
#88 "Te hogy reagálnál, ha egy totál képzetlen csávó odaállna melléd, és jól belepofázna a munkádba?"
az milyen ciki ráadásul, ha még igaza is van ;D -
#87 a dolog lényege, s már rég óta, a hit... a tudomány is egyfajta hit (ráadásul a kvantumelmélettel (is) meg is magyarázza, hogy mér nem tudhat mindent), a vallás is egyfajta hit, és ha azt veszed a "keletkezés" probléma (ami hol Nagy Bumm, hol Isten teremté...) az mindegyikben ugyanúgy fenn áll. (egyfajta tyúk vagy tojás probléma, azt se igen válaszolták még meg korrekten) a vallás az abszolutista gondolkodás hitvilága, a tudomány pedig a demokratikusé... és ez már így volt a görögöknél is, pl. Szókratész védőbeszédéből is jól kítűnik az, amiről beszélek.
azt kell belátni, hogy nem azzal kell foglalkozni, hogy hol helyezkedek a lovon, mert soha senki nem ül tökéletesen, hanem lovagolni kell...
egyébként meg a világ (az emberiség története legalábbis) meglehetősen előreprogramozottnak tűnik, és jól látható módon szakaszosan ismétli önmagát. folyamatosan vannak azok a dolgok amik generálják a feszültségeket, és ott vannak azok is, amikkel oldani lehet...és ahogy ezek a feszültségek születnek és oldódnak, az meglehetősen programozottnak tűnik... -
#86 Vagy most aktivaltak a Predatorok ezt a piramist is, hogy lejojjenek 1 kis Alien vadaszatra:) -
BiroAndras #85 "ugye ott van egy többezer éves piramis ami tökéletes, ez egy hosszu fejlesztési folyamat eredménye, nem létezik, hogy rögtön ilyen tökéletes piramisokat kezdtek épiteni"
Pontosan. Egyiptomban szépen végig lehet követni a technika fejlődését a kis dombocskáktól a nagy piramisokig. -
#84 Nem!
Egyébként amíg nincs valami normális bizonyíték addig nem akarok érdemben hozzászólni mert felesleges.
Van annyi okos ember mindenki csak magyaráz stb...
Tudjátok a sajtó meg az internet sokat elbír. ;) -
BiroAndras #83 1. Hogy miért reagáltak így a régészek?
Te hogy reagálnál, ha egy totál képzetlen csávó odaállna melléd, és jól belepofázna a munkádba?
2. Miért nem mennek oda megvizsgálni?
- Mert a csávó nem hívta őket (lehet, hogy nem is engedné).
- Mert egy ásatás sok időt és pénzt igényel, tehát komoly ok kell hozzá.
- Gondolom velünk ellentétben egy hozzáértő ember 1-2 kép alapján már látja, ha nagyon nagy baromsággal áll szemben. Saját szakmámban nekem is elég 1-2 pillantás más munkájára, hogy felismerjem a súlyos hibákat. -
sonicXX #82 Nem unalmasak még ezek az agyon koptatott "humor"-ok? -
#81 Jönnek a Predatorok hogy megküzdjenek a gonosz Alienekkel meg a királynővel aki már évezredek óta alszik ebben a piramisban. -
#80 Azért valami minimális közük tuti van, legalábbis kellett, hogy legyen keveredés közöttük és az arabok között. -
#79 Azért 12 ezrer év alatt rárakódhjat elég sok föld. -
sonicXX #78 Majd ha eljutnak odáig hogy megvan a piramis és el is hiszik mások is, akkor később vesznek majd nyilván talajmintát, és akkor ez a kérdés is eldől. -
kobaltaelezo #77 Egyébként engem az is érdekelne hogy hogyan került rá ennyi föld, hogy egy szélnek esőzésnek kitett piramis teljes földtakaróval való bevonása mennyi időbe telik, mennyiben gyorsíthatja meg ezt a folyamatot a növények talajmegkötő hatása, meg ilyesmi.
Lehet hogy a végén még az is kiderül hogy az özönvíz hordta rá a sok sarat.
-
kobaltaelezo #76 ehhehe, akkor tuti biztos rovásírás lesz benne...:) -
sonicXX #75 Tuti volt, csak az Oroszok ezt is ellopták (és JÓLELDUGTÁK boszniába hogy ne találjuk meg :DDDD) -
Herkulles #74 Nekünk is kéne egy piramis, jönnének a turisták dögivel. :) -
sonicXX #73 A világ legtöbb népe ilyen ma, kivéve néhány nagyhatalmat. -
haxoror #72 hát nem így -
Picivizipaci #71 Hát szerintem is baromság, hogy ott piramis van, de azért óvatsoan ám ezzel. Valaki biztos emlékszik, hogy találták meg Tróját. :) -
haxoror #70 "egyiptomi nép nagyszerűségét tükrözze"
Mintha bármi köze lenne Egyiptom mai lakóinak a piramisokhoz
Mellékesen szerintem ezerszer kínosabb ha egy népre gondolva a múltja jut mindenkinek az eszébe mert a jelenjükben már sehol sincsenek a régiekhez képest -
kobaltaelezo #69 Pro:
Ahogyan laikusként láttam a képeket,nekem biztatónak tűnt a forma, a tájolás, az hogy a forma, és a műholdas felvétel alapján nem egyedüli építményről van szó. Mindenképpen megéri hogy végigvigyék a projektet.
1.Lehet hogy piramis. 2.Lehet hogy a piramis valóban régebbi mint a többi, és ez a piramisok "evolúciójának" lehetne egy szép bizonyítéka, még akkor is ha csak kőlapok vannak egymás felé téve. Lehet hogy az ősök, fogtak egy hegyet, betakargatták kőlapokkal, és ilyenek voltak az első piramisok.Persze sok a lehet, éppen ezért kell ásni ezerrel, szóval hibás a tudományos világ sündisznó pozíciója.
Kontra:
Arra én is kíváncsi lennék, hogy miért éppen most fedeződött fel hogy az - illetve azok, mert ugye több építményről is szó van - piramis.
Semir bá' ült a verandán, a hintaszékben kávézott? Elnézett a közeli hegy felé, majd hirtelen beleprüszkölt a kávéba, hanyattesett a hintaszékkel, aztán felkiáltott: "Hűba'meg ez egy piramis!" ???
Nem kéne nacionális síkra terelni ezeket a dolgokat, kívülről Zahi Hawass is undorítónak tűnik amikor látszólag szándékosan igyekszik úgy szelektálni a kutatásokat hogy az kizárólag az egyiptomi nép nagyszerűségét tükrözze...persze ebben remélem tévedek. De a bosnyákokat felhozni egy olyan piramissal kapcsolatban amire azt mondák ők maguk, hogy 12000 éves.... ez már őket teszi nevetségessé. Ha csak abba belegondolunk, hogy pl. genetikailag hol vagyunk mi magyarok a honfoglalóktól mondjuk ezer év alatt, akkor el lehet képzelni hogy 12000 év alatt mennyire lehet bosnyáknak mondani a piramist... Persze ha előcibálnak a piramisból egy ékes óbosnyák nyelven írott valódi bizonyítékot akkor megkövetem őket, hiszen az a kulturális folyamatosságot jelenti, amiben egy nép önmagát definiálja. A legmesszebbmenőkig megértem azt is, hogy sajátjuknak érzik, hisz náluk van. Legyenek is rá büszkék. De nemes, emberi módon, és ne valamiféle posztháborús reakciósorozat legyen ebből a feltételezett szenzációból. -
#68 Nos, éppen arról van szó, amit te is leírtál. Az egyiptomiak nem a Kheopsz piramissal kezdték. Jól dokumentált fejlődési folyamat vezetett a "klasszikus" piramishoz. Elöször masztabákat, nagy, téglatest alakú építményeket használtak temetkezési helyül. Aztán jöttek a lépcsős masztabák, lépcsős piramis, tört vonalú piramis, végül a klasszikus. Több ezer éves fejlődési folyamatról van szó. Arról nem is beszélve, hogy a piramisok soha, sehol sem önálló építmények voltak. Hatalmas szentélykörletek, városok kapcsolódtak hozzájuk.
Röviden: egy piramis felépítéséhez egy rendkívül fejlett civilizáció szükséges. A megalítikus kultúrák képtelenek voltak bármi ilyesmire (hasonlítsuk csak össze mondjuk Stonehenge-t egy 'átlagos' óegyiptomi templommal). Nemcsak a munkaerő, hanem magasszintű mérnöki tudás is kellett volna. Egy ilyen civilizáció pedig nem tűnhetett el nyom nélkül Európából (hacsak nem Boszniában volt Atlantisz:)).
Még egy árulkodó jel: nem láttam jelét, hogy ez az 'üzletember' legalább egy közepes szintű régészt felbérelt volna az 'ásatáshoz'. Gondolom Boszniában is élnek komoly régészek, mégsem adott szakvéleményt egy se. Kíváncsi lennék, hogy egyáltalán kit engednek a 'feltárás' közelébe.
A magánvéleményem az, hogy ez egy jó helyre bedobott átverés. Látható, mit ért el vele: bekerült az újságokba. -
sonicXX #67 A piramisok világszerte nem kizárólag temetkezési helyként szolgáltak. Középamerikában templomként is volt szerepük, ha jól tudom. -
nenad #66 a sri lankat indiaval osszekoto hidrol emlitest tesznek a ramayanaban, az pedig egy nagyon nagyon regi iromany. Feltetelezzuk nem olyan regi. Namost ez a hid 30 km hosszu, es ugye a tengeren keresztul vezet. Tegyuk fel 500 eves.
Akkor sem rendelkeztunk olyan techinkaval..
EGyebkent sztem elegge nagy kodosites, vagyis hianyos ismeretek allnak rendelkezesre ahhoz hogy a tisztelt regesz urak ennyire biztosak legyenek a dolgukba a multat illetoen. Persz ez nem jelent pluszt a masik oldalnak sem. Nem mintha regesz lennek de ez egy altalanosan ismert teny. -
Pukkár #65 Nem akarok regényt mesélni, hogy mért lenne lehetséges hogy 12 ezer éve ember épített vmit, sőt ez egy másik elméletet is igazol, mely szerint korábban is éltek emberek a Földön. Akit érdekel a téma annak ajánlom Nemere István, A fáraók titka c. könyvet. Nagyon érdekes. -
Szefmester #64 Nem akarok ostobaságokat írni de lehet hogy mégis az lessz a vége. A piramisok ugye egyfajta temetkezési szokás emlékei. A vikingek is kőhalmokat emeltek a nagy harcosok/vezérek/királyok végső nyughelye fölé. Magyarországon is található pár ilyen síremlék asszem.. mégpedig Százhalombatta környékén, mint ahogy a neve is mutatta. Bár nem vagyok ezekben 100%ig biztos mert elég régen hallottam róluk és nem is tartoznak az érdeklődési körömbe. De mindenki tudja nem csak egyiptomban vannak piramisok, és azok sem mind azok a hű de szabályosak közé sorolhatók.. legalábbis van pár lépcsőspiramis is. igaz kissebbek de régebbiek. Nekem ezzel a cikkel csak annyi a gondom hogy 12000 éves lenne az "építmény". Bár ha megnézzük minél régebbi egy egyiptomi piramis annál kissebb és lépcsősebb, mintha egy kis építkezési evolúció ment volna végbe.
Ha a világ többi pontján vannak piramisok, és hasonszőrű építmények akkor itt miért ne lehetne? persze nem az egyiptomi nagypiramisokhoz kell hasonlítani ezeket. de a rendeltetésük valsze azonos. Temetkezési hely. -
haxoror #63 Nekem a problémám az, hogy az a terület mindig is sűrűn lakott volt és mégsem volt semmi adat erről a piramisról egészen addig amíg Mr. Osmanagic meg nem találta, az összes többiről (Egyiptom, közép-amerika) viszont a helyiek mindig is tudtak.
LEHET hogy van valami tényleg a domb alatt végülis európa tele van megalitikus építményekkel de elég valószínűtlen hogy pont egy piramis lenne az. -
GodBadka #62 Néger jelentése: fekete bőrű ember. A magyar nyelvben nem tartozik hozzá sértő felhang. Persze bármilyen szót lehet mondani úgy, hogy a másik agyvérzést kapjon. -
Soundmaker #61 Amúgy meg tényleg nevetséges az Egyiptom-Priamis kultusz... Senki fel nem fogja hogy a Piramis egyetemlegesen, minden kontinensen megtalálható.. az egész világon... szóval miért ne lehetne ez is az.
Ha csaló úgysem fogunk semmi új hírt hallani az egészről. -
Soundmaker #60 Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy anno mikor ásatásokat kezdtek a Királyok völgyének egy féreeső részén mindenki körberöhögte Carter-éket (asszem ő volt a felfedező), aztán nagy koppanás lett belőle mikor megtalálták Tuthenkamon érintetlen sírját..
Csak nehogy a történelem megismételje magát.. :P
De ki tudja, lehet hogy egy Földönkívüli temető, amit az első idelátogató szerencsétlenül járt idegenek emeltek halottaiknak, aztán arra tévedt egy egyiptomi pap és annyira megtetszett neki, hogy kitalálta ő is ilyen sírboltot emeltet a királyának és magának otthon -
Vieri85 #59 Először is: nem értem miért kéne ezt a piramist [ha valóban az] a bosnyákoknak tulajdonítani?? Mi magyarok itt voltunk 4000 éve? Nem.
A sivatag-piramis sztereotípia miatt sokan nem tudják elképzelni, hogy mit keresne itt Közép-Európában egy piramis. -
K.András #58 Szerintem a mai régész társadalom teljesen elvakult!
Miért gondolják azt, hogy egyszercsak pár ezer évvel ezelött az egyiptomiak épitettek egy piramist és onnantol kezdve van csak, ezek a dolgok mint minden más a köszerszámok pl, nem varázsütésre alakultak ki hanem sok sok idö vadászat és tapasztalat volt szükséges ahhoz, hogy olyan legyen amilyen!
Ez lehet a piramisokkal is, ugye ott van egy többezer éves piramis ami tökéletes, ez egy hosszu fejlesztési folyamat eredménye, nem létezik, hogy rögtön ilyen tökéletes piramisokat kezdtek épiteni aki ezt gondolja azt becsapja a saját kishitüsége!
Természetesen ettöl független lehet, hogy nem piramis lehet hogy egy kokler játszik az emberek fantáziájával, de ez nem olyan dolog amit ne lehetbe bizonyitani, várjuk meg mi ez és aztán el lehet mondani, hogy egy csalo vagy valoban régész munkája e mindez! -
galocza #57 előre mért kajabál a t. tudományos társadalom? pár év és kiderül, mi van. -
#56 hát ha feltételezzük az igazságát a dolgoknak akkor az a feltevést is figyelembe kell venni hogy 12000 éves a cucc..akkor még nemigen építettünk ilyet mi, emberek:) *evezés a veszélyes vizekre* -
#55 A cikkhez annyit szolnek, hogy furcsanak tartom, hogy a regeszek nem veszik a faradsagot, hogy sajat szemmel is meggyozodjenek az allitasaik helytallosagarol. Mivel en sem jartam a helyszinen igy nagyon nem szeretnek a temaban allast foglalni, de ezt felettebb erdekesnek talalom. Az odaig tiszta sor, hogy itt egy piramist keresnek, holott en a kepen azt latom, hogy egy eleg nagy meretu "valami" van a novenytakaro ill. a felszini talaj alatt. Annyit szerintem mar most el lehetne rola mondani, hogy emberi alkotasrol van szo, elegendo megvizsgalni a gerincvonalakat amelyek korvonalazodnak.
DE:
1. A piramisokat nem kolapokbol domboldalnak "tamasztva" epitettek, hanem kotombokbol epitettek. Azok ott a kepen kolapok es halvany sejtesem sincsen, hogy mi a turoert tamogattak volna korbe egy piramist kolapokkal, ha egyszer ugyis kotombok vannak alatta.
2. Azzal a 12000 evvel nekem azert lennenek komoly fenntartasaim. Mellesleg nem art elfeledkezni rola, hogy kozben azert volt ott egy jegkorszak is par evszazadig... -
#54 "és te vagy a tudás hordozólya"
Ez a mondat igy nagyon pikans ertelmet kapott.
Amugy a linkhez annyit, hogy en egy kifejezetten "mindenkit meghallgatos" tipus vagyok, az elso linkkel ugy vagyok, hogy amig a bolygok mozgasat, a lemeztektonikai tevekenysegek kozti osszefuggesekre felhivta a figyelmet, addig ugy pozitivan alltam hozza, de amikor hirtelen, - atmenetek nelkul - atcsapott a tema a napszemuveges ufonautakba, akkor mar ereztem, hogy nagyot fogok csalodni. Tovabb olvastam es igy lett.
Azonkivul, en egy roppant erdeklodo tipus vagyok, erdekelnek meg olyan elkepeszto dolgok is amelyeket mas emberek korabban elvetettek es eszemben sincs elbol elutasitani barmit/barkit is, de hidd el nekem, hogy a bevezeto kivetelevel a tobbit nem szabad komolyan venni/erdeklodessel fogadni. Nem szabad azonnal felulni mindennek. -
Thufirhawat #53 jaj, mi megy itt