511
  • valamit
    én nem mondom, hogy úgy van, ahogy én mondom... én csak ötletelek
  • Pharaoh
    sok ötlet és a végén kiderűl hogy csak egy hegy az egész
  • valamit
    én nem mondom, hogy úgy van, ahogy én mondom... én csak ötletelek
  • kobaltaelezo
    Ez is igaz lehet.
    A piramis magas és stabil. Arra a kérdésre hogy: "Mire jó egy magas és stabil építmény?" rengeteg válasz lehet.
  • data4
    szerintem sem embereknek készültek, inább infotár, de lehet abbolindultak ki hogy az a kevés aki túléli, visszaesik kőkorba Albert Einstein mondta hogy nemtom mivel fogják vívni a III. világháborút, de a IV. kőbaltával, egy Őzönvíz felérhet ekkora pusztitással,akkor viszont nagyon masszív épitmény kell, a rejtvények meg lehet szándékosak, nézzük meg mitörténik mikor társadalmilag fejletlen kultúrák kezébe XXI.századi fegyvert adnak, lehet eztakarták elkerülni, csak akkor tudjuk megfejteni hamér elértünk egy szintet.
  • sonicXX
    Atyaég, ami egy fórumon összejön hozzászólásokból pár nap alatt, abból egy komplett 200 oldalas tanulmánykönyvet lehetne írni :D
  • haxoror
    És mi van akkor ha eleve nem egy katasztrófa miatt építették?
    Miért kell úgy tekinteni a piramisokra mintha a múlt embere csak azért építhette volna hogy a jövőnek üzenjen?
    Mi van ha saját magának építette valami számunkra eddig ismeretlen okból?
    Vagy az is lehet hogy TÉNYLEG temetkezési célt szolgáltak.
  • haxoror
    Egy fejlett civilizáció nem hinném hogy piramissal jelölné meg a később megkeresendő cuccait, simán egy jeladó is megtenné vagy a koordináták amit az építők elvisznek hogy majd a visszatérésükkor az alapján keressenek.

Ezek a piramisok nem hiszem hogy raktárnak épültek volna (azt sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani) vagy információtárolásra hiszen egy sokkal kisebb piramisban is arányaiban ugyan az az info beleféne pláne az információtárolásnak sokkal hatékonyabb formái is vannak mint egy hegy nagyságú ezerféleképpen értelmezhető rejtvény
  • valamit
    meg eleve, az se biztos, hogy mind belefértek a piramisokba. lehet, hogy a kiváltságosok mentek a piramisba, a pórnép meg majd találjon oda könnyen a kataklizma elmúltával...
  • valamit
    hát, ha télleg özönvíz volt, meg szó van sokfelé valamiféle Noé bárkájáról, akkor valami hajószerűségre gondolnék...
  • haxoror
    Ha már csak a cuccosnak komplet piramisokat építettek akkor saját maguknak mit?
  • valamit
    de lehet egyszerre mindkettő is a célod
  • kobaltaelezo
    Igen ezt mondom én is
  • kobaltaelezo
    Csak arra céloztam, ha piramist építenék talán az lenne a szándékom hogy majd könnyen megtaláljam, vagy megtalálja valaki, és nem feltétlenül az hogy belebújjak.
  • valamit
    pl. Noé bárkája az özönvíz csitultával hegynek ütközött... ha nagyon kreatív vagyok, azt mondom talált egy piramist
  • valamit
    de mi van, ha ezek a bunkerek nem az embernek voltak, hanem arra, hogy a túlélők megtalálják és hasznosítani tudják ami benne van, meg amit jelent? (ha jelent valamit)
  • data4
    szánalmas e vagy? ez nem túl magyaros, megint ezek az indulatok, érzem az agressziót, szomorú:(
    csak viccelödöm, nem sajnáltatom magam, de ha most visszasértenélek komolyan kapnék egyet , inkább hagyom, peace
  • haxoror
    Az első igazi birodalom a sumér volt de ez nem azt jelenti hogy előtte az emberek a fákon éltek, már JÓVAL korábban volt földművelés és állattenyésztés, voltak városok és királyságok is.
  • kobaltaelezo
    Ehhehe, olyasmire gondoltam amiknek a csírája ami társadalomban is benne van, pl hogy feldolgozta a szemetét, lebomló dolgokat készített, így csökkentve a terhelést. Aztán ebbe úgy bele lehet jönni, hogy csak na, ha a kultúra részévé válik.
  • valamit
    én nem hiszek ilyenekben, de ezek a monumentális emlékek jó összhangban vannak azokkal a mítoszokkal, hogy valaha itt emberek és óriások együtt éltek...

vagy ott az a Mohamed sztori, aki várta, hogy a hegyek odamenjenek hozzá... meg az a mondás, hogy a "a hit hegyeket mozgat meg", meg ilyenek...

meg aztán, a neandervölgyi ember idősebb volt a fajtánknál, és lehet full másképp gondolkodott, lehet ők emeltek itt sok nekünk fura dolgot...

(most persze csak hasracsaptam)
  • haxoror
    Ha jön az özönvíz akkor azt azok fogják túlélni akik eleve bennt vannak a védet piramisban vagy bunkerben, számukra meg tökmindegy hogy mennyire látható vagy sem a rejtekük :)
  • kobaltaelezo
    Bár az igaz hogy ebben az esetben a bosnyákoknak is kiszúrta a szemét jó ideje, mégse esett le a tantusz eddig.
  • haxoror
    Egy igazán fejlett civilizáció nem környezettudatos hanem környezetfüggetlen, megalkotja a saját környezetét szal maradna utána nyom hacsak nem fűszoknyába öltözött pszicho-mágus-asztrál izékről beszélünk :)
  • kobaltaelezo
    Merha', ugyi jön pl. az özönvíz akkor a bunkert megtalálni sokkal nehezebb mint egy hegyet.
  • kobaltaelezo
    Az attól függ mi a célja, eldugni valamit, vagy könnyen megtalálhatóvá tenni.
  • haxoror
    Népek csak úgy nem szoktak eltűnni, legalább folklór szinten meg kellet volna maradnia a piramis hírének.
  • haxoror
    Előrejelzett katasztrófa ellen egy földalatti bunkerrendszer ezerszer jobb megoldás mint egy piramis.

Ha az az uralkodó lekopizta volna az egyiptomi piramisokat akkor arról egy csomó mindenki tudott volna szvsz, lenne egy csomó feljegyzés, népi mendemonda meg ilyenek.
  • mrzool
    "de érzem hogy megint büntipontot kapok."

Ha minden második hozzászólásodban továbbra is sajnáltatod magad, eskü én fogok szólni a moderátornak. Szánalmas-e vagy?
  • data4
    "Igen, de akkor is volt régi PC. Nem lehet átugrani a fejlődést"
    Ezt az egyet azért megcáfolnám, mert elegánsan meglehet, Új-Guinea, de mondhatnám ausztráliát is ,ott élő benszülöttek nemolyan régen még semmit nemtudtak a nyugati civlizácioról, most is vannak törzsek akik új guineában nemtudnak , a legfejlettebb tech a lándzsa volt még pár éve, mostmár van elemlámpa, puska, gyógyszer itt ott, most nemjövök evvel a fehéremberes dumával mert nálam nemjön be, de felhuznak egy két város, meg gyárat, utána ha történne valami, kimondaná meg hogy hol volt a elözmény, persze nyugati civilizáció, de ez csak most igaz, régen ugyanígy lehetett csak a nyugatiak nem nyugatrol jöttek hanem máshonnan,, és már át is ugrottuk az elözményeket, de érzem hogy megint büntipontot kapok.
  • kobaltaelezo
    Hát, mivel most leginkább legendák szintjén mozgunk, legenda arra is van hogyan kell követ szállítani. Ha jól emlékszem, a tibeti buddhistáknak vannak olyan legendáik amiben különféle zenekarokkal (nem vicc) olyan rezgéseket hoznak létre amikkel a köveket valamilyen módon fel tudják emelni. Nem állítom, vagy cáfolom ennek az igazságát, csak botcsinálta példaként hozom fel, hogy annak a lehetőségét nem lehet kizárni, hogy létezhet olyan egyszerű hatásmechanizmus aminek segítségével elvégezhető valamilyen nehéznek tartott művelet.

• data4
    a te ellenérveid gyengék, de minenki maga döntse el, csa az ő stílusában válaszoltam, jó munkát.
  • data4
    azért a Bibliát meg a Télapot nekeverjük
    egyébként sokmindenről kiderül hogy igaz amit mesének hittek, pl Trója, de ha léteztek is ilyen szerkezetek azt nyilván senki nemfogja megtalálni márcsak a mérete miatt sem, de ebbe nemenjünk bele
    a másik itt nemcsak kőtömbökröl van szó, mivan pl az obeliszkekkel köztudott hogy az egyiptomiak előszeretettel egy töbmől csinálták, ezesetben nemgránit:), de lényeg hogy voltak darabok amik meghaladták az 1000tonnát, megprobáltak pár éve egy 100tonnásat felhuzni, nyugalom nemsérült meg senki, de nemsikerült, igen tudom elbénézták, pedig régészek irányitották őket hogy volt anno, és hogy kéne,
    Washington D.C ben van egy hasonló méretü obeliszka Capitoliumal szenben, azthiszem javitson ki valaki ha tévedek, de az több részből van összerakva, mert nemtudták az amcsik sem egybe a helyére rakni, nos az egyiptomiaknak ez mégis gyerekjáték volt és ezt 100 számra csinálták.
    Akinek még mindig nemlenne elég, Libanonban azthiszem link nincs mert nem neten találtam, vannak fekvő trilitonok, koruk ismeretlen, durván súlyukat nemtudták megbecsülni, de több mint 40000 tonna az tutti, különböző méretüek 100-200m, most jön a legjobb, BiroAndrás most aztfogja szerintem mondani hogy nemnagy cucc fekszenek, kifaragták őket és otthagyták, igen ám de nem ott faragták ki őket, megtalálták a hegyet ahonnan származnak , 120km mindössze, na kérdés egy Essex osztályú anyahajónak megfelelő súlyt hogyan viszel 120km re
  • BiroAndras
    Na, én mára befejeztem, dolgozni is kéne.
  • BiroAndras
    "mint mondtam nagyon hatékony ipar amit nem méretre hanem tech re értettem"

Egyrészt a hatékony, fejlett iparnak van kevésbbé hatékony, és fejlett előzménye, másrészt a nagy építkezésekhez inkább nagy ipar kell, mint fejlett.
    Ma is igen komoly projekt egy hasonló méretű épület felhúzása (csak ma már 3-5 év, nem 30-50). Nézz meg pár ilyen dokumentumfilmet. El szokták mondani, hogy mekkora ipari háttér kell az építkezéshez.

"ez olyan mint a régi pc egy szoba, ma elfér a tatyodban, holnap meg kitudja"

Igen, de akkor is volt régi PC. Nem lehet átugrani a fejlődést.
  • BiroAndras
    "Azért ez nem ellenérv egy emlét ellen."

Dehogynem. Ha a kiindulási alapja könnyen leeht véletlen, az bőven elég ellenérv. Mellékesen más bizonyítékok is szólnak ellene.

"Nem csak a piramisok, a világ megannyi részén olyan leletek kerülnek elő, amiket nem tudnak hova tenni, mert hibás a kronológiánk."

Honnan következik, hogy hibás a kronológia?
  • BiroAndras
    "azért olyan sokmindent nem, ez olyan mint egy gyerekeknek való pontösszekötös játék, meg annak a tükörképe csak a méretek különböznek a pontok vagy stimmelnek vagy nem ebbe nemlehet sokat belemagyarázni, fejtsd ki bövebben a leképezés problémádat légyszives"

Próbáld meg elképzelni, hogy kb. 5000 pontot hányféleképp lehet összekötni. A leképezésről nem emlékszem részletekre, meg időm sincs rá. Nézz utánna (google).
  • BiroAndras
    "Na azért 50-80 tonnás kőtömböket a helyükre vonszolni nem egyenlő a leveles példáddal. Építőmérnöki karra járok és valahogy nekünk úgy tűnik [akik elgondolkodtak rajta] hogy ez a felvonszolom, meg tutajon szállítom duma nagyon gyenge. Magát a lejtőt nehezebb lenne megépíteni mint a Piramist."

Voltak, akik a gyakorlatban is megpróbálták. Kevés készüléssel, nulla tapasztalattal, és pár napos határidővel. Majdnem sikerült nekik. Az egyiptomiaknak ezer éves gyakorlatuk volt, mielőt ekkora köveknek nekiálltak. Az első próbálkozásokhoz még normál méretű köveket használtak.
    Valószínűleg gyorsabb volt a nagy kövek szállításával szenvedni, mint sokszor többet kifaragni. És ez pont a viszonylagos fejletlenségüket jelzi. NEkünk eszünkbe se jut 50 tonnás téglákat használni (pedig ma nem okoz gondot a kezelésük), mert képesek vagyunk sorozatban gyártani a téglákat (meg egyébként is betont használunk). Bár a nagy alkatrészekre is van példa. Ha a helyszini összeszerelés nem megy, gond nélkül összetrakják a cuccost több ezer tonnás alkatrészekből.

"Ott van még mellette az ókori templom is, ami 200 tonnás kőtömbökből épült. Tudt mekkora súly ez?"

Azt egy kicsit sokallom. De nem lehetetlen. Van valami bővebb infó róla?

"Egyébként Dél-Amerikába megpróbáltak felvonszolni a Machu Pichura egy 30 tonnás kőtömböt és több ezer emberélet lett a történet vége [dokumentáltatta az akkori király, hogy nekik bizony ez nem sikerült]."

Attól, hogy ők elbénázták, másoknak sikerülhetett.

"Egy öntözőrendszer meg nem akkor nagy teljesítmény, mint egy piramis."

Azért nézz utánna, hogy hogy is működött.

"A rómaiaknak sokkal komolyabb rendszereik voltak, mégis csak egy Colosseumra futotta."

Azért kolosszeum se egy egyszerű szerkezet. És az már egy egész más kor volt.

"Dél-Amerikában leírták, hogy hogyan építették a piramisokat: "egy éjszaka alatt és az építés közben egy furulyán játszott egy alak és úgy emelgette helyére a kőtömböket" > ez már inkább hangzik egy fejlettebb, meg nem értett technológiára!"

A Bibliában is van pár érdekes írás, azt se mind hisszük el. Meg a télapót se.
  • data4
    mint mondtam nagyon hatékony ipar amit nem méretre hanem tech re értettem,de szerintem ezt te is tudod, nemtom miért kötekedsz feleslegesen ez olyan mint a régi pc egy szoba, ma elfér a tatyodban, holnap meg kitudja,
  • BiroAndras
    "a másik miér kéne egy fejlett civilizációnak iparinak lennie, ha annyira fejlett az ipara nagyon kicsi de nagyon hatékony ne a mi ipari társadalmunkbol indulj ki mert ez már elismerten nemjó modell"

De akkor ez most hogy is van? Nagy épületeket csinálnak, amihez kell az ipar, de közben nincs iparuk?
  • BiroAndras
    "Semmilyen ész érv nem bizonyítja, hogy a régebbi kultúra is ezen a nyomvonalon haladt tovább mint mi. Épp ellenkezőleg! A Védákban és különböző mondákban, pontosan azt írják le, hogy ez a kor az anyag kora, míg a régebbiek más alapon működtek."

Akkor viszont nem építenek piramist. Ti mondtátok, hogy ahhoz fejlett technikai civilizáció kellett.

"Valamiért a tudósok nem tudják pl. megmondani, hogy miért, de i.e. 7500-ban Merghar-nál [a Himalája lábainál] már állatokat tartottak és növényeket termesztettek és nem kezdők voltak; már megvolt az ehhez tartozó kultúrájuk!"

Mi ebben a probléma? A "hivatalos" történelem szerint is több, mint 10000 éve épültek az első városok (asszem valahol a közelkeleten, de pontosabban nem emlékszem).