3993
Fizika 2006
  • OKkultist
    Keress rá: Dennis Lee, nem semmi amiket bemutat, amúgy eléggé szélhámos a figura, de a mágnesekkel nagyon látványos műsort tud. 7-8cm átmérőjű, 3-4cm vastag henger alakú NdFeB mágnesek valami 25-35kg-ot tudnak megfogni/db!!
    mágnesek
    Brutálisan erősek, pedig ezek csak 3cm átmérőjűek
  • Hober Mallow
    Amúgy szerintetek milyen magasra lehet egy ilyen dolgot emelni?Mármint tudom hogy súlytől és a mágnes erejététöl is függ.De több erős elektromágnessel vajon mi lehet a maximális magasság?:)
  • Hober Mallow
    Vajon te tudod hogyan csinálja?
  • Hober Mallow
    Aha,ez a szenzor tünik kicsit bonyolultnak.De ha másképp építem meg és nem cask 1-2 mágnes fogná a tárgyat ez megkerülhető.Bár ezen a szenzoron még gondolkodom:)
  • Hober Mallow
    Az a baj hogy olyan erős mágnes ami erre képes lenne nem igen ismerek.Legalábbis ami komolyabban feltudná emelni a súlyt:)
  • OKkultist
    Én inkább egy félgömb alakú teret hoznék létre, és abban lenne belül a lebegtetésre szánt (szintén mágnes) darab, jó méretezésnél nem tudna kiurgani a félgömbből, és akkor ehhez nem kell külső energia. (csak állandómágnesek)
  • Dj Faustus #738
    Szétszedve, működési elv
    Tehát az aljában van egy mágneses teret érzékelő Hall-szenzor, a tetejébe az előbbi által vezérelt elektromágnes.
  • qetuol
    de biztos lehet, pont úgy ahogy a maglev csinálja
  • Hober Mallow
    Én arra is gondoltam hogy hasonló elven kéne megépíteni mint ahogy a MAGLEVen van:) az egy taszít egy vonza és még1× taszítja [-][+][-].
    Bár ez bonyolult de így nagyobb stabilitás lenne.Viszont egy microvezérlőre akkoris szükséges lenne.Ha megvan az érzékelő számítógéppel nem lehetene valahogy szabályozni?
  • OKkultist
    Próbáld meg az állandómágneseket egy kör alakú keretre szerelni, (3kört, 3pontból kb. mint egy3lábú széknél) és a kereteket forgatni (pár1000 rpm elég szerintem) és akkor lehet hogy a stabil pont nagyobb lesz. (csak tippelek, de ez sokkal egyszerűbb, mint szenzorokkal vezérelni) Az elektromos és a mágneses tér rezonáns összekapcsolását nem próbálja meg valaki? #729
  • Hober Mallow
    Az ultrahangos szenzor mellé,már cask valami vezérlés kellene ami keményebb dió:)
  • Hober Mallow
    Nem minden esetben van szenzor legalábbis ha kicsit utánna nézel sok olyan koncepció van ahol nincs szenzor:):)Amúgy ultrahangos méréssel ez megoldható lenne?
  • qetuol
    azok a boltban kapható lebegő földgömbök úgy működnek, h egy szenzor érzékeli hogy a gömb helyzetét és aszerint korrigálja az elektromágnesek erejét. tudniillik statikus mágnessel nem fogsz tudni lebegtetni.
  • Hober Mallow
    Üdv a következőben szeretnék segítséget kérni! Szeretnék egy tárgyat elektromágnesekkel lebegtetni.Sima mágnessel,illetve egy két furmánnyal próbálkoztam már,de nem igen sikerült és ha igen akkor is nagyon pici tömeggel illetve nagyon kevés ideig:(:) Valami hasonló módon mint ahogy a boltban kapható elektromágnesekkel lebegő földgömbök:)
  • juzosch
    Nem a marketing érdekel, hanem egy korrekt, tudományos leírása a jelenségnek, amibe bele lehet kötni/lehet magyarázni.
  • OKkultist
    Ez is egy "megoldás", mivel Antónia nem mondta be a híradóban, ezért nem létezik, tehát nem is beszélünk róla. (ezzel nem tudok mit kezdeni, met sajnos olyan szintű paranoia van, hogy minden új fejlesztés éveket, esetleg évtizedeket késik, mire hivatalosan is elismerik, lásd a Skunk Works, Locheed Martin black budget részlege, meg Boyd Bushman vezető mérnök beszámolói, de őket sajnos köti a titoktartási szerződésük, amíg élnek)
    Pl. erről már 10éve is láttam cikket. (de még ma sem működik) A fordítottja is van, amiről egyszót sem szólnak , de már régen használják, persze csak a katonáék:
    Boyd Bushman az antigravitációról és még sok minden másról
    Állítólag (anti)gravitációs hatás érhető el ezzel:
    Mint az ismert, bármely intenzitásában változó mágneses mező elektromos mezőt gerjeszt, amely egyenlő amplitúdójú és a mágneses mezőre merőleges irányú. Ha mindkét mező kölcsönösen rezonánssá válik, (egymással) vektorerő keletkezik. (kis amplitúdónál és alacsony frekvenciánál ez a vektorerő jelentéktelen, de nagy értékeknél ez nagyon erős lehet, mert a vektormező amplitúdója sokkal nagyobb mértékben növekszik, mint a két mezőé, amely generálja) A vektormező iránya merőleges a másik kettőre, hatása megegyezik a gravitációs mezőével. (Aki tud kísérletezni ezzel, az tegye meg, de nyilván bazi nagy tekercsek, meg óriási villanyszámla járna vele)
  • juzosch
    Nem hivatalos forrást kértem, hanem egy értelmes írást, ahol világosan le van írva, hogy miről van szó. Ha semmi nincs róla, akkor sztem nem is érdemes beszélnünk róla:)
  • mrzool
    Ugyanmár, most mégis mit vársz? Hiszen elhangzott a roppant kényelmes varázsszó: 'hivatalosan nem létezik'.

Néha irigylem ezeket az összeesküvés-hívőket, egyszerű emberek akiknek nem kell a való világ kihívásaival nap mint nap szembenézniük...
  • juzosch
    Ok, akkor linkelj pls valami értelmes írást róla.
  • OKkultist
    NEM, amit írtam, az valami egészen más (hivatalosan nem létezik) a lifter egy egyeszerű, olcsó játék.
  • juzosch
    A lifterre gondolsz sztem ami állítólag a B-2-ben is működik. Na annak semmi köze az antianyaghoz.
  • OKkultist
    Nem én találtam ki, valami ilyesmi lehet az eljárás:
    A gépek surlódásmentes(?) bevonata segíti a nagysebességű légköri repülést,(50X hangsebesség és afölött) ezt írják róla:

Bizonyos elemeket megfelelő telítettséggel előkészítve kiteszünk nagy energiával rendelkező fotonsugárzásnak, az atomi szerkezet kötőanyagának anti-energiarészecskéje jön létre az atommag környezetében. Minthogy ezek a részecskék taszítják egymást, ahogy minden más anyagi részecskét is, az elektronhoz hasonlóan a fém felszínén vándorolnak, ahol egyfajta taszító erőmezőt alkotnak. A részecskének hosszú a felezési ideje, ezért a hajótestet ért normál kozmikus sugárzás is képes fenntartani a töltöttségét. Ez az erő nagyon hatékony molekuláris távolságokban, de a kötési energiához hasonlóan elhanyagolható a felszíntől már néhány mikron távolságban. Ez a taszítómező képes megvédeni a hajótestet a mechanikai sérülésektől, és csökkenti a légellenállást a légkörben.

Ezt állítólag már alkalmazzák az állítólagosan nem hagyományos meghajtású járműveknél, ha igaz, amit a kiszivárogtató belső ember mond. Rosszul emlékeztem, nem semmisül meg a vele érintkező levegő, csak egyszerűen nem tud vele mit kezdeni, ezért felmelegíteni sem tudja.
  • dronkZero
    Ja, az teljesen ésszerű megoldás a légellenállás csökkentésére, hogy antianyagsugárral elimináljuk magunk előtt a levegőt... Á, nem kerül sok milliószor több energiába, mint leküzdeni, dehogy... Arról nem beszélve, hogy párszáz éven belül elfogyna a légkörünk, meg hogy több atombombányi energia szabadul fel és veszik kárba egy-egy kilövéskor...

De gondolom az ilyen apróságok nem zavarnak...
  • Garga Pitic #721
    Nézegettem a légellenállásra vonatkozó képletet.
    Mi lenne, ha az űreszköz keresztmetszetét csökkentenénk 0-ra?
  • juzosch
    A cernben nem "gyártják" az antianyagot. Minimális mennyiségben képesek ma előállítani (a gramm töredéke), és azt sem tudják tárolni, azaz egyből megsemmisül.

Hogy viszel fel antianyagot bárminek a felületére? Bármivel is lép kapcsolatba, azonnal megsemmisül, óriási energiafelszabadulással. Nagyobbal, mint a fúziónál, és már azis képes szigeteket eltörölni:) Tehát mágneses térrel kéne távol tartani, még a levegőtől is. Ma még a fúziós reaktor sem működik, pedig az nagyságrendekkel egyszerűbb feladat.

Szóval ezzel az ötlettel több problémát generálsz, mint amit egyáltalán megoldana:)
  • juzosch
    A nanotechnológia tud a pókfonálnál sokkal erősebbet is:) Majd...
  • qetuol
    és azt tudtátok hogy az időutazás is megoldható lenne, ha tudnánk időgépet gyártani? bezonyám omfg
  • OKkultist
    Az űrlift megoldható lenne, ha tudnánk 1méter átmérőjű pókfonalat gyártani, az bírja a csavarodást is, és 100ezerszer szer erősebb, mint a legjobb szénszálas valami. Ennél egyszerűbb lenne, ha a lifter technológiát fejlesztenék fel, a légkörben az is jó lenne mint meghajtás.
  • OKkultist
    LHC CERN, Svájc, ahol az antianyagot gyártják.
    Amúgy te tényleg elhiszed, hogy nincs semmilyen eljárás ami surlódásmentessé tenne egy testet? (a levegő tényleg megsemmisül, ahogy hozzáér, de atomi szinten,és ez azt a hatást adja, hogy NINCS ami surlódjon. Vagy gyengébb megoldás, ha a repülő előtt ionizált lenne a tér, és az melegedne fel, ez +energiával kezelhető lenne, az elégett orrú űrsikló nem.
  • juzosch
    Wáááááááááááááááááá
    Elbújdostam..., ne keressetek:D
  • HUmanEmber41st
    Ihol van az űrliftes cikk
  • uwu
    Nem, csak az egyiket, és azt vállalom is.

Tegyük fel, hogy megvan a szuper anyag szilárdság/sűrűség szempontból. Akkor jönnek az olyan dolgok, hogy a rugalmassági modulusának is hihetetlen nagynak kéne lennie. Ha nem elég nagy ekkora méretekben a nyúlások már óriásiak, az ebből adódó dinamikus hatás is az.
    Ebből kifolyólag a longitudinális rezgézgések kész állapotban biztos nem jelentenek gondot, de építés közben annál inkáb, ezen még persze hosszasan lehet vitázni, hogy hogy is építik...

És akkor még a vízszintes erőkről nem is beszéltam. A széll is rezgéseket kelt már alapjáraton is, a széllökéseket meg hadd ne ecseteljem. Igaz, hogy ez a szél, csak az aljánál hat, de a hullám végigfut, és a vége nincs ám vízszintesen megtámasztva. Mivel a rezgéseket szinte csak a normálrő tartja kordában, éa a hossz óriási, a rezonancia veszélye is fennáll.

A többi problémát most nincs kedvem ecsetelni, de ha ez nem elég, szívesen írok még.
  • dronkZero
    "Mind2őt te írtad..."

Nem... :P :D
  • juzosch
    "Meg még biztos van pár, igazából tökéletesen lehetetlen."

"Én nem mondom, hogy lehetetlen, de "

Mind2őt te írtad...
  • dronkZero
    Nem biztos, hogy abból a laborban jól működő cuccból nagy méretekben is alkalmas anyag válik. Az ilyen szálas anyagok nemigen szokták szeretni a csavarást, úgy szokás őket (már a szénszálas erősítő szalagokat, épületeknél) beépíteni, hogy csak húzó igénybevételeket kapjanak. Az űrliftnél hogyan oldod meg, hogy a két vége ne forduljon el egymáshoz képest? Mondjuk hajtóművekkel, fent? Forgó alsó platformmal? Egyik sem egyszerű...

Na és gyakorlatban hogy működne? Melyik az a kivitelező, aki vállalja, hogy ha elbassza véletlenül, akkor világkatasztrófa? Na jó, ez biztos valami kurvanagy nemzetközi összefogással készülne, és a világ legjobb szakértői csinálnák... De te vállalnád a felelősséget?

Én nem mondom, hogy lehetetlen, de még vagy 200 év technikai fejlődés, politikailag meg talán soha nem leszünk azon a szinten.
  • juzosch
    És miből gondolod, hogy ezek megoldhatatlan problémák?

Már az első sem megoldhatatlan, csak még nem megoldott. Laborban már létezik ilyen anyag. Úh jó eséllyel már csak idő kérdése.
  • uwu
    - a kábel anyaga (szilárdság/sűrűség)
    - egy fix pont ahova fel lehetne húzni valamit
    - a kábel rögzítése a fix ponthoz
    - szélteher, rezgések

Meg még biztos van pár, igazából tökéletesen lehetetlen.
  • juzosch
    Egysem??? Mégis mikre gondolsz, ami nem megoldható probléma?
  • uwu
    Az űrlift megvalósításával kapcsolatban számtalan probléma merül fel, amelyek közül egy sem oldható meg, szóval legalább akkora marhaság, mint amire reagáltál.

OKkultist-on meg nem kell meglepődni, ő egy műszaki antitalentum, és mindíg ilyeneket ír.
  • juzosch
    Antianyag? Szép lesz, ahogy reakcióba lép a légkörrel, és egyből felrobban az egész:D Nameg ha lenne antianyag, akkor eleve nem lenne gond az űrbejutás, mert nagyságrendekkel kevesebb üzemanyag kéne:)

20km cső? Mm vízszintesen? Amikor kilép az ajtaján még midnig elégne:) Vagy függőlegesen? Na az már úgy nem lenne olyan olcsó. Az űrlift ennél sokkal hatékonyabb.

Te amúgy hány éves vagy?