3993
Fizika 2006
  • Aquir
    n*R*T isn't it?
  • tigeroo
    Ideális gázok állapotegyenletének származtatását letudja valaki írni vagy definiálni? (Pár mondatos leírás kellene róla) Vagy a netről linkelni.

P * V = m/M * R * T

erre gondolok

vagy, ez az?:

"Ha egy adott gáz nyomásának és térfogatának a szorzatát elosztjuk az abszolút hőmérsékletével, állandó értéket kapunk. Ezt az R állandót az adott gázra jellemző specifikus gázállandónak nevezzük. Ha m tömegű gázra felírjuk az egyenletet, akkor az összefüggés mindkét oldalát a tömeggel kell megszorozni:

P * m * v = m * R * T
    >>>
    m * v = V
    >>>
    P * V = m * R * T

eddig van meg, de szerintem a vége el van írva (vagy legalábbis foghíjas)
  • Dj Faustus #1624
    "Valami 800 W (?? már nem emlékszem) környékén kaptam értéket a dobozban levő vizet melegítő teljesítményre."
    Napsugárzási mérési adatok
    OMSZ - Napsugárzás, napfénytartam és felhőzet Magyarországon

"Ettől eltekintve vagyük úgy hogy 1361 watt négyzetméterenként ideális esetben."
    A napállandót (solar constant) a légkőr határán mérik. A légkőrnek van egy sugárzást elnyelő hatása - még teljesen tiszta ég esetén is.
  • shakwill
    Kedves "ZR"! Ha te a fekete műanyagdobozoddal 800 Watt teljesítményt tudtál indikálni akkor kalap le! Monnyuk a nyócvan Watt már hihetőbb lenne, a nyóc wattal viszont simán kiegyeznék.
    Az idő egyébként megaxar.
  • ZilogR
    most mondjuk elég xar az idő, de mérjétek meg. Még én is tudtam mérni egy sima fekete műanyag dobozzal diák koromban. Valami 800 W (?? már nem emlékszem) környékén kaptam értéket a dobozban levő vizet melegítő teljesítményre. Valahol meg is van nekem, majd előkeresem. Nem kell hozzá sok ész csak egy doboz meg egy hőmérő és hajrá.

Persze ma már finomabb MODELLEL értékelném ki és ennek megfelelően pontosabb kísérletet is terveznék, de anno ez sem volt rossz.
  • polarka
    "még légkört írnak utánna már felszín"
    Nem tudom, hogyan működik a keresőd, de az enyém a "felszín" szót nem találta a szövegben.

"nem takarja el semmmi a fény útját, 100%-ban hasznosításra kerül a beérkező energia"
    Ha már az űrben fel tudod használni ezt a teljesítményt, akkor 1. ügyes vagy 2. igazad van. (megjegyzem: van felhőzet és hóréteg is)
  • lotsopa
    *A napállandó a Nap kisugárzott energiamennyiségének az a része, mely eléri a földi légkört. A földi légkör 1 négyzetméterére merőlegesen beeső teljesítmény 1361 watt. Ez a sugárzás sokféle hullámhosszból áll össze, így tartalma: rádióhullám, infravörös fény, látható fény, ultraviola fény, röntgensugárzás. A Föld közepes naptávolságában a Napra merőleges 1 m²-es felületen egy másodperc alatt áthaladó energia mennyisége.*

Ezzel nekem csak annyi problémám van hogy az elején még légkört írnak utánna már felszín is van a szövegben(nem másoltam ki az egészet). Ettől eltekintve vagyük úgy hogy 1361 watt négyzetméterenként ideális esetben.(beeső fénysugár 90-fokos, nem takarja el semmmi a fény útját, 100%-ban hasznosításra kerül a beérkező energia...)
  • polarka
    Napállandó, műholdak méréseiből=1361W/m^2=P
    enwiki szerinti össz. földi fogyasztás=4,74*10^20J=E
    Föld sugara=6370km=r
    ---------------------------------------------------
    idő=t=E/(P*r^2*π)=2732s=45,5min

Ugye ez egy durva becslés, de nagyságrendileg okés.
    Ha figyelembe vesszük, h a valós fogyasztás több, akkor majdnem 1 óránál vagyunk. Valamint azt is, h a napállandónak kb. fele jut el a felszínig, akkor 2óra.
  • Aquir
    semmi baj akkor
  • lotsopa
    Jól van, igazad van hogy figyelmetlen voltam, egy órára akartam a kérdésemet vonatkoztatni, bocsi.

Utánna nézek, érdekesnek ígérkeznek.
  • Dj Faustus #1616
    "És arról tudtok valamit hogy lehet-e hasznosítani a Földre érkező fénynyomást, vagy lendületet? ( Napból jön..) "
    Nézz utána például a napvitorlás (solar sail) kifejezésnek:

Illetve Pjotr Nyikolajevics Lebegyevnek:

És a Crookes-féle radiométernek:
  • Aquir
    mondom hogy nem 1 nap, figyelsz te egyáltalán?
    egész interneten fennvan, egyébként biotechnológiából is tanították nekünk
    fénynyomás hasznosításról nem tudok
  • lotsopa
    Nem tudom hogy mennyi pontosan, de megkérdezném hogy te mire alapozod az 1 napot? Tudod valamivel bizonyítani??
    Csak érdeklődöm.

És arról tudtok valamit hogy lehet-e hasznosítani a Földre érkező fénynyomást, vagy lendületet? ( Napból jön..)
  • Aquir
    Nem 1 nap.
    Hanem 1 óra alatt érkezik annyi energia a Földre, ami az éves energia felhasználásunk.
    És nem a Nap bocsát ki annyit, hanem csak a annyi érkezik a Földre. A Napból a felszínre érkező hőáramsűrűség kb. 10000-szerese a földi hőáramnak.
  • lotsopa
    Ezt kicsit elrontottam. :S
    Nem lehet törölni a kommenteket valahogy? ( sajátkezüleg )
  • lotsopa
    Hallottam hogy azt állítják hogy egy nap alatt annyi energia hagyja el a Napot ami egy évig elég lenne a Földi energiaszükséglet(jelenlegi adatok szerint ennyit használ az emberiség) fedezésére.

Ez most azt akarja jelenteni hogy körülbelül kiszámolták a Nap tömegvesztéséből hogy egy nap alatt mennyi energia bocsátódik ki, vagy a Földre érkezik annyi energia a Napból ~24 óra alatt ami elég egy évig?

Lehet hogy a tömegvesztés helyett valami más alapján számolták, ezt nem tudom, lehet hogy a Hidrogén Hélium arány....
  • lotsopa
    Hallottam hogy azt állítják hogy egy nap alatt annyi energia hagyja el a Napot ami egy évig elég lenne a Földi energiaszükséglet(jelenlegi adatok szerint ennyit használ az emberiség) fedezésére.

Ez most azt akarja jelenteni hogy körülbelül kiszámolták a Nap tömegvesztéséből hogy egy nap alatt mennyi energia bocsátódik ki, vagy a Földre érkezik annyi energia a Napból ~24 óra alatt ami elég egy évig?

Lehet hogy a tömegvesztés helyett valami más alapján számolták, ezt nem tudom. :)
  • polarka
    őőő...
    hát, helló neked is
  • qetuol
    ááá polarka, welcome back, régen nem láttalak errefele ^_^
  • polarka
    1ébként is örülnek az 1etemen, ha sok a tanuló, ugyanis a tanárok tanulónként kapnak fizetést.
  • polarka
    Akkor lehet nem, de nincsen.
  • Aquir
  • Abruzzi
    Erről az egész Holdas dologról az jutott eszembe, amikor fizika szóbeli érettségin én már felkészültem csak meg kellett várnom az előttem lévő felelőt, akinek volt hasonló a témájában. Nagy okossággal elkezdte ecsetelni hogy az űrhajós azért lebeg az űrhajóban mert ott nincs gravitáció. Olyanokat mondott hogy ott röhögtem a háttérbe és csak mosolyogtak ránk...a szerencséje h magyar szakos vizsgabiztos volt :D
  • bazza
    Értem.
  • qetuol
    itt 2 fogalom van jelen, a hőmérséklet és a hő...
    a tűz akkor alszik ki, ha nincs meg az égéshez szükséges hőmérséklet. A tűz maga termel annyi hőt, hogy az égés helyén meglegyen a szükséges hőmérséklet annak ellenére h a környezet hőmérséklete kisebb, ugyanis a levegő van olyan jó hőszigetelő h ne vonja el a hőt a tűzfészekből, annak ellenére is , ha a környezet hőmérséklete sokkal kisebb mint a tűzé. Tehát hiába hideg a levegő, a tűzfészekben termelt hő nem fog elszökni, tehát ott a hőmérséklet megmarad, hacsak nem elég gyors a levegő mozgása ahhoz h azt a hőt elvonja. Elméletileg lehetséges h hideg levgőnél a tűz kialudjon, de ahhoz az kell, h a tűz által megtermelt hő lassabban jöjjön létre mint amilyen gyorsan azt a hideg levegő el tudja vonni és a hőmérséklet a kritikus alá essen. De ez nem a levegő hőmérsékletétől függ , hanem a hővezetéstől.
  • dronkZero
    El, amikor elfújod a gyufát, akkor is ez történik. A környezet segítségével leviszed a hőmérsékletet a gyulladási hőmérséklet alá, ettől leáll az égés.

De ehhez az kell, hogy a forró gáz égéstermékeket folyamatosan eltávolítsd, és hideg környezetre cseréld - tehát hogy elfújd a lángot.
  • bazza
    Akkor úgy kérdezem: ha elkezdem irtózatosan hűteni a "tüzet" levegővel, akkor elaludhat-e a tűz? (energetikailag: el tudom szívni úgy az égés energiáját, hogy az megszűnjön égni?)
  • Aquir
    Megint nem olvasol. #1597
    Csak arra gondoltam ha nehezebben gyullad, hamarabb alszik ki, ha már nincs megfelelő mennyiségű anyag, jobban akadályozza, nem feltétlenül azt hogy azonnal eloltja.
  • sz4bolcs
    Én is erre gondoltam. Teljesen irreleváns a gyulladás.. ezért nem értettem, hogy miért hozta föl Aquir.
  • Molnibalage
    Nem pontosan definiált a feladat. Szeritnem előfordulhat ez. Mikor már kezd fogyni a fa, akkor hideg levegő esetén hamarbb alszik ki a tűz -100 fokon, mint 0 fokon.

Az sincs tisztázva, hogy álló levegőről van szó vagy sem a környezetben...
  • dronkZero
    Nem. Az égés már exoterm, megtermeli az "új" éghető anyag meggyújtásához a hőmérsékletet.
  • sz4bolcs
    Ez azt is jelenti, hogy nagyon hidegtől (-100 'C) el is aludhat az égő fa?
  • Molnibalage
    Mert a kettő egymásután van és folyamatosan zajlik. Hőmérséklet, nyomás és páratartalom függvénye az, hogy a fa kigázosodása során származó gáz mikor gyullad meg. A fenyő pl. nagyon jó gázosodik, még nedvesen is elég jól meggyújtható. Ha a tetőszerkezet ebből készült és már ég, akkor legtöbbször meg sem próbálják eloltani annyira jól gázosodik a száraz fenyő...
  • Aquir
    Csupán az égés létrejötte és maga az égés összefüggésében gondolkodtam.
  • sz4bolcs
    "hidegben nagyobb az akadálya az égésnek." - mitől?
    Azt még érteném, hogy a mondat első feléből következik, hogy hidegben nagyobb az akadálya a gyulladásnak, de az égést mi akadályozza jobban, ha hideg van?
  • Aquir
    Egyébként fórumon meglepően sokszor értenek félre egyértelmű dolgokat, két esetben ma is megtörtént.
  • Aquir
    Újra megnézheted, melyik a főmondat, és hogy az ugyanaz -e, amelyik a hidegben való égésre utal.
    Mindezzel együtt felesleges volt azon megállapítás okán választ írni, hogy a tűz égésének fennállása megkérdőjeleződött, mivel ez nem történt meg.
  • sz4bolcs
    Először gyulladást írtál, aztán égést.
  • Aquir
    Azért írtam égést, nem gyulladást.
  • sz4bolcs
    De a tűz már ég, nem kell meggyújtani. :)