Fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
egyébként nem igazán nehéz példák, nem akarod esetleg te megoldani ezeket?!?
Mekkora egy 40 g tömegû test rugalmas és mozágsi energiája a rezgésidõ nyolcadában, h a rezgõ test max. kitérése 16 cm és a frekvenciája 0,625 Hz?
Szóval a feladat így szólna:
1,
a y(t) = 7 cm * sin 10.47 1/s * t
És ez egy 40 g tömegû rezgõ test kiteres-idõ fuggvenye.
a, Mekkora max. kitérése és a frekvenciája?
b, mekkora a sebessége és a rugalmas energiája az 1,4 s-ban?
c, ábrázold grafikonon a gyorsulás-idõ függvenyt!
d, mekkora a rezgés max. sebessége?
e, mennyi idõ alatt éri el a test kitérése amplitudo 2/3 része?
2, Egy 17 cm maximális kitéréssel rezgõ test max. sebességû állapota között eltelt idõ 0,6 s. Mekkora a legnagyobb gyorsulása?
3, Mekkora a 60 g tömegû test rugalmas és mozgási energiája a maximális kitérés felében, ha a rezgõ test max. kitérése 18 cm és a rezgésideje 1.8 s?
Tudom h. mindenki nagyon elfoglalt, de ha mégis valaki megcsinálná azt nagyon megköszönném. 😊
Két egyszerû kérdésre szeretnék választ kapni(némi magyarázattal egybekötve):
Stabil-e a szabad pozitron (az elektron antirészecskéje) egy szál magában?
Kb. mennyi benned a neutronok tömegaránya?
Köszi.
Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)
"Felteszik, hogy a gravitációs kölcsönhatásnak is van közvetítõ bozonja, a graviton. Valójában azonban a részecskefizikusok hiába rendeznek hajtóvadászatot a graviton megtalálására, sehogy sem tudják detektálni. Úgy néz ki, hogy a graviton elmélete hamarosan megdõl, és a fizikusok visszakanyarodnak Einstein általános relativitáselméletének gravitációs összefüggéseihez."
. . . .
1.) A vonzó Gravitáció
Teóriája vágyálmokon nyugszik. Óh, be szép is volna, ha az égitestbõl láthatatlan erõvonalak indulnának a másik égitest felé, mégpedig annál sûrûbben, minél nagyobb a tömege. Eközben egy kisebb égitestrõl is elindulnak az erõvonalak, persze ezek ritkábbak. Félúton találkoznak, összekapcsolódnak, majd rövidülni kezdenek. Ezáltal fejtik ki a vonzóerõt. Sajnos az elmélet egyetlen eleme sem tûnik életképesnek, de mellette szól, hogy hallgatólagosan bár, de ez a hivatalos verzió.
2.) Görbülõ Tér
Az ötlet az 1910-es években pattanhatott ki Einstein agyából, amikor görcsösen próbálkozott a gravitáció és a gyorsulás egyesítésével. Az elsõ konkrét eredményig 1915-ben jutott el, amikor 1,7 szögmásodpercben jelölte meg a Nap melletti gravitációs fényelhajlás várható értékét. A számértéket jól eltalálta, azonban egyszerûen bizonyítható, hogy ezt nem a térgörbület, hanem a gravitáció fotonokra gyakorolt kettõs hatása okozza. Ennek utána a térgörbületet, a fizikai valósághoz nem tartozó naiv, alaptalan ötletnek tekinthetjük.
3.) Graviton Teória . . .
4.) Nyomó Gravitáció . . .
5.) HHH, Hiper Hõ Hipotézis . . .
A pontokba szedett teóriákat kicsit késõbb ki fogom egészíteni, és kérem a hozzászólásokat.
Használhatóságuk is erõsen kérdéses volt mindig, például találkoztam jegyzettel, aminek egy fejezetében egy komplett témakörben konkrétan egyetlen gyakorlófeladat sem volt hibátlan, mindegyik el volt baszva valahol. Persze ez szélsõséges eset volt, de nem egyedülálló.
Az érdekelne engem, hogy az egyetemek vagy a fõiskolák menyire és hogyan vannak ellátva tankönyvekkel, mert nekem gyanús, hogy kifogásolhatók.
Üdv: E.A. .sk
Valamint az ott megadott µ lehetõvé teszi, hogy a csúszásból tiszta gördülés legyen, stakypot feladatában viszont kicsi ehhez a váltáshoz.
De mivel az általad linkelt általánosabb esetrõl szól, így persze benne van a stakypot feladatnak a megoldása is - mondjuk az eredményeket tekintve sok a szám a betûk rovására 😊.
Azt nem tudom, hogy a súrlódási munkát hogyan szokás értelmezni ezen esetben, ugyanis lehet csak a veszteségként, mint az általad linkeltben - lehet pont ez a szokásos jelen esetben. De szerintem lehetne úgyis, hogy veszteség + forgatásra fordított munka. Mivel a súrlódási erõ forgatja meg a testet, így az is a munkavégzéséhez tartozik. De ez csak definíción múlik.
Végülis ott olyan feladat van, hogy egy "megpörgetett" - lejtõre felfelé mászni akaró - testet helyezünk lejtõre, ami elkezd lefelé csúszni és az a kérdés, mikor kezd el gördülni lefelé, azaz a csúszó mozgása mikor vált át gördülõbe.
Itt ugyanaz az eset van, attól eltekintve, hogy a kezdeti szögsebessége (amikor felpakolják a lejtõ tetejére) nulla. A feladat megoldási menete tökéletesen ugyanaz.
Ha csak "sima" fizikapélda, akkor #3217
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Habár a végén már túl tömören fogalmaztak, ennyire futotta a doktoranduszok szabadidejébõl vagy nem akartak túl sok "fölösleges" dolgot leírni. De kérdezhetsz, h melyik része nem világos, én úgy látom, h megértettem az egészet.
Egyébként együtt érzek veled olyan szempontból, h az egyetemi "tanárok" (mert gyakran nem azok tanítanak) és oktatás a középsulim után számomra is nagy csalódás volt. Vagy megszoksz vagy megszöksz. Esetleg addig küzdesz, amíg végül te nem teszed "jobbá" xD
De ez inkább a Tanítás, oktatásban téma.
A feladat és a megoldása
"Én ezt a feladatot megoldottam már a két év alatt 4 ZH ban, egyszer sem fogadták el, mindig máshogy csináltam. Most már tényleg érdekel hogy hogy kell kiszámolni..."
Old meg magyarázd el és rakd ide föl, mert eddig még csak az derült ki hogy csak a pofád nagy. Mellesleg arról sincsen fogalmad hogy a tandíjas meg egyetemi költségvetés csökkentéses mizéria mirõl szól...
tipikus mindenki hülye csak te vagy helikopter mentalitás. ha 2 év alatt ,ár negyedszer kapod ua.-t a példát, de még mindig nem vetted a fáradságot, hogy megoldjad helyesen ezt a középiskolai feladatot, akkor nagyon nincs helyed az egyetemen. jó is lesz a tandíj az ilyen lufifejek ellen, akik azért mennek nulla motivációval egyetemre, mert nincs jobb dolguk.
p.s. a gurul azt jelenti, hogy forogva csúszik.
Lent az alján ez pont elfogy, viszont lesz helyette súrlódási veszteséged, meg forgó és haladó mozgási energiád.
m*g*h=Fs*s+(teta*omega^2)/2+(m*v^2)/2
Innen többi már csak behelyettesítés. Súrlódási erõ geometriából, tehetetlenségi nyomaték szintén, szögsebesség és haladási sebesség összefügg, az az egyetlen ismeretlenünk.
Másodjára vettem fel ezt a sz@rt de itt van egy feladat amit én még most sem értek, a harmadik könyv került a kezembe amiben vannak ilyen feladatok, de már nem érdekel. Rózsa néninek innen is üzenem hogy ahelyett hogy a hallgatókat vágják ki az egyetemrõl a sok nárcisztikus vadbarmot kellene akik tanárnak nevezik magukat és otthon arra verik hogy ma is de kib@sztak a világgal.
Itt egy kép
http://kepkezelo.com/images/4o0p69646wm0yfi74m8.jpg
VAn egy lejtõ amin van egy henger. Legurul, lejtõ alján mekkora a sebessége, és mennyi t múlva ér el oda. Én ezt a feladatot megoldottam már a két év alatt 4 ZH ban, egyszer sem fogadták el, mindig máshogy csináltam. Mostmár tényleg érdekel hogy hogy kell kiszámolni...
Mi mit jelent benne, miért alakul át a helyzeti energia mozgásivá. Minek kell bele tehetetlenségi nyomaték. mgh = 1/2mV^2 szerintem marhára nem írja le hogy az a henger forogva gurul le. Hogy kell kiszámolni és miért?????????????????????????????????
Azért itt kérdezem mert :
Az egyetemen még fogadó órában sem hajlandóak az emberre idõt szánni, kérdezni nem lehet mert akkor megszivatnak vizsgán. Minden tanár doktor de jó nagy tahó mindegyik mert köszönni se tudnak.
Fizika órán meg nem lehet semmit sem érteni, mert se füle se farka nincs az egésznek...
Elõre is köszönöm a segítséget!
Javallott Faraday 1831-es kísérleteit átnézni, az elektromágneses jelenség és indukció témakörének felfrissítése végett.
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
vannak elektromágnesek (gerjesztett mágnesek) és eredendõen mágneses tulajdonságú anyagok, utóbbiak (többek között, egyszerûsítve) a ferromágnesek. Ott atomi szinten a mágneses momentumok (dipólmomentumok) a mikroszkópikus rendezettség állapotában vannak. A dipólmomentum a spinnek (egy elektronhoz tartozó kvantumos tulajdonság) és az atomban mozgó elektronok esetén azok pálya menti mozgásának megfeleltethetõ impulzusmomentumnak az eredõje.
Konyhanyelven élve hasonlattal:
Felnagyítjuk az anyagot, nézzük meg közelrõl: az atomok apró búgócsigák, melyek (+) és (-) irányba forognak és tengelyük erre-arra áll a Szerjózsa minden irányába. Igen ám de a mágnesnek NEM! Ott azt látjuk, hogy minden kicsiny búgócsiga egyazon irányba mutat, katonás rendben állnak mintha csak egymás másolatai lennének, mint egy abroszminta. Ezek a kis búgócsigák ráadásképpen ugyanazon irányba forognak, teljesen megegyezõ fordulatszámmal.
Összegzésül közös (kvantummechanikai) munkájuk gyümölcseként (eredõjeként) adódik a makroszkópikus mérettartományban a ferromágneses fizikai tulajdonság.
Nemtudom érthetõen magyaráztam-e kb, próbáltam leegyszerûsíteni.
(az invert test tükörképe pedig egy az egyben megyegyezik az eredeti testtel)
Nem a "semmit magyarázom", ha nem érted amit mondok gondolkodj még rajta kicsit (de nyugodtan kérdezz meg egy fizika szakos tanárt ha nekem nem hiszel).
Ismétlem: a körüljárási irány változik.
Minden a helyén marad egy síkon túl. Ez a sík maga a tükörfelület.
A leképzés nem eltolás hanem tükrözés. A leképzési távolság(ok) nem konstansok hanem a leképzendõ pont síktól való távolságával egyenlõ.
A dolgok teteje a "helyükön marad" szerinted. Igen így látod.
A dolgok alja is a "helyükön marad", így látod.
A dolgok jobb oldala is jobbról marad, a bal oldal is balról marad csakhogy a tükörképed nem elõre néz amerre Te hanem FELÉD! Pont visszafelé, vagyis: kifordul a test. Megváltozik a körüljárási irány.
A tükör miatt van a Tûzoltóság visszafelé felírva a tûzoltó kocsikra pl.. stb.
Amúgy én igazából tudom, hogy a kérdés a hibás, csak az érdekel, hogy hogyan kell jól feltenni, hogy ne a semmit magyarázzuk.
Az is igaz, hogy valójában lusta az ember átgondolni, mi is történik, amikor a tükörben látott képet nézzük. Sokan sztem azt sem gondolják át, hogy a fenti okok miatt a tükörben "beállított" frizurájuk, ruhájuk, egész megjelenésük éppen fordítottja annak, amit a vele szemben állók látnak. Azaz soha nem nézünk ki úgy tükörben, mint annak, aki szembõl néz minket.
Tükrözve leképzi az elõtte lévõ teret, a közeli pontokat közelebbre a távolit távolabbra képzi le, ettõl a "domborulatot" fordítja inverzbe, azaz a körüljárási irányt változtatja meg.
Ne savazzatok, hanem értelmes, okos válaszokat várok, ez nem kvantumfizika, hanem valami egyszerû.
Lehet a kérdés rossz? Akkor mi a jó kérdés?
Nem, nem ìn vagyok Gézoo, bár már írtam neki máshol. Nézd meg a honlapomat, ott van a linkje, azon is rajta vagyok.
Üdv: E.A. .sk
Új vagyok, (: 30 napig URL címet nem adhatok meg) . A fizikának vannak határterületei, ilyen a metafizika is bizonyos értelemben . Szívesen foglalkozok a graviMágneseséggel és a multiverzumokkal . Titeket menyire érdekelnek az ilyen tézisek ? Kedvelem a Teve stílusú írást{; az interneten(NET) találkoztam vele valahol}, persze nem mindenüvé való . Hosszabb idõ alatt megalkottam egy fizikai elméletet, amit szeretnék ajánlani nektek, kb. 88 oldalas mû, ezért ami nem érdekel benne azt nyugodtan ugorjátok át, legfeljebb késõbb visszatértek majd arra a részre ismét . Nézzétek meg, olvassátok el, mondjatok véleményt róla:
<http://www.erdosattilask01.sokoldal.hu>
<http://tarhely.sokoldal.hu/erdosattilask01/fajlok/sajat-honlap-ingyen--sokoldal_hu-levelfizika05.doc>
Üdvözlettel: Erdös Attila (Erdõs) .sk
Ne haragudj Kalash17-ka, de te csak ne(!) dugdos csupasz drótokat a csatlakozóba, ne játszál légvezetékekkel, mert a végén még agyon üt a villanyáram ! És nagyon sajnálnánk ha hiányoznál a fórum látogatók körébõl .
Üdv. E.A. .sk
Úgyhogy most már elvileg meg van tetszõleges m1, m2-re és v1, v2-re.
Persze lehet van valami elegánsabb megoldás is.
Azon törtem a fejemet, hogy hogyan lehetne az ütközések n számát kifejezni a tömegarányokkal.
Gyakorlatilag a következõ a feladat linalgosan megfogalmazva:
un=A^nv
Ahol un az n. ütközés utáni sebességek vektora, A mátrix adja a tömeg viszonyokat, jelen esetben a11=99/101; a12=2/101; a21=-200/101; a22=99/101, v pedig a kezdeti sebességek vektora (jelen esetben <1,0>1,0>^T).
A feltétel pedig, hogy n akkora kell legyen, hogy u2>u1 (u2 a 100-as test sebessége, u1 az 1-esé) legyen.
Felhasználva, hogy v=<1,0>1,0>^T, tudjuk, hogy A^n elsõ oszlopa adja az un-t, ami kifejezhetõ a tömegek arányával. így megkaptam a nem rekurzív képletet un-re, de ezt elég rondának találtam, illetve még nem sikerült leegyszerûsítenem ahhoz, hogy n-et kifejezhessem belõle.