3671
DIESEL vs BENZIN
-
Borg #428 Pusztán tényeket soroltam fel. De tény az is, hogy keveset fogyaszt a csúcsteljesítményéhez képest, ami pedig több területen, mint a vérszegény magánemberek, és a költségorientált céges környezetek ideálissá teszi :) -
#427 Borg: A turbódízel nem véletlen aratott ekkora sikert és terjedt el hihetetlen mértékben. Ezt ne felejtsd el, mert ha csak a negatívumait hangoztatod, illetve szinte minden tulajdonságát annak tünteted fel, akkor elvész a súlya a véleményednek.
-
Borg #426 Nem beszélve a füstről, és finom koromról. Meg arról, hogy mennyivel szűkebb a fordulatszám tartománya, és ezért semmivel sem kényelmesebb mint a benzines. Meg arról, hogy az alacsony fordulaton ébredő baszottnagy nyomaték miatt 5x olyan drága kupplung szerkezet kell bele, ami fokozatosan tudja átadni a nyomatékot. Meg arról, hogy hozzá nem értő használattal mennyivel hamarabb ki lehet nyírni, mint egy sima benzinest. És hogy egyátalán járáskultúráról lehessen beszélni, minimum 6 henger kell bele, a sportosságról nem is beszélve. És mindennek még ára is van.
Meg ilyen furcsaságok is vannak, hogy az 1.8 140LE-s benzines majdnem fél másodperccel jobbat gyorsul 100-ra, mint a 2.2 140LE-s turbódízel ugyanabban az autóban. Mert ugye az autókban nyomatékváltó van, ami biztos az újdonság erejével hat az ilyen fizikai zsenikre :D -
Borg #425 Hagyd, ez már fizika. Többet számít az "úgy tudom", meg az "azt hallottam", meg a "szerintem". :D Ja meg hogy a nagymamám barátnőjének a lányának a férjének a testvére hallotta, és mondta hogy... -
#424 öhhh, 2 napig nem nézek ide, és 52 hsz!? -
#423 "Pont a gyakorlati használatban kellene összehasonlítani őket"
Jó. Hasonlítsuk akkor a turbóst a nem turbóssal! A turbós több alkatrész, bonyolultabb rendszer, nagyobb meghibásodási esély, drágább karbantartás-javítás, magasabb bekerülési költség, turbólyuk. A nem turbós vica-versa.
Pedig még nem is szóltunk arról, hogy milyen gusztustalanul kerreg egy diesel motor... :-P -
#422 de több is ég :), jobbant a többre ére értettem -
#421 Ha jobban ég akkor nő a hatásfok :) -
#420 milyen hatásfok? több levegőt nyom be, jobban ég. nincs itt semmilyen motorhatásfok növelés. keversz valamit -
#419 Hogy a zistenbe ne fogyasztana többet, amikor az a lényege, hogy több levegőt nyom az égéstérbe, ezáltal több üzemanyag mehet be mellé, ami nagyobbat robban, tehát a nyomaték és a teljesítmény drasztikusan megnő.
Akkor nem fogyaszt többet, amíg olyan tartományban forog a motor, ahol még nem forgatja meg kellőképp a kipufgáz a turbina lapátokat, ergó nem jelentkezik a többletteljesítmény. Viszont ilyenkor gyenge mint egy sima benzines alacsony fordulaton. -
#418 a turbós benzines többet eszik ez tény -
#417 A haszongépjárműnek messze nem ez a definíciója. A pontosat megkeresi aki akarja, de a lényege, hogy hasznot termel. Nem szállítja a családot a nyaralóba meg bevásárolni és minden olyan célra amire ma magyarországon egy család fenntart egy autót. -
#416 Azt a járművet, ami pusztán az A-ból B-be jutást szolgálja, haszongépjárműnek hívjuk. Ilyen formán igen, kell a dízel.
Szerintem mindenki egyetért abban, hogy tuning, meg egyéb élményautókba benzinmotor illik.
Tehát én is elismertem a Borg álláspontját, és Borg is elismerte az enyémet. Innentől kezdve sztem bármi szó felesleges -
#415 ez egyértelmű, hogy azonos lóerejű benzines és dízel közül a dízel kevesebbet eszik, és rugalmasabb a benzinesnél normál használatnál. Úgyhogy ha az ár nem is térülne meg teljesen, a dízel jobban megy. Élményre, hangra ott a benzin, de ez kevesebbekre jellemző... -
#414 miért szerinted egy 2,0-res 140 lovas benzinesnél nem eszik többet egy 2,0 turbo 220 Lovas? Ugye mert egy sima 140 lovas benzines nem rúg labdába egy 140 lovas dízellel
Fizika, nagyobb teljesíménynél több a fogyasztás. Ha egy benzines folyamatosan 4000 fordulat felett hajtanál, nagyon hamar térülne egy dízel felár -
#413 mert szerinted a turbós benzines nem fogyaszt többet? -
Borg #412 Akkor ezt is magyarázd meg :D
A turbós benzines miért fogyasztana többet, ha egyszer a turbó és a töltés miatt jobb a hatásfoka?:) Megint valamit "hallottál". -
#411 -
#410 épp ezt próbáltam én is, hogy max 3-4% sportol az utakon, a többi nem üveghangon jár. De amit mindennap A-ból B-be használnak, az már haszonjármű szerinte :)). De tökmindegy az is autó, és be is ismerte hogy ilyenkor kell a dízel, de akkor mi ez a szócséplés még?? -
#409 mellébeszéd... -
#408 a turbós benzines éppolyan drága mint a turbódízel és az már még többet fogyaszt, tehát jóval költségesebb megoldás, mé ha jobban megy is -
[+1 insightful] -
#406 Mivel a szívódízel 99.9%-ban kikopott a divatból személyautókban, így ez abszolút felesleges összehasonlítás. Bemész az autóbótba és benzinest kérsz akkor nem turbó benzinest kapsz, ha dízelt, akkor 99.9%, hogy turbódízelt lesz.
Pont a gyakorlati használatban kellene összehasonlítani őket, itt csúszik félre minden alkalommal Borg is, amikor a 7000-ig pörgő benzineseket élteti. Mindennapos használatban az emberek 99%-a nem pörgeti 3500-4000 fölé a benzinest sem. A dízel is jó ezekben a tartományokban, csak sokkal rugalmasabban gyorsít a nyomatéktöbblet miatt.
-
#405 Akkor esetleg turbós benzinessel kellene hasonlítgatni a diesel turbós változatait. A szívót meg szívóval. Egyből tisztább lenne a kép. -
#404 Még egy korábbi, szélvédőfejelős hirtelen teljesítménycsökkenős postodra utaltam vissza.. sry -
Borg #403 Szívó, 1.6 DOHC. -
Borg #402 Ráadásul nem is az volt a kérdés, hogy melyiknek nagyobb a nyomatéka. -
#401 BTW a benzines szívó vagy turbó? -
#400 Azért annak igazán utánanézhettetek volna, hogy 1 Ft-lb 1.4 Nm... -
#399 Passat min nyomték 155NM
Civic max nyomaték 120,1 Ft-lbs
miről beszélünk?
abban igazad van kiegyensúlyozottabb, de ezzel nem érsz semmit az ég világon, akkor lenne értelme, akkor menne jobban, ha a dízel nyomatékának 80%-át adná le. Ez így felesleges szócséplés -
#398 Lehet h én vagyok hülye, de ha jól látom még a legmélyebb ponton is nagyobb a nyomaték mint a civic-nél a csúcsérték.. -
Borg #397 Itt pedig egy 1.9 TDI görbéje:
min nyomaték 155nm
max nyomaték 275Nm
Számoljunk csak, 56%... most jöhetnek a kötekedések. -
Borg #396 Segítek neked, itt egy benzines görbéje. Ez egy 4gen civicé.
max nyomaték: 120Ft-lbs
min nyomaték: 105Ft-lbs
Számoljunk csak, 87.5%... jöhet a dízelé...
-
#395 "benzines már alacsony fordulaton is rendelkezésedre bocsátja a Nm-ek minimum 80%-t"
-
Borg #394 Esetleg megtennéd, hogy valamivel alá is támasztod rendkívül elmés véleményed? Mert ugye csak 1-1 görbét kéne beszúrni ide, és máris látnád... -
#393 80%?? lol
ez nekem is fájt
nem mondom meg miért, csak többet nincs értelme idejönni... -
#392 Ez fájt. -
Borg #391 Úgy bakker, hogy a benzines már alacsony fordulaton is rendelkezésedre bocsátja a Nm-ek minimum 80%-t, míg egy turbódízelben a nyomatéknak is csúcsa van, tehát 1 ponton adja le a legtöbbet, és körülötte meg meredeken ível lefelé a görbe. Persze marketingnek marha jó duma, hogy 5-600Nm. -
#390 mellesleg az autók általában alapjáraton nem húznak jól :), ha olvastad volna, főleg egy 8 ezret pörgő szívóval, 1000 és 4000 között teljesen nyugis a motor, épp a benzineseknél jellemző jobban mindaz, amit most leírtál
Ülj bele, húz az :) -
#389 szükséges a munkám miatt...