3671
DIESEL vs BENZIN
  • Borg
    Soha nem tagadtam, hogy elfogult vagyok, de azért a tényeket, és a fizikát ne próbáljuk meg a elferdíteni a dízel javára :)
  • DanielT
    Jóvan, kiszállok én hülye állat, aki próbálta valamivel alátámasztani az egyértelmű piaci trendek okait :D

Bele is ülök holnap a jó kis benzines gépembe, oszt leköpöm a tdiket :D
  • DanielT
    Dehogy magyarázom. Ez így van. (a matematikai része, kiragadva mindabból az elfogultsághalmazból amivel a benzinesek iránt viseltetsz) :D
  • Borg
    A szerkhez pedig: Látod, éppen ezért mond többet a lóerő, vagyis a teljesítmény, mint a Nm. Mivel a teljesítmény a Nm és a fordulatszám szorzatából jön ki, és a gyorsulást pedig a pillanatnyi leadott teljesítmény*, és az aktuális menetellenállás különbsége határozza meg. Logikus levezetés, semmi több :)

* Ez pedig ugye a teljesítménygörbe alatti terület, az adott fordulatszám tartományig. Területszámítás, integrált, tudod :) Matek.
  • Borg
    Figyelj, fizikai képletről beszélünk :)

Ha a szorzatban csökkented az egyik tényezőt, akkor az eredmény csak úgy maradhat változatlan, ha a másik tényezőt arányosan növeled.

De magyarázd már meg, hogy nem így van :D
  • Borg
    De egyszerűen rá is lehet ám érezni arra, hogy egy autó nem csak a nyomatéktól megy. Mivel ugye nem ilyen egyszerű a kép, ha nyomatékváltó, menetellenállás, hajtáslánc, áttételek, és karakterisztika is benne van a képletben.

Egyszerűen meg kell nézni, hogy hol van a nyomatékcsúcsa az autónak. Aztán autózz azon a fordulaton. Utána nézd meg, hogy hol a teljesítménycsúcsa. És autózz ott. Utóbbinál fog jobban menni.
  • DanielT
    A kis fordulatszámot nem kell ellensúlyozni barátom :) Vagy már azt is pontozzák? :)

Löl! :D Pihenjünk.

szerk: Még annyit, hogy ki a vér mondta, hogy nem mond semmit a forgatónyomaték? Rárakod bazzeg a műszert és megméri. :) Ha valami, akkor a lóerő nem mond semmit magában. Annyit mond, hogy mennyi a nyomaték és a fordulat szorzata.
  • Borg
    Ember gondolkodjál már.
    Pont te mondtad ki kerek perec, hogy a Nm önmagában semmit nem mond! Te irtad fel a képletet. Na jó, nem irtad fel, csak körülírtad.
    A képlet ugyanis: P=Mxf. Vagyis a teljesítményt, a nyomaték és a fordulatszám szorzata határozza meg. Te irtad le!

Logikusan következik, hogy ha valaminek alacsonyabb a fordulata és azt akarjuk, hogy legalább ugyanúgy menjen, akkor a fordulatszámcsökkenéssel arányosan növelni kell a nyomatékot.

Egy az egyben ez van leírva a 452-ben is, de szerinted "bullshit" lol :D

Gondolj már bele legalább egy kicsit. A dízelnek pont a nyomaték ellesúlyozza a kis fordulatszámot ahhoz, hogy a teljesítmény kb ugyanott lehessen, mint egy benzinesé.

Szóval mivel ugyanarról a dologról beszélünk, talán a saját mondókádra ne jelentsd már ki, hogy bullshit :)
  • DanielT
    Jah, kb. Ha max 2000ccm és 4 henger akkor turbó, ha 2.5 6 henger vagy felette akkor nem muszály :)
  • csm
    nekem ha benzin akkor min. 1.8T. vagy ez felett ehy nem turbos is jöhet.
  • DanielT
    Hangsúlyozom, egy hozzád hasonló benzinpárti embert akarsz meggyőzni arról, hogy a benzines mennyire jó... ennél fogva sokra nem fogsz jutni :D

Na, annyiban más a helyzet, hogy nem a kis varrógépmotorokat kedvelem a benzinesekből... :P
  • DanielT
    Nem módosítottam mielőtt hozzászóltál volna, csak hozzáírtam. (gyakran szerkesztek a 4 percen belül, mert újra és újra elolvasom és ha nem pontos javítom. Ha ezzel összezavarnék valakit, ahogy eddig is, odaírom, hogy "szerk")

Erre cáfoltam: "És pont emiatt nem mond önmagában semmit, hogy hány Nm-es egy autó."

Mert ha a Nm nem mond semmit, akkor a lóerő pláne.
  • Borg
    De elegánsan módosítottad a hsz-ed :)

Csak tudnám mire cáfoltál rá vele vajon, mert hogy a 452-ben leirtakra nem, az biztos.
  • csm
    lehet hogy nálad a tények beszélnek, de 2 perce még a teljesítménygörbékről írtál, amit én nem vennék ténynek, nekem a tény az az hogy milyen kocsit vezetek és abból vonok le következtetéseket. kicsit szarul fogalmaztam, de nagy elme vagy majd kibogózod
  • DanielT
    Bullshit. (bocs)

A lóerő(teljesítmény) az az általad szarba se vett nyomaték és a fordulatszám szorzata. Tehát önmagában nem egzakt szám úgy mint a nyomaték. Szóval jobb, ha nem becsülöd túlzottan alá, mert ha tetszik, ha nem, az gyorsítja az autót. Hogy a benzines motor a karakterisztikájából adódóan nagyobb szorzatot ad ki? Who gives a shit?
  • Borg
    Nézd, nálam a tények beszélnek.

Nem bocsátkozok ilyen alaptalan és szubjektív feltételezésekbe, mint a "megnéznék", meg a "nem lennék oda" típusú mondókáid.
  • Borg
    kilowattok! vagyis a görbe alatti terület... ami definitive nem egyenlő a nyomatékkal. Lehet rövid meredek görbe, kis fordulatszám tartománnyal, vagy hosszú, lapos, nagy fordulatszámtartománnyal. A kilowattok egyeznek.
    Az autókban pedig van nyomatékváltó, ami pont arra hivatott, hogy autózható fordulatszámtartományban tartsa a motort minden sebességen. És pont emiatt nem mond önmagában semmit, hogy hány Nm-es egy autó.
  • csm
    hát én nem kételkedek a tapasztalatodban, és tény hogy a benzines fajin de nekem is csak turbóval kell, élményautónál nem számít a fogyasztás.
    de a tapasztalat mit sem ér ha nincs mögötte tudás, de te ezt már bebizonyítottad.
  • DanielT
    Nemnem, tőled szeretném hallani :)
  • Borg
    Miért kérdezed ezt tőlem?
    Kérdezd a fizikai zseniktől ott lentebb :)
  • Borg
    Tökre nem. De ez mindegy.
  • DanielT
    Mi a lóerő? Hogyan viszonyul a nyomatékhoz?
  • DanielT
    Ja, 6-8-10-12 hengerre módosítom. (mert ezzel a hengerszámmal tudják a dízelek nyomatékát)
  • DanielT
    Elnéztem, de ugyanaz a motor van az NSX-ben is.
  • Borg
    A Legend hol sportautó? Miért beszélsz mellé?
    Talán késő van már ehhez a témához.
  • Borg
    Miért, mivel lennél oda annyira? De nem gond ám, nem én beszélek magam ellen minden második hsz-ben :)
    Meg azt a képletet beszúrhatnád már ide, ahol a Nm gyorsítja az autót ;)
  • DanielT
    Te jó ég, ugye most nem azt akarod nekem bebizonyítani, hogy sportautónak jobb a benzines? Ah...

Hozzájutottam én már jobb autókhoz is elhiheted. Amit a legjobbnak tartok, 6-8 henger és benzin. Meglep? Ezeknél egy dolog jobb, ugyanez a lökettérfogat/hengerszám turbóval(sajnos gyárilag már nem divat a turbóbenzin 4 henger felett, de talán visszatér). Ez a tömény élvezet.

De hihetetlen amit tudnak a dízelek. Tény. Pont. Aki ért hozzá elismeri.
  • Borg
    Acura RL/Legend, 3.5 V6 DOHC iVTEC 350LE.

Nyomatékban hiába veri péppé ahogy akarja, mivel VÁLTÓ van az autókon. És ahogy a számok is mutatják...

Nem kell hivatkozni a tapasztalataidra, úgy, hogy mintha másnak nem is lenne. Itt a passat amibe 90e km-t tettem, a Touran, a 3.0 tid saab, a 320d touring bmw, 2.2TD Espace... a legjobban ezek közül az Espacet bírtam :) 10-12 évvel ezelőtt nem is vágytam többre annál a kocsinál. Csak aztán az ember idővel jobb autókhoz is hozzájut...
  • csm
    ezzel mit akarsz hogy 5.7 alatt van százon???
    ahhoz optimális váltások és csőgáz kell amit nem mindig sőt elég ritkán alkalmazunk forgalomban, és sztem te sem, de biztos vagány erről beszélned. a 310 Nm-el meg nem lennék oda annyira
  • DanielT
    Befejeztem, nem látom értelmét folytatni. Egy 4 ajtós 2 tonnás automata váltós minden létező extrával felszerelt luxusautót hasonlítasz egy sporkocsihoz, amitől alig marad el 0-100-ra, nyomatékban péppé veri és lóerőben is minimális a különbség.

szerk: 100%-os az elfogultságod a benzinesekhez, azon belül a Hondákhoz, mivel neked is az van. Nekem most csak benzines autóim vannak, de épp elég kapcsolatom van a modern dízelekkel ahhoz, hogy maximálisan elismerjem az érdemeiket.
  • csm
    biztos nem gyári crx-ek
  • Borg
    Nézzél. Nem egy CRX szaladgál például 350-400e km-rel, generál nélkül. 1.5/1.6 DOHC/VTEC-ek ugye.
    A vicces max a tájékozatlanság, más semmi.
  • csm
    neked vicces de a lényeget érted nem? az hogy mennyire gyári az nézőpont kérdése, nincs benne tuning gyári alkatrészek de 23 év és fél millió kilóméter után volt már mit cserélni rajta ;) . de feleennyi km-el megnéznék egy olyan benzinest aminek a csúcsteljesítménye 7500-on jön elő. na az vicces
  • Borg
    Jó.
    NSX 3 literes 274LE, 290Nm.
    NSX-R 3.2 literes 280LE, 310Nm.

Tökre egyértelmű, hogy az 535d helyett inkább ezekből választanék. Ja, és 8 éve nem gyártják már őket... az 535d meg "elég új", a 268LE-jével.

Még valami. 5.7 alatt 100-on vannak. Az 535d meg még mindig nem tudja 6 alatt, ha jól tudom.
  • DanielT
    Mert egy 20 éves Honda motorja az gyári állapotban van ugye? Menni megy...

Ez totál szubjektív és komolytalan komment volt, nem is értem miért reagáltam..
  • DanielT
    A Veyron példa nem illik ide, te is tudod, szerencsére smileyt raktál :)

Az 535d-t nyugodtan össze lehet hasonlítani 3000ccm -es 6 hengeres benzines gépekkel.
  • Borg
    "2000-er felett kapcsol be a turbó, onnan megindul, 2000 alatt meg nagy a nyomaték."

Elég vicces mondat, főleg a második fele :)

De senki nem mondta, hogy tönkre KELL mennie benne a turbónak. Viszont hogy nem gyári állapotban van már, azért kezeskedek :) Menni megy. 3 kerékkel is megy az autó, hogy hogyan, az már más kérdés :)
  • csm
    nekünk 524td van több mint 10 éve, a kopó alkatrészeken kívül nem romlott el rajta semmi, főleg nem a turbó. De talán azért mert BMW. :) 2000-er felett kapcsol be a turbó, onnan megindul, 2000 alatt meg nagy a nyomaték. folyamatosan 140-160-as tempóval 6,7 litert eszik. Ja és 20 éves, az 535d is ilyen csak +20 év tapasztalat még mellette áll :DD
  • Borg
    Ja, hogy mostmár a 15 milla feletti "átlag" autókat is tárgyaljuk?
    Pont a mezei magánemberek autózása mellett áltak itt ki, amikor a pörgős benzineseket mertem említeni... amik mondjuk még fele ennyibe se kerülnek.
    De jó, akkor beszélj nekünk az 1001LE-s véletlenül sem dízel Bugatti Veyron-ról is ;) Tipikus átlagautó, átlag teljesítménnyel :)
  • DanielT
    Vérszegény magánemberként szívesen megautóztatnálak egy 535d vel... 268 LE 500Nm.