JAS-39 Gripen, az új vadászgépünk II.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
F-15 is szóbakerült de elég hamar lekerült a napirendrõl.
Egyik kisgazda nagyokos ajánlotta, csak felvilágosították, hogy a maximális sebességét nem tudná magyarország légterében elérni.
Ekkor jött a mégjobb 5let, hogy akkor már rögtön evgyünk F-22 est igaz ebbõl csak 4re futna, de az legalább a legmodernebb (noha nem adnának nekünk el ilyen gépet). Utána a kisgazdák eltüntek apolitikai szintérrõl és a kormányból is...
Baromi ronda ez az új dizájn!
"Ha valami elromolhat,akkor az el is romlik" Gigabyte X58A-UD5 ,i7 950, Radeon 6970 ,3x4GB DDR3 2000mhz ami sajna már nincs: A1200 030/50 1,2GB winyó 14"Multisync
Az Oroszok ülése aminek sajna szégyenszemre nem tudom a típusszámát sokkal biztonságosabbak.
Ha jól tudom, és jól emlékszem az orosz katapult ülés amint megrántjuk a kart az elsõ az, hogy a végtagjainkat rögzítse az üléshez, nehogy a gépben maradjon valamely testrészünk, amire volt példa a repülés történetében, ha jól tudom.
Ezekután a fejre is lefedi, és csak ezek után katapultálja a pilótát olyan irányba, hogy ne a földnek csapódjon, hogyha fejjel lefelé van alacsony magasságban.
Ráadásul még van az ülésen két stabilizátor ami a zuhanását stabilizálja az ülésnek.
"Ha valami elromolhat,akkor az el is romlik" Gigabyte X58A-UD5 ,i7 950, Radeon 6970 ,3x4GB DDR3 2000mhz ami sajna már nincs: A1200 030/50 1,2GB winyó 14"Multisync
Nem említetted a Bofors cég csöves fegyvereit. Azokat is sokan használják, mert jók.
Én arra gondoltam, hogy a Grippenen nincs öntömítõ üzemanyagtartály, és más, ami a többi gépen már megszokott. A svéd gépek általában nem a csúcsmodelek az adott korban. Ettõl eltekintve, a korlátaik között nagyon jók.
Nálunk ez még nincs igazán kiépítve.
Svédország noha tényleg nem harcolt modern háborúkban, nagyon komoly tapasztalatokkal rendelkezik a fegyverrendszerek terén. Nem véletlen, hogy például jelenleg az US NAVY egy svéd tengeralattjárót bérel egy teljes évre, személyzetestõl, hogy kellõ tapasztalatott szerezhessenek a hagyományos tengókkal kapcsolatban. Bérelhettek volna Ausztrál vagy Kanadai tengót, õk mégis a svédekhez fordultak.
Talán az sem véletlen, hogy például az amerikai hadsereg egyik fõ kézi páncéltörõ eszköze szintén svéd (M136 AT4).
Lehetne még sorolni, de én itt most nem a svédeket akarom isteníteni, csupán rá szeretnék mutatni arra, hogy ne tévesszen meg senkit a svéd semlegesség...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A légi utántöltésnél kérhetünk / bérelhetünk a NATO-tól légi utántöltõ kapacitást, ha szükségünk van rá. Illetve elvi lehetõség a saját légi tanker beszerzése, de erre aligha ad ki pénzt az állam (vannak un. kombi tankerek, amelyek teherszállító és tanker feladatkörben is használhatóak, mivel az An-26 állomány így is lassan elöregszik, ezek pótlásáról is el lehetne / kellene gondolkozni).
Elõször is: A Grippen mindenképp modern vadászgép, és persze jól repül, és már nagy szükségünk volt egy hasonló kaliberû gépre.
De, nem tudom, hogy a többi fajta milyen lett volna. Egyszerûen nincs megfelelõ összehasonlítási alapom.
Ami meg az úgynevezett kifogásokat illeti:
"Minek kellenek Magyarországnak új vadászgépek?"
Cifu is írja: a régieket hagyták tönkremenni, nem tartották karban, pl. takarékossági okokra hivatkozva, vagy csak azért mert orosz gyártmány.
"Nem tud megfordulni a Gripen az ország határain belül"
Politikushoz méltó ostobaság. Már a MiG-21 is képes volt a 2,5 -os hangsebesség elérésére, mégis belül tudott maradni az országon. Ráadásul a gépek csak külön engedéllyel léphetik túl a hangsebességet, a normál utazósebességük annál alacsonyabb. Kis sebességen meg minden gép fordulékonyabb, a fizika törvényeinek megfelelõen.
"Minek szükséges a légi utántöltés képessége egy ilyen kis ország számára?"
Elõször: mert így csak a személyzet fáradása korlátozza a bevetés hosszát.
Másodszor: ez a NATO-szabvány, és mi tagok vagyunk, be kell tartanunk ezeket. Ha elmennek a gépek a kanadai gyakorlópályára, ott sem elõnyös az állandó le és felszállás.
"A Gripen még nem bizonyított egyetlen háborúban sem!"
Itt nem ez a legnagyobb probléma. A legtöbb új típus még nem vett részt valódi harcban. Inkább az a probléma, hogy a gyártóknak sincs tapasztalatuk a harci sérülések kivédésének területén, hisz régóta semlegesek, nem harcoltak modern háborúkban.
"Az elsõ szolgálatba állított 4. generációs vadászgép"
Hát ez besorolás kérdése. Attól függ honnan nézzük. Ha elsõgenerációsnak a koreai-háború gépeit nézzük, második generációsnak a vietnami háborúsakat, harmadik generációsnak a hetvenes-nyolcvanas évekét, és negyedik generációsnak a kilencvenes évek utánniakat, akkor ez negyedik generációs.
Ha a felszereltségét, akkor az A változat max 3. generációs. Az F-16 -os kiépítése ennél komolyabb.
Már az eredeti szerzõdéskor is a fõ indok a gazdasági szempont volt, mivel a svéd fél befektetésekkel és magyar termékek importjával ellentételezést vállalt.
A legjobb az Oroszoké.
Szóval ha túl akarsz élni egy katapultálást, akkor MIG-29-ben fogsz ülni vagy SU-27-ben.
A párizsi repülõsnapok egyikén be is mutatta mit tud.
Oké, legyen légi utántöltés a gripeneken, de mivel töltjük fel õket? Ahhoz is kéne egy repülõgép.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"
Na ja, én is csak kétnaponta cserélem. 😊
Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein
(az embert meg megvédi a katapultülés)
Tudom, h. ez mérnöki dolog, de akkor is.
Mikrorepedések, szerkezeti gyengülés? Szerintetek nem lesz ebbõl baj?
Az F-15 beszerzése pedig szerintem õrültség lett volna. Az tény, hogy jó gép jó a fegyverzete, de többet vagy ugyanannyit eszik mint a MIG-29. Röviden nem lenne gazdaságos fenntartanunk.
Amit pedig Invader is írt tény, hogy jobb ha az Eu-n belül marad a pénz.
A JAS-39 Gripen 2mach sebessége pedig fölösleges, mert ha mgenézzük az F/A-18 se megy 1,8 mach-nál többel.
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!
Én alapvetõen nem bánom hogy Gripent vettünk, bár a használt F16A felújítva C BlockXX-re tán korszerûbb gép lenne, szerintem nem annyival, hogy a jelenlegi feladatkörben ez számottevõ elõnyként jelentkezne.
Cserébe nem az amerikai fegyverlobbyt (és ezzel Busht) pénzeljük (függetlenûl attól hogy kitõl vettük volna a használt gépeket), hanem EU-n belûl marad a pénz amit fegyverkezésre költünk. Márpedig jótett helyébe jót várj.
Cifu: Jól emlékszem, hogy anno felmerült F15-ösök beszerzése is? Mintha a TOP GUN írt volna róla, hogy errõl is szó volt...
Na akkor néztek volna nagyot az európai NATO-sok 😊
Azt olvastam, hogy csak a fegyverzet 28 milliárd HUF-ba került, de mennyibe fáj az egész a magyar állampolgárnak? Na erre lennék én kiváncsi<#nezze>#nezze>
"I am a leaf in the wind! Watch how i soar..." Wash from Serenity
A legaltalanosabb a szakertok kozott az hogy az F-14-tol szamitjak a 4. generacio idoszamitasat. De ezt te is tudod...csak azert hozom fel mivel a Tomcat joval elobb a porondon volt mint a peldaban szereplo par gep...
Mas...itt a vege fele mar kicsit osszevissza magyarazkodosra sikerult szvsz...kicsit amolyan "forumozos" hangulatu....talan nincs is ra szukseg..... En legalabbis nem hiszem hogy itt az SG-n kellene "magyarazkodni", es az sem meglepo hogy az SG tele van olyanokkal akiknek velemenye van, meg ha/talan az teljesen helytelen is, es csak onzo es tudatlan megfontolasok szulik azt. (ezt a kijelentesem "szeretni" fogjak paran..de nem erdekel...en igy gondolom...<#hehe>#hehe>)
En talan a cikk vegen arrol irtam volna hogy : Igaz mereven elzarkozva a "Mig-29B vs Jas-39 EBS HU" konkret test-test elleni osszehasonlitasatol, de a magyar legter vedelmere gyakorolt hatasairol igen! Azaz mi az amivel a Gripen tobb, mi az erenye es mi a hatranya....szvsz ez sokkal meggyozobb barmilyen "magyarazkodasnal"*
(*.: Megha kimondatlanul is nagyon jol tudom hogy toled bizony messze aljon es nem az volt a szandekod amit erzek a veget olvasva...<#wink>#wink>)
Amugy jo ez is es <#eljen>#eljen>