• teddybear
    Hát én nem vagyok szakértő, pontosabban magamat sehogysem tekinthetem annak, de azért van véleményem a témáról.

Először is: A Grippen mindenképp modern vadászgép, és persze jól repül, és már nagy szükségünk volt egy hasonló kaliberű gépre.
    De, nem tudom, hogy a többi fajta milyen lett volna. Egyszerűen nincs megfelelő összehasonlítási alapom.

Ami meg az úgynevezett kifogásokat illeti:

"Minek kellenek Magyarországnak új vadászgépek?"
    Cifu is írja: a régieket hagyták tönkremenni, nem tartották karban, pl. takarékossági okokra hivatkozva, vagy csak azért mert orosz gyártmány.

"Nem tud megfordulni a Gripen az ország határain belül"
    Politikushoz méltó ostobaság. Már a MiG-21 is képes volt a 2,5 -os hangsebesség elérésére, mégis belül tudott maradni az országon. Ráadásul a gépek csak külön engedéllyel léphetik túl a hangsebességet, a normál utazósebességük annál alacsonyabb. Kis sebességen meg minden gép fordulékonyabb, a fizika törvényeinek megfelelően.

"Minek szükséges a légi utántöltés képessége egy ilyen kis ország számára?"
    Először: mert így csak a személyzet fáradása korlátozza a bevetés hosszát.
    Másodszor: ez a NATO-szabvány, és mi tagok vagyunk, be kell tartanunk ezeket. Ha elmennek a gépek a kanadai gyakorlópályára, ott sem előnyös az állandó le és felszállás.

"A Gripen még nem bizonyított egyetlen háborúban sem!"
    Itt nem ez a legnagyobb probléma. A legtöbb új típus még nem vett részt valódi harcban. Inkább az a probléma, hogy a gyártóknak sincs tapasztalatuk a harci sérülések kivédésének területén, hisz régóta semlegesek, nem harcoltak modern háborúkban.

"Az első szolgálatba állított 4. generációs vadászgép"
    Hát ez besorolás kérdése. Attól függ honnan nézzük. Ha elsőgenerációsnak a koreai-háború gépeit nézzük, második generációsnak a vietnami háborúsakat, harmadik generációsnak a hetvenes-nyolcvanas évekét, és negyedik generációsnak a kilencvenes évek utánniakat, akkor ez negyedik generációs.
    Ha a felszereltségét, akkor az A változat max 3. generációs. Az F-16 -os kiépítése ennél komolyabb.