JAS-39 Gripen, az új vadászgépünk II.

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
A 3M-20 "Moszkitó" robotrepülõgép hatótávolsága csak kb. 120 km, amiben ez a robotrepülõgép nagyon félelmetes, az a nagy sebessége (tengerszint közelében a hangsebesség kétszeresénél is gyorsabban tud haladni). Ettõl függetlenül ez sem egy csodafegyver, de kétségkívûl egy igen hatékony hajó elleni eszköz.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ez inkább a hadsereg továbbra is halogatott reformjának köszönhetõ, nem pedig a NATO-nak.

[NST]Cifu
Egyébként szerintem az F-35-s nem elsõsorban az F/A-18-asokat váltja majd fel hanem az F-16-osokat. Az F-18-asokat F18-asok váltják fel. Az C/D az E/F (Super Hornet)

USMC: Az F/A-18 és AV-8B gépállományt F-35A és F-35B gépek váltják fel. (voltak olyan hírek, hogy tisztán F-35B gépeket vásárolnak csak, ezt még nem tisztázták)

US NAVY: Az F/A-18 állományt eredetileg tisztán F-35C váltotta volna, de a jelenlegi állás szerint az F-35 megrendelések megkurtítása után (legalábbis az F/A-18E/F kifutásáig) párhuzamosan fognak a hordozókról F-35C és F/A-18E/F változatok üzemelni.

Bucser
Bocsesz a helyesírásért csak itt nincs szerkesztés csak a fórum többi részén.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
BTW: ez nem vicces hanem szánalmas.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Az még csak hagyján de se betûkettõzés se, vesszõk és se átgondolt fogalmazás...

NE úgy márpls mintha egy cset lenne.. gondold át mit akarsz írni kb 4-ed ennyi hozzõászólásba belefért vollna ez a Thread.

Másrészt Tornádó tengeralattjáró nincs az Oroszoknál csak a Typhoon (angolul nem tudóknak Tájfun ami lehet hogy emlékeztet téged a Tornádóra) Ez viszont nem vadásztengeralattjáró hanem csapásmérõ rakétahordozó azaz stratégiai csapásmérõ eszköz. Ballisztikus rakétákat üzemeltettek róla.

Harmadrészt F-22 ahogty korábban mondták nem hordozó fedélzeti és 1-2 tankolással át tud települni USA-ból Európába... Hol is van az a kicsi hatótáv?

4-ed részt a Hordozók általában egy flottacsoport zászlóshajói. Azaz rombolók és cirkálók õrzik õket telepakolva rakétaelleni kütyükkel... (ugye itt is vannak csalik ahogy molnibalage írta van Körkörös közellégvédelmi rendszer (PHALANX) és van a Rakéta védelem ami a sea sparrow rendszer. Egyetlen helyrõl támadhatók amire még nem nagyon van elhárítás az a víz alól. (bár minden flottacsaoportot egy vagy 2 vadásztegeralattjáró követ...)

Bocsi!<#hehe>
A Haditechnika 1999 01-es számában megemlitik, az egyik orosz rakéta leírásánál.
De a TopGun-ban is benne volt,(nem a filmben) sõt pontos leírása is. 96-2000-ig valamelyikbe csak nem tudom melyikbe.<#wow1>
Annak is nézz utána, hogy mikor kell használni hosszú magánhangzókat... Roppant irritáló, ahogy írsz.

Egy pilanat útána nézek mert meg vanak ezek az újságók.
Pedig híd el nekem léteznek. Sõt az egyik újságban teljes felépitést le kõzöltek.
Ezektõl ha jól túdóm még az amerikaiak is félnek.
Sõt õk is Tornádó tipúsúaknak mondják.
Molnibalage
Valszeg akkor valamire rosszul emlékszel. Nehogy már az egész neten semmi se legyen arról amit te tudsz.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Igen ebben igazat adok. A repülõgépek is olyanok mint a spórt autók kõlténi kell rá, igaz azon nincs fegyverzet<#nyes><#taps>
Na na azok is állatok, érdekes hogy a Tornádó tipúsúkról semit nem találtam a neten. Te igen?
Molnibalage
Azért a Los Angelesek se kutyák. De a tengeralattjárókról aztán TÉNYLEG szinte ma sem mondanak semmit. Azokat inkább ne hasonlítgassuk.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Kettõt találhatsz miért nem hagyják úgy tárolni õket..
Azt is észrevehetnék a fejesek, hogy egy fegyvert nem elég megvenni, arra költeni is kell, hogy használható maradjon. A kardnak is van hüvelye és élezni is kell azt is. 😊

Atom meghajtású tenger alatt járók a legjóbbak ami az oroszoknak van. Ne mond, hogy nem halóttál róla!.(ezek a legnagyobbak)(hasonló az amerikaiakéhoz)
Köszi a cimet át is nezem rõgtõn.
Molnibalage
Mi az a Tornado típusú tengeralattjáró? Még az életben nem halottam róla. Most van Oscar, Delta III,Typhoon, és Alfa, ha még üzemképes...

Megint nem azt mondtam, hanem nem is akkarták a magyarok, hogy adják a felszerelést érdekes más országoknak nem volt igyen problémájük.
Melesleg kiváncsi lenék mi lenne a gripenbõl ha úgy tárólnák mint a MIG-ket kb 7-8 év alatt.
És abban viszont egyet értek hogy az USA túl drágán adta a gépeket.
Molnibalage
Belekerült 5 másodpercbe. Nem vicc! Tényleg annyi volt. Az elsõ talûlat a google-n.

Molnibalage
http://www.enemyforces.com/missiles/kh_41.htm Tessék.

Molnibalage
Mellesleg hány darab kH-41 van összesen.? Kb.100-110 kéne ahhoz, hogy áttörj a hordozó védelmén.

Ugyebár legalább egy rakétás cirkáló (Ticonderoga osztály, AEGIS cirkáló néven is fut) és 3-4 fregatt vagy romboló kísér egy hordozót. Van rajta legalább 4 század, 48 vadászgép. Ez most már csak F-18. 10 AMRAAM pakolható mindegyikre. (Direkt a tömeges rakétatámadás elleni védelem céljából lett ez kifejlesztve.) Tessék számolni...
És akkor még ott vannak a hajókon levõ CIWS rendszer és Sea Sparrow. (Ha egyátlán már mág az van rajtuk, lehet, hogy már még újabbak vannak.)
+még a hajókon is vannak elterelõ csalik. (mnit repülõkõn a chaff)

Én nem úgy értetem.
Honan szeted azt a 250-300km-es hatótávolságót?
Bár nem túdom póntósan hülyeséget meg nem akkarok le írni de biztósan túdom hogy nem ekkora.
De ha ekkora is az a jó benne hogy szinte mindenrõl ellehet inditani.(tenger alat járó és azért egy Tornádo típúsú tenger alatjáró nem egy piskóta.)
Molnibalage
Ezért is problemás a MIG. A seggüket nyaljuk azért ,hogy az Õ tartozásukat adják már meg? Le lehetne szállni errõl Legalább eggyel kevesebb dolog az ami tõlük függ. Nem akarom sértegetni õket, de nem a legmegbízhatóbb társaság.

Ott szúrta el az USA, hogy drágán adta volna az F-16-ot. Kicsit lejebb viszi az árat és talán már 3-4 éve azzal repülnének itthon is.

Molnibalage
Miért kéne õket szállítnai. Minden új ami gép a SAJÁT SZÁRNYÁN repül el azokhoz akik megvették. Hahó! Az F-22 az tudod légiutántölthetõ, mnit MINDEN USA típus, megy az oda ahova akar és nem is hordozós a típus.... A '91-es Öböl-háború elõtt is Nevadából repültek leszállás nélkül fegyverzettel Kuvaitba. Láttál már ilyet orosz típustól?

NATO légierõkben évi 180 repült óra alatt a tanker KÖZELÉBE sem mhetsz. Az orosz átlag most 60-80 óra.

kH-41 Moskit tényleg érdekes fegyver csak alig van belõle és kb. 250-300km a hatótóvolsága. Azért IGENCSAK neki kell veselkedned, ha ilyen közel akarsz jutni egy hordozóhoz. Mellesleg a flotta nem kell, hogy partközlebe menjen, mert azon is vannak tankerek.

Hadj gonoszkodjak az Orbán-kormány 4-éve alatt szó-szórós értelemben nem áltak szóba az oroszokkal akkor te mit vársz, hogy még fegyvereket meg alkatrészeket adjanak, amikor ellenségesen viselkedünk feléjük.(jó azért valamijen okkal)
Különben mit ér az F-22 Ha nagy távolságba kell õkett szálitani. Szinte csak anyahajokra lehet tenni õket. viszont az oroszok nagyon olcson kifejleszetek egy rakétát ami simán ki lõvi az anyahajókat szinte észre vétlenül ez a Moszkitó. A tipúsát bocsi nem tudom! Na akkor ki volt az okosabb aki milliárdokat kõltõt gép kifejlesztésre vagy aki csak milliot és majd olyan hatásos.
Molnibalage
Azt a seggfejet kéne jól sittre vágni akinek a felelõssége lett volna gondoskodni a gépek alkatrészellátásáról! A haza védelmével szórakozik. Az ilyent régen AGYONLÕTTÉK!

Molnibalage
Akkor meg nem kellett volna csatlakozni és 80% feletti igennek lennie a szavzáson. Jaaaaa, hogy nem gondolkodunk? Az embernek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak.

Molnibalage
Hahó! Ezért van %-ban megadva. Ez az arányos teherviselés. Az USA 1%-a naná hogy több, mint a mienk.

Látható, hogy ha nem minden szarra költenék a pénz és 1%-ot költenénk lenne azért kicsit másra is pénz...

Molnibalage
A MIG-29 százer repült órára esõ vesztesége (Hivatalosan A osztályú baleset ami halállal vagy 1 milla dollár feletti kár az USA terminológiában.) orosz adat szerint 6-7 átlagosan. USA-ban F-15,F-16 és F-18 gépeké 1-2 körül van. Volt olyan idõszak is amikor 1 alatt volt.

Nehogy azt hidd, hogy az orosz madarak nem esnek le. Ott még az alacsonyrepidõ is sújtja õket.

Viszont a NATO azézt meg érthetné magyar ország helyzetét. Nem egy gazdag ország, nincsenek milliárdok a katonaságra.
Viszont igy igazad van.
Molnibalage
És mi az, hogy alacsonyabbak? A GDP asszem 1 vagy 1,1 %-át kell honvédelemre költeni. Nálunk ez most 0,6% sem éri el ... ENNYI KELL különben nem fogadnak el a NATO-ban és még a végén megkérenek nyilvánosan is, hogy azért ezt nem kéne csinálni. Nagyon érik ez a helyzet. NA AZ ÉGÉS LESZ a javából.

Pontosan kétszer használták.(nyilvánosan) Amúgy hány F-16-os sõt még F-18-as zúhant le méghózá úgy, hogy a pilota nem is élte túll.<#pardon1>
Nem érteted az vicc volt, illetve nem teljesen.
Molnibalage
Nem a vételár, hanem a fenntartás az olcsóbb!
MIG és Szuhoj is ennyibe kerülne csak a fenntartása drágább 3-4-szer, mint pl.F-16-nak.

Molnibalage
Ne ezzel egyetértek. A MIG-eket kellett volna tisztességesen tárolni és akkor lehetne modernizálni. Technikailag, most is megoldható lenne "csak" akarat (politikai)és pénz kell hozzá.
Gripenbõl is inkább 20 együléses és 4 kétüléses kellett volna. A gépek fajlagos ára így kisebb lenne..
Nézd meg a lengyeleket. Õk is párhuzamosan üzemeltetnek majd F-16-ot és MIG-et.

Csak tudod amikor be lett lépve a NATO-ba azt mondták, hogy a katonai költségek alacsonyabbak lesznek, akkor ezekszerint hazudtak.(ha jól tudom Orbán-kormány volt?)De mindegy. Ez Supremo cikkére írtam mert valamilyen szinten igaza van.
Molnibalage
Ne egy katapult rendszerrel jellemezz egy képet. Szó se róla a K-36 nagyon jó. Csak hát ezt onnan tudjuk, hogy sokat használták nagy nyilvánosság elõtt. 😊

A SZU-33 tényleg gyönyörû, de mi köze van ehhez ahhoz, hogy az orosz gép akár 60km-rõl is látszik a radaron, míg az F-22 lehet, hogy sehonnan....
Nem becsülöm alá. A Szuhojok komoly fenyegtést jelentenek a 4. generációs típusoknak, de az F-22 más tészta.

Mellesleg a gépek egy FEGYVERRENDSZER részei. Nos ami oldalon ott a kipróbált bizonyított E-3 Sentry
(AWACS). Az oroszknál hány A-50-es üzemképes és mit tudnak. Még a 80-as évek OROSZ elektronikája van benne, mert nincs pénz fejleszteni és újítani. Tudod milyen gyenge az a gép? Mivel az oroszoknál nincs egységes kommunikációs rendszer ezért a foltta,légierõ és hadsereg cuccai is fel vannak rá pakolva. Fel sem tud szállni teljes üzemanyagtöltéssel és csak elvileg utántölthetõ, mert a radardóm tankolás közben ÉLTEVESZÉLYESEN beremeg...

De akkor is jobb lett volna, addik a MIG-ek jók lettek vólna.(ez a szép fogalmazás)
Molnibalage
Amikor alá lett írva a szerzõdeés teljesen bizonytalan volt, mikorra lesz "kész" az EF2000.

Molnibalage
Olvasd el légyszíves a #42-es hozzászólást..

Az a helyzet, hogy szerintem a gripeneket nem kellet volna. Inkább az Eurofighter lett volna célszerübb ha már minden áron új gépeket akartak volna venni. És ez tagadhatatlan hogy a gripennél majd minden szempontból jóbb. De hát most is az okos politikúsok voltak akik mindent jóbban túdnak.<#hehe>
Supremo
Még annyi, hogy van egy mondás: akié a gazdasági hatalom, azé a politikai hatalom is. Ergó azé a katonai hatalom is. De hol vagyunk mi a gazdasági hatalomtól???

Supremo
Én pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban. Jó, most vettünk egy pár gépet. Aztán minek? Ha háború lesz, nem ezen a pár gépen fog múlni az ország sorsa. Sztem felesleges kiadás, katonai hatalom nem leszünk egy ideig. Ahelyett, hogy a egészségügyet és az infrastruktúrát fejlesztenék...

Perzse talán nem kéne az A-10-es páncélzatát a Gripenre tenni <#nevetes1>

Viszont ha katonai technikáról beszélünk, akkor napjainkban szerintem már elvárás, hogy egy repesz miatt ne follyon el az összes keró, vagy hidraulika folyadék vagy gyulladjon ki a gép.

És itt ne csak arra gondolj, hogy a gépet pótolni kell és az sokba kerül.
Egy ellenséges terület fölött katapultált pilóta komoly gondot okoz. Illik megpróbálni kihozni ha másért nem, már csak azért mert egy jól kiképzett pilcsi elég sok nehezen avuló információt ismer.

Persze egy gépet megjavítani is könnyebb mint újat venni, fõleg ha csak egy olyan banális hibálya van hogy kilyukadt a tartály.

Egyébként szerintem az F-35-s nem elsõsorban az F/A-18-asokat váltja majd fel hanem az F-16-osokat. Az F-18-asokat F18-asok váltják fel. Az C/D az E/F (Super Hornet)
Természetesen nem, nem lenne rendszeresitve.
De én nem azt mondom, hogy rossz gép.
De ha te azt mondod hogy az F-22 a legjóbb, én azt mondom, hogy a SZU-30-as a legszebb ez kb olyan.(és ez igaz is<#nyes>) Melesleg a katapúlt rendszert is a SZU-ból ûlteték át persze még fejlesztve rajta. Én csak azt mondom hogy nem szabbad egyik repcsit sem allá becsülni.
Molnibalage
Fúúúú, de durva! Na érik a következõ közös USA - Indiai gyakorlat....

[NST]Cifu
Bakker, elnézést kérek, rossz linket raktam be, és nem ellenõriztem le. Szóval a hír és a képek: Szu-30MKI átadási ceremónia.