5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • FrezeR
    az enyém 89-es kiadás
  • B0B0
    Te tudod mikori az 'Az ősidő állatai'? 1964-es!!!! Nem hinném, hogy a másik könyv régebbi lenne
  • B0B0
    Ott "mászkálnak" a mamenchik, isznak és táplálkoznak. Kicsit merev, hisz 10 éve készült. Akkor azért nagy szó volt még egy ilyen CGI aminációt csinálni
  • B0B0
    A Baryonyxot csak 1984-ben találták meg Nagy-Britanniában és három különlegességével mingyárt beírta magát a legismertebbek közé:
    1. Az alsó kréta-beli rétegekből kerül elő és eddig ő az egyetlen, ebből az időszakból ismert, nagy theropoda (nagytestű ragadzó dinoszaurusz).
    2. A mellső végtagján lévő gigantikus karom mely külső ívének hossza 37 cm!!

3. Az állkapcsaiban felismerhető az ún. krokodilvigyor, mely szintén egyedülálló a dinóvilágban

Ez arra utal, hogy a Baryonyx halászó életmódot folytatott amit megerősítenek az eddigi egyetlen példány gyomortájékán talált halpikkelyek. Hatalmas karmát minden bizonnyal egyfajta horogként használta, de nem kizárt, hogy egyben dögevő és vadász is lehetett ahol nagy szerepe lehetett a zsákmány bőrének felszakításában.
  • FrezeR
    és mi látható pontosan a videón?
  • B0B0
    A Baryonyx (súlyos karmú) mely eleddig a legnagyobb karommal rendelkező állat, melyet az ember ismert valaha:

• B0B0
    Bezony. Van róla videóm is. A japcsik csinálták úgy 10 éve
  • FrezeR
    igen, kicsit drága de tényleg jó :)

"Ma már tudjuk, hogy a mamenchisaurus az akkor buja növényzetű Góbi erdőségeiben hosszú akár napokig tartó ideig egy helyben állt és hatalmas nyakát mozgatva a körülötte lévő 24 méter átmérőjű körben legelhette a növényzetet egyetlen lépés nélkül"

ez nem semmi
  • B0B0
    Na valami ilyesmi. A méretarány az bizti jó:

• B0B0
    Az elsőről a #15 és a #19, a harmadikról a #28.
    A másodikról nem találtam értelmes képet, de minnyá megpróbálok összedobni egyet
  • B0B0
    Bocs. Találtak! Ennyire azért nem vagyok profi :))))
  • static
    Szép példányok lehettek. :) Ezekről nincs valami kép?
  • static
    "nyakcsigolyát találtam" ?
  • B0B0
    A Mamenchisaurusnak volt a leghosszabb nyaka. Elérhette a 12 métert (!) ami a Brachiosaurus 8 méteres nyakát is bőven felülmúlja. Mégsem emiatt lett ő az egyik legkülönlegesebb dinó. A Brachiosaurussal ellentétben az ő nyaka nem oszlopszerű volt, hanem ugyanolyan pozícióban volt, mint a Diplodocusé. A kutatások ezt pozíciót lehetetlennek tartották tartósan. Rejtély maradt a hosszú nyak egészen a kilencvenes évekig, amikor is egy olyan mamenchisaurus nyakcsigolyát találtam aminek 4 méter (!) hosszú bordája volt!!! Tehát a mamenchi nyaka hasonlóan működött mint egy japán bambuszroló. A hosszú bordázat egy hídhoz hasonló rugalmas merevséget adott a nyaknak. Ebből kiderült, hogy a mamenchisaurus nyaka meglehetősen merev volt és nem tudta behajlítani mint a többi sauropoda. A merev nyak célja is megfejtődött. Az állat igen nehézkesen mozgott, a régebbi kutatási eredmények után nem is nagyon tudták modellezni a állat fától fáig menő állandó evéssel telő életmódját, mert tüdeje nem volt "elég nagy" a hatalmas testhez. Ma már tudjuk, hogy a mamenchisaurus az akkor buja növényzetű Góbi erdőségeiben hosszú akár napokig tartó ideig egy helyben állt és hatalmas nyakát mozgatva a körülötte lévő 24 méter átmérőjű körben legelhette a növényzetet egyetlen lépés nélkül
  • B0B0
    Az egyik legkülönlegesebb dinoszaurusz a Mamenchisaurus:

• B0B0
    Van ára, de jónak néz ki
  • hen-tes
    nézzétek meg a Super Mario Bros. című filmet, és megtudhatjátok, hogy mi is lett valójában a dínókkal.. :D
  • FrezeR
    én ezt a könyvet vettem nem olyan rég. egész jó
    Dinoszauruszok
  • B0B0
    Procompsognatus
  • B0B0
    Nem sajna. De ez a topic felérhet egy weblappal ha ilyen sűrün látogatjuk és lökjük az infókat meg a képeket
  • B0B0
    Amit én jónak találtam, az a 'A nagy dinoszaurusz atlasz'

Mondjuk már az is vagy 6 éves
  • Voltan
    Igen, ez igaz, de azért kuriózum. Meg aztán az emlékek is ugye <sniff>. Nincs egyébként valami újabb keletű könyv, ami a témával foglalkozik? Mármint itthon hozzáférhető.
  • Dichter

Compy
  • FrezeR
    nagyon érdekes dolgok! esetleg tudsz jó weblapokat ami a témába vág? jó fotókkal stb..:)
  • B0B0
    Huhh! Jó 2-3 éve hogy utoljára forgattam a könyveimet, de azért még mindig itt vannak a fejemben :)
  • B0B0
    Télleg jó a könyv csak már elavult sajna és tele van az akkori nézetek hibáival. Ugyanez a helyzet az 'Az ősidő állatai'-val is
  • B0B0
    Klasszikusan a leghosszab dinónak a Diplodocust tartották a maga 27 méterével, de egy hozzá nagyon hasonló (lényegében ugyanolyan csak nagyobb) állat csontváza került elő a nyolcvanas években, ami erősen hiányos volt, viszont arra enged következtetni, hogy elérhette a hossza a 40 métert is. Ő ugyebár a Seismosaurus
  • B0B0
    Ja az Apatosaurusok ritkán érték el a 20 méteres hosszt!!!
  • B0B0
    A Brontosaurus valójában nem létezik. Apaosaurus az igazi neve. Ennek az a története, hogy amikor az USÁban elkezdődött a nagy "csontháború" sokan elkezdetk dinó-csontvázak után kutatni. A két legnagyon csapat vezetője volt Cope és Marsh. Cope találta meg az Apatosaurust és nem sokkal később (években mérve) Marsh megtalálta a Brontosaurust, de nem tudta, hogy az megegyezik az Apatosaurussal. Évekkel később derült ki a dolog és mivel az Apatosaurus név előbb született meg ez a hivatalosan használt név. A filmekben előszeretettel alkalmazták ezt a nevet, mivel viszonyleg ismert volt és kevesen tudtak konkrét állatot hozzárendelni. Néhány könyv pedig (mint 'Az ősidő állatai') Marshra való tiszteletéből feltüntette a Brontosaurus nevet. Még egy érdekes történet fűződik ehhez az állthoz. Gyakor, hogy a sauropodák feje nem kerül elő a csontvázzal együtt sajnos. Az Apatosaurus koponyája az 1970-es évekik ismeretlen volt é általában a Camarasaurus zömök fejét tették fel a csontvázakra, mígnem kiderült, hogy az állatnak hasonlóan hosszúkás feje volt mint a Diplodocusnak. A Burian festményen is a Brontosaurus név mellet ez a kép másik, ma már szembeötlő hibája
  • B0B0
    Üdv
  • Voltan
    Bizony, az Élet az ember előtt az az igazán trú könyv. Sokkal régebbi, mint Az ősidő állatai. Még óvodás koromban kaptam, vagyis jó régen :( Teljesen lenyűgöztek azok a képek.
  • Gladiator
    én régen voltam nagy dinó buzi. éltem haltam a tyrannosaurusokért.
    haveromnak volt egy Tarbosaurus babája. elloptam tőle, de pssszt...!:)
    az élet az ember előtt nekünk is megvan, bár amikor még érdekelt voltam a dínókban nem is tudtam olvasni, csak a képeket néztem. emlékszem, a legutolsó odlalon an az ember a kutyával, és a kutya tök félelmetes, és mindig gyorsaan ellapoztam onna. na nosztalgia off. pá
  • sweech
    megaraptor jobb :D
  • Dying Soul
    Velociraptor rulz :D
  • sweech
    ez nekem is teccik...a dínós kártyán is ez a kép volt a tarbosaurusról :)
  • Truck Driver001
    és a Brontosaurus?annak is elég hosszu nyaka,meg farka wolt..szép nagy ÁLLAT wolt azis:DDDD
  • FrezeR
    [szintén örül]
  • B0B0
    Na végre egy igazi ősállat őrült társ :))
  • B0B0
    Deinonychus:

• B0B0
    A legkomolyabb ragadozóra hárman pályáznak:
    1. klasszikusan a T.Rexet tartják annak, de a legújabb vizsgálatok egyre inkább (sajnos) dögevő mivoltára utal, ami persze nem zárja ki teljesen a vadászást.
    2. a Deinocherius, a hatalmas kéz, melynek csak mellső végtagjait találták meg, melyek egyenként 2,5 méteresek és hatalmas karmok ülnek az ujjain. Ha ragadozó volt, valószínüleg 1,5-ször nagyobb volt mint a T.Rex
    3. A Deinonychus mely nem mérete, hanem csapatos és hierarchikus fejlettsége miatt a legveszélyeseb dinók közé sorolják. Hasonlított a raptorokra, de azoknál jóval nagyobb volt és a feje zömökebb, állkapcsa erősebb volt. A lábai végén ugyanolyan tépő karmok voltak mint a raptoroknak