5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
#227 [URL=http://www.inforadio.hu/hir/tudomany/hir-23774]A T-rex "nem volt egy balettáncos"[/URL]
mit szóltok hozzá?:) -
#226 Dilophosaurus, fuu ezt naon birom, az a korona a fején, meg az álkapcsának a formája..:o
-
#225 Ez meg jópofa :) (sry, ha esetleg volt már, vagy ismernétek):
-
#224 Én is itt vagyok ám és "hallgatom, amit mesélsz" :)
Ő az én kedvencem (a deinonichussal karöltve):
-
#223 Nincs mit. Addig örömmel csinálom, míg itt vagytok és örültök neki :) -
#222 köszi a mai adagot is:)
-
#221 Az Oviraptor méltán viseli a tolvaj nevet, hisz a Góbi sivatag rettegett fészekrablója volt. Testfelépítése alapvetően a raptor-család jellemvonásait viseli, a feje viszont merőben különleges felépítésű. Azon felül, hogy zömök a megszokott hosszúkás raptor-formához képest, tarajat visel. A legkülönlegesebb azonban a felő szájpadlásán ülő két fog. Ez segített rávezeti az életmódjára. Ezzel a két foggal nyitotta fel a tojásokat rendkívül gyorsan, amiben csőre is segítette. Ezután hegyes nyelvével hamar kiette a tartalmát. Az oviraptor gyenge, kecses felépítésű gyors állat volt, a fészkek szülői elől minden esetben elmenekült, ezért ez a nagy sietség. A Góbiban minden bizonnyal közutálatnak örvendő állat emellet valószínüleg kisebb gyíkokra és esetleg emlősökre is vadászhatott.
Egy híres, a National Geographic által tudósított, leletegyüttes alapjaiban változtatta meg, az addig csak pimasz oldaláról megismert állat viselkedéséről alkotott képet. A lelet tanulsága szerint az Oviraptor rendkívül gondos szülő volt s a fészkeket tartós párkapcsolatban gondozta. A lelet két gondos szülő és a fészkük "pillanatképe", valószínüleg egy iszaplavina, vagy más kisebb katasztrófa áldozatai -
#220 Tehát a tolvaj, az Oviraptor:
-
#219 durvaa
nem szivesen akadtam volna össze vele a tengerben -
#218 Holnap következik az tolvaj:
-
#217 Itt egy kép is róla:
-
#216 Ezt nem tudtam, kihagyni, hogy be ne tegyem. Egy felnőtt Tylosaurus, a tengerek T. Rexének nevezték, és elérte a 12 méteres hoszt is (nem dinoszaurusz, hanem tengeri hüllő):
-
#215 Ma nem tom mi lesz. Még gondolkozom... -
#214 :)) -
#213 egy percig sem vitattuk, hogy fejből nyomod :P
a mai adag is szupi! köszi! -
#212 Az anchisaurus koponyája, ami tökéletesen sauropoda felépítésű:
-
#211 Az Anchisaurus mérete, ami valljuk be, nem túl sauropodás :)
-
#210 Az Anchisaurus anatómiai vizsgálatával tökéletesen szemléltethető az korai prosauropodák kialakulása:
1, Egy ragadozó-szerű testtartás:
2, Egy köztes állapot:
3, A Sauropoda testtartás:
-
#209 Na itt a példa, hogy fejből nyomom és most tévedtem egy picit: az Anchisaurus az az ázsiai forma, tehát nem járhatott együtt a Plateosaurussal. -
#208 A Plateosaurust az első nagytestű növényevő dinoszaurusznak tartják. Ez a soport még a Prosauropoda csoportba tartozik, közvetlen előága az óriási sauropodáknak. A Plateosaurus társaságában gyarkan előfordult az Anchisaurus is egy kisebb testű prosauropoda. A Plateosaurus a nyílt síkságok növényevője volt, és nagy csordákban vonult új legelőket keresni. A lombozat táplálékát akkoriban csak ő tudta letépni és így um. kisajátíthatta magának. Azokat az ágakat amiken nem ért el, mellső végtagjaival húzta le. És itt rejtezik a Plateosaurus különlegessége. A mellső végtagjai nagy karmokban végződött, amellyel ugye az ágakat húzta le, és ez adott okot arra a gyanúra miszerint az óriások egy korai ragadozó ágból fejlődtek ki. A Plateosaurus "elődje" egy ázsiában talált még kezdetlegesebb forma, amely sokkal inkább emlékeztet egy ragadozóra, mint egy sauropodára, mégis a koponyája és az állkapcsa egy kész prosauropoda-fej. Tehát egy korai ragadozó dinoszaurusz-ág szép fokozatosan áttért a növényevésre és emiatt fokozatosan nőni kezdtek, melynek eredménye az alsó krétáig létező sauropoda-óriások -
#207 Dedúrván néz ki...:o -
#206 ez nagyon szép:) várjuk! -
#205 Holnap következik a Plateosaurus:
-
#204 Csak azt nem tudom, hogy szobor-e, vagy animáció. De minden esetre gyönyörű :) -
#203 ez tényleg nagyon szép :)
#202 ez is tök jó, a kis kannibál :) -
#202 A Coelophysisek a korai dinoszauruszok közül a legismertebbek. A felső triászban éltek, így ők is találkozhattak még a anapsida hüllőkkel (korábbi primitívebb csoport) amelyekkel szemben komoly előnnyel rendelkeztek (cheat-téma :)). Rendkívül gyorsak és alkalmazkóképesek voltak. Főként a Pangea (korábbi földrész, az akkori egyetlen a bolygón) évszakos tájain, azon belül is a szárazabb területeken éltek, amelyek nagyon hasonlítottak a mai szavannára, csak természetesen teljesen már volt a növényfauna. A száraz időszak alatt volt igazán érezhető a modern testelépítésű dinoszauruszok evolúciós előnye. A Coelophysis falkákba verődve vészelte át a szárazságot és nem volt ritka a fajon belül a kannibalizmus sem. Ezt a tényt egy gyönyörű lelet támasztja alá, ahol a gyomortájon apró Coelophysis-csontvázak nyugodnak:
-
#201 Coelophysis (Kölofízisz):
-
#200 Dromaeosaurus (csak azért tettem be a képet, mert gyönyörű):
-
#199 Dallasaurus
hir:) -
#198 Naja, erről én sem hallottam még..:) -
#197 nagyon tuti
ez a második "agy" eléggé meglepett! -
#196 Ja elvileg akkora agya volt mint egy mai házi macskának, dió méretű..:) -
#195 Egy stegosaurus impozáns csontváza:
-
#194 A stegosaurus nagyon buta állatként terjedt ki a közhiedelembe a múlt század 60-as 70-es éveiben. Az agya testméretéhez viszonyítva a nagyon kicsi (azért nem a legkisebb, mert a sauropodáké kisebb), ami persze nem vonja feltétlenül azt magával, hogy buta volt. Minden bizonnyal egyszerű gondolkodása volt, erre mondhatnánk, hogy a cél szentesíti az eszközt. Mindenesetre a stegosaurus rendelkezett egy "második aggyal" is. Ez a mellső lábai fölött helyezkedett el a gerincoszlopban. Ez az agy, azonban nem valódi agy, hanem a gerincvelő megvastagodott darabkája, és minden bizonnyal kizárólag mozgáskoordiációs feladatokat irányított. Ez arra enged következtetni, hogy az állat valódi agya ezzel kismértékben foglalkozott. Ugye, hogy nem is olyan buta!
A hátán lévő hatalmas asztallapnyi lemezek, azonkívül, hogy védhették egy Allosaurus támadása esetén, hasonló célt szolgálhattak, mint a spinosaurus bőrlebenyei. A napsütés segítségével felmelegíthették az állat testét. A farka végén ezek a lemezek tüskékké redukálódtak, ezzel tudta igazán megvédeni magát. A lemezek elhelyezkedését nagy vita kísérte korábban. Volt aki úgy gondolta, hogy vízzintesen álltak, volt aki bőrlebenyeket képzelt közéjük, de egy lelet végérvényesen bebizonyította a valódi pozíciójukat.
A stegosaurus mellső végtagja jóval kisebbek voltak a hátsónál, ennek ellenére néby lábon közlekedett, ám nem lehetett túl gyors. -
#193 A "buta" Stegosaurus:
-
#192 -
#191 Megláttyuk, kincsként őrzöm őket és sajna már kissé ígyis megviseltek, szal nem merem őket nagyon "hajtogatni", de majd beszkennelek belőle pár oldalt!:) -
#190 Gyűlünk :)) -
#189 Nagyon régen láttam azokat a "könyveket". Be kéne szkennelned és... :)) -
#188 üdv a klubban:)
#182-ben nagyon érdekes ez a koponya! milyen íves az álkapocs