5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • B0B0
    Néz mit találtam neked
  • B0B0
    A Tyrannosaurus talán a leghíresebb dinoszaurusz. Idestova ma már három fajt sorolnak ide:
    1. a legismertebb és legnagyobb Tyrannosaurus Rexet mely Észak-Amerika területén élt
    2. a Tarbosaurus Bataart mely Ázsiában volt honos és
    3. a Nanotyrannust mely a legkisebb és Dél Amerikában találták meg.
    Az alábbiakban az elsőről lesz szó. Hatalmas méretével, félelmetes kinézetével és klasszikusan a föld valaha élt legnagyobb ragadozója címével érdemelte ki eme nemes titulust. Kevesen tudják, hogy nemcsak a legnagyobb volt, hanem a legjobban szagló dinoszaurusz. Ez is alátámasztja az újabban fény derülő dögevő mivoltát. Sok sok ember T.Rex képét dönti romba ez az elmélet, ami ugyan a legkorszerűbb, mégis a legvalószínűbb, hogy ezt vadászás mellett tette. A vadászat mellet szól mindenképp gyors "futása", melyre lábnyomai a bizonyítékok. Ezekből derült ki, hogy a Tyrannosaurus egy lépéssel majdnem 4(!) métert tett meg! Ez kb. 60-70 km/h-s sebességet jelent, melyet minden bizonnyal az állat tartósabban is tudott tartani. Hatalmas húsdarabokat tudott egy harapással leszakítani áldozatairól, és ekkor 19 cm hosszú tépőfogai gyakran mélyedtek bele a csontokba, amit sok megtalált csontváz őriz.
    A Tyrannosaurus kicsiny "kezei" sokáig rejtélyt jelentettek a paleontológusoknak. Több elmélet volt rá, hogy mire használhatta, mint pl.: a zsákmány megragadása, párzás közbeni szerep, felkelés, stb. Mára fény derült a "titokra". A két lábon járó dinoszauruszok helyes testtartásának felfedezése segítette elő a felismerést. A testtartás lényege, hogy a lábak középen megtartják a testet, és a nehéz farok egyensúlyozza a fej és a test elülső részét. A Tyrannosaurus feje hatalmas, még gigantikus testéhez képest is. De ennek ellenére a természet megtartotta az egyensúlyt. A T.Rex fejének növekedésével arányban a "kezei" folyamatosan elcsökevényesedtek. Ez persze nem zárja ki a korábbi elméletek egyikét-másikát, de mindenképp ez az oka, hogy ennyire redukálódottak a végtagok.
  • B0B0
    Na akkor ma legyen a Tyrannosaurus Rex, a zsarnokzsíkok királya!

• Sheva
    kiskorom kedvencei
  • FrezeR
    link
    link2
    link3
    link4
    link5
    link6
    link7
    link8

pár jó oldal. csemegézzetek:)
    az utolsónál videók is vannak
  • B0B0
    Burian Brachiosaurusa:
  • B0B0
    A Brachiosaurus a föld valaha élt legmagasabb állata volt 12-14 méteres magasságával. Emellet a súlyát 100 tonnára becsülik, és ezzel a legnehezebb jelzőt is kiérdemli. A nyaka több mint 8 méteres, ám ebben a versenyben csak a második helyre szorul a Mamencsisaurus mögött. A végtagjai szokatlanok a többi sauropodához képest. Neki a mellső, nem a hátsó lábai voltak hosszabbak. Ennek, és hosszú nyakának, köszönhetően ő tudta lelegelni a legmagasabban lévő lombokat és így nem akadt versenytársa. Egy ilyen kolosszusnak, mint organizmusnak, a működését sokáig nem tudták a tudósok értelmezni. A korai elképzelések szerint az őshüllő a víz alatt élt (a feje búbján elhelyezkedő orrnyílások alapján) és így testsúly nagymértékben csökkkent. Az lélegzése azonban 10 méteres mélységben lehetetlen lenne, így csakhamar kiderült, hogy ez az elmélet hibás. Ezt az állapotot ábrázolja Burian festménye az állatról. Ma már tudjuk, hogy teljes mértékben szárazföldi állat volt és ennek ellenére is nagy csapatokban vándorolt. Az élelem megemésztésének könnyítésére gastrolitokat, ún. zúzóköveket nyelv és így a táplálék a gyomrában hamarabb felaprítódott. A Brachiosaurus egyszerre csak az egyik lábát emelte fel haladás közben (csakúgy mint a többi sauropoda), így viszont igen lassan haladt. A kifejledt példányoknak méretük mivoltából ez lényegtelen volt, hisz nem akadt ellenségük.
  • B0B0
    Brachiosaurus:

• B0B0
    A Protoceratops az a dinoszaurusz amit a kissrácok szívesen tartanának otthon, hisz mérete megegyezett egy átlagos kutyáéval. A faj nevezetessége, hogy az ő tojásai voltak az első dinoszaurusztojások amiket találtak. Egy 1937-es amerikai expedíció büszkéledhet ezzel.

A Protoceratops ceratopsidák korai képviselője, ennek a családnak a legútolsó és legnagyobb tagja a Triceratops.
    A Protoceratops a Góbiban élt és a legfőbb zsákmánya volt a Velociraptoroknak.

Ezt egy rendkívüli lelet erősíti meg. Egy őskori csata emléke elevenedik meg a híres összegabajodott Protoceratops és Velociraptor csontvázaiban. A kér állat hozzú ideig hempergett a porban, mígnem mindkettő kimúlt. Ez a lelet bizonyította be egyébiránt, hogy a Velociraptor egyedül is vadászott, ha kisebb zsákmány volt a célpontja, hisz a jámbor Protoceratops aligha tudta volna (élete árán ugyan) megállítani a félelmetes gyilkost.
    A faj érdekessége még, hogy a csontozatban látványosan mutataja a nemet. A hímek koponyára sokkal zömökebb és vaskosabb volt, mint a nőstényeké.
  • B0B0
    No akkor a mai dinó legyen a Protoceratops:

• B0B0
    Helyes! :) Csak ne tedd egy könyvtárba egy protoceratopssal mert a végén még megeszi :)))
  • Sheva
    már a vinyón pihen
  • B0B0
    Amúgy a Velociraptorról van egy kurva jó kép a #2-ben!
  • Sheva
    :DDDDDDDDDDDD
  • B0B0
    Azt hittem a Milanosaurus a king :)))
  • B0B0
    Ezt én is megtaláltam, de kurva nagy ezért nem tettem be :)
  • Dying Soul
    ;)
  • Sheva
    thx
  • FrezeR
    itt van egy pár dinó ITT
  • Sheva
    oks megnézem mindenképp! :D
  • Truck Driver001
    ja még annyit hozzá teszek hogy a filmbe kurvayól meg wan csinálva minden állat,élölény.T-rex,raptorok,kong...etc...de többet már nem OFF-olok:)
  • Truck Driver001
    :)))...egypk a filmbe is látni hogy nagyobb a rex,nem sokkal de méretesebb...meg az a száj...belefér kong feje:DDD....egypk kong majd megöli rexet:(....de wagy 20al fog küzdeni 1xe,kezén lábán rex fog lógni:DDD...a többit leráza,az 1iket meg majd amikor szemtöl szembe,mint a trailer-be is látható,azt öli meg,de durván.amit kicsit hülyeségnek tartok,mert ha akarná a rex fejét leharaphatná kongnak,na mind1.film:)
  • Sheva
    kösz jó lesz háttérnek majd

télleg vmi T-Rex-es vagy Velocis hátteret nem udtok nyomatni? :S
  • Dying Soul
    FullOFF
  • Sheva
    akkor menő
  • B0B0
    A King Kongos T.Rex:
  • B0B0
    Szexi????
  • Sheva
    még egy kis off:

szexi mikor a "kicsi kong" ráordít a T-REx-re
  • B0B0
    Na itt a Burian féle Tarbosaurus nagy felbontásban:

• Sheva
  • B0B0
    Én is csak a rexek miatt vagyok kíváncsi a filmre :))
  • B0B0
    Jóvanna! Cak úd cótam :))
  • B0B0
    Ha elolvasod még vagy 50-szer te is olyan ól nyomod majd mint én :)))
  • Truck Driver001
    ajánlom figyelmedbe a film trailer-ét..nézd meg.innen az sg-röl is le lehet szedni,szinkronba.na de nincs OFF:)
  • Sheva
    a king kong még nem láttam de megnézem majd nem is tudtam h abba is vannak dínók
  • Truck Driver001
    nekem a t-rex a jurassic park,meg most föleg a king kong óta:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Sheva
    Velociraptor a king!!!
  • Truck Driver001
    te nagyon vágod a tmat láttom:DDDD ez a sok a saurus,belezavarodtam ahogy olvastam:DDDDDDDDDDDDD
  • FrezeR
    értem én csak ugy megjegyeztem :)
  • B0B0
    Az egy dolog, de az eredeti cseh kiadás 64-es