5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • sigmavirus1
    Visznt megtaláltam itthon az 1995-1996-ig megjelent, 10 részes "Élő Világ" sorozatot amiben szintév foglalkoznak jó pár számban a dinoszaurszokkal, no meg eleve arról szól az egész hogy hogyan keletkezett a föld és végigmutat mindent a mai időkig...persze kevés szöveggel és nagy képekkel, elvégre kisebbeknek készűlt, de akkorigan még én is az voltam..:D Amúgy nagyon dizájnos amindegyik szám..:o
  • B0B0
    Ráér! :)
  • sigmavirus1
    Azt keresem fél órája, de sajnos eddig még semmi...:(
  • B0B0
    Na végre már nem csak ketten vagyunk FrezeRrel. Üdvözöllek a topicban.

A könyvet amiről irsz, még nem láttam. Be tudnál linkelni egy képet?
  • sigmavirus1
    Huu, hát ez bezs*rás ami itt összeírtatok(bár inkább csak Bobo írt...:D), csak gratulálni tudok!!!

Régen én megőrűltem a dinszorauruszokért, már olyan szinten hogy a suliban enyhén gúnyoltak is miatta...

Volt jópár könyvem is, de ezek közűl sajnos már asszem csak 1 van meg..:(
    Kedvencem a legelső volt, akkor ismerkedtem meg előszőr a dinókkal és lettek dínóbuzi, nem tudom hogy a topik elején leírt könyvcímek közül volt-e valamelyik, de tisztán emlékszem a borítójára, egy Diplodocus, de lehet hogy Brontoszaurusz volt az elején és épp egy pálmafa levelét zabantotta, a kép felett pedig rohadtan piros betűkkel volt felírva hogy "Dinoszaurusz". Na abban rohadtjó festmények voltak!!! Persze ott is hibásan voltak ábrázolva, de attól még bármit megtennék hogy újra láthassam azt a könyvet...:o
  • B0B0
    A Spinosaurus koponyája:

• B0B0
    Kiegészítésképp az Ouranosaurus (Ausztrália, Iguanodon rokon) képe:

• B0B0
    A spinosaurust a Jurassic Park 3 c. filmből ismerhette meg igazán a nagyvilág, a film azonban tévesen ábrázolja az állatot. Nem volt akkora mint egy T.rex, sőt egy allosaurus méreteivel vetekszik. Az Spinosaurust Marokkóban találták meg először és egyenlőre nincs Afrikán kívüli lelet róla. Jellegzetes theropoda volt amely a felső Jurában élt. Hosszú feje arra enged következtetni, hogy halászó életmódot is folytathatott.
    A testfelépítésében szokatlan felépítésű theropoda legfeltűnőbb különlegessége a hátán feszülő bőrhártya amely világhírűvé tette. Tovább szította a vitát a dinoszauruszok melegvérűségéről. Azért, mert a bőrlebeny feladata minden valószínüség szerint a test napsugarakkal való felmelegítése. Egy másik dinoszaurusznál, az Ouranosaurusnál is megtalálhatóak és a Stegosaurus lemezeinek funkcióját erre tartják. A Spinosaurus mindenesetre szokatlanul fejlett mellső végtagokkal rendelkezett, ami szintén a halászó életmódra utal, hasonlóan a Baryonxyhoz.
  • B0B0
    Spinosaurus:

• FrezeR
    ok:)
  • B0B0
    Huhh. Az összes fajról fotó? Az lehetetlen, hiszen van olyan amelyikről csak egy állkapocs ismert..

De azért igyekszem egyre többről infót adni :)
  • FrezeR
    ez szép:) a tudásod is meg a számok is! jó lenne minden fajról egy képecske:) gyüjteménynek sem lenne utolsó!
  • B0B0
    Előzetesként annyit, hogy most már eléggé tisztázottnak tekinthető az egykori rejtély
  • B0B0
    A kilencvenes évek elejéig átlagban évente 3-4 új fajt fedeztek fel. A tudomány ma úgy kb. 700-1000 különálló fajt ismer el.

És fejből nyomom. A munkahelyemen érdekesen nézne ki, ha úgy ülnék a gépem előtt, hogy közben dinós könyveket nézegetek. :))
  • B0B0
    Erről még anno írtam egy 32 oldalas tanulmányt. Holnap prezentálom is, de itt sem lesz rövid! :)
  • Nyiri
    Nem mikor, hanem mitől?
  • FrezeR
    amugy te ezeket mind fejből kened?:)
    én meg arra vagyok régóta kiváncsi, hogy vajon összesen hány fajta dinó létezett a földön?
  • B0B0
    kb. 65 millió éve
  • Nyiri
    Mitol haltak ki a dinok?
  • B0B0
    A páfrányerdők eltűnésével (teret nyertek a nyitvatermők) a suropodák is eltűntek, de a dinoszauruszok még jóval tovább éltek ezután
  • B0B0
    A növényevők méretnövekedése vonta magával a húsevők növekedését. A nagy sauropodák, mint amilyen a diplodocus is, a táplálékfeldolgozás gatdaságossága miatt nőttek nagyobbra. Az akkori páfrányerdők lombozata a mai zárvatermőkéhez képest nagyon nehezen emészthető volt. Egy hosszabb bélrendszer sokkal többet tudott belőle megemészteni és hasznosítani.
  • Nyiri
    Annakidejen miert nottek akkorara az allatok? En ezt nem ertem :)
  • B0B0
    A Proceratosaurus egyetlen ismert maradványa:

• B0B0
    A Ceratosaurus az első nagyobb testű húsevő dinoszaurusz volt. Könnyen felismerhető az orrán lévő szarvszerű kivövésről. Ismeretes egy Proceratosaurus is de ennek a fajnak csak egy koponyamaradványa van így lehetséges, hogy ugyanazon fajról van szó ami még régebbi mivoltára utal. A Ceratosaurus 170 millió éve jelent meg és méretéből kifolyólag nem volt ellenfele. Magányos vadász volt, így valósznű, hogy nagy territóriumot ellenőrzött. Koponyája nagyon hasonlított a későbbi terpodákéhoz (nagytestű ragadozó dinoszauruszok), de még nem olyan fejlett.
  • B0B0
    Ceratosaurus:

• B0B0
    Helyes :)
  • FrezeR
    nem, itt figyelek mindig;)
  • B0B0
    Hát úgy látom sajna csak ketten :((

De attól még nem tűnsz el ugye? :)
  • FrezeR
    akkor olyan volt ő mint aki cheat-et használ :D
    egyébként nagyon hangulatos az utóbbi kép, olyan igazi "ősidő hangulat" :)
    csak ketten irogatunk ide?:P
  • B0B0
    A Herrerasaurus az egyik legkorábbi dinoszaurusz amit a tudomány ma ismer. A leletek arról tanúskodnak, hogy az állat mindegy 230 millió évvel ezelőtt élt, ami a Triász korszak elejét jelenti. A Herrerasaurus abban a kiváltságok helyzetben volt, hogy a nálánál fejletlenebb hüllökre vadszhatott. kényelmesen. Azért kényelmesen, mert az ő testalkata már a későbbi dinoszauruszokéhoz nagyon hasonlít és ez óriási előnyt jelentett a korai hüllők korában. A Herrerasaurust Dél-Amerikában ásták ki és ami rögtön feltűnt a kutatóknak a csontvázon, hogy olyan korai forma, hogy nem sorolható sem a hüllömedencéjű, sem a madármedencéjű dinoszauruszok közé (a dinoszauruszokat két nagy csoportba osztották a medencecsontjuk állása alapján). Az állat egy mai emu méretével egyezett meg és egyaránt fogyasztott kisebb hüllőket és kezdetleges emlősöket is. Feje szokatlanul hosszúkás az alkata kecsesebb mint a későbbi fajoké
  • B0B0
    Herrerasaurus, a "veterán":

• B0B0
    Ma este a soron következő a Herrerasaurus
  • B0B0
    Most olvastam, hogy a Szaharában találtak Baryonyx leleteket. E szenzációs
  • B0B0
    Az Allosaurus koponyája és azok a bizonyos púpocskák:

• B0B0
    Az Allosaurus az egyik legnagyobb ragadozó dinoszaurusz volt. Különös ismertető jele, hogy a szemei fölött púpocskák találhatók. Ezek célját még homály fedi. Az Allosaurus egyedül, ritkán párba vadászó állat volt, nagy területeket barangolt be és a vele egy "súlycsoportban" lévő növényevőket irtotta. Szinte minden korabeli dinoszauruszt képes volt lefutni, a korai hardosauriák rettegett ellensége volt. A Jura korszakban élt, ám elszórt foltokban egészen az alsó Krétáig fennmaradt egy kisebb alfaja. A mellső végtagjain megfigyelhetők a csökevényesedés kezdetei, ami a későbbi Tyrannosauriáknál teljesedett ki.
  • B0B0
    Akkor ha már így megemlítettem, legyen az Allosaurus:

• FrezeR
    igen, ugy értettem, hogy a természet már korábban megalkotta ezt:) és ebből mindig tanul az ember és ugy alkot hasonlót
  • B0B0
    Kezdetleges=korábbi?

Így értetted?
  • B0B0
    Te is azt láttam meg amit én :)
  • FrezeR
    lehet hogy egy kicsit félreérthető ez a kezdetleges szó?:) nem ugy gondoltam én:)