86
  • dez
    #86
    "A másik módszer a "cselekvő" meditáció, amikor egy probléma megoldása előtt a külvilágot kizárva mérlegeled a lehetőségeidet."

    Nem! A meditáció célja éppenhogy a mérlegelés, és más ilyen elmélkedés, agyalás kikapcsolása! (Utána tisztább fejjel állhat neki az ember gondolkodni is valamin.) A "cselekvő meditáció" meg szvsz az, amikor egy cselekvésre koncentrálunk, megintcsak kikapcsolva az elmét, és pusztán az érzékekre figyelve. (Lásd pl. kung-fu.)
  • dez
    #85
    Amikor gondolkodsz pl. egy problémán, az nem meditáció! Az koncentráció. A meditációs technikák egy részének (a cikkben is ilyenről van szó) is koncentráció az alapja, de ilyenkor olyan dolgokra koncentrálnak, mint pl. a légzés, az orr hegye [:)], stb., de ezzel ugyanúgy az elme kiürítése a cél (ami elvezet a meditatív tudatállapotokhoz).
  • BiroAndras
    #84
    "És különben is, kétféle meditáció létezik (vagy jóval több, de két fő ága van).. az egyik a "takarítás", amikor egy mantrát szavalsz, ennek lényege, hogy kitakarítsd az agyadat, megtísztítsd elméd a felesleges gondolatoktól. A másik módszer a "cselekvő" meditáció, amikor egy probléma megoldása előtt a külvilágot kizárva mérlegeled a lehetőségeidet. Van ezer átmenet, de ez a két véglet."

    Nagyjából erre irányult a kérdésem az elején. Ezek közül melyiket vizsgálták? Mind egyformán hatásos, vagy csak némelyik fajta? Mert én pl. gyakran szoktam egy problémára olyan szinten koncentrálni, hogy a külvilág gyakorlatilag megszűnik létenzi. Meg egyáltalán ez már tekinthető meditációnak, vagy valami más is kell hozzá?
    (Tudom, hogy utánnaolvashatnék magam is, de időm nincs rá, és ilyen szinten nem is érdekel)
  • sz4bolcs
    #83
    Nekem van egy rakás időm, mégis úgy érzem, olyan mélyen vagyok, hogy nehéz bármit kezdeni.
  • Oldern the 1st
    #82
    Meg lehet tanulni meditálni magunktól is, könyv segítségével akár.

    És különben is, kétféle meditáció létezik (vagy jóval több, de két fő ága van).. az egyik a "takarítás", amikor egy mantrát szavalsz, ennek lényege, hogy kitakarítsd az agyadat, megtísztítsd elméd a felesleges gondolatoktól. A másik módszer a "cselekvő" meditáció, amikor egy probléma megoldása előtt a külvilágot kizárva mérlegeled a lehetőségeidet. Van ezer átmenet, de ez a két véglet.

    Gyakorolni kell, és menni fog.

    És mennyi embertől hallottam már, hogy "ej, kár hogy nincs napi negyven percem".. igen? Nincs reggel HÚSZ perced, és este ugyanennyi? Ne mondjátok, amire nem szánunk időt, csak arra nincs időnk, ezt mindenki jól tudja.
  • a
    #81
    Popper Péter: Belső utak könyve

    "Meditációt mestertől érdemes tanulni, nem könyvből vagy bármi másból..."
    Ez is igaz, de aki érdeklődik ez iránt annak érdemes belenéznie.

  • dez
    #80
    Valószínűleg te így segíted pluszban a meditatív állapot elérését, fenntartását. Mintegy kiegészítetted vele az adott alaptechnikát. Szerintem nem baj. (Asszem a rabbik is hasonló ütemben hajladoznak - csak jóval erősebben - kántálás közben. :) )
  • GABOR16
    #79
    Nemhiném, az nem ilyen gyors :D
  • sz4bolcs
    #78
    talán a légzésed :P
  • GABOR16
    #77
    Na jó, talán 2-3 mm, nél kicsit többet, nemtudom pontosan.
    De szabadszemmel elvileg nem látható (eddig egy ismerősöm sem látta, hogy billegnék kinek meséltem).
  • GABOR16
    #76
    Én folyton elkezdek előre-hárta billegni mikor meditálok (2-3mm max, de érzem), minden szívdobbanásomkor pont elölvagyok, 2 dobbanás között meg hátradölve ebben a minimális eltérésben.
    Nemtudom ez menyire normális, de nálam mindig is ígyvolt.
  • sz4bolcs
    #75
    Légyszi nézz be oda, és írj valami okosságot :-)
    Én zanzenről olvastam keveset, szinte semmit nem tudok róla. törökülésben nem tudok annyira ellazulni, hogy az agyam átváltson alfába..
  • dez
    #74
    Erről eszembe jut a mondás, hogy "van, aki beszél róla, és van, aki csinálja". Nekem pl. nincs tele a fejem ezzel kapcsolatos elméleti ismereteknek (legalábbis teljesen), viszont csinálom. Akkor én most hozzászóljak, vagy ne? :)
  • sz4bolcs
    #73
    Aki ért hozzá, legyen szíves benézni a tudományos fórumokban a meditáció topicba, köszi!
  • dez
    #72
    Igen, ez az aktuális tudományos vélekedés. (Vagyis rég óta ez.)

    Fölös... Stresszes állapotban úgy érezzük, semmire sincs időnk. A meditációval ez megváltozik. Így időben is egy befektetés, ami kamatozik: rendszeres meditáció (v. hathatós relaxáció) által másra is több idő jut, az energiák beosztásának, az odafigyelés, átélés optimizálásával. Ironikus, hogy sokan ennek átgondolására sem adnak maguknak időt, a nagy rohanásban (ami sokszor helybenfutás).
  • BlackVoid
    #71
    A homeopatia az kesz atveres es csak a placebora epit.

    A meditacio az tenyleg jo lehet, de 40 perc/nap az nagyon sok - legalabbis nekem. Jo lenne ha lenne ennyi folos idom...
  • dez
    #70
    A pi-víz úgy kapcsolódik a meditációhoz, hogy sokáig az utóbbi hasznosságát, hatásait is kétségbe vonták. Aztán lassan elkezdték kapisgálni, milyen úton-módon hat pl. betegségekre, stb. (Miközben ezek sokak számára mindennapos tapasztalat volt már rég óta.)
  • dez
    #69
    Egyszerű alacsony ásványianyag tartalmú víztől még nem virrasztottam. :) Ja, alább rossz árat írtam, inkább 5l 100Ft, vagy ilyesmi, tehát nem igazán drágább, mint egy alacsony ásványianyag tartalmú víz a patikából, és a magasnál (amiből kimondottan nem jó túl sokat inni, ez ráírva persze nincs) főleg olcsóbb. Na de mindegy, ennél tovább itt úgysem jutunk.
  • assdf
    #68
    Tőlem azt csinálsz amit akarsz, csak ne ragozd itt a pi vizet, ha elöször is köze nincs a témához (meditáció) másodszor meg nincs bebizonyitva a hatása,harmadszor meg amit te tulajdonitasz neki (alacsony ásványianyagtartalom) azt megkapod fillérekért is egyszerü eljárással és ami ráadásul nincs túlmisztifikálva.Na vita befejezve részemről.
  • dez
    #67
    De talán nem kellene teljesen offba menni.
  • dez
    #66
    1. Nem pár szem mag volt, hanem 1-1 tálkányi. Azaz úgy 100-200 mag. És természetesen nem válogattam szét őket előzőleg szépség szerint. Nem pár százalék különbség volt, hanem sokkal több. Igen látványos volt. A másik, hogy ha te valamitől reggelig sirbakolsz, mintha lefekvés előtt bekávéztál volna (majdnem - mondjuk én érzékenyebb vagyok mindenre, más talán ennyire direkt módon nem érez semmit), akkor nem tök mindegy, hogy hogy forr, hogy nem forr?
    2. Minek gondoljak bele még1x, amikor már megtettem a #63-ban? :)
    3. "Igazi" desztillált vizet nem lehet kapni, csak ioncseréltet. Jobb esetben fordított ozmózissal készültet, ami nagyon rossz izű. :) Inkább vettem itthonra egy jó kis víztisztítót.
    4. A felvetésemre bezzeg nem reagáltál.
  • assdf
    #65
    Nem értelek.Te most azzal jössz nekem hogy kinn figyeltem meg amit irtam, közben meg az egész pi vizes marhaságot semmi sem bizonyitja alá, csak hogy állitólag a viz gyorsabban forr, a mag hamarabb csirázik...
    Amit persze te magad figyeltél meg otthon, pár szem magon, amit állapota egyáltalán nem biztos hogy egyforma volt. Megmondom neked, ha megcsináltad volna mondjuk ezer-ezer maggal a kisérletet egymás után mondjuk 3szor (azaz 6ezer maggal) és összesitetted volna az eredményeket, kijött volna hogy a csirázás gyorsasága közti eltérés a két különböző vizzel öntözött magok között kb. pár százalék ami még hibahatáron belül is van.

    Ha ez meg túl bonyolultnak hangzik neked, akkor csak gondolj bele abba az egyszerü ténybe, hogy a szerinted alacsony ásványianyagtartalmú pi vizzel locsot mag nem kap annyi ásványianyagot mint a másik társa, ergó kevésbé is fog fejlődni. Hogy ez mégsem biztos hogy mindig igy van, az csak annak köszönhető hogy a csapvizben rengeteg oldott fém van ami a csövekből oldódik ki és ez nem túl jó a növénynek.Szóval az egyik mag kevés ásványi anyagot fog kapni, a másikat meg mérgezed szóval ugyanott van mindkettő. Ha esetleg nagyon sok károsanyag oldódik ki a csövekből mert már teszem azt ott régi a vizhálózat akkor előfrodulhat hogy a pivizes mag gyorsabban nő. De nem azért mert a pi viz annyira "energiadús", hanem mert a csapviz túl szennyezet.Ennyi.

    Ja és ha tényleg tiszta vizet akarsz akkor ne tisztogasd mindenféle távolkeleti csodaszürökkel, hanem vegyél desztiliált vizet, ismerik már vagy 100 éve az elvet, és sokkal olcsóbb is. No comment.
  • dez
    #64
    Pontosan. Ami muris az egészben, hogy sok gyógyszer alig hatásosabb (és nem is mindenkinél), mint a placebo hatás, és akkor még ott vannak a mellékhatások is. De valahogy mégsem foglalkoznak vele, hogy megtanítsák az embereknek ezt tudatosan alkalmazni... (Na persze nyilvánvaló, miért.)
  • dez
    #63
    Még sosem hallottam erről a bizonyos Fülüp Lászlóról, és igazából nem nagyon érdekel, miket hord össze. Csodálkoztam is volna, ha a pi-víz pl. hamarabb forrt volna fel, meg ilyenek. Azon mondjuk igencsak csodálkozom, hogy a vezetőképessége nem különbözött az ugyanott engedett csapvízétől, mivel a pi-víz készülékbe (ami mint írtam, nem más, mint egy speciális kerámiaszűrő) eleve nagyon alaposan megtisztított, igen alacsony ásványi anyag tartalmú vizet kell vezetni, és így eleve rosszabbnak kellene lennie a vezetőképességnek (ha azt a pi-vizet az "előírásoknak" megfelelően csinálták)... Nekem ez is gyanús.

    Én - az alább leírt, előre nem várt hatások mellett - a következőképpen győződtem meg, ha van benne valami (na nem "pi-energia", mert olyan nem létezik, nem tudom, ki állít mást): két csíráztató tálkába egyforma búzaszemeket tettem, és az egyiket csapvízzel "öntöztem", a másikat pi-vízzel. Nos, már 2-3 nap múlva látszott a különbség: a pi-vizes tálkában előbb kezdődött a csírázás, és gyorsabb is volt. Pár nap után a csapvizes enyhén penészes is lett, a pi-vizes meg nem, pedig egymás mellett voltak. Namost, lehet, hogy a csapvízben volt valami, ami gátolta a csírázást, nem tudom. Meg kellene ezt ismételni "sima", de alaposan tisztított vízzel is.
  • dez
    #62
    "én már megfigyeltem hogy alapvetően az emberi szervezetre a dolgok akkor hatnak ha"

    Én ha szabad kérdeznem, kin figyelted meg? Magadon? Szomszédasszonyon? Mert rajtam pl. nem ezt figyelted volna meg:

    "1, vagy nagy dózisban kapja"

    Ha pl. én nagy (azaz a szokásos, mivel az átlagember eléggé érzéketlen, és ezt még erősítik is a szokásos dózisok) dózisban kapok valamit, egyszerűen csak rosszul leszek tőle, azaz egyátalán nem a kívánt hatást hozza.

    "2, kicsiben de nagyon sokáig (több évtizedik akár)"

    Nekem a kicsi rövid idő alatt is megfelelően hat. A másik, hogy te nyilván csak kémiai alapon foglalkozol ezzel. Vannak más szintek is. Ha pl. beleordítasz egy haverod fülébe, hogy csinálja ezt-vagy-azt, valószínű inkább kupán vág. De ha szép halkan megkéred, valószínűleg megteszi. (Ha értelmes a kérés.)

    "mivel gyakorlatilag nem sokkal többminden van benne mint a sima csapvizben."

    Kémiailag nincs benne semmi, kár is keresni.

    "De nyugodtan vegyél csak jó pénzért drága készüléket ami előállitja neked"

    Ez tök felesleges, mert ahhoz túl drága.

    "és igyál meg belőle napi másfél litert, aztán ha mégsem élsz 120 évig akkor pénzvisszafizetési garanciát vállalnak :DDD"

    Aki nem érez tőle semmit, az ne igya... 1 liter elég egy próbára. Annak az ára úgy 100Ft. Ha nem érez semmit, akkor sem volt kidobott pénz, mert ez eleve egy alaposan tisztított víz, legalább ivott az illető egyszer tiszta vizet is.

    "(személyes véleményem: újabb meggazdagodási módszer, amit megprobáltak beadni a nyugati embernek a keleti misztikus dolgok mögé bujtatva, ez ma már amugy is hagyomány...)"

    Csakis. Szuper befektetés! Több százezes ráfordítás, ami 100Ft-onként évek alatt térül meg...
  • dez
    #61
    Van egy olyan dolog, hogy placebó hatás. Ez olyan erős lehet, hogy pl. hatóanyagok hatásának vizsgálatakor a placebót kapók is mutatnak pozitív változásokat. Akkor jó egy hatóanyag, ha szignifikánsan nagyobb a hatása, mint a placebó hatás. De itt szerintem nem (csak) erről van szó.
  • dez
    #60
    Nekem meg van 25 ismerősöm, akik komolyan meditálnak, de azért nem mentek szerzetesnek, hanem viszonylag hétköznapi életet élnek (bár kiegyensúlyozottabban, stresszmentesebben, az életet jobban élvezve, és talán némileg bölcsebben, mint az átlag). Egy példából nem illik törvényt alkotni.
  • dez
    #59
    "Egy nagy humbug az egész. Nem a pi viztöl meg társaitól gyógyulsz meg vagy lessz egészségesebb az életed, hanem attól hogy hiszel benne."

    Aha, és a magok is azért csíráznak benne jobban? Azt sem mondta senki, hogy ettől nem tudok majd aludni. Meg még 1-2 más dolgot, amit itt nem írok le, nehogy az legyen, hogy én beszéltem másokba.

    "A meditáció meg segit kikapcsolódni ellazulni és hatása kb megeggyezik azzal mintha minden nap sétálnál fél órát a természetben."

    Miért is írod ezt, amikor nyilván nem ismered a témát? Mivel ez nem igaz.
  • dez
    #58
    A cikkben is teljesen hétköznapi emberekről volt szó. És én sem alkoholizmusról beszéltem. Csak arról, hogy a sör nem panacea.
  • Roman
    #57
    leszek buddhista
  • BiroAndras
    #56
    "megj.: a "hinni" nem a megfelelő ige ide, amikor objektíven megjelenő változást idéz elő egy "hit""

    A hit képes objektív változást előidézni. Az agynak elég nagy befolyása van a test belső működésére, megha ez nem is tudatos. szóval a hit befolyásolja az agyműködést, ami meg a testet (pl. immunrendszert), ami objektív változást (pl. gyógyulást) idéz elő. Ennek példája a jól ismert placebo hatás.
  • assdf
    #55
    Egyébként itt egy érdekes link olvasd el aztán gondolkozz el:
    Pi viz hatásai
  • assdf
    #54
    Nem erről van szó. Csak éppen én már megfigyeltem hogy alapvetően az emberi szervezetre a dolgok akkor hatnak ha
    1, vagy nagy dózisban kapja
    2, kicsiben de nagyon sokáig (több évtizedik akár)
    Na most egy palack ásványvizben milliószor több oldott anyag van, mint egy palack pi vizben, és attól hogy vki ásványvizet iszik még nem fog 120 évig élni, és nem lessz sohasem beteg és nem fog háromszor gyorsabban gyorsulni a sebe stb...
    Egy szál cigiben szintén milliószor annyi károsanyagtartalom van, mint amennyi oldott anyag a pi vizben, és mégis 20-30 év dohányzás után jön csak elő a hatása.
    Szóval nem hinném hogy attól mert vki pi vizet ivott tegnap akkor már 100 évig fog élni, mivel gyakorlatilag nem sokkal többminden van benne mint a sima csapvizben. Sőt ihatsz bármeddig pi vizet, hatás nem sok lessz. De nyugodtan vegyél csak jó pénzért drága készüléket ami előállitja neked, és igyál meg belőle napi másfél litert, aztán ha mégsem élsz 120 évig akkor pénzvisszafizetési garanciát vállalnak :DDD
    (személyes véleményem: újabb meggazdagodási módszer, amit megprobáltak beadni a nyugati embernek a keleti misztikus dolgok mögé bujtatva, ez ma már amugy is hagyomány...)
  • Dredd
    #53
    "Nem a pi viztöl meg társaitól gyógyulsz meg vagy lessz egészségesebb az életed, hanem attól hogy hiszel benne."

    ez valahol fából vaskarika. ha abban hiszel (megj.: a "hinni" nem a megfelelő ige ide, amikor objektíven megjelenő változást idéz elő egy "hit", célszerűbb lenne "tudás"-nak hívni), hogy pl. a pi-víztől egészségesebb leszel, és ez a pi-víz fogyasztása folytán valóban így is lesz, akkor szerintem alappal lehet mondani, hogy a pi-víztől lettél egészségesebb. pláne, amíg valójában senki nem képes egyértelműen és 100%-os bizonyossággal leírni a hatásmechanizmust, ám az eredmény egyértelműen létezik és a külvilág számára is észlelhető, irreleváns, hogy valóban a pi-víz (mint anyag) tett rád jó hatást, vagy a saját tudatod (elméd, materialistáknak: agyad) módosította az egészségi állapotodat pozitív irányba a pi-vízbe vetett "hited" hatására.

    nem szeretnék "lét határozza meg a tudatot, vagy fordítva?" flamet elindítani, úgyhogy be is fejezem :D
  • Goth
    #52
    "Azt már tudtuk, hogy a punnyadt meditáció akár maradandó változásokat is elõidézhet az telefosott agyban, egy kakiszagú új tanulmány azonban azt is turházta, hogy az görény agy kulcsfontosságú részei valójában megerõsödnek a balfasz gyakorlatok során."
    Szal mégse! ;D
  • assdf
    #51
    Lehet futni is sőt még sprintelni is ha csak ezzel van gondod :)
    Egyébként szerintem meg a meditációt sem szabad túlzásba vinni. Van egy ismerősöm aki annyira meghülyült tőle hogy eladta mindenét, kiment indiába, nem csinál semmit sem csak egész nap meditál meg adományokból él, úgy néz ki lassan mint egy jeti és ez neki hüdejó...
    Másrészt meg szerintem azért születtél a földre hogy ebben a világban élj ne valami szellemvilágban. Szóval normális meditáció + sport= egészséges élet.
    Az erős hatású meditációkat meg hagyjuk meg a szerzeteseknek meg az alkoholistáknak :D
  • Inquisitor
    #50
    "A meditáció meg segit kikapcsolódni ellazulni és hatása kb megeggyezik azzal mintha minden nap sétálnál fél órát a természetben."
    Nem értek egyett, vannak elég erős hatású meditációs gyakorlatok, szinte minden "vallásban", csak mondjuk kezdőket meg kivűlállókat nem ilyesmivel traktálják. Szerintem.
    Bár ha egyszer lesz egy normális időbeosztásom valószínüleg mindkettőre érdemes sort keríteni :)
  • assdf
    #49
    Egy nagy humbug az egész. Nem a pi viztöl meg társaitól gyógyulsz meg vagy lessz egészségesebb az életed, hanem attól hogy hiszel benne.
    A meditáció meg segit kikapcsolódni ellazulni és hatása kb megeggyezik azzal mintha minden nap sétálnál fél órát a természetben.Épp ezért egészséges mindkettő.Az alkohol is egészséges, kis mértékben, erősiti a szivet, a vérkeringést az érrendszert.
  • haxoror
    #48
    Nem az alkoholizmusról beszélek az ugyanolyan túlzás mint amikor valaki egész nap lótuszbogyókat morzsolgatva dünnyög és csak müzlikolbászt hajlandó enni :P

    Egy-két sörbe még nem halt bele senki.
  • dez
    #47
    Arról nem is beszélve, hogy az alkohol nem old meg mindent.