Történelem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Attila Kelet-Rómával kezdte, az elsõ nagy csatáját ellenük vívta. Bár gyõzött és Bizánc utána adót fizetett neki, de a hunjai nagy része meghalt a csatában, és Nyugat ellen már jórészt germán segédnépekkel ment. Catalaunumnál mindkét oldalon a seregek fele mindenféle germán volt.
nonicks
nekem valami tanulmány vagy cikk vagy valami írás kellene a finnugor eredetrõl (lehetõleg olyan amiben nincsenek ellentmondások és nem csak a szavak boncolgatásáról szól az egész)
tudtok-e nekem ebben segíteni?

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

Válság lett ennek több oka is volt politikai gazdasági és társadalmi oka is
és a válságnak öszönhetõen Rûma nyuggati és keleti része között nagy lett a különbség mindenben.
395:.ben Theodosius császár véglekk kettéválaszotta a birodalmat.
Külön fõvárosuk lett nyugatot sok nép támadta és hanyatlott a gazdaság
még keletet nem annyira számos nép támadta akik támadták azokat is lebirták gyõzni, és ott a kereskedelem és a gazdaság virágzott
Nyugatot ugyebár támadták a Hunok is ( Attila ) utána egy végsõ támadás érte õket egy germánánoktol és elüldözték az utolsó nyugatrómai császárt is romulus augusulust.
476ban történt ez és ekkor bukott el a nyugat római birodalom.
a Kelet római birodalom tovább virágzott és õ majd csak 1453-ban bukott el.
ha bõvebb verzióra van szükséged szólj:)
Willenbrock
Na mára nekem ennyi elég is volt,olvasgattam kicsit a sztálini korszak agyrémeirõl,ezek az ökrök(kommunisták)egymást is nyírták antiszemita okokból:antiszemita koncepciós perek-paranoia:/

Willenbrock
Az áldozata is baloldali volt pedig,de demokrata.A kékcédulás választások ellen tiltakozott ugyanis-ez lett a veszte.Vajon körmösék ölték meg?Ries István

Willenbrock
Vajon tényleg "körmös" volt Bauer?Rágalom lehet ez vagy megtörtént a gyalázat?A körmösbauer

látom itt nagy történelem zsenik forumoznak biztosan hallotatok a Tutanhamon kiállításról. voltakok már rajta? vélemény? (mert én nem tudom h megnézzem-e, érdemes e rá elmenni)
Igaz az, hogy az egykori bizánci udvarban egy szerkezet magasba emelte a császárt a követek szeme láttára, és ordítani hallották a bronzoroszlánokat? Olvastam, de nem tudom, mennyire hihetõ. Van-e valóságalapja, vagy csak írói kitaláció?
Kalandozások
hogy ne a Második világháborús ban offoljunk...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Pluskast
Ez tény és való! Bár az ókori rómában létezett az úgynevezett ludus iskola ami alapvetõ oktatásban részesítette a gyerekekt ami ugyan fizetõs volt de olyan minimális összeget kellett befizetni, hogy a legszegényebb családok is megengedhették maguknak.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Az ókorban biztos nem volt közoktatás.
A hivatalnokokat viszont képezték, sajnos nem tudom hogy hogy.
De Konfuciuszt olvasva inkább az ókori görög akadémiához lehetett hasonlatos. Mester-tanítvány kapcsolat szerûen. A ma ismeretes oktatási forma középkori találmány.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

nonicks
nos "házi vizsga" szerûség volt történelembõl és Kínát húztam (ókori kelet kultúrái volt a téma kör)
nos és mondtam olyat hogy Kínában volt fizetõs iskola...meg hogy 3 szintû oktatás volt(érettségi tételekben olvastam)
és a tanár azt mondta hogy ilyen nem volt!?
én meg most össze vagyok zavarodva hogy most akkor kinek van igaza?
valaki aki vágja a Kína történelmét írhatna valamit(vagy ha az érettségi tételben volt valami igazság akkor valami könyvet vagy jegyzettet ami alátámasztja)

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

Willenbrock
Itt például közvetve foglalkoznak a csoporterkölcsökkel.

Willenbrock
Milyen szempontok alapján kell arról írni?Így hogy mi a csoporterkölcs-azt egy pár mondatban lehetne defíniálni.

kissadamvikt
Sziasztok!

Ez nem történelem de ezzel kapcsolatos, suliba törivel együtt tanítják a Társadalomismeretet. A problémám az lenne, hogy a csoporterkölcsrõl kellene esszét írnom de nem találok semmit a neten, tankönyvem meg nincsen és holnapra kéne. Valaki ha tudna segíteni akkor nagyon megköszönném, még ma kellene. :S Elõre is köszi!

AMD Athlon X2 4800+ 3.00 GHZ, ASUS M2N-SLI, 2x2Gb DDR800 Kingmax, MSI GeForce 8800GTS 320Mb, Samsung 250Gb, Windows 7 x64

Pluskast
Ha jól tudom a jobb oldali az John D. Rockefeller. A középsõ esetleg Darwin de ez abszolút nem biztos. A festmény az passz.

Lazarus
Üdv! Bocs hogy itt kérdezõsködöm, de hol kérdezzem ha nem itt :) Valaki felismeri a képen látható emberkéket?

Köszi elõre is
Interneten valami angol nyelvû egyetemes történet nyugat 1526-1790 es idõszakkal foglalkozó könyv fellelhetõ e?mindegy mi csak a témája legyen a koron belül

Egy kérdés Napoleon serege erõsebb volt mint a spanyol sereg amikor meghódítja Spanyol királyságot?
Zsolo007
Akkor válaszolj kérlek a kérdésre. Miért?

Pluskast
Igen de ne feledd, hogy a Kelet - Római Birodalom és a bizánci tul. képpen ugyan az. Õk mindvégig róma örökösének tekintették magukat, illetve, hogy õk maguk a római birodalom.

Ez egy baromi hosszú folyamat, de kár lenne egy ilyen tanulmányba ölni az energiát, ez nagyon összetett dolog, akinek van átfogó képe a világtörténelemrõl, úgyis tudja miért.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

De Bizánc a középkorban már más katonai felállása volt?
Pluskast
Na azt hiszem ehhez kevés lenne a hely, hogy leírjam. Nagyon sok könyv született e témában olvasgass egy kicsit. De, hogy nagyon pongyolán és nagyon röviden. A lényeg a népvándorlás. Az újonnan bejövõ népcsoportok fõleg Európa irányába nyomultak be és nem Kis - Ázsia térségébe. Így Bizáncnak nagyobb mozgástere volt és megúszta az egészet mindaddig amíg a szeldzsuk törökök nem jelentek meg.

Egy kérdés hogy hogy a Kelet-Római birodalom fönmaradt ellenben a Nyugat-Római birodalom meg összeomlott megköszöném ha elmondanátok?
Zsolo007
Illetve a Közel-Kelet kimaradt

Zsolo007
Nyugat, mint Európa. Kelet, mint Kína, Japán és esetleg India.
Igen nagyon nagy témakör. Ezért keresek, hogy van-e ilyen anyag vagy nekem kell megcsinálni. Arra a kérdésre keresem a választ, hogy miért a nyugati kultúra lett domináns a világon.

sz4bolcs
keleti és nyugati lol :)) Errõl Ganxta jut az eszembe.
Mégis.. A perzsákra gondolsz, a kínaiakra, vagy hogy?
Ez brutálisan tág témakör.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Zsolo007
Még egy kérdés :).

Tudtok-e esetleg olyan tanulmányról, mely a keleti és a nyugati civilizációk fejlõdését hasonlítja össze, vagy legalább egymás mellé helyezi õket?

Zsolo007
Köszi!

Jó kis írásnak tûnik.

Lehet hogy változó volt,akár esetenként is.
Van egy írás róla,Erdei Ferenc:Parasztok.Erdei Ferenc Parasztok
Az 5. fejezetben beszél a lázadásokról.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Zsolo007
Sziasztok!

Nem találtam középkor topikot szóval ide írom kérdésem.

Szerintetek - általánosságban nézve - mik voltak a legfõbb okai a parasztlázadásoknak? Lehetne azt mondani, hogy a kizsákmányolás illetve az ebbõl származó éhínség?

Mennyire lehetett tisztában az egyszeri paraszt az ország dolgaival?

Tudtok-e a témában valamilyen írást esetleg?

Köszönöm!

Lehet, hogy azok, akik ezeket az elméleteket felállították, túl sokat nézték a Csillagkaput.
Szerintem elég egyértelmû, hogy a piramisok a temetkezéssel kapcsolatosak.
Sok népnél építettek egyre nagyobb földhalmokat, piramisokat a vezetõjük temetkezéséhez.
A hieroglifákból is lehet következtetni a piramisok építésének értelmére, ezen kívül jól nyomonkövethetõ a fejlõdés a masztabáktól a piramisokig.

sz4bolcs
=8^))

dronkZero
Vadász, vadász, te szopni jársz ide...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

sz4bolcs

sz4bolcs
Én írtam, én írtam, hogy Istvánt koronázták a Dunán, elviszem én a balhét.

Ahány ember, annyiféle elmélet született már a piramisok funkciójára. Az általánosan elfogadott elmélet mindig sírkamrának jelöli, de címezték már csillagvizsgálónak és genetikai labornak is, én az utóbbit a magam eszével nem tudom mûködésként felfogni , valahogy idegen ez. El tudna valaki képzelni piramist ilyen célra?
Te írtad, hogy István a sok baromság mellett, ezért röhögünk rajtad már egy hete<#hehe>

A piramisok belseje meg valószanûleg földbõl van. A forás hitelességérrõl nem tudok meggyõzõdni, de én úgy hallottam, hogy vagy 50 éve francia tudósok megfúrták, és valóban nem engedik jobban összefurkálni.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

sz4bolcs
Jöhetnek a nehezebb kamuk. xD

Mátyásra barátom Mátyásra,de mégis bevesztek minden baromságot....
sz4bolcs
A befagyott Dunára, és Istvánra is csak elméletek léteznek. xD

na okostojások.a piramisépítésnek még csak elméletei vannak,tehát a fõokosok mint itt egyesek az íróasztal mögül kitalálják hogy is épülhetett akkoriban egy piramis.de azt már biztosan nem tudja egyik sem megmondani hogy a házát amiben lakik és a téglákat összeragasztották na azt hívják falazóhabarcsnak,és annak vajon mi az összetétele.....
Pluskast
Ez az Istvánt megválasztották a Duna jegén tetszik (OMFG)....<#conf><#csodalk><#ticking><#wilting>

Amúgy meg a befagyott Dunával kapcsolatban nem kell olyan messzire menni. Az ötvenes években volt olyan tél amikor aknavetõkkel meg vadászgépekkel bombázták, hogy felszakadjon. Van róla szép filmfelvétel is.

Nézd, amíg nem tudsz a magyar helyesírás szabályainak megfelelõ, öt szónál bõvebb mondatokat generálni, addig feleslegesen motorozol ebben a topikban. Gyere vissza akkor, ha lesz érdemi mondanivalód.

de te meg nagyon naív
dronkZero
Hát az igaz, hogy te mûveletlen vagy.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

jó én mûveletlen vagyok te meg hiszékeny
Mieink közül vajon hányan mentek ki az USA-ba szerencsét próbálni?