Történelem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sokmindenki szeriint a középkor nélkül sokkal jobb lenne a helyzet, egyesek szerint több, mint ezer évre visszavetette a fejlõdést

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

s itt bukik ki az, hogy pár hülyegyerek miatt egész nemzetek ugorhatnak egymás nyakának. a római történelembõl tudok most egy jó példát, hogyan lehetne JÓL csinálni:
ugye miután Julius Caesar meghalt/megölték, légiót a második triumvirátus három embere vette át. Lepidust miután lemondatták, a két hadvezér seregei régebben egy sereg voltak.
ööö, már nem is tudom hol volt az elsõ ütközet helye, vlmi "B" betûs. a lényeg, hogy itt felállt a két hadvezér serege, Marcus antonius-é, s octavianus-é. amikor kiadták a parancsot a támadásra, a katonák egymásra néztek: hisz ezek a testvéreink, szomszédaink, barátaink. két ugrabugráló ürge miatt miért ontsuk ki egymás vérét? leszúrták kardjaikat a földbe: döntsék el a hadvezérek a csata kimenetelét párbajban. persze ezt nem vállaltál el
ez nagyon jó, szép példa. a barátok, a szomszédok nem ugrottak egymásnak ksipénzért, hanem sztrájkoltak! méghozzá nem is kis emberek elõtt. nah, ez a bátorság veszett ki úgylátom már a középkorra is. pedig gondolj bele mi lett volna: az oroszok azt mondják: magyarok? hiszen innen jöttek tõlünk, az urálból?! ugyan miért vernénk szét szomszédainkat.
csak hát ugye itt már nem volt ilyen egyszerû a helyzet, GULAG, meg ilyenek, szóval azért nem lehet a kettõt összehasonlítani, de akkor is
ja és pl. az orosz embernek a magyar a minõség kajában, meg mikor bevonultak 1848-ban az oroszok, többször úgy nyilatkoztak a katonai vezetõk, hogy a magyarok egy jó ellenfél volt, meg ugyebár jelképértéke miatt akartuk nekik lerakni a fegyvert, és még van jópár fura példa, a magyar történelem tele van fura példákkal az ellenségekkel és nem ellenségekkel kapcsolatos sztereotípiáinkról meg alapjaikról...<#sniffles>

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

ez engem is izgat.
s persze az is tény, hogy az oroszok sosem "útálták" úgymond a magyarokat. A kapcsolat ugyebár ott romlott meg, amikor az osztrákokkal kötött titkos szövetség érdekében kellett a magyar lázadás ellenében tevékenykedniük. olyanokra emlékszem, hogy forradalom leverése után az orosz katonák érezték rosszul magukat, hogy ezt a kis, mégis erõs nemzetet kellett leverniük egy olyan gyalázatos ország segítségésére mint Ausztria. aztán persze az osztrákok jól el is árulták az oroszokat, úgyhogy ebbõl õk jöttek ki rosszul: szövetségesük csúnyán otthagyta õket, s még a magyarok szívében is elültették (mint utólag kiderült) teljesen feleslegesen a gyûlöletet. érdekes...
ergo én úgy gondolom, bár lehet hogy ez már teljesen megváltozott, de az orosz köztudatban a magyarok még mindig baráti nemzetként szerepelnek. báár, ez a 20.században valószínû csak hogy változott, de akkor sem gyûlöletbe.
azt meg persze tudjuk, hogy mi (mármint a magyar köztudat) útálja az oroszt, s úgy tûnik ez nem megalapozott, hisz nem az orosz ember, hanem a kormány bszott ki velünk. nem úgy mint pl Románia, ahol az EMBER is utálja a magyart...
Hi Nincsenek meg valakinek töribõl a szóbeli emelt szintû érettségi tételek kidolgozva! Nagyon megköszönném a tesóm nevében!

Z Cargo
Ez kezd engem is érdekelni<#wow1>

Pluskast
Ha haza értem megmondom neked, hogy honnan is van az infó pontosan😊

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Zsolo007
Errõl még nem hallottam, és nem is tûnik nekem logikusnak. De lehet azért mert fáradt vagyok? <#fejvakaras>

Pluskast
Egyébként Sztálinnak volt egy érdekes megnyilvánulása velünk kapcsolatban. A hiedelem szerint 45 után azért nem hagyta meg az országnak azokat a területeit amiket vissza szeretünk, mert szerinte a magyarok az egyetlen olyan nemzet a Kárpát-Medencében akik képesek az államalapításra és az államalkotásra.

Mondjuk, igaz.

Zsolo007
A gondolatmenet szép, a gond az, hogy mi más eszmék szerint gondolkodunk mint õk. Deák nem volt hülye, ha meg lehetett volna oldani meg lett volna oldva. De azt se feledjétek, hogy a Monarchia nem azért jött létre, mert az osztrákok olyan jó "testvérek", hanem kényszerbõl, mert az Osztrákok túl gyengék voltak.

Pont arról is szó van, hogy ez lett volna a megoldás, a nemzetiségekkel való (okos) törõdés

Zsolo007
Szerintem meg a Monarchia okozta a vesztünket. Egyébkétn nem volt annyira jó az, ugyanis a Monarchiában sem voltak rendesen kezelve a nemzetiségek. Ez az egyik fõ oka a vesztünknek..

Egyetértek, szerintem is nagyon jó volt a Monarchia, ráadásul lehet nem szenvedtünk volna annyit az I. VH után, megkérdezetem anyukámat (részletesebben felvázolva egy teljes magyar államszervezetet) szerinte sokkal nagyobb biztonságérzete lenne a magyaroknak, ha vmiféle monarchiában élnénk

Pluskast
Az én vélemény szerint - ha már a mi let volna ha dolgot felvetetted - a monarchia volt a lehetõ legjobb államforma az országnak. Sõt tovább megyek nem csak nekünk hanem a cseheknek, horvátoknak, lengyeleknek és az osztrákonak is. Gondolj bel mi is volt valójában a monarchia (a kiegyezés után) ? Ugyan az mint most az eu csak kicsiben. A legjobb az lett volna ha az egész átalakúl egy föderalisztikus államszervezetté, ahol minden szempontból mindenki, minden nemzetiség egyenlõ jogokkal rendelkezett volna. Véleményem szerint a hiba ott volt, hogy Ferenc József túl sokáig ûlt a trónon. Bár Ferenc Ferdinándot sokan nem szerették még is õ volt az aki ezt az egész rendszert meg akarta teremteni, kezdve azzal, hogy a cseheknek is egyenlõ jogokat ad, amit késõbb tovább bõvített volna. A történelmi határokkal rendelkezõ Magyarország szerintem csak így menekûlhetett volna meg trianontól.

Azért mondtam, hogy kéretik figyelmen kívül hagyni.

Zsolo007
Végül is amennyire rémlik nem akartam sokat írni, csak annyit hogy amit írsz az nagyon nagyon fikció. Ez így ahogy lerod sesem történhetett volna még (és itt fõleg a visszacsatolásoklra gondolok)

Mert a ha világa nem létezik, de ha válaszolna vki az sem baj<#nevetes1>

Zsolo007
Miért mondod ezt?

Egyébként akartam rá válaszolni, de valahogy elfelejtettem...

Meggondolatlanság volt feltennem a kérdést, kérem figyelmen kívül hagyni.

Lenne egy elgondolkoztató mi lenne, ha kérdésem:
felvázoltam magamban egy lehetséges államformát, arra az esetre, ha az egyik királypuccs sikerült volna, ebben a rendszerben két államelnök lett volna eredetileg, aztán majd bonyolódik, tehát lett volna Horthy és utódai (választásal vagy örökléssel), a kormányzók, akik az államelnök "polgári" feladatkörét látták volna el, és lett volna a mindenkori király (Habsburg), aki meg az "arisztokratikus" részét kapta volna, tárgyalás útján ez így lefektettethetett(?) volna, aztán késõbb persze nagy-Magyarország kezdene keletkezni a kicsibõl, mégpedig a király tekintélyét felhasználva és Apponyi népszavazásos rendszerével lehetett volna felállítani a határokat Trianonban, aztán a leszakadt területekkel elõbb utóbb, történelmi alapú szövetségre lehetett volna lépni, mely szövetség "elnöke" a mindenkori uralkodó lenne, tényleges irányítása viszont teljesen képviseleti demokrata modellû, még a "kormánya" is.
Na kb. ennyi, amit össze tudtam most hirtelen álmosan írni.
Valahogy az a benyomásom, hogy még mostanság is vhogy sokkal jobb "morális" helyzetben vannak azok az országok, amik történelmiek és monarchiák, mégha alkotmányosak is.
A kérdés: mi lenne, ha? Mi történt volna, ha?
A másik kérdés már bonyolultabb, mi lett volna, ha a bolsevikok nem ölik le a cári családot, és mondjuk Németország is alkotmányos monarchia maradt volna, meg a többiek, tehát a történelmi monarchiák megmaradnak monarchiának?
Ha nem tartozik a topicba, elnézést kérek.

Sland
Köszi!!!!!!!

Muszáj PONTOS JÉ! Nem ly... Avval-evvel nyelvtanilag ugyan úgy helyes, mint az azzal-ezzel!

hát egen, azt nemis mondtam, hogy nyertünk volna vmit azzal, hogy megkérdeztek, csak hogy ez egy értékelhetõ gesztus volt, mégha csak az is. És nem volt végül nagy jelentõsége.

Pluskast
Sokat értünk vele, hogy megkérdeztek minket. Így is mi szenvedtük el a világtörténelem leg kegyetlenebb békediktátumát.....

Mi most tanultuk, hogy azért mondott le, mert IV. Károly 1921 május 26-ikán visszajött, Szombathelyre érkezett, és megpróbált visszatérni a trónra, politikai hatalom nélkül, és Teleki pont ott volt, ehhez hozzátartozik, hogy köztudottan legitimista volt, azaz elismerte, törvényesnek tekintette a Habsburgok magyar trónra való jogosultságát a Pragmatica Sanctio alapján, és mivel senki nem szerette volna, hogy a miniszterelnököt összefüggésbe keverjék a "királypuccsal" késõbb, mint negatív dologgal, lemondott, asszem Horthy hívta vissza, de lehet magától csinálta, mindenesetre nagyon kényes volt a Trianon utáni idõszak, vmiért egyetértek az akkori véleménnyel.
Egyébként érdekes, hogy a párizsi békekonferencia minden vmit is számító résztvevõje, a franciákon kívül, végül elment, teljesen felháborodva persze Európa szétcseszésén, végül franciaország majdnem kénye-kedve szerint alkotta meg a szerzõdéseket. Az is érdekes, hogy mi voltunk az egyetlen vesztes ország, amit megkérdeztek a szerzõdés aláírása elõtt, nem csak reagálhatott. Asszem csak ennyi.

Sland
azért kössz 😞

Muszáj PONTOS JÉ! Nem ly... Avval-evvel nyelvtanilag ugyan úgy helyes, mint az azzal-ezzel!

Zsolo007
Hát ez egy jó kérdés. Nekem van egy anyagom Telekirõl, de ott is csak annyit említenek, hogy visszavonult a politikai élettõl. Szerintem Horthy visszahívta, de most nem találok én sem konkrétumot ezzel kapcsolatban..

Sland
Hi!

Az a kérdesem most, hogy Teleki miért mondott le 1921-ben?
(Igen, a gugliban keresgéltem, de csak annyit találtam, hogy 1921-ben lemondott...)

Zsolo007
Z Cargo
Üdv! Látott valaki vietnami háborús videókat a neten? Ha igen lécci ossza meg a nagyérdemûvel a linket.<#rolleyes>

tigeroo
a gladiátorokról énis találtam..:l azé köck
tigeroo
má kerestem, szted miért nyögtem be ide? 😊
Zsolo007
Gugli? 😄 (Hátsódat ne nyaljuk ki? 😄D)

tigeroo
ja kéne készülnöm kiselõadással , cím:Az Ókori Róma >szórakózás (kocsiverseny, fürdõk, gladiátorharc, stb)

valamilyen forrást adjatok plz
tigeroo
jóan csak vicceltem :o) gratz

a töri engem is érdekel..+angol..többit leseszarom😊
Sland
Köszi! A követelmény fél, egy oldal, képekkel egyebekkel bõvítve 2 oldal maximum.
Amit írtál azt ki is javítom.

Zsolo007
Thx.

Kezdem is 😊. Elõre szólok, hogy fejbõl mondom csak a dolgokat, nem biztos, hogy teljesen pontos, nyugodtan meg lehet cáfolni....nem emlékszem én sem mindenre...

A Monarchiától való elszakadás után lehetõvé vált a könnyûipar és egyéb iparágak fejlesztése.
Alapvetõen a monarchiában a könnyûipar és a mezõgazdaság volt fejlesztve, tehát ez a mondta nem igaz. A nehézipar fejlesztése vált inkább lehetõvé.

A többi jónak tûnik, viszont kicsit rövid, bár nem tudom mi a követelmény.....

UI.: Apróság: a fjelécben írd ki, hogy Magyarországon, MO. helyett.

Sland
Link 1

Link2 <<< az elõzõ

Zsolo007
Nem tudom leszedni...

Sland
Újabb házi doga:

A Gazdasági világválság hatása Magyarországon
Véleményeket várok!

nemegészen vok stréber

csak a törit meg szoktam tanulni mert érdekel

félévi átlagom éppen hogy 4 egész

helo, nekem 4 hét múlvára kell irnom egy házi dogát, Szent vagy eretnek ? címmel , 6-8 odalnak kell lenni/A4/ vmi könyvet, vagy segitséget tudtok ajánlani?
Matyóhímzés
Nekem meg má nincs töim vagy.....3 éve. 😛

A Chili szósz nem más, mint határozott fellépésű Ketchup.

Sland
én csak sima 5ös lettem

tigeroo
stréber:c
na
kitünõ lettem félévkor

kaptam egy D-t

Sland
KÖSZI! 😊

Zsolo007
1. Ez volt a Soproni népszavazás 1921. december 14.-e környékén, arról, hogy hova tartozzona város.

2. ra a válasz...

Egyébként meg gugli a barátod, szal tessék dolgozni! Egyébként ha a lustaság fájna, ordítanál 😊

Sland
Lenne 2 kérdésem:

1. Mi volt az a Civitas Fidelissima?

2. Hány KORMÁNYZÓ volt Horthy elõtt? ( Hunyadutól -> Horthyig )