Történelem
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
ugye miután Julius Caesar meghalt/megölték, légiót a második triumvirátus három embere vette át. Lepidust miután lemondatták, a két hadvezér seregei régebben egy sereg voltak.
ööö, már nem is tudom hol volt az elsõ ütközet helye, vlmi "B" betûs. a lényeg, hogy itt felállt a két hadvezér serege, Marcus antonius-é, s octavianus-é. amikor kiadták a parancsot a támadásra, a katonák egymásra néztek: hisz ezek a testvéreink, szomszédaink, barátaink. két ugrabugráló ürge miatt miért ontsuk ki egymás vérét? leszúrták kardjaikat a földbe: döntsék el a hadvezérek a csata kimenetelét párbajban. persze ezt nem vállaltál el
ez nagyon jó, szép példa. a barátok, a szomszédok nem ugrottak egymásnak ksipénzért, hanem sztrájkoltak! méghozzá nem is kis emberek elõtt. nah, ez a bátorság veszett ki úgylátom már a középkorra is. pedig gondolj bele mi lett volna: az oroszok azt mondják: magyarok? hiszen innen jöttek tõlünk, az urálból?! ugyan miért vernénk szét szomszédainkat.
csak hát ugye itt már nem volt ilyen egyszerû a helyzet, GULAG, meg ilyenek, szóval azért nem lehet a kettõt összehasonlítani, de akkor is
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
s persze az is tény, hogy az oroszok sosem "útálták" úgymond a magyarokat. A kapcsolat ugyebár ott romlott meg, amikor az osztrákokkal kötött titkos szövetség érdekében kellett a magyar lázadás ellenében tevékenykedniük. olyanokra emlékszem, hogy forradalom leverése után az orosz katonák érezték rosszul magukat, hogy ezt a kis, mégis erõs nemzetet kellett leverniük egy olyan gyalázatos ország segítségésére mint Ausztria. aztán persze az osztrákok jól el is árulták az oroszokat, úgyhogy ebbõl õk jöttek ki rosszul: szövetségesük csúnyán otthagyta õket, s még a magyarok szívében is elültették (mint utólag kiderült) teljesen feleslegesen a gyûlöletet. érdekes...
ergo én úgy gondolom, bár lehet hogy ez már teljesen megváltozott, de az orosz köztudatban a magyarok még mindig baráti nemzetként szerepelnek. báár, ez a 20.században valószínû csak hogy változott, de akkor sem gyûlöletbe.
azt meg persze tudjuk, hogy mi (mármint a magyar köztudat) útálja az oroszt, s úgy tûnik ez nem megalapozott, hisz nem az orosz ember, hanem a kormány bszott ki velünk. nem úgy mint pl Románia, ahol az EMBER is utálja a magyart...
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
felvázoltam magamban egy lehetséges államformát, arra az esetre, ha az egyik királypuccs sikerült volna, ebben a rendszerben két államelnök lett volna eredetileg, aztán majd bonyolódik, tehát lett volna Horthy és utódai (választásal vagy örökléssel), a kormányzók, akik az államelnök "polgári" feladatkörét látták volna el, és lett volna a mindenkori király (Habsburg), aki meg az "arisztokratikus" részét kapta volna, tárgyalás útján ez így lefektettethetett(?) volna, aztán késõbb persze nagy-Magyarország kezdene keletkezni a kicsibõl, mégpedig a király tekintélyét felhasználva és Apponyi népszavazásos rendszerével lehetett volna felállítani a határokat Trianonban, aztán a leszakadt területekkel elõbb utóbb, történelmi alapú szövetségre lehetett volna lépni, mely szövetség "elnöke" a mindenkori uralkodó lenne, tényleges irányítása viszont teljesen képviseleti demokrata modellû, még a "kormánya" is.
Na kb. ennyi, amit össze tudtam most hirtelen álmosan írni.
Valahogy az a benyomásom, hogy még mostanság is vhogy sokkal jobb "morális" helyzetben vannak azok az országok, amik történelmiek és monarchiák, mégha alkotmányosak is.
A kérdés: mi lenne, ha? Mi történt volna, ha?
A másik kérdés már bonyolultabb, mi lett volna, ha a bolsevikok nem ölik le a cári családot, és mondjuk Németország is alkotmányos monarchia maradt volna, meg a többiek, tehát a történelmi monarchiák megmaradnak monarchiának?
Ha nem tartozik a topicba, elnézést kérek.
Muszáj PONTOS JÉ! Nem ly... Avval-evvel nyelvtanilag ugyan úgy helyes, mint az azzal-ezzel!
Egyébként érdekes, hogy a párizsi békekonferencia minden vmit is számító résztvevõje, a franciákon kívül, végül elment, teljesen felháborodva persze Európa szétcseszésén, végül franciaország majdnem kénye-kedve szerint alkotta meg a szerzõdéseket. Az is érdekes, hogy mi voltunk az egyetlen vesztes ország, amit megkérdeztek a szerzõdés aláírása elõtt, nem csak reagálhatott. Asszem csak ennyi.
Muszáj PONTOS JÉ! Nem ly... Avval-evvel nyelvtanilag ugyan úgy helyes, mint az azzal-ezzel!
Az a kérdesem most, hogy Teleki miért mondott le 1921-ben?
(Igen, a gugliban keresgéltem, de csak annyit találtam, hogy 1921-ben lemondott...)
Íme egy anyag Gladiátorokrók. kb. 1 perc volt. De többre most nincs idõm, mjad este..
valamilyen forrást adjatok plz
Amit írtál azt ki is javítom.
Kezdem is 😊. Elõre szólok, hogy fejbõl mondom csak a dolgokat, nem biztos, hogy teljesen pontos, nyugodtan meg lehet cáfolni....nem emlékszem én sem mindenre...
A Monarchiától való elszakadás után lehetõvé vált a könnyûipar és egyéb iparágak fejlesztése.
Alapvetõen a monarchiában a könnyûipar és a mezõgazdaság volt fejlesztve, tehát ez a mondta nem igaz. A nehézipar fejlesztése vált inkább lehetõvé.
A többi jónak tûnik, viszont kicsit rövid, bár nem tudom mi a követelmény.....
UI.: Apróság: a fjelécben írd ki, hogy Magyarországon, MO. helyett.
csak a törit meg szoktam tanulni mert érdekel
félévi átlagom éppen hogy 4 egész
A Chili szósz nem más, mint határozott fellépésű Ketchup.
kitünõ lettem félévkor
kaptam egy D-t
2. ra a válasz...
Egyébként meg gugli a barátod, szal tessék dolgozni! Egyébként ha a lustaság fájna, ordítanál 😊