971
Itt beszélgethetünk a töténelemről
-
#411 Jaja, nekem is gimiben rohadt jó fej töri tanárnőm volt.......és olyan finom túrós rétest tudott csinálni, hjaj nincs is jobb nála. :D
Margó néni rulz :D -
#410 :( Sajnálhatod :( -
smity 8D #409 nállunk a tanár utált minkt. egyik osztálytársam fejét beleverte a falba. mindig elhadarta az anyagot néhánx betűt felírt a táblára és várta ,hogy kövessük. rádásul nagyon beképzelt volt. azt hitte mindenbe bele kell szólnia. ő utáltata meg velem a törit. -
#408 Na igen a tíntás sokat számít. Nekem általánosban és középsuliban is nagyon jó töritanárom volt. Ők szerettették meg velem a törit...Ez azért sokat számít. -
smity 8D #407 téged nem érdekel ,hogy néztek ki. minek hisz pár ezer éve éltek. engem meg úgy nem érdekelnek ahogy vannak. viszoitn ez sztem azért van , mert mikor iskolás voltam rohatt roszzul tanították. közületek ki töri tanár? -
#406 Lehet, hogy a módszereik részletekben különböztek, de a lényege mind 2 rendszernek ugyanaz volt. Felhasználták a munkásosztályt az arisztokrácia politikai megbuktatására, majd a megszerzett hatalommal totális diktatúrát építettek ki. -
#405 Teljesen más volt a kettő. Teljesen más társadalmi rendszerrel. Egyik megtőrte az arisztrokáciát másik győkereiben írtotta őket, egyik a nemezet kultúráját építette másik az ideológiájának kultúráját, stb. Rengeteg ellentét van. -
#404 Hát az ilyesmi engem sem tud izgatni. Nem tökmind1, hogy nézett ki valaki aki pár ezer éve élt? -
smity 8D #403 bezony. létfontosságúnak :)))))))))))
najo témához: nláttam national geographikon: ,hogy már pontosan tudják ,hogy nézett ki tután kámon.
(pfu de izgi. váó. :P) -
#402 Akkor miért is írtál ide? Vagy ez fontos bejelentésnek számít? ) -
#401 Ne balfaszkodj már :). Ha nem akarod nem tudod. Csak ülj neki, nézegesd a törikönyvet a két rendszerről és eszedbe fog jutni.... -
smity 8D #400 istenem, hogy én hogy utálom a történelmet -
#399 basszus nem tudok hozzákezdeni. fogalmam sincs hogy hogy és hol kezdjem... :( -
Realtibi #398 jó de összel foglalta el
amugy igazad van
megérte neki elfoglalni mert igy erősebb lett 2 várral a végvár rendszer -
#397 Ez így igaz. Részben. Mátyásnak jó volt a propagandarendszere azért látta a "pórnép" olyan fényesnek. Gyakorlatilag Mátyás uralkodása a Német-Római császárság megszerzéséről szólt. A törökökkel csak azért harcolt, mert kellett...Jó példa erre, hogy volt alkalom hogy átengedte őket Ausztriába portyázni...
Azért Szabácsot meg Jajcát ne becsüljük le. Akkoriban az ilyen végvárak elfoglalása sokat jelentett. Jelenleg ugyan nem vagyok pontosan tisztában azzal, hogy mekkorák is voltak ezek a várak, de ha védelmi értékük nem is volt komoly, akkor az elfoglalás célja inkább politikai volt, hogy megmutassa a törököknek, hogy ha kell megvan az ereje ahhoz hogy lerendezze őket... -
Realtibi #396 Egyik nap mondta töriórán a tanárom hogy Mátyás uralkodása nemegészen ugy volt ahogy azt mi látjuk
milyen fényes stb..
az uralkodása elején kb 65-70 ig arról szolt hogy megtartsa a hatalmat ne válasszák le
és azt is mesélte hogy amikor szabács meg jajca várát foglalta el az csak olyan villogásszerű volt hogy növelje népszerűségét
de a leglényegesebb az hogy összel inditotta a hadjáratot amikor a török főeröket vissazvonják a központi területekre -
#395 Azért vannak különbségek....
Mellesleg nem kötelező összehasonlítani (bár ha jól meg tudod csinálni akkor jó lehet), az is elég lehet ha párhuzamosan vezeted a kettőt időrendileg.. -
#394 Szerintem, akár össze is hasonlíthatod a sztálini diktatúrát hitlerével.......bár nagy különbség nincs köztük. Érdekes, hogy 2 ennyire hasonló ember/állam, hogy tudta mégis ennyire gyűlölni a másikat. -
#393 hello!
Köszi a segítséget, minden jó lett amit mondtatok. Kösz mégeegyszer.
Azután most akpunk egy házi dolgozat cuccot ma
A Diktatúra a Szovjetúnióban és Németországban az 1930 - as években címmel.
Azt szeretném kérdezni hogy hogy fogjak hozzá? Mi legyen benne a fogalmazásban?
Nagyjából miröl írjak? Nem azt akarom most hogy megírjátok helyettem, hanem csak azt hogy egy kis segítséget adjatok a tartalomhoz. oké?
Köszi Sland -
#392 Jaja, amit a hosszú kések éjszakájához írtál, az nagy mahaság. 1933-ban még sehol sem volt a zsidó üldözés.
Leírtam világossan #387-es hozzászólásomban, hogy mi volt.
A Kristály éjszakaban meg egy szót sem írsz arról, hogy miért van ez az elnevezés. -
#391 Hosszú kések éjszakája nem az volt amit írtál....ott még nem öltek zsidókat
Meg ennyire ne túlozz már: "SS-hordák" Főleg hogy akkor még SS sem volt... -
#390 NA MÁR ENNYIT MEGCSINÁLTAM:
Farnklin Delano Roosvelt:
Volt e a családjában magas rangú poltikus?
Theodore Roosvelt (1858-1919) volt az USA 26. elnöke.
Testi fogyatékossága mi volt? És ez honnan eredt?
Franklin Delano Roosevelt negyvenéves korában fertõzõdött meg a vírussal, aminek következtében deréktól lefelé megbénult. A betegség elleni küzdelemben Roosevelt betegsége fordulópontot hozott, ezt követõen ugyanis több pénz jutott a kutatásra, amely a Salk-, és késõbb a Sabin-féle vakcinák sikeréhez vezetett.
Hitler
Mi az a hosszú kések éjszakája?
A hosszú kések éjszakája azt jelentette, hogy az SS-hordák az utcákon meggyilkolták a menekülő zsidók jelentős részét.
A modern Szent Bertalan éjszakára Hitler személyesen adta ki a parancsot Münchenből.
"Nem kell kímélni még az árjáknak a zsinagógák szomszédságában lévő házait sem" erre a külön rendelkezésre nyilván azért volt szükség, nehogy az SS pusztításra induló legényei esetleg érintetlenül hagyjanak egy-egy olyan zsinagógát, amely árják házainak közelében állt.
Lobogtak a lángok a Keleti-tengertől Burgenlandig, az Arlbergi alagúttól Karlsbadig, a Rajnától a Dunáig.
Tűzszínűre festették az eget.
Ma már tudjuk, hogy ezek a lángok szinte jelezték az auschwitzi krematóriumok lángjainak eljövetelét.
A hosszú kések éjszakája voltaképpen nem volt kevesebb, mint Auschwitz előjátéka.
Mi az a kristályéjszaka?
A "kristályéjszaka" (Kristallnacht) leleplezte a világ elõtt, mit is akar tulajdonképpen Hitler, és milyen eszközökhöz szándékozik nyúlni. A mérleg megdöbbentõ volt. A nácik 91 zsidót agyonvertek, jobbára a megrohant boltok tulajdonosait, felgyújtottak és teljesen elpusztítottak 191 zsinagógát és 171 zsidó lakóházat, több mint 7500 üzletet és áruházat szétvertek és kiraboltak, elfogtak és bebörtönöztek kb. 26.000 zsidó vallású németet, 10.911-et közülük a dachaui gyûjtõtáborba, 9.845-öt pedig Buchenwaldba deportáltak, a többi néhány nappal késõbb Sachsenhausenba került.
Köszi a segítséget még1x.
Már csak az olimpiás témára vagyok kíváncsi, azt sehol nem találtam. Gondolom rossz kulcsszavakkal keresgélek
-
Realtibi #389 . 1934. június 29- edikéről 30-adikára virradó éjjel az SS-szel lemészároltatja az SA elégedetlenkedő tagjait
most akkor mért irtam hülyeséget???? -
#388 Na ja -
#387 1933. február 27-én felgyújtják a Reichstagot. A tettel egy bolgár kommunistát, Dimitrovot vádolnak, aki azonban be tudja bizonyítani ártatlanságát (lipcsei per). A Reichstag felgyújtásának ürügyén Hitler törvényenkívül helyezi a kommunista pártot, majd új választásokat ír ki, hogy ne koalíciós kormányzást kelljen folytatnia. Eme választás azonban csak 43%-ot hoz az NSDAP számára, alkotmányosan tehát nem tud egypárti uralmat kialakítani. Ezért június-július folyamán felszámolja a szociáldemokrata pártot, majd a szakszervezeteket, ezt követi az összes ellenzéki párt betiltása és a polgári szabadságjogok korlátozása. A szakszervezetek helyett Robert Ley nevéhez kapcsolódóan a Nemzeti Munkafront jön létre. 1934. június 29- edikéről 30-adikára virradó éjjel az SS-szel lemészároltatja az SA elégedetlenkedő tagjait (hosszú kések éjszakája), miután ezek alsóbb rétegekből származók követelték a biztosabb egzisztenciát és a nagytőke korlátozását (Hitler ígéretei). Ezután az SA szerepét az SS veszi át. 1934. augusztus 2- án meghal Hindenburg, Hitler egyszemélyben köztársasági és miniszterelnök (Führer), létrejön a totális fasiszta diktatúra.
Köbö 1 percig tartott utána nézni neten. Gugli, a barátod. -
#386 SA nem az SS elődje volt, vagy valami párt testőrség, vagy mi? -
#385 WoW az szép lett von ha az SS az SA-t mészárolja le :D Az aztán a party! :DD -
Realtibi #384 ja nem figyeltem
olyan hosszú volt zsolo válasza hogy el sem olvastam csak rooseveltet:D -
Realtibi #383 a) Mi az a hosszú kések éjszakája?
asszem az az éjszaka volt amikor az SS lemészárolta a konkurens párt vezetőségét
asszem az SA-t
erre emlékszem
de szerintem nézz utána -
#382 Ilyet nem kén játszani :). Itt beszélgetünk a töriről, nem pedig egyesek kérdeznek mert lusták kereseni az interneten és várják hogy szájukba repüljön a sült galamb.
Tessék vitaindítót írni. Utána már van értelme dumcsizni :) -
Realtibi #381 Bocs tegnap hülyeséget irtam:D
annyira gondolkodtam hogy a függetlenségi háborút irtam az észak és dél csatája ellen
erről bövebben tudnátok irni? -
#380 Tudom hogy lusta vagyok :D Köszönöm szépen a kimerítő infókat. így már könnybben utána tudok nézni bővebben a dolognak.
Akik ki tudnák pótolni Zsolo commentjét azt is várom
MÉG EGYSZER KÖSZI -
#379 hmmm...jó nehéz kérdések
Hitler
a) SAn belüli "nem teljesen elkötelezett" emberek, valamint egyéb nem teljesen hitlerhű politikai vezetők kivégzése 1934. 06. 30-án történt
b) Első zsidó zsinagógák felgyújtása, zsidó üzletek kifosztása (ugye ablaktörés--kristályéjszaka :) ) 1938. november 9. éjszaka 10.-e hajnal
c)Hát erről nem tudok neked sokat mondani. Tudni kéne az eredményeket. Valami olyasmi rémlik hogy a németek oldalára jócskán volt csalás (ugye felsőbbrendűek), ezeken kívül persze jelvények ilyesmi :)
d) Pff. Ez nehéz kérdés. A legnehezebb. Az antiszemitizmus elég régi keletű dolog. Tulajdonképp mióta zsidók szétszóródtak a világhban létezik a dolog. Sosem kedvelték őket igazán, hiszen mindíg hatalmas vagyonnal rendelkezdtek. Nem mondok többet (ez fejből ment) Íme egy link, itt asszem elég részletesen ki van fejtve...
Roosevelt
1) Theodore Roosvelt (elnök volt...) például rokona volt.
2) Agyvérzésben halt meg. 1921 nyarán szerzett paralízist (nem tudom hogyan). A lába bénült le, részben visszanyerte úszással..
Ugye tudod hogy lusta vagy? :) Én is az internetről szereztem az infót (persze sokmindent tudok én is, de nem ilyen pontosan) -
#378 Kéne egy kis segítség!
Nincs olyan könyvem amiben találok választ a kérdéseimre és neten nem nagyon találtam dolgokat. ha vki tud segíteni az segítsen Vasárnapig plz!
1. F.D. "Rózavelt"
a) Volt e a családjában kiemelkedő rangú politikus? Ki volt az, stb?
b)Testi fogyatékossága mi volt? Annak eredete?
2. Hitler
a) Mi az a hosszú kések éjszakája?
b) Mi az a kristályéjszaka?
c) Olimpiai megrendezésen hogyan érvényesült a náci propaganda? ( Mit csinált állított ki stb)
d) Honnan ered az antiszemitizmus ( gyengébbek gedvéért zsidógyűlölet)
Kérem hogy aki tudja az válaszoljon mert elég fontos lenne. -
#377 globálisan gondolod a dolgot? -
#376 LOL :DDD
Melyik függetlenségi háború? Az Amerikai? Volt egypár a világon :) -
Realtibi #375 tudnátok nekem beszélni a függetlenségi háborúról
nincs benn a tankönyemben
utánanézni meg lustavagyok:Ddd -
Zsoldos #374 Tud valaki jo olvasnivalot a neten tortenelemhamisitas temakorben? -
#373 Ezt a kérdést a haditechnika topicba tedd fel! tuti kapsz választ! -
tomcat1 #372 Egy kiváncsi kérdés: ki hallott rólla hogy a szerbek 90' es évek elején rendszeresen megpróbáltak minket bekeverni a konfliktusba(konkrétan fegyveresen)?
ha már egyszer töri topic