Itt beszélgethetünk a töténelemről
-
Politikai és gazdasági értelmben kezd szerintem vizsgálni. A köztársaság területének megnövekedése (lásd pun háborúk Gallia meghódítása) amelynek következtében a köztársaság intézményrendszre nem volt tovább tartható. Itt kitérnék Tiberius és Caius Gracchus féle földreform kisérleteire (elmondani mi is volt az a Licinius-Sextius féle földtörvény). Ehhez kapcsolható a proletariátus növekvő száma róma városában illetve az a probléma, hogy a római polgárjogot nem csak itálián belül kellene megadni. Az elszegényedő paraszti rétegek helyzete stb. Aztán fontos tényezőként említeném meg a rabszolga kérdés problematikáját és ezzel nagyon szorosan a Spartacus féle rabszolga felkelést. Aztán még előzménynek simán belevenném (attol függ ezt milyen részletesen szeretnéd leírni) Sulla és Marius harcát és a tulajdonképpeni első polgárháborút és fontos momentumként említeném meg Marius azon intézkedését aminek következtében a meghódított területekre letelepítette a veterán légionáriusokat és földet adományozott nekik. Na és valahonnan innét kezdeném el magát Caesar történetét és a második polgárháborút. Ha olvastad az életrajzát akkor ide simán be tudod kapcsolni, hogy ő ugyebár Marius unokaöccse volt és igazából azt az irányt és elvet követte amit nagybátya elkezdett. Valahogy így. Persze ennél részletesebben ahogy én itt most leírtam mert ezek jutottak így hirtelen eszembe de ezek fő támpontként szolgálhatnak amiknek részletesebben utánna tudsz nézni.