1768
Blender
-
#1328 "igazából 4 napja nyílt " Hol lehet ezt látni ?
"Igazából játékokhoz szeretnék modelleket készíteni egyelőre," Fél év alatt meg lehet tanulni profin modellezni de akkor mást nem csinálsz . De a modellezéshez a sok poligon miatt nagyon erős kártya kell pl GTX 970 és nem árt 16GB ram.
A modellezésben még nincs benne a texturázás vagy anyagozás sem. Zárójel én nem tudom elképzelni hogy odajön hozzám egy megrendelő és kérjen egy nyers blender modellt de te tudod mire lövöd el az idődet. Eleve a blender az egy ingyenes inkább hobbi szoftver ,nem is keresik ezeket a formátumú modelleket . Amikért pénzt lehet elkérni mind ilyen 3DMAX kiterjesztésű ultra bonyolult faszán kitexturázott játékokban könnyen elhelyezhető utcai vagy gyári alkatrész gép stb.
Valóban benne van a szoftverben minden világ ,játék készítés modellezés anyagozás fény kamera fizika rigidbody animáció motion tracking stb de jó ha egy területet kiválasztasz és azzal elszórakozol hetekig . Én volt hogy csak motion trackingoltam egy hónapig aztán rigid bodyztam két hétig és egy csomó hibája kiderült amit lehetetlen megoldani. Kurva sok órát eltölthetsz egy problémával aminek a végén lehet hogy az jön ki sehogy nem oldható meg hiába az ezer paraméter. Pl egy aktatáskát akartam leejteni ami kinyílik és kiömlik belőle egy halom papírpénz ,de soha nem tudtam megoldani hogy a táskán ne essen át a pénz de a táska se essen át a járdán ,vagy soha nem tudtam a vonatot a sínen tartani ,a kanyarban átugrotta a nyomkarima a sínt. Ezekkel hetekig szenvedtem és semmi eredmény.
Csak hogy érzékeld a ráfordított időt mikor blenderezni akarsz és határidőre elkészíteni egy mozgatható modellt . Lehet több pénzt keresel ha elmész napszámba ugyan ennyi időre :) -
#1327 Igazából játékokhoz szeretnék modelleket készíteni egyelőre, távlati terv persze megrendelésre pénzért, miért is ne, de akkor meg úgyis a megrendelőtől függ mit kell. Nem arra gondoltam, hogy most devianartot felütöm és elkezdem másolgatni majd pénzért eladni... Viszont jó hogy leírtad a saját tapasztalataidat.
Jól látod, hogy semmi ötletem nincs mert még nem is lehet, egy másik topicban lehet követni, hogy haladunk vele, igazából 4 napja nyílt és most határozzuk meg a sztorit, majd ha az ki lesz találva aztán indulhat meg a fantáziám. Viszont addig meg kéne tanulni az alapvető képességeket. Művészkedés most nézőpont kérdése, de megelégednék ha egy tisztes iparosmunkát ki tudnék adni a kezeim közül. Azt magam is észrevettem, hogy ugyan egy program, de elég egyedi, hogy a modellezés, teljesen más tészta mint a jó fény és kamerabeállítás, az animációkészítés, fizika, mintha teljesen eltérő világok lennének egy szoftverben. -
#1326 "és mondanád, hogy oké jövő hétre ezt szeretnéd látni 3D-ben"
Jó ,szerintem ne kerülgesd a forrót ,beszélj nyíltan.Te tulajdonképpen megrendelésre akarsz művészkedni ,pénzkeresés céljából és ehhez akarod bebiflázni a blendert ? Erőből nem leszel művész ,hiába tanulod meg hogy kell lemásolni egy olyan devian artos képet ,ha nincs ihleted akkor az csak egy eladhatatlan másolat lesz . Tudom mert én is csináltam egy két ilyen modellt eladásra de a kutyának se kellett ,igaz nem művészi csak sima modellt mellesleg a devian arton azok a képek többnyire foto shoppok .
Mindegy ettől függetlenül nem igaz hogy nagy bajban lennél az ízületekkel és mozgatásokkal hiszen a yutubon ezek is fent vannak csak be kell ütnöd angolul az animation bones weight paint stb kulcsszavakat .
Ha lenne valami ötleted ami bonyolult is de meg akarod csinálni lépésről lépésre a yutubon mindent megtalálsz hozzá . Jól látom hogy neked semmi ötleted nincs de meg akarod tanulni mindjárt 30 ember munkáját modellezéstől az animációig és közben legyen művészi is ?
Én ennek sem látom akadályát de szerintem hamarabb megunod mint hogy 1centet keresnél vele. -
#1325 az igaz, hogy 30 perc után, vagy még előbb is elfelejti az ember, de gondoltam hasznos valamelyik, szerintem bele is nézegetek pl a dummies könyvbe azok jók szoktak lenni. szerinted hogyan másképp tudnék fejlődni? mert szép és jó, hogy ezeket meg tudtam csinálni a videó alapján, de ha most kiválasztanál a devian artról valami concept artot és mondanád, hogy oké jövő hétre ezt szeretnéd látni 3D-ben és nem árt ha mozgatható legyen, rendesen izületek kidolgozva stb. akkor bizony nagy bajban lennék és kis gatyában :D de még egy könnyebb dologgal is. persze ha mondanád, hogy csináljak valamilyen asztalt, vagy bármilyen széket azért azzal boldogulnék már, de innen tovább kell lépni. -
#1324 Ha alap dolgokat nem tudsz akkor találsz yutubon 10 perc alatti megoldásokat rá vagy itt is segítünk ,ezért fölösleges bonyolult tutoriál sorozatokat elkezdeni. Nekem az a tapasztalatom hogy 30 perc után már elfelejtettem mi volt az elején ,nem hogy több órás tutoriálokat nézzek. -
#1323 sziasztok. 2 napja jobban beleástam magam a Blenderbe, az ő csatornája alapján sikerült megcsinálni elég sok dolgot. pl borospoharak, maci, óra, billiárd golyók, paprikák, bögre és az ukulele is sikerült, bár utóbbi félig meddig, a húrozás nem volt az igazi, meg a végére egyik tartó teljesen megváltozott valamiért nem olyan volt mint mikor eltűntettem az elemet. szóval egy szó mint száz már látom, hogy egy rossz klikkel, óvatlan eszközhasználat közbeni kameraforgatási szándékkal sok mindent el lehet rontani... aztán nem is mindig tudtam kijavítani, még a többi sikerült elsőre az ukulelét párszor elkezdtem :D
ezért úgy döntöttem, most hogy azért már van egy kis sikerélményem, vissza kéne menni az alapokhoz, ezért elkezdtem ncoreon tananyag után kutatni, de ott meg szerencsére annyi minden fentvan, hogy most meg nem tudok választani. tudnátok ajánlani valamit? hogy betartsak egy sorrendet, mert némelyikbe már belenéztem és van ami érezhetően túl gyors nekem, a leg alapabb dolgokkal kéne kezdeni. akinek esetleg nincs fiókja itt megtudja nézni mi a választék
lehetőleg a ninja blender cookbookot ne ajánljátok, mert abból azt tanulhatom csak meg, hogy lehet mogyoróvajat, meg különböző leveseket készíteni robotgép (blender) segítségével -
#1322 köszi Jeff úr. -
#1321 Jól néz ki a kis Alfa :) -
#1320 -
#1319 -
#1318 Azért azt leírhatnád mi volt a megoldás ,had tanuljunk belőle. -
varganorbert222 #1317 Már nem aktuális, kérlek hagyjátok figyelmen kívül! Időközben megoldottam! :) Köszi! -
varganorbert222 #1316 Sziasztok!
Még új vagyok a témában, és nem is akarok mélyebben elmerülni benne, mint amennyire szükséges, viszont akadt egy problémám, amiben segítséget szeretnék kérni.
Kipróbáltam a Texture Atlas addon-t, hogy felgyorsítsam a folyamatot, és meglepetten, majd keseredetten tapasztaltam, hogy valami nem úgy működik ahogy kellene vagy csupán én csináltam teljesen rosszul. Ezt szeretném kideríteni, hisz akkor a levegőbe dolgoztam...
Az első kép még a "finish" előtti merged texturázott és Uv-zott object. A második képen a "finish manual unwrap" utáni állapot. Néhány UV jó helyen maradt, a többi viszont elcsúszott teljesen.
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Utoljára szerkesztette: varganorbert222, 2016.06.30. 22:06:45 -
#1315 hát ez lett. -
#1314 -
#1313 -
#1312 Wow -
gombabácsi #1311 a magyar neocore + blender!!! :)
All you see in this video was modeled and UV unwrapped in Blender, everything else was done using in-house software.
https://www.youtube.com/watch?v=A2TvGQ6TzjQ -
#1310 Sziasztok!
Kickstarter kampány indítását tervezem.
Az ötlet egy Test Drive Unlimitedhez hasonló játék. Ehhez keresek segítséget, pontosabban a játékot bemutató, 12-15 perces kis film elkészítéséhez. Aki érez magában elég tehetséget, felkészültséget, és kedve is volna hozzá, kérem, dobjon egy privátot.
Honorálni egy állással tudom majd, sikeres kampány esetén. -
Banki67 #1309 Ha a renderelésre gondolsz, fogalmam sincs, részletekben csináltam :D
Jeffjohnson: ha legközelebb csinálok animációt belőle figyelek majd rá, most inkább nem renderelem újra ;) -
#1308 0:36-nál kicsit túl hirtelen áll meg a mozgás, lehetne finomabb. Ezt leszámítva jó lett! -
#1307 Jó lett és végül mennyi idő volt? -
Banki67 #1306 Sziasztok!
Ezúttal nincs kérdésem, csak meg szeretném köszönni azt a rengeteg segítséget, amit kaptam tőletek! Az animáció elkészült, végül csak 100 sample-lel, mert nem találtam elég erős gépet a rendereléshez, de a fájl megvan, később bármikor tudok belőle szebbet csinálni.
Köszönök szépen mindent Strepsils és Jeffjohnson! :)
-
#1305 Még annyit kihagytam előtérről lévén szó hogy a motion t képernyőn van maszkolás művelet is amit szintén meg kell tanulnod ha azt akarod hogy előtere is legyen a videó a tárgyaidnak.
De a lustaság kedvéért ha nem akarsz ezzel is szarakodni akkor simán egy ojbektummal kitakarod amit akarsz ,majd ezt az objektumot elhelyezed egy másik rétegen és az első rétegnek megadod ezt a réteget maszk rétegnek. A node editorban figyelni kell az alpha over helyes bekötésére és ennyi . Erre az alábbi lézerkardnál már mutattam példát mármint a maszkolásra, ugyan ez a helyzet mozgóképnél is. -
#1304 "Egy ember sétál egy videón. Ez alá kellene betenni a digitális világot."
Ez bizony kőkemény motion tracking . Az objektumaidat akarod beletenni egy videóba tehát minimum a kamera trackingolást meg kell tanulnod . Ha még az objektumokat is akarod mozgatni eközben akkor még az object trackingolást is meg kell csinánod.
A filmsorozat amit alul látsz mind a kettőt levezeti.
Megjegyzem a standard motion tracking sceene felépítésen kívül létezik egy primitívebb megoldás amiben nincsenek ilyen bonyolult nod összekötések hanem csak window vektorú textúrákat használok , ennek az előnye hogy egy réteg van tehát egyet renderel ,a hátránya viszont hogy kénytelen nagy minőségben renderelni fölöslegesen a talajt az árnyék végett tehát ez csak annak ajánlott akinek 3és fél milliós asztali gépe van :D -
piroska78 #1303 Hogy mit szeretnék? Egy ember sétál egy videón. Ez alá kellene betenni a digitális világot., aminek van egy háttere, ami egy fotó, egy talaja, ami egy textúrázott objektum vagy ez is fotó és van egy előtere, ami vagy fotó vagy textúrázott objektum.
A motion tracking mintha más lenne, de lehet az kell ide is csak én nem értem. A tutorial nem kell, hogy magyar legyen. -
#1302 Magyarul mit szeretnél csinálni? Egy videót bárhová be tudsz rakni legyen az anyag, world háttér ,vagy node image transparent módban. Az újjabb verziókban simán image texturát kell kérni és ott kiválasztani hogy video vagy movie , de lehet hogy magától felismeri és átrakja szóval ez pitiáner dolog. A videó méretezése ugyan úgy történik mintha egy kép lenne.
Ha azt akarod hogy a lézerkardot egy ember kezébe adni és ő mozgassa az motion trackingolással lehetséges amihez nagyon jó minőségű HD progresszív kamerára ,csomó segédeszközre, és rengeteg RAM ra van szükséged ,na és rengeteg munkára ,camera és object trackingra.
Magyar tutoriált nem fogsz találni. -
piroska78 #1301 Üdv!
AZ alábbi képhez kapcsolódóan kérdezném, hogy ahol a piros nyíl van, a két réteg közé valódi videót be lehet-e illeszteni.
A videó zöld hátteres (az eltávolítása megoldott).
Hogyan lehet az élő szereplőt a két réteg közé mozgatni? Esetleg ide vonatkozó tutorial videó, amiben ezt megmutatják?
Köszönöm előre is a segítséget! -
Koppixer #1300 Egy CAD programban pofonegyszerű létrehozni egy ilyen lekerekítést, csak néhány kattintás. Azt lehetne csinálni, hogy egy CAD-progiban létrehozod a kívánt felületet, azt valahogy mesh-é alakítod (lehet, h kell hozzá valami plugin), és importálod Blenderbe.
Az AutoCad és a 3ds Max/Maya között biztos szoktak ilyeneket csinálni. -
#1299 Kísérletezz ,én tippem hogy mixelj rá egy diffuz shadert és akkor nem változatod a rougnest . De ez az anyagozás is egy külön világ ,egyszer letöltöttem egy kocsit aminek a kasznija vagy ezer féle fajta shaderből és bekötésből állt hogy így csillogjon meg úgy ragyogjon.
Ez a másik dolog a lekerekítés hát elég szívás ,én azt mondom bele se kezdj. A művelet úgy néz ki hogy először ki kell jelölnöd a markolatot A utána Remove doubbles ,utána a gombot vagy mit utána szeparálnod P utána idéglenesen át kell alakítanod zárt objektummá F. Utána rámész a markolatra és választani kell egy Boolean módosítót azon belül Intersect et kell választani ,objektumnak pedig a szeparált gombot vagy mit . Ha szerencséd van és jól elszeparáltál mindent akkor beleépíti a gombot a markolatba mintha az a markolat része lenne és apply . Utána a szeparált gombot eldobod és elkezdhetsz dolgozni a markolaton amin újból kinőtt egy gomb és látod az éleit . Most egyesével körbejelölgetheted azt a nem tudom hányszáz vonalat utána ha szerencséd van CtrlB vel és egér húzással lekerekítést hozhatsz létre ,a görgővel a lekerekítés felbontását választhatod.
Na most ez egy primitív objektumon elég egyszerűen hangzik csak a te kütyüd mindennek mondható csak primitívnek nem. Én megpróbáltam megcsinálni de esélytelen , a boolean 10mp ig gondolkozik . Hurkot nem tudsz kijelölni , ctrlB annyira szaggat hogy az már nem is szaggatás hanem 10mp szünet egérimpulzusonként. Egy ilyen komplex meshen dolgozni félmilliós kártya kéne megkockáztatom hogy neked nincs ilyen ahogy nekem sem. -
Banki67 #1298 Tudom, hirtelen sok a kérdés, de hátha még elviseltek egy kicsit :)
Hogyan lehetne egy lekerekítést intézni két mesh közé? Kicsit élesre sikeredett a nyíllal jelölt helyen a két alkatrész találkozása.
-
Banki67 #1297 Erről a darabról van szó:
-
Banki67 #1296 Igazad lehet :D
Végül kicsit más verzióval oldottam meg, de ezt is érdemes volt megtanulni, köszönöm. Már tényleg a vége fele járok, most olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a markolat alján lévő elem kevésbé tükröződjön, mint a kard többi része. Keresgéltem erre megoldásokat, de ott Reflection shader-ről volt szó, amit nem is találtam az én verziómban (2.72). Próbálkoztam a Glossy Roughness értékének az állítgatásával, de úgy meg nagyon elütött a többi elemtől. Valami olyasmit szeretnék elérni, hogy a Roughness maradjon 0.05 körül, ahogy a többi helyen, de valahogy mégis kevésbé tükröződjön a markolat alsó része. Most valami Mix shader-es megoldásban reménykedek, csak nem igazán tudom, mivel kellene keverni. -
#1295 Úgy látom mindenáron el akarod hitetni magaddal hogy ez egy bonyolult művelet :D Pedig csak annyi a dolgot hogy egy meglévő animáció görbéjét másolgatod át a többi objektumra. 1perc. Shape keyel szerkesztesz egy alakváltozást ,akkor alatta a relative ablak kipipálva ,alatta megjelenik a value csúszka 0-1 ,ezen az egered nyomsz egy I t , meganimálod a vibrálást ,ez megvan ,rámész a többi alaktrészedre ott is kiszerkeszted a kívánt alakváltozást de nem animálsz utána ugyan így nyomsz egy I t a value n (közben a zöld függőleges idővonalad végig a kezdőponton legyen!) . Utána rámész a görbe editorra és ott A val kijelölöd a fehér pengéd animációs görbéjét ,nyomsz egy ctrC t semmit nem fog kiírni utána felül átlépsz a másik objektumodba ,most a gráf editorban az ő egy darab kulcsa látható a kezdőponton ,most ha nyomsz egy ctrV t akkor bemásolja a vibrációs görbét a zöld függőleges vonal után .Innentől kezdve már akárhány alkatrészedre rámásolhatod csak felül ki kell választanod hogy melyik alkatrészed mely paraméterére akarod másolni ezt a vágólapon lévő görbét.
A görbe editorban is ugyan azok a gyorsbillyentyűk működnek tehát A val összes kijelöl S nagyít x y címmel vízszintes vagy függőleges azaz időbeli vagy értékbeli nagyítás, G vel mozgatod a kijelölteket .T vel a hullám típusát változtathatod . Ha neked kell hogy 2 percig vibráljon a kard gyorsan és ehhez kell 1200 keyframe akkor nem egyesével rajzolgatod meg másolgatod egymás után hanem négyzetesen jelölöd ki és másolod egymás után 1 2 4 8 16 32 64 128 256 512 1024 12lépés mivel panaszkodtál a sok kayfremmekkel való sok foglalkozásra . ezt egyszer kell megcsinálnod és utána már ezt sem hiszen csak átmásolod . Nem kell a filmed hátralevő részében a pengék vibrálásával foglalkoznod ill ha az a bajod hogy a három alkatrész mégiscsak független animációkból áll meg kell ismerkedned a forgatókönyv fogalmával vagyis érdemes kitalálnod előre hogy milyen hosszú a film és mikor mi történjen a vibrálással és ha ezt a görbét kiszerkesztetted csak utána másolod át a másik kettő pengére. Na nem mintha nevetséges három sávról beszélnénk . Nekem kellet animálnom időbeni eltolásokkal ugyan így 50 60 sávokat egy fizikai kísérlet kedvéért de a sok objektum megfektette a gépemet és nem folytattam. :) -
Banki67 #1294 Igazad van, két különböző dologról beszélünk :)
A kard markolatból való kiugrása már megvan, most annyit akarok elérni, hogy valahogy szimuláljam a penge aktív állapotát. Tehát ahelyett, hogy csak egy helyben állna, szeretném rábírni egy tényleg csak minimális mozgásra (vagy fel-le mozgatással, vagy a keresztmetszeti méretének a változtatásával), amitől úgy nézne ki, mintha vibrálna/remegne/lüktetne a kard.
A Shape Key opciót azért használtam, mert nem szeretném az összes mozgást keyframe-ekhez kötni, hanem nekem elég lenne egy konstans vibráló hatás, amit egyszer beállítok, és többet nem kell vele foglalkozni. Ezt a "white" rétegen lévő pengéhez sikerült beállítani Shape Key és Graph Editor segítségével, most egy a fehér penge mozgásával egyenlő mértékű és irányú változást szeretnék átvinni a penge másik két alkotóelemére.
A videóban remélhetőleg látszik az említett vibrálás:
-
#1293 Megoldható bár nem biztos hogy te azt akarod amit én én azt mondom el hogy kinől a kard pengéje. Rámész a kék ...stb gyerekeknek kijelölendő alkatrészekre és elismétled a következőket. Add object constrains , Child of, a target objektum a "szülő" amit le akarsz követni fehér penge. Csak a scale tengelyeket pipálod ki ,ott is azt amin majd kinől egy irányba . Mind a három objektum originjét snap cursor to selection utána object módban transform menü origin to 3D cursor műveletekkel a penge talppontjára helyezed . Így ha nagyítod a targetnak megadott objektumot akkor a child of objektumok is pont ugyan úgy fognak nagyulni a kijelölt tengelyeken. Ezzel el lehet érni hogy az egész kard egyben marad elmozgathatod forgathatod de nem nagyíthatod a markolatánál fogva. De még ott van a copy transform,copy scale-rotation is azokat is kipróbálhatod nem tudom pontosan mit akarsz. -
Banki67 #1292 Köszönöm, megpróbálom valahogy így majd. Esetleg valahogy nem lehetne a Parent kapcsolattal megoldani, hogy egyszerre mozogjanak? Először próbálkoztam azzal, hogy a kék pengéket hozzárendelem a fehérhez, de sajnos, mivel a Shape Key-hez Edit mode-ba kell kapcsolni, akkor csak a fehér mérete változik, pedig Object mode-ban akár működhetne is. -
#1291 Az animáció görbéit át lehet másolni egy másik animációba de a mértékeket te határozod meg a shape keyel . Vagyis szinkronizálhatod az alakváltozásokat . Gondolom az influenciát animálod 0-1 és a kard kinől.
Én legalábbis így csináltam amikor sok objektumnak ugyan azt kellett mozognia. Annyi hogy először az új objektumnál nyomni kell egy I t hogy a ctrV tudja hova beilleszteni az animációt. Tehát egy animálatlan objektumra hiába akarod beilleszteni az animációt nem fog semmi történni legalábbis nekem így volt.
Hibákra figyelj , az animátor képernyőn sárgán világítanak a kijelölt key pontok.Mielőtt bármit is másolsz nyomj egy A t és utána jelöld ki a shape key ed influencia animációját ,ha meggyőződtél hogy csak az van kijelölve akkor másold . Utána mikor beilleszted akkor győződj meg hogy már a kék kard animációs sávjában vagy és oda illeszted be . Ahogy említettem alapból nem létezik ilyen sáv tehát lőnöd kell egy valamilyen I kayfremet a kék pengén is aztán azt kitörölheted . -
Banki67 #1290 Ja igen, tehát a fehér pengés rétegen lévő pengét mozgatom (lehet lényegtelen említeni, hogy külön rétegen van, csak gondoltam nehogy ennyin múljon), pontosabban átméretezem minimálisan, ezzel egy pulzáló hatást szeretnék elérni.
A "Shape Keys" menüpontnál csináltam egy "Basis"-t, ahol alaphelyzetben van elmentve, és egy "Key 1"-et, ahol kicsit megnöveltem a méretét, így most annyit elértem, hogy a penge fehér része "pulzál", de a kék és a világoskék nem. Azt szeretném elérni, hogy ugyanakkora alakváltozás történjen a penge többi alkotóelemén, mint amennyi a fehéren változik, hogy szépen együtt mozogjon az egész. -
#1289 Mi az hogy egy rétegnek adtál mozgást? Nem a fehér pengét animálod? Ezt én nagyon nem értem kicsit kifejtenéd mit szeretnél?