21171
LCD - Plazma
-
partizan182 #19285 24 kepkocka még a 30-as évekből maradt ránk, elsősorban azért ennyi, mert ez volt a legkevesebb amit még relatíve folyamatosnak lát a nép, a filmtekercs ugyanis nagyon drága volt.
Azóta a nép megszokta, mikor a Hobbit 2 kijott 48-al, mindenki utalta, volt aki rosszul is lett tőle.
30 kocka se folyamatos, csak azert ennyi mert ez az amcsi/japán régi analóg adás frissítésének fele, ami meg azért 60hz mert az elektromos hálózatokhoz ez passzolt (crt-nél ez fontos). Időközben persze a HDTV szabványok is 60hz-re lettek belőve. -
Borg #19284 Ezek pont nem így vannak, de már egyszer leírtam.
Az LCD-k sorfelbontása 300, képjavítókkal 600. Míg plazmáé 1080.
Az 1080p tartalmat meg pont játékok esetén pixel pontosan látni fogod, tehát igenis számít az 1080 sor. Lásd előző hozzászólást.
Az LCD válaszidő pedig max a monitoroknál 10-20ms. TV-kben más a helyzet. Ott a legtöbbnél kispórolják a megfelelően gyors elektronikát, az input lagot beáldozva. -
#19283 Én viszont a 24 képkockát nem tudom hova tenni, mert ha jol tudom akkor kb 30 kép/s az ami folyamatossá tesz egy képet , most akkor a 24et miért erőltetik, és miért nem próbálják , hogy több képfrissítéses technikát fejlesztenek ki? a technológia tudná már.
és az még hagyján ha a film 24 kép/s , de a kijelző meg 60hz-en frissít.ha a kijelzők 120hzen mennének akkor még talán érteném a dolgot.
ÉS akkor jön a képtörés meg hasonló mizériák.
Játék alatt ahol valós időben számítódik a jelenet ott tudnak azért játszadozni a különbözö technologiákkal mint a v-sync és társai, de ha a fenti képfrissitésre állna át minden akkor eleve nem is kellene kifejleszteni ilyeneket miatta.
DE még annál is behoztak egy köztes teljesen uj frekvenciát a 144hzet a freesync-nél , mikor az sehova nem passzol.
Ugyan ezt eljátszották a HD ready és a HD felbontásoknál a felbontás meghatározásakor.
Ott is a HDready képpontszáma nem egyezett meg a hasonló kategóriába sorolt filmek felbontásával akkor meg hogy játssza le az ember pixel helyesen?
A CRT-k 4:3as világában , jöttek az alul felül fekete sávos filmek a 16:9es aránnyal, erre megjelentek a LCD-k 16:10es aránnyal, hogy megmaradjon a fekete csik.
ÉS még rengetek ilyen felesleges dolgot lehetne felsorolni ami nem hogy egyszerűsítené és jobbá tenné a film nézését inkább csak bonyolítja és felesleges gondokat okoz. -
partizan182 #19282 Nem értek egyet, PC játéknál pont mindegy, 60 hz anyagot faszán jelenítenek meg a Sample&Hold kijelzők is, oda nem kell impulzus. 24/25/30 hz-nél (és alatta) releváns csak ez az egész történet.
" ami mind az 1080 sort tudja frissíteni egyszerre, szemben az lcd-k legjobb esetben is 300-ával"
Ez tipikus félreértés (nem a te hibád), semmivel sem frissít több sort egyszerre egy Plazma mint egy LCD, csak a szemed máshogy dolgozza fel (részletek előző hsz-emben). Hozzáteszem a normál filmanyagon alapból szokott lenni blur, szal ha kimerevíted a képet, úgy sem lesz meg a 1080 sor, max a tesztábrán.
LCD válaszidő 10-20ms, ez 60 fps mellett (16ms-enként frissítés) már valóban okoz egy kis lágyítást/blurt a képen, kb annyira zavaró mint a foszforlag szvsz, szal ez inkább döntetlen.
-
Borg #19281 A mozgásmegjelenítés onnantól válik fontosabbá, sőt, kritikussá, hogy PC-ről akarod hajtani, pl játékhoz.
Ugyanis ahhoz, hogy HDMI-vel PC-re kötve értékelhető input lagod legyen, ki kell kapcsolni minden képjavító eljárást. És itt vérzik el minden LCD azonnal. Lehet ugyanis, hogy a fekete bevillogtatással, meg egyéb maszatolásokkal az LCD is közel jó mozgásmegjelenítést tud, amint ezeket kikapcsolod, egy sapka szart nem ér. És ez amúgy sajnos OLED-re is igaz. Ezzel szemben plazmán nyugodtan lehet mindent offra tenni, akkor is jó a mozgás rajta, hála az impulzus módnak, ami mind az 1080 sort tudja frissíteni egyszerre, szemben az lcd-k legjobb esetben is 300-ával, plusz azoknak pixelenként is nagyobb a válaszideje, és utánhúzása (aura). -
partizan182 #19280 Nem írsz hülyeséget, csak ez két külön dolog, mindkettő igaz, de nincs közöttük összefüggés.
Képpont szintű vezérlés: igen, pixelenként megy Plazmánál és Olednél, emiatt hatalmas a kontraszt (ie. szuper fekete). Mozgóképfelbontásban ez viszont semmit se számít, Oled mozgás alapból full ugyanaz mint az LCD-nél.
Impulzusos megjelenítés: ez befolyásolja a mozgó tárgyak érzékelt (!) élességét, CRT és Plazma is ezt használja szemben az LCD/OLED ún. Sample & Hold módszerével.
- Az impulzusos vezérlés minden frissítési ciklusban (legyen mondjuk 100hz az egyszerűség kedvéért) megjeleníti a kért színt minden pixelen, majd elsötétül, majd megint megjelenít, megint elsötétül, mindezt 100x egy másodperc alatt, gyakorlatilag villogtatja a képernyőt. (Emiatt zavarja az arra érzékenyeket a vibrálás)
- A Sample&Hold megjeleníti a kért színt, majd azt kint tartja addig amíg új szín megjelenítésére nem kap parancsot, nem vibrál egyáltalán (LCD-nél a háttérvilágításra használt LED lámpa villoghat, de az más tészta)
Az egész érdekes és röhelyes egyszerre, a háttere az, hogy a "mozgókép" igazából nem az, csupán állóképek sorozata, de az agyad (és a szemed) becsapódik, mozgásnak érzi. Mozgó tárgyat az ember szeme önkénytelenül is követi (sőt, elé nézünk egy kicsit), viszont itt a tárgy nem mozog, csak 1/24-ed másodpercenként ugrál. Mivel a szemed mozog viszont a kép egyhelyben áll (legalábbis 41 ms-ig) a RETINÁDON elmosódik az alak egy picit.
Az impulzusos megjelenítés azért jó, mert a fekete frame (ugye 100x másodpercenként) kvázi reseteli a szemedben a képet és ha olyan gyorsan történik (a vibrálás) hogy nem veszed észre akkor sokkal élesebb az érzékelt alak. Ezt próbálja emulálni a BFI (Black frame insertion), konkrétan fekete állóképeket erőltet be két frame közé.
Szerk: LCD esetén van valós elmosódás is a panel relative lassú válaszideje miatt, ez igazi blur ami a képernyőn és nem a szemedben keletkezik, de a mai paneleknél nem ez a meghatározó (OLED válaszideje két tizedessel gyorsabb, mégsem jobb a mozgófelbontás a fenti okok miatt)
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.04. 11:19:36 -
#19279 "továbbra is élek a gyanúperrel hogy a kontraszt babonázott meg (tud ilyet)."
Én nem fogok ellenkezni veled ezzel kapcsolatban, simán lehet hogy igazad van.
LCD-n nem tetszik amit látok, Plazmán igen. Kiállított OLEDen meg csak tetűlassú demóanyagokat láttam eddig, semmi véleményem nincs.
Az nyilván káprázatos volt.
" (tűz, robbanás, füst) mind tökéletesen kezeli az LCD is" ezzel a résszel vitatkoznék csak, de betudom annak amit írtál ezeknél is: "a kontraszt babonázott meg (tud ilyet)."
Kicsit hogy a technológiai oldaláról is beszéljünk és számomra is világosodjanak ki sötét foltok:
Én régen valami olyasmit olvastam az első plazmavétel előtt(majd javíts ki ha orbitális hülyeséget írok), hogy plazmánál minden egyes képpont külön van vezérelve, emiatt (is) van a klassz mozgásmegjelenítés illetve a Szuper fekete, hiszen adott képpontoknál "ki is kapcsolhat", ezért nem lesz soha az LCD -n olyan fekete mint plazmán mert ott az egész panelre van világítás nem képpontonként.
Nagy hülyeséget írtam?
Erről a BFI ről már hallottam, hogy ezt várják a mainstream OLED ek esetében mostmár kb akkor van fogalmam róla mi is ez a BFI.
Igaz számomra érdektelen olyan szempontból, hogy én amíg az 50GT60 be nem döglik tuti nem cserélek tévét, az egyszer biztos. -
partizan182 #19278 Na várjál, ez az elmosódás kizárólag svenkeknél ill. gyorsan mozgó horizontális tárgyaknál megfigyelhető, a többi példád (tűz, robbanás, füst) mind tökéletesen kezeli az LCD is, továbbra is élek a gyanúperrel hogy a kontraszt babonázott meg (tud ilyet).
LCD-n egyébként van BFI (pár oleden is), ez kb a plazma villogását emulálja, így ott is megmarad a mozgókép-felbontás. Cserébe villog meg sötét, mondjuk plazmánál világosabb. Kicsit megdöbbentett mikor tegnap olvastam a VT60 tesztben hogy a sima checkerboard patternen (50% ABL) kb 65-70 nitet tud, mondjuk az a 60 collos volt. -
#19277 "(LCDn/Oleden a gyors mozgás olyan mintha kisebb felbontású lenne, nem pixeles, de a részeletek elmosódnak). "
Tőlem mindegy hogy fogalmazunk, sőt akár azt is mondhatom hogy a te megfogalmazásod a pontos, a lényeg az utolsó 2 szó amit írtál.
"a részletek elmosódnak"
Ez a lényeg, én technikailag nem értek annyira hozzá mint te de ezt tapasztalom LCDknél és ez nem tetszik.
-
partizan182 #19276 Tömeg vs mozgás: az a vicc hogy hasra a nép 70%-a sokkal simább mozgással nézi a műsort mint te (mi), Normal/Kiemelt módban van az összes tévé szinte, ott meg ezerrel megy a frém interpoláció (a maga szappanopera effektjével). Meg a dinamikus kontraszt. Meg a 80-ra csavart saturation. Meg az élkiemelés. Meg a 8 ezres színhőmérséklet.
Szóval igen, az átlag igényesség messze van attól hogy a mozgóképfelbontás egyáltalán szóba kerüljön... -
partizan182 #19275 (igyekszem kevés lenni, de nagyon érdekel a téma, előre is elnézést)
Az a vicc hogy a lenti pontok nagy részének (lemenő nap, robbanás, tűz) semmi köze a mozgáshoz, ezek a plazmád hatalmas kontrasztja miatt ütnek ekkorát, ezért is mondják az okosok hogy ez a legfontosabb a képminőség szempontjából.
Mozgásban a plazmának egy előnye van: impulzusos megjelenítés miatt a szemed két frissítési ciklus között "resetel" emiatt a gyorsan mozgó tárgyak részleteit jobban ki tudod venni (LCDn/Oleden a gyors mozgás olyan mintha kisebb felbontású lenne, nem pixeles, de a részeletek elmosódnak).
24 frém monitoron: na ez egy harmadik történet, kandencia-egyentlenségnek hívják (másképp 3:2 pulldown). A lényeg hogy egy 60hz-es jelbe nehéz 24 képkockát egyenletesen belerakni (ugye nem osztható maradék nélkül), ezért minden páros frémet 2, minden páratlant 3 frissítési ciklusig jelenít meg (3:2 pulldown). (Még egy maradék mindig van így is, kb percenként dupláz egy frémet hogy kompenzáljon)
Emiatt érzed a rángatást, mintha a proci szenvedne, ez minden 60hz-es képernyőnél így van. Emiatt volt a plazmák nagy része 72-96 hz (3x/4x 24 hz), illetve a komolyabb LCDk (+ összes OLED) 120 hz-es, ezeken meg lehet jeleníteni egyenletesen a 24 kockát.
PC-n MadVR-ban van opció a frame smoothingra, ez nem rak be interpolációt de a kandencia egyenetlenséget elég hatékonyan gyógyítja. -
#19274 24frém: Nekem monitoron van bajom vele...az én szememnek egyszerűen "szaggat" Nem tudom jobban megfogalmazni. Mindig amikor 24fps filmet nézek a monitoromon olyan érzés mintha 99% on terhelt procival néznék filmet(kb így tudom megfogalmazni).
Érdekes, a plazmákon tökéletesen "smooth" (az érzés) nem tudom miért. Az IPS Lcd monitoromon fos(soha nem nézem emiatt rajta).
Tehát nekemis van bajom vele, de csak a monitoron. -
#19273 Dehogy legyintek rá. Leírom a tapasztalatomat. Elhiszem, hogy az OLED feketébb egy percig se tagadtam, de abban erősen kételkedem, hogy én sötét szobában látnék különbséget. Tehát hogy a koromfekete és koromfekete közötti átmenetet az én 40 éves szememmel meg tudnám különböztetni.
"mozgásmegjelenítés számomra elég misztikus dolog: mit értesz pontosan alatta?"
Sorolok pár példát,számomra mit jelent.
-Objektumokat a mozgás egész fázisa alatt egyben látom , nem látok a szélein kockásodást, artifactot, pixelesedést(LCDnél katasztrófa szerintem pl egy gyorsan elrepülő helikopterre gondolj, éppen zuhanó repülőgépre, becsapódó robotra(transformers akármire ami gyorsan mozgó nagy objektum).
-Színátmenetek, pl szürke! Na itt a Plazma szerintem köröket ver az LCD re egész egyszerűen más kategória, de gondolhatok péltául olyan fényváltozásokra mint a lemenő nap..na az ilyesmi a plazmákon hihetetlenül mesés, az lcdken(amiket én láttam...:().
-Árnyékok, füst, robbanások, tűz(!) stb...nem tudom pontosan leírni a plazmánál rengetegszer érzem azt mintha ott lennék a filmben, figyelném a filmben lévő szoba, repülőtér bármi sarkából a "helyben" történő eseményeket. Soha nem éreztem ezt LCD nél...és nem csak a mozgás miatt, a természetes színek hiánya miatt is vagy nem tudom.
A Tűz egyébként egy nagyon jó példa lehet, rakj egymás mellé egy ugyanakkora méretű lcdt és egy plazmát(persze nyilván nem tudod megoldani, nem lesz otthon mindkettő) és rakd be rá azt a "csatornát" amin kandallótűz van 24 órában. Nem vicc, van ilyen csatorna asszem az UPCNél, és ülj le elé egy viszonylag sötét szobában mondjuk 1-1.5 méterre. Hidd el ott látni fogod mi a különbség a két mozgásmegjelenítés között...
Számomra valami ilyesmi a mozgásmegjelenítés...bár elég nehéz megfogalmazni. -
#19272 nem töksötétben láttam a panát, elismerem, de ne legyints rá kérlek: az oledeket se töksötétben látom és mégis...... ;)
és még ha vt50 volt is - az se gagyi kategória ;) (sajnos a vt60/zt60 már soha, sehol nem került elém :( )
mozgásmegjelenítés számomra elég misztikus dolog: mit értesz pontosan alatta?
Én a 24frém buzgárja vagyok, ami ennél több, az számomra film esetén hányingerkeltő, visszatetsző - képtelen vagyok elviselni.
Nézem 4+ méterről az 50"-et és onnan egy dolog szembetűnő csak: kontraszt (színek, persze, de nem vagyok fotós, csak azt veszem észre, ha NAGYON kilóg a lóláb - márpedig még az lcdmen se lóg ki ANNYIRA (ill. ha mégis: megszoktam....).
Felbontás, pixelek és társai - pláne mozgás közben - innen aligha érzékelhetőek, az átlagnak legalábbis biztosan nem. -
Mentol #19271 Mert az emberek inkább vesznek olyan készüléket, amiben jelen vannak az "okos" funkciók, mint olyat, aminek megfelelő a képe. Mondjuk, ennek is meg van az értelme: legalább egy okos legyen a családban...
Sajnos, ez nem irónia. -
#19270 " Mozgásmegjelenítést a piac berakta a [don't care] dobozba, elég szopó annak akinek ez fontos :("
Én azt nem értem, hogy ez hogy lehet tömegeknek lényegtelen/nem fontos.
Ha senki nem venné az LCDket, mert "igényesebb" lenne a "tömeg", technológiailag nem itt tartanánk, mert a gyártók rá lennének jobban "kényeszerítve" a fejlesztésekre, hiszen nem lenne bevétel.
Hogy lehet ez nem fontos egy (manapság elterjedőben lévő 65" os tv árakat figyelembevéve) 300-600ezer Ft os TVnél ? Hogy jutott el ide az "emberiség"? Hihetetlen...
-
partizan182 #19269 Huhh, kezdem azt hinni, hogy etetés van folyamatban, de lassuk :)
Kontraszt fontosságát nem én találtam ki, hanem az ISF, de ők biztos nem értenek hozzá. Fehéregyensúly D65-re ez alap, de ezt a mai tévék 95%-a tudja, Rec709 színteret meg kb 100%, szal igazán eltérések a kontrasztban vannak.
LCD-n egyetlen pixel sem világít, legdurvább plazmák feketéje 0.004 nit körül van ANSI-n ami baromi sötét de nem mérhetetlen.
@Sheltem: Oled fekete tényleg arcon töröl, nemhogy a káva, azt sem tudod hogy a tévé hol kezdődik full sötétben. Mozgásmegjelenítést a piac berakta a [don't care] dobozba, elég szopó annak akinek ez fontos :( Majd jön a HFR, sportnál hozzászokunk pár év alatt, nem lesz olyan fura érzés filmezésnél sem.
A root cause a 24fps (üdv 30-as évek technológiai limitációja) nem a sample&hold, nagyon gyors mozgás a impulzusos kijelzőket is "megfekteti" (persze nem, hisz a blur a retinádon keletkezik, de érted), meg a foszforlag se öröm.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.04. 07:29:11 -
#19268 "és elfogadom, hogy jobb a gt60, csak az emlékeim (VT50 vagy 60-at láthattam?) alapján a fekete ott se ANNYIRA fekete"
Hát hallod, én nem tudok elképzelni ennél feketébb feketét(sötétített szobában!).
Amikor nem tudom hol van a kép alja és hol kezdődik a káva, számomra az az abszolút fekete és itt konkrétan ez van, még sz*r SD tv adnásnál is.
3 dolgot tudok elképzelni
-én kifoghattam egy "jobb" példányt (???)
-Lehet hogy ahogy írod a VT50 et láthattad?
-Nem besötétített szobában nézted? (ezis lehet simán, nappali fénynél közel sem annyira fekete az a fekete).
Amúgy egy icipicit énis beszállnék a "vitába" , hogy melyik paraméter a legfontosabb.
Ugyanis tény, hogy nem érdemes egyenként kiemelni ahogy zephyr írja de ha már KI KELL emelni egyet akkor én ezt választom: Mozgásmegjelenítés.
Kontraszt, Fekete, Képminőség(álló) , színek, fényerő ezekből én bármelyikből beáldoznék gondolkodás nélkül a mozgásmegjelenítésért
cserébe.
Ugyanis 100% meggyőződésem -és bár ez a pár tényező összefügg- hogy a mozgásmegjelenítés a filmélmény lelke, a számok(kontraszt és társai) meg engem nem nagyon érdekelnek csak az élmény filmnézés közben.
Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.04. 05:44:03 -
#19267 Okosodni mindig jó, kösz, hogy gondolsz rá :D
Bár egy kissé leegyszerűsítve írsz, ezzel más se megy sokra, nemhogy én.
Nem a képminőség a mindegy, hanem a kontraszt (és az is csak triviális esetekben, mint példát is írtam)..és persze most az egyszer kivételesen picit tévesen mérlegeltél, hiszen nem a kontraszt a legfontosabb eleme a képminőségnek..
Nem is érdemes egyenként kiemelni, hogy mi a fontos, hiszen EGYÜTT minden összetevő fontos.
Kontraszt az élesség és a fekete fehér egyensúly miatt, a színtelítettség a szemünknek megfelelő valóságérzet miatt, a fényerő pedi az egyéni fényérzékenységünk miatt. Más fényerő a nekem megfelelő, és megint más bárki másnak.
A gagyi jelzőmön sem kell fennakadni, vagy megsértődni. Az lcd minden pixelben világít (fekete megjelenítése alatt is) míg a plazma fekete meg azért "n.a." mert be sem kapcsolnak azok a pontjelzők ahol feketét mutat, ergó: mérhetetlen :)
Hivatalost idézőjelbe nem véletlenül tettem a tesztelők kapcsán. Legtöbbjük azt sem tudja, mi a pattern. Magyarázd már el nekik helyettem légyszi, én ugyanis annyira nem unatkozom :D -
partizan182 #19266 A gagyi akciósan is gagyi, ha a képminőség mindegy akkor érdemes a legolcsóbbra menni, képet az is ad. 3 milla nyilván on-off kontraszt dinamikus módban, semmit se ér, az ANSI a lényeg (onoff-ba már az LCD-k is hozzák a végtelent a dimming miatt). Mérni egyszerű, ráteszed a baszt a tévére, kirakod a patternt, megnyomod a gombot azt kész. A hivatalos (??) tesztelők is így csinálják.
Csakmer' unatkozom, okosodj, natív (ANSI) kontraszt értékek:
IPS LCD: 900-1200
VA LCD: 3000-6000
Plasma: 8000-20000 (ABL miatt a kontraszt valós - különösen letterbox - anyagnál a 30k-t is elérheti)
OLED: bele a végtelenbe
Ez nem ilyen péniszdolog, csak simán a kontraszt a legfontosabb eleme a kép észlelt minőségének.
Panám/plazám sose volt, ezt nem tudom honnan jött.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.03. 22:56:58 -
#19265 nem versenyzünk, csak ez szám az oka, ami miatt manapság az IPS nem játszik (tévében. monitor/teló elmegy.)
nekem gt30 van és az oled mellett olyan, mint a gt30am egy ips mellett :D (és elfogadom, hogy jobb a gt60, csak az emlékeim (VT50 vagy 60-at láthattam?) alapján a fekete ott se ANNYIRA fekete) -
#19264 Persze, hogy van olyan helyzet. Ha egy közel fél millás ips tetyót megkapok 100 misiért, akkor én tojok a kontrasztra
A 3 millás adat gyári infó a hivatalos honlapról, ha kétségeid vannak, pereld be őket.
Amúgy elég profi szaki lehetsz, ha te meg tudtad mérni a Panád kontrasztját. Majd tájékoztasd már a "hivatalos" tévé tesztelőket, hogyan csináltad
"..VT60 nem tud ilyet.."
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.03. 20:26:41 -
#19263 Azt, hogy ips-el sem ér az lcd a plazma nyomába a képminőségre értettem.
Remélem felesleges nektek elmagyarázni, hogy mitől szebbek a színek, és mitől folytonosabb a képmozgás egy plazmán.. -
partizan182 #19262 Van bármilyen olyan helyzet amikor nem akarsz nagy kontrasztot? (Azért megnézném a 3 millás ansi kontrasztot egy LG plazmán, VT60 nem tud ilyet). Kizárólag arról beszélünk hogy nem csoda hogy nem tetted le a hajad a 4k ips paneltől, mondjuk úgy nem videofil közönségnek készült (ó, eufemizmus).
@Borg: full elszoktam a VA betekintési szögeitől, múltkor aszittem haver 55-ös KU6500-ára hogy limited helyett full RGBt állított véletlenül, erre kiderült h csak odébb kell csusszanni. Szal tradeoff ígyis úgyis sajnos.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.03. 19:14:35 -
Borg #19261 Hogy érted, hogy "még ips-sel sem" ? LCD fronton mindig is a VA paneleknek volt jobb kontrasztaránya. Azok alapvetően jobb választások, ha TV-nek kell, főleg estére, sötétbe, filmnézéshez (és nincs plazma vagy oled). IPS-es LCD TV-t max akkor hoznék számításba, ha monitorként is kell működnie, vagy számít a széles betekintési szög. -
#19260 És? Versenyzünk vagy mi?
Mert akkor beszállok:
LG 3d plazma - 3.000.000:1-hez :)
Nyilván egy gagyi lcd még ips-sel sem fog a plazma nyomába érni, de ha nagy kontrasztot akarok, akkor bekapcsolom a plazmát :D
Amúgy egy szóval sem mondtam, hogy ips kijelzős tetyót akarok venni..
Csak leblamálták, én meg kiemeltem az előnyeit. A plazmának is van hátránya. De leszarom :D -
#19259 1988: az lg megalkotja az első IPS-t, 1100:1 kontrasztal
2017: az IPS panel továbbra is 1100-1200:1-et tud, amit mindenféle bűvészkreténséggel pofozgatnak és bolti körülmények között, demoanyaggal "egész jó"
;)) -
#19258 Köszi a tippet! :)
Én úgy gondolom ez a 2. legjobb készülék ebben a méretben(az OLED mozgásmegjelenítését amíg meg nem oldják plazma szintűre, de ha van is már ilyen tuti fél millió plusz az ára.
Ez pedig használtan a felébe került.
Ja azért írom, hogy 2. legjobb mert létezik olyan is, hogy 50VT60 ami a csúcskategória
Csak szerintem nem ér meg +100 ezret(használtan is annyival több lenne) egy kicsivel jobb fekete(nem tudok elképzelni ennél mélyebb feketét az én szememmel tehát nem lenne előrelépés) plusz azt hiszem pont emiatt a VT60 már ventillátoros lenne a plusz hőtermelés miatt(a GT60 passzív tehát teljesen hangtalan) és a VT60 úgy olvastam több helyen is, hogy hajlamosabb a beégésre jobban kell vigyázni rá(ebben majd lehet van aki megcáfol).
Tehát ez a GT60 egy jó döntés volt szerintem mostmár csak az a lényeg, hogy sokáig bírja majd :)
Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.02. 12:35:46 -
#19257 "Tehát furcsa, de a G20 betekintési szöge jobb"
Mielőtt valaki félreérti amit írtam, a G20 semmi másban nem jobb mint a GT60, egyszerűen más szint a GT60....
Ez pedig olyan dolog aminek egyáltalán nincs jelentősége(ki az aki nem szemből néz tvt...senki).
Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.02. 12:28:51 -
partizan182 #19256 Igen, nincs nagyobb élmény mint fullra sötétített szobában elmerülni a feketékben. Nem tudom a stílus begyere-e, de s Pacific Rim / Crimson Peak olyan eszméletlen kontraszttal/feketékkel dolgozik, kicsi híjja volt h el ne csöppenjek, csak ajánlani tudom.
60" alatt a 4k szartse ér, ezt én is aláírom. Kvázi megvetted a legjobb SDR készüléket, egy darabig elleszel amíg a HDR kiforrja magát :) -
#19255 Hát ez nagyon furcsa amúgy...mármint a nappali teljesítmény.
Ugyanis ha szemből nézem(távolság nem számít) akkor fasza a fényerő, de ha 30-40 fokos szögből vagy állva ránézek lefelé akkor sötétebb kicsit a kép.
Gondolom ennek köze lehet az Infinite Black Pro szűrőhöz amit a Panasonic használt az utolsó szériában a mélyebb fekete színhez.
Tehát furcsa, de a G20 betekintési szöge jobb(ott bármilyen szögből nézem ugyanolyan a kép itt ha nem szemből akkor kicsit sötétebb).
Szemből egyébként teljesen jó nappal is félig kihúzott függönnyel(teljesen kihúzott függönynél meg nem tvzek sosem ).
Amúgy nálam közepesen világos a nappali így, teljesen világos nappaliban lehet kevés lenne a fényerő ezt aláírom.
Ezt én pontosan tudtam amikor emellett döntöttem, nekem esti mozira/tvre kell a plazma.
Az esti mozi viszont olyan, hogy nem tudom leírni az élményt...én még ilyen képet soha(!) nem láttam(pedig féltem, hogy 1.5 méterről már kevés lesz 50 colra az 1080P hát nem...).
Gondolom 55nél de főleg60-65 nél már "tompább" lenne a kép a pixelméret miatt oda már "kéne" az UltraHD, de ez meg azért nem biztos, hogy igaz, mert 60-65 ös tvt viszont már nem 1.5 méterről néz az ember...
Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.02. 12:21:58 -
partizan182 #19254 Ja, jópofa, ugye ez a perpixel local dimming az LCD szent grálja, két gond van csak vele:
Azóta se látta senki élőben (decemberben bejeneltették, azóta kuss, CES-en se volt kint)
Professzionális célra készül (ie több tízezer dollár lesz)
Szóval alaphangon 5-10 év mire ebből consumer termék lesz, addigra már bejött a valódi emisszív Qled és az Oled kiforrta magát (+kituggya még mi jön), mindkettő csak megmosolyogja az 1milla:1 kontrasztot.
Szvsz IPS mobil készülékbe/ monitorba való, napfényben, irodában nem zavaró a világító fekete. -
#19253 Részemről no problemo
Amúgy már 2016-ban is létezett millió az egyhez kontasztarányú IPS montitor, tehát elvileg tévékbe is tehetnék.
Na nem ők, de majd valaki más egyszer
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.02. 12:05:41 -
partizan182 #19252 Uhh, érzékeny pontra tapinthattam, eskü nem volt cél. Csak arra utaltam hogy nem csoda hogy egy IPS tévétől nem tetted le a hajad, 1200:1 körüli max kontraszttal nem sokat lehet kezdeni. Oledet sikerült csekkolni?
Plazma mindig is villogott, ezért tud olyan fasza mozgófelbontást, van aki érzékeny erre, én pont igen. LG Oledem van, nem kell bemutatni ;)
@Sheltem: ráolvastam a GT60-ra, kicseszett jo lehet. Azert a nappali teljesitmenyrol irhatsz egy sort ha kiprobaltad, nalam ~200 nit alatt kicsit tul sotet a kep (pedig ezen istenfasza antiglare van).
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.02. 11:56:17 -
#19251 Amúgy meg mint említettem lentebb, döntés részemről 4K-s fronton továbbra sincs még,
viszont kellemes meglepetésként ért ez:
Ha azt vesszük kiindulási alapnak, hogy ez egy 81 cm-es hd ready smart led,
ennyiért hülye lettem volna ott hagyni
A konyhába tökéletes lesz.
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.02. 11:29:05 -
#19250 Mondd, hogy a főnököd is olvassa ezt az oldalt és ezért tolsz ilyen reklámszövegeket..
Ugye nem nagy baj, ha nem követem mindenben a véleményedet?
A régi rossz tapasztalataid óta azért eltelt ném idő, de nem bánom, úgyis egy technikai fórumon vagyunk, nosztalgiázzunk egy kicsit..
Az IPS első mérföldköve az S-IPS 1988-ban jött, ahol MÁRIS orvosolták a betekintési szög problémát.
AS-IPS 2002: javul a fényáteresztés és a kontraszt.
H-IPS 2006: csökkentik az "áthallást" és javul a háttérvilágítás.
2009-ben pedig az LG meglépi az e-IPS-t, ami az addigi 6 bites alpixelenkénti színkezelést az AFRC technóval virtuálisan 8 bitre növelte.
Ennek hála olcsóbb lett az előállítása és ezzel így mi vevők is jobban jártunk.
2011 óta pedig máig is él az AH-IPS, amit jelenleg is számtalan kijelző használ a fullHD-n át a 4K-ig..
Az, hogy te bottal sem piszkálnád meg, már a te bajod.
Szintén az LG lépte meg 2010-ben az első OLED tetyót is, ami ugyan akkor még csak HD-t tolt,
viszont már teljes betekintési szöggel és már akkor 0,1! ms válaszidővel, ami nem semmi volt.
Ugyanebben az évben (2010) az akkori LCD (és ledes lcd) európai kínálatából EGY SEM,
míg a plazma kínálatából pedig 4 típus is megkapta a THX minősítést.
Nyilván a korai villogás (amit te is említettél), pont mint a mérhetetlen áramfogyasztás is, addigra eltűnt már..
Amikor pedig a következő évben (2011) megjelent az én LG modellem is (3d plazma)
az egyik testvérmodellje rögtön meg is kapta a világ első 3d thx minősítését is.
Ezt később sem sok kijelzőnek osztogatták csak úgy blindre..
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.02. 11:21:25 -
#19249 A villogás amit említesz fura dolog, ugyanis én csak akkor látom(és csak akkor láttam korábbi plazmáknál is) ha a képernyő mellé(!) néztem, vagy ha 15 fokos szögben ülve ráküldtem pl a windows képernyőt(szemből azt se látom villogni).
Tehát szemből semmilyen anyaggal/képpel nem villog a szememnek(hálistennek). -
#19248 5500 óra van benne. Fényerő 50% on van és teljesen jó a mozi vele, tehát nincs gond a fényerővel. Csodálkoznék is mert a családban a szüleimnél van egy "ősrégi" TH37PV70 annak sincs gond a fényerejével, pedig anyum nyugdíjas és a TV az egyetlen szórakozása tehát simán lehet benne 15000 óra is már.
Hát az esti mozi az nagyon brutál...én nem hittem, hogy van olyan fekete mint a káva színe, de komolyan sötét részeknél nem tudtam hol a képernyő alja hol kezdődik a káva.
A mozgásmegjelenítés meg....szóval nagyon betyár :)
Féltem, hogy a 42 után "kicsi" lesz a különbség az 50eshez, de nem , ez a méret pont tökéletes számomra. -
partizan182 #19247 Fasza, fényereje megvan még? Sajnos nekem nem pálya a plazma (borzasztóan zavar a villogás, színkerekes dlp projektort sem tudok nézni sokáig fejfájás nélkül), de istenkirály lehet az esti mozi rajta. -
partizan182 #19246 Azt meghiszem (latvanyos a 32-50 kulonbseg), ertelemszerűen hasonló ugráshoz 65-ösöket érdemes nézegetni. A modellek alapján nem csoda hogy nem fostad le a bokád, Samu már tavaly is régi modell volt, IPS LGt meg személy szerint bottal se piszkálnék.
Skubizd meg a tavalyi oledeket (B6/C6), árban ott van félmillió körül, agyonver mindent a piacon.