21171
LCD - Plazma
  • Sheltem
    " graduation smoothing: közepesen használom, szépen eltunteti a color bandinget, különösen a gyenge tömörítésű anyagoknál. "

Ez engem is érdekelne! Graduation Smoothing azon a fülön lesz ahol a MadVR codecet kiválasztod MPHC ban? Mert onnantól, hogy én kiválasztottam minden menüpont inaktívvá válik, kezdve a vsynctől a Direct3dig.
  • partizan182
    MadVR-t két okból szeretem nagyon:

- graduation smoothing: közepesen használom, szépen eltunteti a color bandinget, különösen a gyenge tömörítésű anyagoknál.

- frame smoothing: képes a 24hz anyagot mikroakadások nélkül 60hzbe pakolni (szappanopera effekt nélkül), nem kell 24hzre rakodni mindig az egész gépet.
  • Sheltem
    Igen, tegnap már IFC/24p Smooth kikapcsolásával néztem 24hz re állítva a kijelzőt. így lesz az igazi.

Szerk: Felraktam a MadVR codecet is és kiválasztottam MPHC -n belül de akármilyen kigúvadt szemmel nézem nem látok különbséget az alap dekóder és eközött. Mindegy ezt ajánlottátok, akkor biztosan ez lesz az igazi hagyom ezt bekapcsolva.
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.28. 07:06:36
  • arty
    mindegy kinek mi a jó - a lényeg h NEKED melyik tetszik :)

én 24fps-t 24fps-el tudom csak nézni, a szappanozott mozgástól hányinger jön rám :)
  • Zephyr Retiring
    Lentebb tárgyaltuk, ha érdekel még valakit, belebotlottam 1080p felbontású magyar tv csatornába :)

Úgy esett, hogy az asszonyt megleptem tegnap egy új telóval, amire feldobtam egy MyTv appot. (nem reklámozgatok, akit érdekel majd utána néz melyik mobil szolgáltatónál van)
    A lényeg, hogy az M4 Sport a 2017-es Vizes VB-t 1080p-ben tolja ÉLŐben rajta, ráadásul a Start csomag részeként ingyen...

Mivel manapság elég sok teló összekapcsolható a smart tévékkel (set-top boxokkal), gondoltam ez sokaknak hasznos infó lehet még akkor is, ha nem is mindenkit érint..
  • Sheltem
    Királyak vagytok!

24hz nvidia panellal illetve a smotth 24p mediumra rakása a GT60 menujeben HDMI2 kimeneten iszonyatosan smooth lett.
    Nem merem legmagasabbra rakni félek a szappanopera effekttől.
    Gondolom már így mediumon is megvan nem ?
    Egyelőre nagyon tetszik, de szavazásra bocsátom a dolgot, mi a "jobb" szerintetek?

A kis szaggatás(juttery) vagy a szappanopera effekt? vagy ezen a 24p smooth medium beállításon az 50GT60 on nem kell ettől félnem jó lesz így, hagyhatom mediumon?

Fura, hogy a TV bemenetén (HDMI1) Intelligent Frame C van HDMI2 nél pedig 24P smooth motion van a menüben választható állítható lehetőségként.

Mindenképpen pozitív, hogy mostmár választhatok :)
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.26. 19:26:17
  • Zephyr Retiring
    Szánj rá 5 percet, és ebből a tévédre vonatkozó tesztből, a "Képminőség" részt fusd át. (oda visz a link is, amúgy a teljes teszt 4 oldalas)
    Talán kaphatsz belőle pár okos tippet a tévédhez..
  • partizan182
    Huhh, az szar lehet, kb öngyilkos lennék a helyszínen ha 24hz vibrálást kellene figyelnem.

Biztibzti egyébként? HDTVTest ezt írja:

"Meanwhile, [24p Smooth Film] provides motion interpolation for 24p content (in Europe, that exclusively means films on Blu-ray). The “Off” and “Min” settings basically look identical, with no “soap opera effect” being applied. “Mid” retains the 96hz panel refresh rate but adds a bit of motion smoothing (not to our taste). “Max” applies aggressive motion smoothing, but changes the panel output rate to 60hz."

"Retains the 96hz", szvsz ha 24p-vel eteted egyszerűen csak 4 frissítési frekvenciánként vált egy kockát 4*24=96hz. De nincs itthon ilyen szal ez csak tipty.
  • Borg
    Dehogynem, a plazma simán tud natív 24Hz-et megjeleníteni. Sőt, 23 és 23.976-ot is.

Sőt, a GT60-as már elvileg 72Hz-re is tud interpolálni, tehát 3x24Hz-re erősre rakott IFC-vel, natív képfrissítési frekvenciaként, ugyanakkor inputból sajnos nem engedi a 72Hz-et, pedig nem lenne rossz :)
  • partizan182
    Nem, nem vibrál tőle :)

Vidikártyád hardveresen intézi a video-dekódolást, max ha bitcoint bányászol vele akkor lehet gond. Amit érdemes szem előtt tartan hogy a 24 képkocka nagyon kevés, soha nem lesz sima/szaggatás-mentes.

Viszont ha a mikro-rángatások zavarnak (ami amiatt van meg 60hz-be akar belepaszírozni 24 képkockát, Zephyr pár hete linkelt egy jó cikket erről), azt gyógyítja a 24hz forrás. Élek a gyanúperrel hogy a motion interpoláció (meglestem: Intelligent Frame Creation -nak híjja) be van kapcsola a tévé bemenetén, az tényleg folyamatos.

@Borg: csak nem vibrál, nem veszi le a tényleges képfrissítést 24hz-re a tévé. Vagyde? Az egér persze szaggatni fog nyilván.
    Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.26. 11:59:49
  • Borg
    Dehogynem, a windows ordas mód vibrálni fog, de a film nem.
    Amúgy az IFC-ben a smooth 24p film pont azt csinálja, hogy valójában nem 24Hz-en járatja a panelt, hanem 48 vagy 60Hz-re interpolál (attól függ mennyire erősre állítod). Úgy kevésbé zavaró, a forrás minőségéből eredő vibrálás egyes esetekben, pl kamera pásztázáskor. A kérdés téged melyik zavar jobban, de 24p filmhez 24Hz való és kész.
  • Sheltem
    Egy nagyon hülye kérdés: A 24hz miatt nem fog ordas módon vibrálni a kép? Vagy nincs köze hozzá ?

Amúgy 1 szálon letöltés egy jobb gépen (Xeon X5650 húzva, 12gb ram, GTX 980) nem okoz filmlejátszási teljesítményben gondot ugye? Tehát annak semmi köze ehhez.

Ja és nagyon szépen köszönöm a jótanácsokat!
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.26. 11:43:22
  • partizan182
    24hz-re állítsd az Nvidia Control panelben, úgy fasza 24p jelet küld. Lejátszáshoz meg MPlayerHC + MadVR codec.

A 24 hz-es szaggatás megmarad, de a 3:2 pulldown miatti kandencia-egyenetlenség (rángatás) gyógyul tőle. Elsőt csak a tévéd mozgásinterpolációja tudja "gyógyítani" (persze cserébe kapod a túl sima szappanopera effectet).
  • Sheltem
    Szia!

Nem játszok a plazmán, csak filmezésre használom.
    Megpróbálom a mondandód utolsó blokkját értelmezni, kicsit kínai nekem amit írsz, de összerakom majd a képet, hogy egész pontosan mit is kell csinálnom, hogy 24hz "menjen a bemenetre". Egy pontról pontra szájbarágás kéne nekem az én "tudásommal"

Azt tudom, hogy alapból 1080p/50hz et mutat a TV, ezt át szoktam állítani Nvidia Control panelen 60hzre, mert olvastam, hogy sokkal előnyösebb a 60as szériánál a 60hz mint az 50.

Amúgy így sem rossz filmet nézni, de ha lehet javítanék a "mozgáson" a "szaggatáson".
    Lejátszónak mit ajánlotok Media Player Home Cinema helyett? CSak a Powerdvdt ne mert attól hányok már a felületeitől is.
    Az MPHC annyira szimpatikus, egyszerű formák, egyértelmű menük...olyan igazi retró fíling ami mindent visz.
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.26. 11:29:36
  • Borg
    Kapcsolj ki minden ilyen fasságot.
    A THX cinema mód egyetlen előnye, hogy viszonylag jó brightness/contrast/color opciókkal működik, tehát kalibrálatlanul ez az ajánlott mód.

PC-hez viszont csak a game módot érdemes használni, amivel minden rásegítő elektronika ki van kapcsolva, ugyanis csak így van 20-30ms között az input lagja. Játékhoz ez fontos.

Ha viszont kalibráltatod, akkor csináltok úgyis egy "professional 1" setupot mondjuk, és minden inputra azt kell alkalmazni. Abban úgyis off lesz minden maszatoló eljárás, tehát egyúttal az input lag is rendbe jön.

A mozgásmegjelenítésre nem a TV-ben található opciók jelentenek valódi megoldást, hanem a kadencia helyes bemenet. Tehát játékhoz, windowshoz FHD 60Hz, fullRGB-vel (4:4:4-et tud a TV a megfelelő input type beállításokkal), filmhez meg 24Hz/stb amilyen a film, a megfelelő lejátszó szoftverrel. Tehát eleve jól kell küldeni rá a tartalmat.
  • Sheltem
    50GT60 , THX Cinema módra van állítva a HDMI2 amiről a PC megy.

Köszi az infót.
  • partizan182
    LG OLED investment

13,4 Milliárd USD befektetés 2020-ig OLED gyártósorokba.

"The company has previously said that it will earmark the majority of its investment pool for the organic light emitting diode technology and decrease further investments in LCD."

Ennyit az IPS-ről.
  • partizan182
    Nem, tévéden. Típust nem írtál, mindenki máshogy hívja de Trumotion, MotionPlus etc. ilyesmi neve van, ott lesz valahol a haladó képbeállításokban.

Sztem először nézd meg hogy a tévéadások alatt be van-e kapcsolva, ha igen (és tetszik) engedélyezd a PC-s HDMI inputnál is. Ha játszol is PC-ről akkor macerásabb meg Game mode-ban ezt tipikusan nem lehet engedélyezni.
  • Sheltem
    Nem tudom, hol engedélyezem azt PC - n? (Nvidia kártya van).
    Este megnézném.
  • partizan182
    Nem lehet hogy a set-top box bemeneten engedélyezve van a mozgás-interpoláció a PC inputon meg nem?
  • arty
    ha tényleg a 24 képkockából eredő "szaggatás" amit látsz, akkor sajna nem
  • Sheltem
    Értem tehát semmivel sem járok jobban egy külön erre a célra kitalált lejátszóval (popcorn és társai) és egy rövid kábellel.
  • arty
    50fps vs. 24fps
  • Sheltem
    Sziasztok!

Rengeteg okos dolgot olvasok itt, lenne egy kérdésem hozzátok:

Észrevettem, hogy Set Top Boxról a TV adásnál (mindegy, hogy SD vagy HD csatorna) vajsima a mozgás, smooth.
    Ezzel ellentétben, ha a számítógépemről küldök filmet(1080P forrás) a plazmámra(DVI-HDMI 5 méteres kábel) közel sem olyan "smooth" közel sem olyan vajsima a mozgás mint a TV adásoknál.
    Ez a DVI-HDMI miatt van vagy az 5 méteres kábel miatt? Mplayer Home Cinemát használok.
    Nem mondom, hogy katasztrófális, régebben is ez volt a 42G20 plazmánál is, de TV adásnál láthatóan simább a mozgás.
    Főleg vízszintes scrollozásnál látszik ez, pl amikor forog a kamera egy városrésznél.
    szerk: vagy ez a 24fps miatt van?
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2017.07.26. 08:07:22
  • partizan182
    Lál, megnéztem ezt a csoda XD engine-t:

XD contrast: This feature attempts to increase the black levels and brightness of various aspects of the picture
    XD color: This alters and enhances color tones
    XD Noise reduction: Provides analog and MPEG noise reduction.

Ezek azok amiket először kapcsolok ki, pláne a dinamikus kontraszt és szín büntet, max a noise reductionnak van értelme nagyon gyenge minőségű forrás esetén.

Kamu jelző: az ilyen előtte/utána dolgok mindig úgy vannak megoldva hogy az "előtte" nagyon szar legyen, nem kell nekik bedőlni. Az XD engine-t meg kapcsold ki a francba, elrontja a képet, szerintem a színeket is azért kellett visszavenned, mert az "enhanced color tones" tipikusan azt jelenti hogy kihúzza a szaturációt a francba (üzletben nagyon látványos a szénnészaturált kép).
  • partizan182
    Sőt, ugyanazon modellen belül panelenként más a beállítás, sőt gyártótól függően mást és mást jelentenek a kontrollok (pana plazmánál ha jól rémlik a kontraszt konkrétan a fényerőt módosította).

Ami viszont tuti fix, hogy ha a THX beállítás 50 akkor a helyes valahol 45-55 között lesz, nem 70 meg 40. Egyetlen kivétel a "fényerő" mely a max fényességet befolyásolja, de nem piszkája a fekete szintjét (ez utóbbi tipikusan brightness), ezt szoba körülményeihez érdemes igazítani.

"Úgy vélem, nincs olyan, hogy általános optimális beállítási paraméter."

Hogyne lenne, kell hozzá felszerelés (tesztábák, mérő basz meg szoftver) hogy be lehessen állítani de simán van.

576i: nem is tudtam h ilyen még lézezik, valamikor 2010-ben láttam utoljára analóg adást, megmondom őszintén nem hiányzik :) Analóg adásra a CRT a tuti, minden más (már a méreténél fogva is), sikítva kirohanós.

Gamma: régi a cikk, már egy ideje BT1886 a target gamma a legtöbb stúdióban. Nagyon világosban a 2.2 is megteszi.
  • Zephyr Retiring
    Témához még idefér: Optimális tévébeállítások - mit jelentenek a menüpontok?

Szerencsére valós "optimális" paramétereket nem kapunk itt sem, kivéve a gamma értéket.

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.22. 17:34:00
  • Zephyr Retiring
    Az előtte/utána kép, ha a spoiler alatti Dual XD Engine (on/off) demó módra gondolsz, az nekem is élő kép alatt csekkolható. Direkt azért kapcsoltam át az RTL II tv csatornát 576i-re, hogy jobban látszódjon a képminőség közti különbség. Vagy valami mással összefüggésben írtad a zárójeles (egyébként kamu) jelzőt?
  • Zephyr Retiring
    Javíts ki ha tévednék, de szerintem más beállítási értékeket használ a plazma, és mást az lcd látszólag ugyanolyan képminőséghez.
    Legalábbis nekem teljesen különböző az általam beállított érték a kétfajta megjelenítőn, pedig ugyanarra a képminőségre igyekeztem törekedni.
    Sőt, továbbmegyek: szerintem még két ugyanolyan technón (mondjuk ips lcd) de különböző márkájú készüléken is más lesz az optimális beállítás még akkor is, ha ugyanaz a személy állítja be őket a saját szeméhez.
    Úgy vélem, nincs olyan, hogy általános optimális beállítási paraméter.
    Talán olyan (esetleg) az oled-nél létezhet már, de régebbi technóknál kizárt.
  • partizan182
    Ez már pontosabbnak tűnik. Nyilván bármilyen képminőséggel kapcsolatos diskurzus relevanciáját vesztette így utólag ezek függvényében.

Nem baj hogy ha az alulszaturált, kontraszthiányos, hamis kontúros (sharpness, hello) képet szereted ahol a fekete szintet felhúztad a sztratoszférába, de ilyenre senki sem állít tévét a gyárban. Se otthon.
  • Zephyr Retiring
    Máris cigi/pisiszünet van :)
    A kért értékek..

Kép:

Kontraszt: 90
    Fény, Kép, Szín.: 50
    Árnyalat: 0
    Színhőmérséklet: W30
    Din. Kontaszt, Din. Szín és Zajcsökkentés: Ki
    Gamma: Közepes
    Fekete szint: Alacsony
    Színskála: Normál
    Élkiemelő: Ki

Hang:
    Infinite Surround: Be.

Szünet vége, film folytat :D

Amúgy mivel THX mód alatt nem enged módosítani, rakom is vissza Normál módba, amit lentebb mutattam.
    Nekem ugyanis az 50-es színtelítettség sok.
    A valódi mozivásznakon is szokott zavarni a túl színes kép, mert szerintem nem valósághű az emberi arcbőr igazi színeihez képest.
    Ezért nem is használom a THX módot soha filmnézéshez.
    A lent megadott értékeket is hosszas kalibrálási idő előzte meg anno...
  • Zephyr Retiring
    Most ebédeltünk, mindjárt mozizunk. Ha végeztünk az Arany című alkotással, majd megkukkantom...
  • partizan182
    Ja, hogy a store mode a referenciad, bocsi, így érthetőek a beállításaid.

Manapág is van ilyesmi, HDRt szoktak demózni de ott a forrásban van az (egyébként kamu) előtte/utána.

Rendes képernyőn az első dolga az embernek az ősszes utólagos képprocesszáló baszt kikapcsolni. THX profilon mik a default értékek?
  • Zephyr Retiring
    Majdnem. Boost mód nincs, de van helyette Store Demo, amivel kevesen rendelkeznek otthoni készülékeken.
    Mutatom, az mire is lenne jó, ha rendelkeznének vele a mai tenyók is.. (képek spoiler alatt)
    Először is kikeresed a menüből és bekapcsolod..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

..így 100% lesz a kontraszt, 50% a fényerő, és a szín felugrik 60%-ra, ami nekem már kicsit sok is..

..aztán az extra funkciókat bemutató menü jön..(3D XD Engine..)

..600 Hz..stb..

Ami még érdekes lehet innen, az a Dual DX Engine, de a tökéletes HD képen már alig tud mit javítani

..hogy látszódjon is javulás, a forrást le kell vegyem 576i-re, és így már látható mit javít a Dual XD chip..

Na, tud hasonlót az oled ilyen alacsony felbontásnál?
  • partizan182
    Boost módban tolod látom. Ez volt a THX default?
  • Zephyr Retiring
    Mondjuk teljesen fair akkor lennék, ha élő háttérképes fotót is tolnék, mert így meg majd azt kapom a fejemre, hogy csak blindre beállítottam valami nevetséges nézhetetlenül alacsony értékeket

Úgyhogy.. 1Music Channel fotó itt :) a lentebb megadott paraméterekkel, félig besötétített szobában 72%-os kontraszttal.
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.21. 15:46:06
  • Zephyr Retiring
    imho :)
  • Zephyr Retiring
    Ahhoz, hogy te megbánts engem, sokkal velősebben kellene fogalmaznod, tehát: no para

Ide ha benézek, mindig mosolyra görbül a szám, mert tényeket közlök és mellébeszélést kapok.
    (lásd: Bucser kolléga utolsó példaértékű hsz.ét, ahol másba már nem tudott belekötni)

Csak informálódni próbáltam 4K filmügyileg, ne gondolj rosszra.

Egyszer egy régebbi kollégám megirigyelte az 50"-t amikor benézett egy kávéra, majd következő fizukor meggyőzte az asszonyt, hogy vegyenek egy 1080p-s 3D LED LCD-t. Típust nem tudok, csak azt, hogy 46"-ost vettek. Ilyen szuper, olyan frankó jelzőkkel minősítette.
    Megkértem, hogy vegye elő a régi VHS-ét, kösse rá (amivel tudja) és legközelebb számoljon be róla, mit tapasztalt..
    Következő hétfőn lebiggyedt szájjal ecsetelte nekem, hogy olyan kockás-pixeles volt a vidi képe, hogy olyan fost ő még nem látott..
    Aztán megkérdezte, hogy nálam miért volt sokkal sokkal szebb..
    A válaszom: mert nekem plazmám van, te meg divattévét vettél

Plazma beállítási főparamétereim egyébként (direkt csekkoltam most) :

Képüzemmód: Normál

Kontraszt: 72
    Fényerő: 70
    Képélesség: 65
    Színtelítettség: 39..

Szóval igazatok volt: a kontrasztom "csak" 72% jelenleg
  • ItaloMucsacso70
    Mivel kicsit megbántottságot , sértődöttséget érzek a hozzászólásodban szeretném leszögezni hogy
    nem volt szándékomban az okoskodás.
    Régóta "ismerjük" már egymást.
    Elég ellenségem van már ha tudod mire gondolok.
    Kérdésedre a válasz egyetlen egy 4K-s filmem , sem mesém nincs az OLED-hez.
    Sajnos nálunk mire a 4K-nak létjogosultsága lesz addigra az én tv-m már matuzsálemi darab lesz.
    Youtube-n nézek meg olyat amit arra érdemesnek tartok, de nem vagyok elvakult 4K rajongó.
    Én se vettem volna OLED-et a közeljövőben elhiheted de mint itt korábban leírtam választanom kellett egy elfuserált 7000-es Samu után ajánlották fel a 910v-t cserének amit rá fél évére jutányos csere alapba számoltak bele egy C6-cseréjébe.

Megtanultam a DVD gyűjteményem kapcsán hogy felesleges a gyűjtögetés sajnos.
    Több mint 1000 DVD került parkoló pályára mivel az OLED-en egy katasztrófa nézni azt a gyenge felbontást.
    Felesleges gyűjtögetnem mivel egy max kétszer nézek meg egy filmet.
    Azért meg rohadt feleslegnek tartok 25-50 GB adatot éveken át tárolni.
    Ha valamit nagyon újra szeretnék nézni tudom hol találom meg őket.
    Igen a az OLED nagyon drága de legalább két szinttel feljebb lévő technológia mint bármi más most a piacon.
    Nekem is Plazma volt előtte és egy rossz szót nem szólhatok rá.
    Imádtam annak is a képét de ez már egy más világ, ha láttad tudod miről beszélek.
    Egy szónak is száz a vége nem volt szándékomban lesajnálni a Plazma 100%-ját csak én máshogy látom a dolgot!
  • Bucser
    mindezt egy 30FPS-es belyegvideoval demonstralva:)