21171
LCD - Plazma
-
partizan182 #19367 Egde enhancer, ilyen néven is szokott futni, sharpness-t nyugodtan vedd le 0-ra. Érdemes átrakni mondjuk Movie módba, MINDEN utólagos kép"javító" biszbaszt kikapcsolni.
Aztán úgy hagyni :) -
csgj #19366 Hm, hát azt már kipróbáltam, milyen, ha csökkentem az élességet, de úgy nem változott. Majd megnézem otthon még egyszer (munkahelyen vagyok :D), talán van még valami plusz élesítős funkció. -
partizan182 #19365 Felskálázás minőségének a mérethez semmi köze, elektronikától függ, van ahol gyengébb (LG) van ahol job (Sony pl.).
Upscale minősége jobban számít a tévéadásoknál (1080i50hz), ha van ilyen forrásod ezzel teszteld, 1080p60 felskálázási különbségek max laboratóriumban jönnek ki. -
partizan182 #19364 Első ránézésre a sharpening van túltolva a tévén, próbáltad már az utólagos képélsítést kikapcsolni?
Over-sharpening artefacts
Régebben emlékszem pár gyengébb DVD ripnek az alján volt magában a videóban fehér csík, nem croppolták rendesen. -
#19363 Inkább bármilyen tévét 65" alatt felesleges is venni :D
Nekem evidens, hogy mindenki olyan tévét vegyen, ami neki megfelel, de mivel magam is a hezitálós fázisban járok, szeretnék magamnak is megfelelőt találni :)
Az 55" 4K szép, de nem estem hasra az 50" 1080p-hez képest. Szombaton megyek 60" és feletti társait csekkolni Csabára 4K-val.
1080p felsklálázást is többen dicsérik 60" felett, mint alatta..
Magam is meg szeretnék győződni erről az állításról :P -
csgj #19362 Fontos: ha a film letterboxban megy (alul-felül fekete sávos), akkor is a film alján van a fehér csík, nem a tv panel alján.
(Tényleg pont úgy néz ki, mint az ő képein.)
Utoljára szerkesztette: csgj, 2017.07.14. 09:17:19 -
csgj #19361 Ez egy fotós képe, de pontosan így néz ki a tévémen az alsó sáv (akár letterbox a film, akár teljes képernyős). -
partizan182 #19360 GT525M ;) Nem mai gyerek, filmezésre lehet használni, meg netre, kb ennyi.
2:3 reverse pulldown: ahogy írod, analizálja a frémeket, mondjuk pont az én LGm nem tudja :(
Hajlított tévé egy ilyen faszméregetés volt az LG meg a Samu között, LG leszokott róla, Samu persze tolja még ezerrel. (A sztori röviden az hogy oledet hajlítani a világ legegyszerűbb dolga, deugye a Samunak az nem jött össze így beletolt több százmillió dollárt hogy tökéletesítse az LCD hajlítását, így elvéve az oledtől az egyik "versenyelőnyt", ami persze nem az volt, mert mindenki szarik a hajlításba). Nekem is hajlított oled, őszintén nem oszt nem szoroz, észre se venni.
Mucsacso: C6 fasza nagyon, sokat javítottak a near-blacken, de még nem tökéletes (lehet sose lesz az).
Zephyr: ez nekem inkább azt mondja hogy 4k tévét 65 coll alatt felesleges venni.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.14. 08:15:48 -
#19357 Pontosabban, hogy egy átlagos néző szemének felbontóképességét figyelembe véve adott képátlójú és felbontású készülék esetében milyen távolságra javasolt ülni a tévétől ahhoz, hogy annak minden pixelét lássa is - hiszen hiába a szupertévé, több méterre ülve az extrém módon részletes kép extra információi is elvesznek. -
#19356 milyen gpu az, ami nem küld 4:4:4-et 24hz-en? nekem htpcben van amd is (llano apu) és egy gtx950 is, mindkettőnek megy( - látszólag...)
jajvárj - intel?!
most épp 2500K integráltról írok, itt SEMMI beállítás nincs és természetesen szar a kép ... (nemtom milyen rgb-ben megy, mindenhogy csukott a fekete és beégett a fehér, de ycbcr kapcsolora is UGYANEZ egy szines villanás után. nemsokára meglátom mit tud a 6700k, de bízok az intelben :DDD )
amugy hogyan ismeri fel a tv, hogy a 60hz jeledben te filmet néznél?! ilyen szinten analizálják mamár a frémeket? :O
---
ésmég arra a SOOOOK okosságra ami itt alant elhangzott:
- csak 24frémmel vagyok képes filmet nézni, a HFR nekem a mozi végét jelentené :(
- remélem a samu recbookos trükkjével rendesen beég és az értőbb világban 1 qledet se ad el idén... (szép álom)
- hajlított tévét preferálni?! :O -
ItaloMucsacso70 #19355 "A világ egyik legjobb hajlított tévéje: LG C6" ( Nem én mondtam )
01:44-nél elhangzik egy mondat ami számomra nagyon fontos volt a döntésnél! -
ItaloMucsacso70 #19354 C6
Furcsa , szerencsére én nem tapasztalom ezt a dolgot! -
partizan182 #19353 Melyik Oled modelled van?
2016-os (pláne az idei) szériában ezen már sokat javítottak, de még mindig létező dolog. Megoldása tipikusan az hogy IRE 2-3 -ig mindent betörsz a feketébe. -
ItaloMucsacso70 #19352 Elhűlve olvasom amiket írsz.
"Oled a nagyon sötét részleteknél natívan nem tudja a 8bites színátmeneteket megoldani, ez (pláne ha nem tökéletes a forrásod, mondjuk egy tömörített MKV) a sötét jeleneteknél látható mákosodással jár.
Egyébként oleden a valós (8bit limitációka miatti) posterization is elég látványos,
Nem igazán tapasztaltam még ilyet az OLED-en szerencsére.
Akár bele is dughatod a kijelzőbe az orrod nálam egy szem szemcsét nem találsz az biztos.
Pedig nem 50 GB-os, hanem csak 15 -20 Gigás bluray.1080p. mkv rip-et szoktam nézni de szemcsésedésnek még csak a nyomát se láttam.
Pedig elhiheted rendkívül kényes vagyok a képminőségre. -
partizan182 #19351 Továbbra is azt tartom hogy a tábázat sosem arról szólt hogy milyen közelről kell/érdemes nézni a képernyőt, hanem hogy a felbontás növelésének adott méretben milyen távolságból van már látható hatása.
Nagyon sötét részletekkel minden emisszív kijelző birkózik, nem a feketével van gond (az ugye lekapcs), hanem az egyel fekete feletti legsötétebb szürkével (amikor épp csak egy icipici áramot kellene küldeni). Egyébként rosszul írtam, dither-re gondoltam, plazma mindig, Oled a nagyon sötét részleteknél natívan nem tudja a 8bites színátmeneteket megoldani, ez (pláne ha nem tökéletes a forrásod, mondjuk egy tömörített MKV) a sötét jeleneteknél látható mákosodással jár.
Egyébként oleden a valós (8bit limitációka miatti) posterization is elég látványos, Sony tévékben van erre Smooth Graduation funkció, szerencsére MadVR szoftverből megoldja. -
#19350 Ilyen poszterizálódást és fekete alatti mákosodást én plazmán nem tapasztaltam :P
Tipp: vagy gagyi beállításokkal nézted (a plazmát természetesen),vagy valami value noname kijelzővel és elektronikával szerelhették :D
Azt meg végképp nem értem, ha az oled is kikapcsolja fekete alatt a pixelmegvilágítást, akkor meg miről beszélünk?
Vagy mégsem kapcsolja ki?
Hogyisvanezmost akkor? :D -
#19349 Mondjuk elég közelinek hangzik, az tuti :)
De mint írtam lejjebb is már, uhd kapcsán (még) konkrétumokkal nem szolgálhatok.
Szerintem (és ez abszolút csak feltételezés) be kellene tartani a nézéstávolsági minimumot uhd kapcsán is, vagyis: 2,54x60=154 <154x2=308> ergo ~3,1 méter.
Úgy vélem, ez igaz lenne a majdani 8K felbontásta is.
Mert bár elméletileg igaza van a táblázat adatainak, ez most pont egy olyan eset lehet, amikor a gyakorlati megvalósítás a fizika miatt felülírja az elméletit :P
Vélemény ezzel kapcsolatban? -
partizan182 #19348 +1, nekem még 2006-ban LG HDready alá került be a laptop, azóta ott lakik (persze közben a tv és a lap is változott párszor). Multi monitor szetapot tud helyettesíteni az 50" - 1 méter kombó, melóhoz jó lehet, de ahogy írtad mozgóképet te sem így fogyasztasz. -
#19347 Ez a 40 fok inkább csak egy tól-ig értékhatár lehet. A legoptimálisabb szerintem inkább pont szemből lehet. Moziban is az első (ha túl közel van a vászon akkor második) sorban is középre ülök. Természetesen ha van rá mód, megsaccolom a kivetített kép átlóméretét és ugyanúgy megszorzom kettővel, majd ha tehetem, igyekszem oda ülni. Nyilván nem mérőszalaggal járok moziba, de hozzávetőlegesen meg lehet saccolni a távolságot.
Mellesleg amikor vettem a plazmát, beugrott öcsém csekkolni a 3D-t rajta, aztán meg hüledezett amikor látta, hogy én honnan nézem :D
Teljesen más élmény a 3D is 2 és fél, és más 4 méterről nézve.
Ha közelebbről nézem, majdnem olyan az élmény, mintha magam is benne lennék a jelenetben :)
Messzebbről több részlet elveszik.
Ha nekem is borotvaéles látásom lenne távolra is (mondjuk mint Lacinak) akkor talán másképp gondolnám..
Bár nem biztos hogy jobb lenne, mert aki távolra élesebben lát, sokszor közelre kevésbé..
És persze ez sem mindenkire igaz :)
Szóval nézze csak mindenki onnan a tévét, ahonnan neki a legkényelmesebb :P -
#19346 50"-t kb. 2 és fél méterről nézem, ha 1080p, és kb. 4 méterről ha 720p vagy kevesebb. Én így szeretem, bár nincs tökéletes látásom mint egyeseknek, sem teljesen felesleges fél millám szemműtétre..
Vezetésre, munkámhoz és a napi dolgaimhoz nekem így is megfelel. -
#19345 Én az IMAX-ben az első sorok egyikéről néztem a filmet és mire végignéztem a vásznon a részleteken , már elment a jelenet és fele dologról lemaradtam mindamellett majdnem kitört a nyakam a felfelé nézéstől. úgyhogy én soha többet nem ülök előre ,
Ezt a felbontás képátló számítást én is olvastam már, de ez csak egy pontig érvényes. meg ha jol rémlik a legjobb néző pozíció ha 40fokos látószöggel nézed a tv-t. és a felbontásnál meg van egy bizonyos távolság ahol már nem látod a különbséget 4k és fhd között.
ezért szokták azt írni, hogy minél nagyobb a felbontás annál közelebbről kell nézni.
Mármost a kettő egyszerre csak egy bizonyos pontig kivitelezhető, mert a 40 fokos látószög egy bizonyos képátló felett távolabbi uléspoziciot eredményez mint a felbontáshoz adódó távolság.
úgyhogy vagy a részletességről mondasz le vagy a optimális látószögről. -
Borg #19344 Úgy 4 éve már. -
partizan182 #19343 Jól sejtem h monitornak használod? -
Borg #19342 Itt előttem az 50" 1.2méterre van.
Csak filmnézéshez ülök távolabb tőle. -
ItaloMucsacso70 #19341 Nekem erről az a véleményem ha valaki egy 60 colos UHD tv-t 3 méterről néz és nem észleli a pluszt az FHD- hez képest az ne közelebb üljön hanem menjen el sűrgőssen szemészhez. Még hogy 1,1 méterről nézni. :-D :-D -
partizan182 #19340 Ízlelgessük együtt: 60 collos tévét 1.1 (!!!) méterről. Csak mert valami kretén a Hama Blogon azt írta. NYILVÁN megfigyelések meg reprezentatív felmérés alapján.
Ismersz bárkit aki bármekkora tévét 1 méterről néz? Monitort nem nézek ilyen közelről.
-
#19339 Mai olvasnivaló akit érdekel: Gettómozi fillérekből.
-
#19338 Mindig elfelejtem odaképzelni az írásaidhoz a SZERINTEM szót, és ez néha zavaró kicsit
Amit legtöbbször kifejtesz soraidban, az szubjektív vélemény, míg én inkább szeretek az objektivitás talaján maradni.
A képtekintési távolságok nyilván amiatt lettek (nagyjából) meghatározva, mert MEGFIGYELÉSEK és megkérdezések alapján többen is erre a következtetésre jutottak. Az, hogy TE milyen távolságból szeretsz tévézni, itt most mellékes, bocs
Egyébként csak hogy olvass egy a tiédtől eltérő véleményt is, monitoroknál is, tévéknél is nekem is a megadotthoz közelítő nézési távolságok jöttek és jönnek be ma is. Kezdve a tablet átmérővel át a laptopén és a tévéjén, egészen a nagy kivetítési mozivászon képéig.
Engem ha betérek egy moziba, kizárólag csak az első sorban találhatsz meg
Így volt ez régen is és így van ez még manapság is..
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.12. 12:33:27 -
partizan182 #19337 Hehe, én a folyamatos "kalibrálgatással" kergettem őrületbe az otthoniakat, sajnos FHD oled még régi panelt használ, near-black részletek kicsit poszterizálódnak (kb mint a plazma esetén), ami nagyon sötét jelenetekben csúnya mákosodást eredményez. Folyamatosan sakkoztam a brightnessel, gammával, oled light-al, keresvén a sweet spotot. Mitad isten a sweet spot a default 50, enyhén töri a feketét, de ez a legjobb, nem hülyék dolgoznak az LGnél mégsem. -
ItaloMucsacso70 #19336 "viszont a betekintési szög megdöbbentően kicsi, kb 2 fő tudja élvezni teljes pompájában, harmadik már fakó képet bámul "
Na nálam ez volt a legfőbb dolog amiért megszabadultam a 7000-es Samu UHD TV-től.
Kurvára zavart hogy egy három személyes ülőgarnitúrán 2,5 méterről a két szélén ülő már bizony kifehéredő képet látott.
Arról meg nem is beszélve amikor elmentem a TV előtt bántóan zavart a dolog.
A család már nem tudta mi a bajom mikor titkon jobbra balra hajolgatva teszteltem ezt a jelenséget. -
partizan182 #19335 "Akkor ezek szerint ezt a táblázatot csak plazmára, oledre és ips tetyóra érdemes használni :)"
Igazából a cikk szar, a táblázat nem arról szól hogy milyen közel kell/érdemes ülni a tévéhez, hanem hogy a különböző felbontásokhoz milyen minimális távolság tartozik, ahol még ki tudod venni az összes részletet (amit az adott felbontás ad). Azért azt megnézném aki 1,1 méterről nézi a 65 collos 4k tévéjét. Javaslom engedd el a hazai online AV scénát, én nem találtam olyan helyet ahol érdemes lenne böngészni részisztő a sötétség néhol (helyette flatpanelsHD, AVForums, Rtings, HDTVTest a tuti).
Samu ívei nekem is túl meredekek, boltban tesztelésnél nem is a forrásanyag a fő probléma, hanem hogy:
- Fénycső hideg fényében fürdik az egész bolt, emiatt köze sincs a képnek ahhoz amit otthon látsz majd (ez okozta a plazma piaci halálát)
- Minden tévé demo/store módba van kapcsolva ami iszonyatosan pontatlan és túlprocesszált
Hallottam olyanról aki "izolációs kamrát" készített magának takarókból az üzletben, hogy lássa mit tud a tévé normál körülmények között. -
#19334 Ja, bocs: plazmásként folyamatosan elfelejtem azt a fránya betekintési szöget :D
Akkor ezek szerint ezt a táblázatot csak plazmára, oledre és ips tetyóra érdemes használni :)
Samu típusát meg sem kérdeztem, nekem nem fekszik ez a görbület úgy látszik. Amúgy most boltban voltam, tesztelni meg kizárólag saját pendrive tartalmat szoktam. Néha megesik, hogy egy egy üzletben erőteljes tiltakozába ütközöm arra hivatkozva, hogy esetleg valami az usb-n át "bejuthat" a tv-be, tönkre teheti és akkor nekem kell kifizetnem a kárt.
Most komolyan: akad aki ezt a maszlagot benyeli?
Ma nem volt gáz, az eladó együttműködést tanúsított :)
De volt, hogy oda kellett hívatnom az üzletvezetőt, kivenni a zsebemből egy köteg húszezrest, meglobogtatni az orra előtt, és közölni vele, ha találok számomra megfelelőt, már viszem is azonnal, ha meg nem, akkor kereshetek máshol is...
Ez legtöbbször betalált, és hagytak kedvemre ki-be dugdosgatni a pendrive-om a tetyókba :P
Milyen érdekes, hogy rögtön barátságos mérkőzésen érzem magam, ha kiterítek egy kis zsozseszt.. -
partizan182 #19333 Betekintési szög <> felbontás. Ha túl közel ülsz egy VA panelhez a szélei elvesztik a kontrasztot, ez teljesen felbontás-független.
Havernál tesztelsz? Mert elektronikai szaküzletben felesleges a képminőséget skubizni, ott az IPS is jól néz ki. Ha a Samu 55KU6500-al szemezel, akkor tudok segíteni, nemrég csekkoltam kománál, szemből meglepően jó kontraszt (persze szigorúan lámpafény mellett), szép, pontos színek (kalibráció nélkül is, Movie módban) viszont a betekintési szög megdöbbentően kicsi, kb 2 fő tudja élvezni teljes pompájában, harmadik már fakó képet bámul (curve miatt ráadásul nem is egyenletes a kifakulás). 60hz panel miatt a rángatás-mentes mozifilmeket is el lehet felejteni sajnos. -
#19332 Akkor haladjunk sorban visszafelé..
A 3 méter 55" kapcsán azt azért nem árt tisztázni, hogy milyen tartalomról is beszélünk.
Ilyen messziről nézzük a tévét. (katt)
Nagyon nem is részletezném az ismertetőben elmondottakat..
A ~40% az egy egész jó arány az értelmezésre, ha az én írásaimról van szó
Volt idő, amikor ~70-75%-át sem értetted volna annak amit vakerálok. (Csak sejtem, de lehet tévedek)
Egy rövid példa:
"Ha az abszurditás abszurd, az nem antinómia hanem csak antitézis."
(ennek értelmezése kb ~60% körül lehet, mert hiába ismersz két szót egy mondatban, ha a másik kettő értelmezhetetlen)
Magyarosan magyarázva ugyanez így hangzana:
"Ha a képtelenség képtelen, de nem értelmetlen, az nem ellentmondás hanem csak ellentét."
Ezt most csak amiatt említettem, hogy ha nem értelmezhető amit és amiről diskurálunk,
remélhetőleg van eszed és kezed is gépelni: kérdezz.
Szívesen fordítom a magam nyelvezetét ha csak ennyi a probléma
Na lépek, még megkuksizok egy "curved" kijelzős Samut 1 méterről.
Ha megnézted a táblázatot, már tudod is mekkora kijelzőn, milyen tartalmat is fogok tesztelni
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.11. 09:05:09 -
partizan182 #19331 Kinek mia hobbija ugyebár. Az eladó mentségére mondva a hozzászólásaid tartalmának ~40%-a számomra is teljesen értelmezhetetlen, gondolom irl is hasonló lehet.
3 méter 55 col: VA panelnél simán előfordul, hogy ha túl közel ülsz, a szűk betekintési szög miatt a két széle "kifakul", ezért van pl hogy monitorokba ips-t használnak inkább mert azt tipikusan közelről nézed. Meg az itthoni 1080i@50hz adást eltérő hatékonysággal skálázzák fel 4kra a tévék, egy kis távolság jót tesz ott is.
@Borg: kedvencem Euronics: FHD oled és a 2x annyiba kerülő Samu Q7 egymás mellett, Samun 4k HDR demó, LG-n szarrátömörített, ránézésre 360p anyag. Röhej (see, i learned something), hogy az LG így is jobban nézett ki.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.11. 07:50:34 -
Borg #19330 Egyik legjobb szórakozás mediamarktokban is az ilyen fizetett samsung/lg/sony bérenceket szopatni, pl odamész és megkérdezed, hogy te, ennek miért ilyen fos a képminősége? Ott van egy egy 10 éves plazmám, még annak is jobb a képe. Na az a hebegés-habogás, félrebeszélés ami ezután jön :D Aztán ha van idő bele kell menni a technikai részletekbe, mi hogy működik. Challenge: Ne röhögd el magad, amikor megpróbálja megmagyarázni amiről fogalma sincs, és hetet havat összehord :) -
#19329 Eléggé függő lehetsz már, ha így kened a platform fogalmakat :D
De hogy visszakanyarodjak a fő irányvonalunkhoz, ma délelőtt benéztem egy rakat elektronikai és számítástechnikai kereskedésbe, mert kutattam egy külső tunerbe való wifi stick után. Közben meglestem pár (hogy a te szavaiddal éljek) kukás edge ledes uhd tetyót..
Hát fingom sincs, hogy demovidinek milyen felbontást tettek rájuk, de marha nagyot csalódtam :(
Nem fogok reklámozni senkit, legyen elég annyi, az egyik helyen az eladó azt ecsetelgette éppen egy érdeklődőnek amikor betoppantam, hogy az 55"-os uhd tévét legalább 3 méterről kell nézni, mert csak onnan szép a képe :D
Azért még visszafogtam magam egy kicsit a röhögéstől, míg megédeklődtem tőle az általam kutatott sticket, erre megkérdezte, hogy arra gondoltam-e, amire lehet műsort is rögzíteni :)
Belementem a játékba, és bólintottam rá. Megvártam míg befejezi teljesen felesleges kiselőadását a pendrive-ról amit rám akar sózni, aztán megkérdeztem, hogy elég erősnek gondolja e egy 20 megás nethez wifizni..
Erre összeráncolta a homlokát, majd kibökte, hogy nem biztos, hogy wifi jelet is tud a kütyü :D
Megköszöntem a semmit :) és megnyugtattam, hogy még átgondolom a dolgot..
Eldöntöttem, hogy vissza is megyek majd ha magam alatt leszek :D
Persze utólagosan egy kicsit dühönghettem is volna, hogy mi a lószarnak tesznek be eladónak egy műszaki analfabétát egy elektronikai kereskedésbe egyáltalán? -
partizan182 #19328 Sima PSVR (a Bound Sony cím, csak azon van), de az összes headset (PS, Oculus, Vive) Oled kijelző(ke)t használ. PSVR-ban egy 120hz-es FHD fullRGB OLED képernyő van, típusszáma max a gyártósoron van, ez ilyen custom cucc, tudtommal másba nem teszik.
LCD response time-ja (a pixelszintű szürke-szürke váltás ideje, nem pedig input lag) nem elég VR-hoz, nagyon látod az utánhúzást, sokaknál instant hányinger emiatt. -
#19327 VR-ben? Melyikben a négy közül?
Immerzív virtuális valóság
Asztali virtuális valóság (otthon készített)
Kivetített virtuális valóság
Szimulációs virtuális valóság
(Az elsőre tippelek, csak az a kérdés: szemü vagy sisak?)
Valami típusszámot dobhatnál arról az oled VR kijelzőról, csakhogy képbe legyek.
Amúgy nem foglak hibáztatni, ha oled tv-n játszol.
Ahogy mások is mondták már itt: mindenki addig nyújtózkodjon...amíg el nem éri a plafont -
partizan182 #19326 Ennyiért fasza lenne újonnan, félek ez demo junit lehet vagy vhol még van elfekvőben egy 2 éves csúcsmodell? De egyetértek, 55-ös C6 árában ezerszer az utóbbi (képminőség >>> méret).